Uppmuntra till att barn använder vuxenhudvård

Med tanke på debatten som råder, så kan jag inte låta bli att hålla med om att det här inlägget – av Michaela Delér –  är en smula tondövt. 
Vad debatten handlar om? Att barn och unga riskerar att skada sin hud genom att använda husvård för vuxna och att vi måste sluta normalisera och uppmuntra till att barn använder hudvård för vuxa.

Är det bara oskyldig lek eller problematiskt som tusan? Våga vägra vuxenhudvård för barn! 
💪🏻

95 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    (Husvård… där behövs en rättning)

    Lagom är bäst. Att ständigt hålla på med komplicerade rutiner är tidskrävande och dyrt. Köp aktier eller fonder för pengarna. Eller hälften av de tänkta köpen. Då säkrar du din sparbuffert och din hy tackar dig för att den slipper att spändigt bli provocerad.

      (Spändigt… där behövs en rättning)

        (spändigt… där behövs en rättning)

      Din hy blir inte provocerad för att du köper bra hudvård. Men du ska anpassa produkter till din ålder och typ av hy. Sen är det viktigt att spara också. Man kan faktiskt göra båda. Din kommentar är så tröttsamt uttjatad.

        Och vad skrev jag? Att man kan göra båda. Tydligen en öm punkt att många gjöder en marknad med väldigt låg trovärdighet.
        Bara skadad hud behöver vård…

          (Gjöder… där behövs en rättning)

    Jag drack te som barn. Min systerson, 7år, dricker te. Det är lugnt, det är normalt att dricka te.

      Normalt att dricker koffein när man är 7 år vet jag inte.

        Beror på var i världen du bor, antar att barn i Kina dricker te. Tein i te.

          Du antar men du vet inte?

            Haha förlåt, men det här kommentarsfältet ibland. Vilket brott att anta – utan att helt säkert veta – att barn i Kina dricker te i större utsträckning än här iom att Kina (tillsammans med exepmpelvis Indien) konsumerar mycket te.

            Du kan ju googla själv Petronella om du vill ha ett säkert svar, kan lugan din oro med att vad katarinaas antagande stämmer. Så nu vet du det 😉

              Tack anonym. Ibland tror jag att de som skriver här är antingen helt imbecilla eller typ tolvåringar. Pratar ni aldrig med folk i verkliga livet? Att säga att man antar något självklart är ett uttryck lite retsamt. Klart jag vet att barn dricker te var de än i världen bor men syftade på att Kina är en storkonsument av te. Men för all del Petronella, för all del.

          I Polen t.ex dricker barn te, det är fullständigt normalt där. Inte så att de sörplar i sig kopp efter kopp som vi dricker kaffe men en kopp te och en smörgås som mellis någon gång i veckan.

        Finns massor med te som är koffeinfritt.

        Var o varannan ger ju sin unge coca cola, som har mer coffein än te.

          Koffein*

            Skulle vi kunna sluta språkpolisa?

              Nej verkligen inte. Bättre att folk lär sig.

        Livsmedelsverket: ”barn under 5 år bör inte dricka kaffe eller energidryck. De bör heller inte dricka stora mängder te eller coladrycker.”

        Koffein i kaffe/dl: 44,5 mg
        Koffein i svart te/dl: 22 mg
        Koffein i grönt te/dl: 15,1 mg

        Koffein i coladryck/dl: 10,8 mg

        Koffein i chokladdryck med hög kakaohalt/dl: 16,8

        Koffein i mjölkchoklad/100 g: 15 mg
        Koffein i mörk choklad/100 g: 90 mg

        Många barn (och vuxna) spär också ut te med mjölk. Hur många barn dricker inte cola till helgen? En varm choklad utomhus? Äter choklad i sitt lördagsgodis?

        Rött te tex är koffeinfritt. Finns ju till och med koffeinfritt kaffe så sätt dig ner en stund 😅

          Fast det är väl inte det som gemene man ger sina barn om dom ska dricka te? Dom flesta har väl vanligt te hemma?

        Jag har druckit te hela min uppväxt, det har aldrig varit något märkligt eller någon som ens ifrågasatt att ge barn te. Det är väl inte så att barn dör av lite te.

        När jag bodde i Asien serverades det alltid grönt te istället för vatten på i princip alla restauranger.

        Tror inte det är onormalt att 7 åringar dricker cola tex. Mer koffein i det än te.

    Mamma Delér är så galet utseendefixerad.

      Stackars barn. Att redan som så liten få lära sig att det är så viktigt med hur du ser ut, kanske viktigare än nåt annat. Så tomma liv. Tragiskt.

        Ja, det är ju så hon känner själv och hon för vidare den tråkiga självbilden till sin lilla dotter.

        Tänker ofta på hur barn till kändisar som förändrat sig väldigt mkt/håller på extremt mkt med sitt utseende i framtiden mår av det. Alltså Rebecca Stella, Kim Kardashian och liknande-deras barn kommer ju ALDRIG kunna se ut så om de inte också går å gör 10operationer eller mer… Visst alla ser inte exakt ut som sin förälder men ja, det är nått som inte känns bra i det.
        Tänker ofta på det när jag själv blir sugen att operera näsan lr liknande som förändrar hela ens utseende, ”vad ska jag säga till mina döttrar då? Nej jag skiter nog i det…”

        Vet inte vad du använder för hudvård men jag har då aldrig testat något som har ändrat mitt utseende

      Ja, det är bara yta yta yta. Och hon är som en 50s housewife i relationen till sin man, inte ekonomisk men hennes beteende är otroligt submissive. Jag har inga problem med att kvinnor väljer att jobba i hemmet, det kan man fint göra samtidigt som man har en jämlik relation. Men hon verkar tro att hennes värde står och faller på hennes utseende och hur bra hon är på att serva sin man… En av de stora apoteken har nu infört 15 års åldersgräns på hudvård och Mickan behandlar påsar under ögonen på sin dotter som ser ut att vara max 7 år. Det blir bara så himla fel.

        Ögonmasker är ju inte för att behandla påsar under ögonen. Det tillför fukt. Mina barn gör ansiktsmasker med fukt som ser ut som tigrar och enhörningar. Låt barn leka. Det är ju ibte samma sak som att använda skadliga syror och retinol.

    Mina barn har aldrig använt hudvårdsprodukter. Aldrig. De har väldigt frisk hud, fast de är i tonåren. Oftast är det ju kvinnor som använder hudvårdsprodukter?

      Vad vill du komma fram till?

      Jag hoppas verkligen att du smörjt in deras ansikte med spf och tvättat av den på kvällen..

        Vad händer om man inte tvättar av den?

          Den är väldigt ”tjock” oftast och kan täppa igen porerna

    Gjorde också ansiktsmask någon gång som barn på det glada nittiotalet. Idag är jag fet och ful men glad ändå 😊

      Störtskön kommentar 😂 Relaterar 👍

      Varför gör du inte dig själv snygg och glad istället?

        Du vet väl inte om fulheten är något som går att göra något åt ens? Låt en ful kvinna leva.

          Och oavsett, varför skulle snygghet vara något en ful (en subjektiv bedömning förvisso men om vi utgår från att det är en objektiv sanning) och glad person skulle prioritera att uppnå? Liksom, hon är glad, för vems skull ska hon bli snygg? Snygg och glad eller ful och glad, vad spelar det för roll om hon mår bra? Att försöka uppnå snygghet skulle vara att underkasta sig samhällsnormer och lägga en press på sig som kanske bara får henne att må sämre än vad hon gör idag?

    Vad tittade jag på precis?!

      En tröttmössa till mamma.

    Beror väl på vad det är för grejer? Mysigt och lugnande att ta hand om sig själv och göra ngt ihop med sin mamma.

    (Självklart kan och gör de säkert annat ihop också.)

      Det såg inte så mysigt ut i mina ögon. Båda står och konstant kollar in i kameran – superstageat. Så ska man se lite kärleksfulla ut mot slutet. Jag umgås inte så med mina barn. Igår gjorde vi pizza. Det var stökigt, det var mjöl överallt och ingen tittade in i någon kamera, nu är jag inte någon influenser men mamman verkade mer intresserad av ansiktsmasken än av barnet. Bra rekvisita till film 😒 (jag försöker inte ta några mamma poäng här, jobbar för mycket, låter mina barn titta på iPad och spela spel på både Nintendo och telefon och jag låter dom ibland äta godis och chips i veckorna… så kan vi gå vidare från det) men barnet ser ut som att hon väntar på instruktioner – inte umgås.

        Men vi såg ju också två sekunder. De kan väl mycket möjligt haft det mysigt ihop efter dessa korta klipp togs.

        Fy fan vilken stress med att stöka ner med mjöl. Förstår att många tycker det är mys men ser hellre allvarlig ut med ögonmask;)

        Hoppas man får uppleva mys och avkoppling på sitt sätt.

      Får rysningar när man när man kopplar ”ta hand om sig själv” med ansiktsmasker.

        Varför det?

        Den fysiska beröringen av huden är faktiskt rogivande och viktig för dig mentalt, samt att ha en rutin kring omhändertagandet av din hy är ej skadligt – utan snarare ganska viktigt. Det finns ganska mycket skrivit om varför och att upprätthållandet av en rutin är posotov.

        Dock stödjer Jeg inte att barn använder vuxen produkter eller groomas in i ett beteende / behov av likes.

      Varför göra vuxengrejer ihop med sitt barn? Hon är ett barn. Mamma får väl skaffa sig kompisar i sin egen ålder? Och låt barnet leka med andra barn.

    Det viktigaste är att man tidigt lär sig vägen till ett lyckligt liv. En bra hudvårdsrutin leder till en framgångsrik man och barn, för vilka man kan introducera tidiga hudvårdsrutiner.

      Haha! Låter som en handling till en Disneyfilm. Där handlar de flesta om att bli räddade av eller skaffa en MAN = lycklig

    *tonDÖVT

      I och med att man inte säger tondöd är det självklart att det blev felskrivet, men jag skulle tro att de flesta förstår vad hon menar i alla fall.

    Är tiden när man hade ansiktsmask och gurkbitar över ögonen förbi?

      Ser varken ansiktsmask eller gurkbitar i videon ovan.

        Precis. Därav frågan om den tiden är förbi.

      Jag har gjort många ansiktsmasker i mina dagar. Aldrig haft gurka på ögonen för det. Har någon det utom på film?

        Är dina ögonlock svullna, så är gurka bra.

      Kan rekommendera blöta kalla tepåsar på ögonen fem minuter.Det knepet körde jag ofta i ungdomens dagar när jag ramlat in framåt småtimmarna och inte fått så många timmars sömn. Funkar jättebra om man är svullen och trött i ögonen.

    Det jag tycker är mest problematiskt är att man ser att barn till influencers (samt barn till ”vanlisar” son postar och fotar mycket) är medvetenheten inför kameran. Hur de rör sig, pose:ar och tittar in i linsen. Hur de härmar mamman och vill göra som hon gör och blir som en mini vuxen. Tycker det är fruktansvärt, en sån medvetenhet ska inte barn ha som bara är typ 5-8 år. Och så lägger flunsorna upp ”mini me” och tycker det är så gulligt. Usch

      Jag vet! Det är så obehagligt! Så små barn som är så självmedvetna och har ett sätt som är anpassat efter att synas på film och bilder. Det var något unga kanske snarare lade sig till med som tidigast i tolv-tretton års åldern förut när man började komma in i puberteten.

    De flesta som strösslar enorma mängder pengar på hudvård sminkar också sig samt går slutligen botox eller andra skönhetsingrepp. Det är till slut svårt att veta vad som är effekt av hudvården. Keep it simple och genetiken kommer att trumfa allt ändå.

      Håller med – kan även tipsa om att vara lätt överviktig=färre rynkor. Jag är urgammal, gått ner pga hälsan och ser nu möjligen ut för min höga ålder men bättre pga gener.

    Tondött – där behövs en rättning.

    Var är faktan bakom debatten, alltså finns det någon pålitlig källa till detta? Riktiga fall där barns hy skadats?

      Välkommen hem! Här får du en liten uppdatering av vad du missat när du var bortrest.
      Apotea gick först ut med att införa åldersgräns på avancerad hudvård. Sedan följde fler apotek efter. Om det är farligt för barns hud är experterna inte ense om.

    Nu börjar även Ladydahmers använda sina barn – om man är patreon så uppträder de åt mamma. Lanseringen på ig, tJa,,där ser inte dottern alldeles bekväm ut. Men LD kanske ska låta henne prova allehanda syror och ansiktsbehandlingar som hon själv använder? Säljande

      ”Uppträder”? ”Inte bekväm”? Du tänker att LD har tvingat sina barn och skiter i om de är bekväma eller inte, inte att de själva vill vara med? Eller är det önsketänkande från din sida kanske, att få gotta sig lite åt att LD är en hemsk mamma som exploaterar sina barn för egen vinning?

      Jag tror personligen att barnen tycker det är roligt att få vara med och att de pratat om det innan. Framförallt tror jag att LD inte skulle utsätta sina barn för nånting som de tycker är obehagligt. Men jag ser ju välmående fina och glada barn när jag ser hennes barn vilket tyder på att de haft en trygg och fin uppväxt, du kanske ser trasiga missanpassade barn i behov av traumavård och terapi?

      Men snälla nån. Hon skrev ju (eller sa) att barnen själva har sagt att de vill vara med OCH de kommer få betalt för sina inslag. Det känns som att du letar fel här.

    Tappade intresset för Michaela totalt när hon var med i ”i badrumsskåpet” med Emelie och M sa att hon aldrig kan skippa att sminka sig. Även om hon bara sitter hemma en hel dag så följer hon sina rutiner och sitter sminkad och redo vid frukostbordet när resten av familjen vaknar. Tyckte det lät helt sjukt ärligt talat. Hon verkar väldigt utseendefixerad

      Det sjuka är att hon känner att hon måste vara perfekt sminkad och stylad för att duga. Hon verkar ha väldigt dålig självkänsla. Brukade lyssna på deras pod tidigare och det märktes så tydligt, Janni har fått 90% av självkänslan och självförtroendet, Mickan har fått 10%…

        Åh 🙁 om det är så så hoppas jag att hennes självförtroende/självkänsla växer och att hon inser att hon inte bara är sitt utseende.

    Det enda ett barn/ungdom/vuxen ska tvätta sitt ansikte med är kallpressad rapsolja.

    Skonsamt, mjukt, naturligt, smörjande, renande.

    Är man vuxen kan man ha rosblad i oljan, på vinterhalvåret grapeskal.

    Vill man göra en varm oljeutdragning kan man ha morot.

      😅

      Usch! Skulle aldrig komma på tanken att tvätta ansiktet med rapsolja.

      ”Ska”! Ha ha! W lägger ner lagen.

      Haha, rapsolja till snippan kan jag tycka är fine men skulle aldrig ha det i ansiktet. Hade fått finnar till förbannelse. Men härligt att du vet vad allas hud behöver 😅

    Sjukt! Att hon dessutom helt fritt pratar om hur mycket hon skäller, skriker på sina barn och alla kring henne verkar vara fine med det. (Ja hon är medveten om sina problem men ändå!). Sitter mållös många gånger när jag lyssnar på deras podd över hennes negativitet om allt och hur hon som sagt själv berättar hur hon behandlar sina barn

      Samt att hon i podden sa att hon inte alls leker med sina barn, aldrig gjort, hade pusslat ett pussel med flickan nån dag och flickan hade kommenterat att det var det mesta mamma gjort med henne på länge, att det var mysigt 🤯

        Alla sitter inte på golvet 24/7 och leker med sina barn. Dom kan leka själva. Dom har saker och fantasi, och mår bra av att utveckla det.
        Kramas, prata, läs böcker, det är viktigt.

      Eller gett dem ångest då hon varje dag ber om att få kolla dem i halsen så att de inte fått cancer. Försöker normalisera och överföra sitt beteende på Janni och hennes barn.
      Hon mår inte bra.

      Men när hon sa att Jens inte fick börja jobba 07.00 och sluta 16.00 för det störde hennes egen tid på morgonen om han gick upp tidigare så hon blev skitsur över det😅 tror för att barnen vaknade så tidigt då också

        Exakt! Och i allt hon säger försöker hon få med Janni, som tillsynes har en heeeelt annan barnuppfostransstil.

    Väldigt osmakligt med tanke på debatten som varit senaste tiden kring barns användning av husvårdsprodukter! De är ju knappast gjorda för såhär små barn.
    Och Michaelas instagram bygger bara på vad som är trendigt, inget är eget och inget känns genuint, det ska bara ”se bra ut”. Hon skällde även ut stackars syrran i deras pod för att syrran behövde vabba och inte kunde följa med in till stan och fota Michaelas outfits till instagram. Kan inte ens lyssna på deras pod längre pga Michaelas otrevliga sätt.

      Fine om det bara sker nån enstaka gång för att det är ”lite mysigt” att få göra som mamma, men blir genomskinligt när det ska filmas, kramas och fnissas till instagram samtidigt.

    Nån mer än jag som var tonåring på 90-talet, och minns Clearasils ansiktstvätt. Hade nog funkat att tvätta bilen med. Sen nåt ansiktsvatten med alkohol. Kräm vet jag inte vad man hade. Kanske Clearasil där med. Och deras oranga täckstift.
    Man hade ju både finnar och eksem samtidigt av det där.
    Är det snälla saker i barnens hudvård så ser jag inga problem med det. Man behöver ju inte syra sönder ansiktet heller.
    Det enda jag sett av bestående skador på huden var en pojkvän som fick finnar ibland som var som bölder. Han fick äta medicinen Roaccutan tillslut, som innehåller höga doser A-vitamin. Den sägs även kunna orsaka svåra depressioner och självmordstankar.
    Så kan man ha bra hudvård och på så sätt undvika framtida problem så är ju det jättebra.
    Nu orsakas ju mycket acne av hormoner, men inget fel att ta hand om huden för både killar och tjejer.

      Ellen, det fanns ytterligare en acneprodukt som var ännu kraftfullare än Clerasil men ändå receptfri. Någon som minns namnet?

        Jag minns inte heller namnet men jag använde den ett tag. Den blekte tyger t o m! Jag har kvar två handdukar som utsatts för detta medel.

    Sveriges absolut dummaste två idioter – Hannah och Amanda – har i senaste Fredagspodden en LÅNG rant om hur ofarligt det är att barn använder hudvård för vuxna. Paret är ju själva inom kosmetik så … say no more.

    Resten av podden gick till att spy galla över Camilla och sådana som henne, som granskar branschen. Försökte minnas alla invektiv de gav C men de var många, långa, krångliga och tungvrickande. Kvinnohatspolis tror jag var ett av dem.

    Hannah och Amanda kan svälja varsin mandarin hel, i deras 20-miljonervåningar och bara hålla – KÄFTEN.

    Såklart att man kan låta sitt barn vara med och använda en ansiktsmask eller ögonmask någon gång om denne frågar och visar intresse för det. Men varför måste dottern stå där som en mini-vuxen och lära sig att man måste göra det samtidigt som man poserar framför en kamera? Varför ska hon lära sig att man använder produkterna för att visa upp sig och inte för hyns välmående. Får lite ont i magen av att se detta barn som ser så osäkert ut, ser inte alls ut som en mysig mamma-dotter stund, endast påklistrat..

    Gör ni en lika stor grej och samma typ av inlägg om barn dricker ett glas cocoa cola?i min mening är de fler problematiskt . Att föräldrar låter sina barn konsumera socker läsk osv .
    Skadar det barnen att ha en ögon mask?
    nej vi behöver inte hudvård om det skulle var att vi levde i en ren skog. Idag behöver vi skydd ansikte och rengöra det . För vi lever k en förorenad värld. Och dessutom socker är bra mycket värre än en liten ögonmask

    Ett konto som för mig känns väldigt märkligt är ett med en mamma som bryter på östgötska och med sitt barn i 10-årsåldern där massor handlar om smink. Känns nästan som besatta av det. En förälder borde kanske försöka hålla tillbaka istället för att hetsa på.

      Bryter på östgötska? 😂

    Jag använder ingen hudvård.
    Tvättat av mig med vatten. Smörjer med olja från apoteket.
    Aldrig haft jätte hy.
    När jag använde alla starka rengöringar så fick ansiktet bananas, just saying

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.