Små barn och hudvård

Den här problematiken är så klart stor och komplex, men är det någonting vi kan skylla på influencers – i alla fall lite – så är det det här.
Vi kan skylla det på influencers, Lykos butik i Stockholm och på Normal. Det är alltid en masshysteri av småkids där inne. Det skriks och rivs i korgarna och det kladdas med alla möjliga produkter, där de allra mest populära snabbt förvandlas till riktiga bakteriehärdar.
Det sker där inne, och samma sak inne på Sephora, särskilt om du råkar komma dit vid fel tidpunkt. Håll dig långt där ifrån vid de tider som skolarna slutar för dagen.
Man skulle kunna kalla det för ”Caia-effekten”.
Kika på SVTs inslag om unga människor som riskerar att förstöra sin hy med trendig ”skin care”, och ha gärna en åsikt.
Att leka med smink är en sak, men att riskera att förstöra huden med produkter gjorda för vuxna är en helt annan.
Ska man behöva sätta åldersgräns även på hudvård?
Samma åldersgränser som för energidrycker?

– Om vi har ansiktspeeling? Haruleg eller?

Tack för tips!

159 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Nu är mitt barn bara sex år så än så länge har vi inte erfarit ”alla andra får” men visst måste vi som vuxna också ta ansvar. Vad använder mitt barn för sociala medier, för kläder, för hudvård, vad spelar de för spel mm. Vi kan inte stoppa huvudet i sanden och säga att influensers och reklam är de enda bovarna.

      Nu har mina barn kommit ur nämnda stadie som du tar upp. Men på den tiden det begav sig så vägde Therese Lindgrens, Misslisibell mf ord mer än mina för mina barn.
      Jag satt och tittade på Therese Lindgrens Youtube klipp för att veta vad mina barn tog in. Vid ett tillfälle gjorde Therese reklam för intimtvål och jag tog upp vid nästkommande middag att man INTE behöver ha en speciell intimtvål. Det räcker med vanlig tvål och vatten och duscha som vanligt.
      Nu har jag kunnat prata med mina barn, men det är väldigt svårt att få dom att undvika sociala medier och bli just influerade.

        Du kunde ju sett till att de INTE tittade på youtube och Therese Lindgren. Tycker det låter oerhört slappt att säga att deras ord vägde mer än ditt. Men föräldrar idag verkar låta barnen ha fri tillgång till internet och sedan är det internets fel att det går snett.

          Och det verkar som att föräldrar är livrädda för att ta en konflikt med sina barn och de gör vad som helst för att slippa.

            Ja det är något skevt med dagens föräldraskap.
            Om det ens är värt att kallas det längre.
            Känns mer som att många bara vill vara deras barns bästa vän och inte den vuxne guiden med gränserna som alla växande barn behöver.

          Hur, hur skulle jag göra det?
          De sitter i skolan på rasterna, hemma hos kompisar, på bussen mm och tittar på mobilerna. Om inte på sina egna så på kompisarnas.
          Det går inte att helt skärma av barnen/ungdomarna från sociala medier.

            Det är inte jättesvårt. Erbjud dina barn andra, mer meningsfulla aktiviteter. Om deras liv fylls av utflykter, spel, umgänge med dig, litteratur, pyssel osv, så blir det där tiktokandet ett sidospår, ett meningslöst trams. Det är så det funkar hos oss och vi är knappast unika.

              De spelade handboll. Tränade fyra dagar i veckan hade 1-3 matcher varje helg. Hade topp betyg i skolan. Så inte satt de bara och tittade på sociala medier.

              Ni är knappast unika i att erbjuda sådant, men du missar kanske att det finns ändå en hel del variationer bland människor – barn inkluderat. Att dina barn inte bryr sig om sociala medier är nog relativt mindre vanligt än att de gör det – även om de erbjuds sådant du ger exempel på. Föräldrar kan till stor del forma hur deras barn blir och vad de intresserar sig för, men bara till en viss punkt. Därefter är det omvärlden (kompisar, andra vuxna, lagkamrater, media, sociala medier etc.) som influerar dem och påverkar hur de blir och vad de intresserar sig för. Var den punkten ligger, alltså hur stort inflytande föräldrar har vs. omvärld och när den punkten inträffar varierar från barn till barn. Varför samma föräldrapar kan få barn som är totalt olika trots mer eller mindre samma uppfostran. För även bland barn inom samma familj kan det variera var den där punkten ligger.

                Det är ju fullt normalt att barn/tonåringar inte nödvändigtvis vill göra som föräldrarna säger utan hittar andra förebilder, bryter sig loss och formar en egen personlighet. Mina barn börjar närma sig ”den där” åldern och det jag försöker göra är att prata med dem men låta dem dra sina egna slutsatser. Tex har vi pratat om kostnaderna för hudvård, hjälper dem att räkna och göra jämförelser men sen får de såklart välja om de vill lägga dina pengar på det eller ej. (Men HUR mycket pengar har de här barnen som köper tex drunk elephant tillgång till?!) Det var bra förklarat i filmen också, hur misstag som ung kan påverka en negativt för resten av livet. Barn fattar ju mer än man tror och om man inte kör ner en massa ”sunt förnuft” från ens eget håll eller kallar Youtube-klippen de kollar på för trams så har de lite mer att stå på när de gör sina egna val. Självklart i kombination med att erbjuda andra meningsfulla aktiviteter men som sagt, barn är ju smarta ändå, minns själv att jag köpte nåt grejs som skulle ta bort finnar och gömde det i mitt rum.

              Det är väldigt naivt att tro att man som förälder kan hindra barnen att se vad som händer på nätet. Ska man isolera dem helt från samhället för det är enda vägen. De träffar kompisar som har sociala medier och ser saker även om du skulle förbjuda dem att ha mobil ( vilket jag tror är att göra barnen en stor björntjänst)

              Går inte dina barn i skolan eller är någonstans utan dig? lovar dig att du inte vet om exakt allt dina barn sett så länge du inte håller dom fastkedjade och hela tiden håller koll på allt det gör 😅

                Mina barn går i skolan och jag har ingen önskan att veta exakt allt de gör. Men jag kontrollerar vad de har på sina telefoner (begränsad skärmtid, inga sociala medier) och ger dem vettiga alternativ att göra på fritiden. Kompisarna de umgås med har till största delen föräldrar som tänker likadant som jag. Det är liksom inte omöjligt.

              Har du barn? Mina barn är 10 och 12, går i skolan ca sex timmar per dag och tränar tre sporter var ochvspelar varsitt instrument. Jag är på jobbet nio timmar per dag plus resa dit och hem. Behöver också hinna träna, handla mat osv. Det finns inte en chans att jag skulle hinna spela spel och göra utflykter med dem all övrig tid. De hänger med kompisar och då är telefonerna med. Med det sagt så är det ju rimligt att ställa in skärmtid så att inte all obokad tid går åt till tiktok.

            Du kan ju börja med att begränsa tillgången till internet. Det är faktiskt möjligt att begränsa tillgången till sociala medier.

              Ja det är ingen rättighet att ha tillgång till nätet på sin mobil.

                Vilken ålder pratar vi om här? Det är ingen rättighet, men ju äldre man blir så är det mer eller mindre nödvändigt skulle jag säga, även för barn beroende på ålder och situation.

                T.ex. bank ID, bankapp för att föra över till kort när man handlar, Swish, maps, biljetter till kollektivtrafik, platsspårare (föräldrar som har för sina barn), medicinska hjälpmedel på app (tänker kanske främst för diabetiker där datan sänds som uppdatering till förälderns app), app eller mail för skola för info om inställda lektioner eller viktiga grejer (om barnen är såpass gamla att de ska kunna ha koll på det själva/tillsammans med förälder).

                Det är några få exempel jag spontant tänker på som många ofta behöver dagligen och inte har något med sociala medier att göra. Det är en sak att säga att föräldrar borde begränsa var och hur deras barn rör sig online, men att begränsa tillgången till internet överlag blir rätt svårt i dagens samhälle när barnen nått en viss ålder eller i vissa specifika situationer. Tror det är lite naiv syn på det att säga så och att det inte är en rättighet att internet i mobilen.

              Det fungerar när de är små, men är svårt att hålla kontroll på ju äldre de blir när de hänger mer självständigt med kompisar osv. samt förstås att de måste få mer frihet att välja själva ju äldre de blir för att få öva på självständighet, kunna ha privatliv och dyl. Tycker absolut man som förälder ska begränsa tillgång och innehåll och anpassa det efter ålder, men i längden kommer inte det hålla som strategi. Då blir det nog viktigt att se till att man från början haft öppna diskussioner om olika typer av innehåll och varför/varför inte det är bra/dåligt/komplext för att hjälpa de att nyansera, tänka kritiskt, förstå risker och allt sådant.

                Bra skrivet, man måste anpassa strategin för åldern och försöka ligga lite steget före.

          Har du varit barn och ung själv? Innan internet vägdes kompisarnas/tjejtidningarnas/kändisarnas ord via TV/tidningar etc tungt. Det är liksom en del i att växa upp och utvecklas. Sedan är man som förälder självklart där och guidar och förklarar, men det är naivt och förmätet att tro att barnet inte påverkas av det samhälle man lever i.

            Man blev ju inte bombad med influenser.
            Jag fick kanske en Veckorevyn en gång per år på sommarlovet.
            Den här stora mängden med påverkan, som också påverkar oss vuxna, går ju knappt att värja sig mot om man inte aktivt bara loggar ut från sociala medier.

            När jag var liten fanns det inte ens reklam på tv…

              Men tiderna förändras, låter som det var väldigt längesen du var barn. Jag är 30+ och mina föräldrar hade verkligen inte koll på allt jag konsumerade osv. De hade koll på datorn hemma men inte vad jag tog del av när jag inte var hemma. Vad skulle de göra? Kedja fast mig?

                Säger ändå en del om man tror att föräldrars enda sätt är att kedja fast sina barn…

                  Berätta då för oss hur man kan garantera att ens barn aldrig ser ”olämpligt” innehåll på sociala medier, tex på en kompis telefon?

                  Och nej, att prata med dem så att de skulle kolla bort direkt om det skulle skymta förbi en influenser räknas inte eftersom det bara är vad barnen säger till dig

                    Det handlar ju inte om att de aldrig ska se det. Det handlar om att från början fostra dem så att de inte ska tycka det är särskilt meningsfullt med pratande dockor som gör reklam för prylar. Min dotter på 14 år kollar youtube och hon tittar på gaming profiler, ghost hunters, tårtdekorering, Jazza… lättsam underhållning visst, men åtminstone inte hjärndöda flunsor vars enda bedrift är att vara snygga.

                      Låter ju exakt lika hjärndött att kolla på gamear som att kolla på influensers, om inte mer 😂

          Vad jag menar med att Therese Lindgrens ord vägde tyngre än mitt är att, i perioder är mamma bara dum och korkad, fattar ingenting. Men andra personer speciellt influensers är hippa, coola och inspirerande.
          Som förälder gjorde jag så gott jag kunde och jag har trots allt alltid haft en bra relation till mina barn och mitt ord har varit det som gällt i slutändan.
          Nu har vi kommit ut på andra sidan och det är unga vuxna som gärna frågar sin mamma efter råd igen 🙂

          Tror nog att i en viss ålder väger förebilders ord tyngre än föräldrarnas oavsett vilken förebild det är, idrott, musik, influencer.

          Håller helt med.
          Barn har fri tillgång till internet och skärmtid. Är ju sjukt enkelt att vara förälder när en skärm passar ens barn flera flera timmar om dagen.
          Känns som vi är få med begränsad skärmtid och som faktiskt spelar ett sällskapsspel eller sitter o bygger Lego med barnen istället.

        Man bör ha en intimtvål för underlivet, vanlig tvål är för stark. Detta lärde jag dottern sedan barnsben (då vi använde det hemma).

          Bör och bör. Man behöver inte tvål överhuvudtaget för underlivet, generellt. Men ska man prompt använda tvål iallafall, så bör det vara speciell intimtvål och inte vanlig tvål.

            Men använder barn så pass stark tvål att den inte kan användas där nere också? Har aldrig använt speciell tvål för underlivet men alltid tvättar där såklart men inte haft några problem. Varför vill man använda något så starkt på resten av kroppen men inte till underlivet?

              För att underlivet är mycket känsligare än resten av kroppen.

              Räcker med att du har parfymerad tvål så bör du undvika att ha den till underlivet.

              Hur små barn pratar du om? Baby olja använder väl de flesta en rätt begränsad tid i livet, vanlig duschkräm är nog betydligt vanligare men den bör man inte använda i intimområdet.

                Använder väl rätt svagt parfymerade produkter både till mig själv och det använder barnen också fast för barn då. Men det finns ju olja för vuxna också. Menar att om man är känslig och får problem i underlivet kanske man inte bör använda den produkten alls istället för att ha en massa olika. Har själv dock verkligen aldrig haft problem även om jag använder vanlig tvål ibland så det varierar väl, inte som att man bör/måste liksom.

                  Du kan självklart inte använda en svagt parfymerad duschkräm till underliver! Det är alldeles för starkt. Det handlar inte bara om doftsättning utan även om phvärdet. Ska man tvätta med något mer än vatten behöver det såklart vara anpassat för underlivet. Mina barn har använt oparfymerad intimtvål sen dagis. Det är ju inte så att de tvättar sig i rumpan exakt så det inte kommer i snippan. Detta informeras från bvc sen start.

                    Finns ingen BVC som rekommenderar intimtvål för barn

            Ja, inte vill jag springa runt och lukta fisk🐟🤓 Vad snuskigt att bara daska med vatten😳

              Luktar du fisk ska du kolla upp det. Då behöver du annat än tvål.

                Bara ett exempel Helge. Det känns som om jag skulle lukta fisk i bävern om jag bara skvätte lite vatten på den. Men för säkerhets skull ska jag fråga gubben om den luktar😉

              Låter som om du ha kan ha bakteriell vaginos om du luktar fisk där nere. Sök gynekolog.

              Om du luktar fisk har du antagligen bakteriell vaginos, och att tvätta med tvål ökar risken att få det.

          Nej du ska helst inte ha tvål alls där utan enbart vatten. Att du dessutom använde det på ett barn kändes ju ännu mer onödigt.

            Jag har problem med lätt inkontinens och granska kraftiga blödningar. Jag har provat att tvätta enbart med vatten (en lång stund) men det blir inte rent. När jag menar att det inte blir rent menar jag att lukten är kvar hur mycket jag än tvättar. Intimtvål är därför ett måste vid duschning. Ser noll problem med det.

            Självklart kan man tvätta med intimtvål. Speciellt på barn. De är inte jätte duktiga på att torka sig..

              Men som barn luktar man ju inget behövs bara vatten. Det är när du får mens du behöver intimtvål .
              Vanlig tvål svider ju så in i norden, använt 1 g det glr jag aldrig om

                Alltså förlåt, men tvättar du inuti? Hur kan det annars svida? Fattar inte.. man har väl inte tvålen, intimtvål eller annan, inuti slidan?🤔

          Konstigt att barn och vuxna klarade sig utmärkt innan det fanns någor som hette intimtvål . Barnängens barntvål var det som gällde oavsett om man tvättade ansiktet,händerna el snippan när man var liten.

            Mjaa, å hur bra var det då? nej Intimtvål i underredet eller duscholja. Eller bara vatten, men det grejar jag inte, skulle känna mig muggig där nere då. Så intimtvål är super för den är mild.

            Barnängens intimtvål har helt fel ph och ska absolut inte användas i underlivet. Det är direkt skadligt. Fråga valfri gynekolog. Man bör använda intimtvål som har anpassat phvärde. Sen klarade man sig utan Deo också men hur trevligt var det?

        Det är ju fel dock, man ska absolut inte ha vanlig tvål i underlivet!

          Men det har mänskligheten gjort ända fram tills för ca 20-30år sedan.
          Jag har tvättat bajsiga bebisrumpor på förskolan med Barnängens tvål fram till 2000-talet.

            Det betyder ju inte att det inte är skadligt? Vi har haft mycket skadliga hygienprodukter som vi slutat använda.

    Det är väl föräldrarnas ansvar och ingen annans.

      Bara föräldrarnas ansvar. Man kan inte skuldbelägga influenser för det här. Man KAN begränsa sitt barn och prata om det, prata med andra föräldrar osv. Men jag tror inte man orkar idag riktigt. Man ska vara ”bästis” med sitt barn. Samma föräldrar som tycker skolan ska uppfostra ungarna också.
      När jag var liten så funkade inte ”men alla andra får ju” svaret jag fick var, -javisst, men här får du inte. Sen var det inte mer med det.

    Ursäkta OT men vill tipsa om att Surret pratar om Lisa Nilssons självgodhet (Hanna gör en så bra utläggning) i senaste avsnittet av podcasten. Så bra! Det känns som att hon är en artist som få (artister) vågar kritisera.

      På vilket sätt är hon självgod? Har inte möjlighet att lyssna på något tyvärr men blev nyfiken.

        På en massa olika sätt, det är på den nivån att folk skämtar om det. Ta en titt på hennes Instagram så får du se och läs inlägget om Melodifestivalen.

          Ja, läste det och det var faktiskt hyfsat mästrande med självgoda inslag. Har hon blivit en sån där, det-var-bättre-förr, människa kanske? Hon har ju själv varit med i Melodifestivalen när det begav sig.

            Uppenbarligen vill hon kokettera med vilket kunnande hon har och jag kan verkligen fatta att man kan störa sig på vissa artister som inte ens kan sjunga. Det är ju hennes jobb. Men sedan flera år bedriver hon ju någon slags politisk agenda, vilket hon förstås har rätt att göra men något form av hävdelsebehov lyser ju ständigt igenom. Utbildningskomplex och dålig självkänsla månne?

      Vad innebär det att vara självgod?🙈

      Förmäten är ordet för Lisa. Har slutat följa henne. Allt handlade helt plötsligt bara om henne.

        Är förmäten dagens ord? 😅

          Jag vet inte – är det?

            Verkar så

        Ja, hon vill bara ha in sig själv i allting för att framhäva sig själv på ett visst sätt.

      Skulle säga att även Hanna är självgod haha

        Gud ja.

        Kanske ibland? Men hur som helst har hon långt kvar till hon når fetknoppens nivå.

      Och nu har hon lagt in ett ”roligt” klipp där hon pratar med stereotyp norrländsk dialekt. Hon ska alltid vara så quirky.

      Snodda tankar från instagram-kontot zorbasnewton, Joakim som brukar vara med i Gott snack.

        Så var det ju inte. Hanna nämnde ju honom bara lite kort i och med att han och andra brukar driva med Lisa Nilsson.

    I slutändan är det föräldrarna som är ansvariga över vad deras barn köper hem, absolut att influensers är grunden till varför de överhuvudtaget ens blir intresserad men det är ju föräldrarna som måste ha koll på vad barnen gör med sina pengar.

    Jag jobbar på en av dessa stora kedjor och än idag kan jag bli chockad över att barn i 10-års åldern kommer fram till kassan med produkter för närmare 1000kr som att det vore småpengar.
    Pengarna kommer ju inte från att dom jobbat utan självklart att föräldrarna swishat och sen låter dom spendera pengarna hur som helst. Skrämmande!

      Det hjälper ju inte att klaga på influensers heller, det kommer knappast komma någon enorm förändring så man får som förälder bara gilla läget och göra det man kan.

    Hur har en nioåring ens pengar att köpa hudvård och syror för? På min tid och i den åldern gick mamma tillbaka till affären och lämnade tillbaka om jag köpt något utan hennes godkännande. Hände bara en gång och efter det fick jag en lektion i vad som gällde. Verkar stämma än när jag googlar:

    ”Om du som förälder inte godkänt ett köp, som ditt minderåriga barn har gjort, kan du begära att säljaren ska låta köpet gå tillbaka.” Sen finns det undantag om det anses som normalt köp för barnets ålder, den här typen av hudvård har jag svårt att tro att den räknas dit. Föräldrar, ta ert ansvar!

      Stämmer barn har inte rätt att ingå avtal så köpte kan ogiltigförklaras eller kassörskan kan vägra betjäna barnet från början om det är något olämpligt.

      Vet många barn/elever som fick Rituals julkalender och det är ju inte den sortens hudvård, men jag anser inte heller att det är barnprodukter.

    Jag är själv förälder till tre barn och anser att det helt och hållet är mitt ansvar huruvida mina barn använder sociala medier/hudvårdsprodukter eller ej. Skulle aldrig låta min 9 åring använda tex tiktok och jag skulle inte låta min 12 åring använda hudvårdsprodukter. Skulle min 14 åring önska sig hudvårdsprodukter så skulle jag ta en diskussion kring det och fråga vad hen var ute efter, och möjligen sträcka mig till en mjukgörande kräm om behov fanns.
    Möter familjer i mitt arbete och blir dagligen förfärad över hur föräldrar låter barnen göra precis vad som helst online (och därmed bli ”inspirerade”). Kan höra föräldrar prata om en 10 åring och säga ”Vi säger att hen inte får använda telefonen men hen gör det ändå” – tips från coachen; ta telefonen ifrån barnet! PRATA med ditt barn! Gör den medveten! Det är ett föräldraansvar, inte ett ”influenceransvar”.

      Precis så!! 👏🏻👏🏻👏🏻

      Hur tänker du kring att alla kompisar har telefon? Även om man tar ifrån barnet internet etc kan de ju göra det hos kompisar och ändå se exakt allt man själv inte vill att de ska se 🙁

        Det har man väl gjort i alla tider? Det man inte gjorde hemma gjorde man hos andra.

        Ska man låta bli att sätta gränser och regler bara för att de ändå inte kommer att följa dom?

          Nej, förstås inte. Men man måste väl vara införstådd med att bara för att man själv har regler eller förbud kring något hemma så betyder det inte att barnet alltid kommer efterfölja dessa i andra sammanhang. Så det kommer inte räcka med att enbart sätta gränser och regler, utan man måste också diskutera med barnet kring det man försöker skydda de från online så om (eller när snarare) de stöter på sådant innehåll så är det inte helt utan kontext där de endast hämtar perspektiv på det från just online.

      Precis. Som förälder måste man våga göra sig obekväm samtidigt som man kan stötta barnet i deras känslor. Nu har jag inte riktigt så gamla barn än utan vi är mer i stadiet där man vill köpa leksaksbil mest för jämnan. Vi har det relativt gott ekonomiskt och skulle absolut kunna köpa en HotWheels-bil för 50kr för att slippa gråt och skrik men jag och min man har bestämt att man kan inte få allt man pekar på hela tiden, som barn måste man få känna på den där längtan och att livet inte alltid är lätt. Vi bruka istället säga att vi kan titta på bilar/leksaker och att vi kan ta en bild med mobilen så vet vi vad han önskar sig till senare. Det fungerar de allra flesta gånger. Han kan till och med själv säga ”ta en bild mamma”. Självklart blir han ledsen ibland och då försöker vi istället lugnt prata med han att vi förstår att han blir ledsen eller känner sig besviken, förklara varför man inte kan köpa leksaker hela tiden osv och sedan avleda. Det brukar gå över ganska fort då. Självklart lyckas man inte alltid som förälder att behålla lugnet, vara pedagogisk osv men man får försöka så gott det går för det är vi som föräldrar som ska bestämma och leda, inte barnen. Gör detta klart från tidig ålder.

        Små barn, små bekymmer… testa det där med en tonåring

          Säger väl sig självt att man måste ha andra strategier med tonåringar! Men det är väl åtminstone en bra början att inte låta småbarn få precis som de vill hela tiden och tro att det är dom som bestämmer i familjen. Min mamma och pappa hade inga problem med att sätta gränser under min tonår. Jag ”hatade” dom då och sa alla möjliga fula ord men som min mamma sa ”jag är inte din bästa vän, jag är din mamma och du kommer tacka mig senare”. Jag svarade med ”nähä, det kommer jag inte!” och drämde igen dörren. Nu i vuxen ålder är jag enormt tacksam över att jag inte fick drälla runt och göra vad jag ville som tonåring. De som inte hade närvarande föräldrar som tonåringar och som jag då var så himla avundsjuk på gick det inte så bra för sen i livet heller…

      Sofia! Yes! Tack!

      Precis. Är helt förfärad över att redan på mellanstadiet har ”alla” sociala medier. Snapchat där det sägs dumma saker om andra, fast det heter att det är ”föräldraövervakat”. Men det går ju snabbt att skriva nåt elakt och den det berör hinner se det innan någon förälder har koll. Det finns en anledning till att det är åldersgräns på SoMe.
      Tycker det värsta är föräldrar som på nåt vis är stolta över att deras låg-/mellanstadietjej är så påläst på smink och hudvård att hon är duktigare än mamman. Varför vill man att ens barn ska smeta på sig serum och en massa hudvårdsprodukter som inte behövs och som vi inte vet kemikalieinnehållet i? Parfymer och annat kan orsaka diverse besvär och är inget man behöver hålla på med som barn. 10-åringar som har en full hudvårdsrutin och 20-åringar som redan använder antiage-produkter. Lika bra att börja smörja in bebisar med anti-age så kanske de behåller sin babyhud hela livet? Och pengarna som detta kostar, det har ju föräldrarna definitivt kontroll över i alla fall. Fick åldersnoja en stund och tänkte en än gång att nu får jag kosta på mig en ordentlig hudvårdsrutin. Hahaha, skalade bort en hel del för det kändes helt vansinnigt med det antal steg (Skincitys exempel på daglig hudvårdsrutin innehåller 13 steg….) och de pengar som flera serum, exfoliering etc innebär. Och då är jag inte fattig. Har heller inte så dålig hud att jag tycker det känns relevant med att spendera hur många tusen som helst på hudvård, med så många steg att jag varken morgon eller kväll orkar/hinner med. Undrar också hur folk tänker kring mängden kemikalier som man på ett eller annat vis använder på sin kropp, och nu låter sina barn börja använda? Nu kan ju Monas Universum alltid gå ed på att allt är precis så ofarligt som producenterna säger (!), men det är ju en kemikaliecocktail av stora mått som ingen kan säga vad den har för långsiktig effekt på våra kroppar.

    Jobbar på Lyko själv- dessa barn är så små att dem inte har vett eller förståelse för sig själva eller andra. Dem stökar ner så in i, kladdar öppnar produkter när testerna står bredvid, istället för att trycka ut en kräm på handen kan dem lika gärna trycka rätt ut så det landar på golvet eller hyllan. Det själs som tusan. Vi känner oss mer som dagisfröknar än butikspersonal. Likt en dörrvakt frågar vi ”vet du vad detta är” när dem kommer med retinol till kassan ”ehhh Nää men den ska vara bra” – såklart skulle jag/vi aldrig sälja något aktivt eller opassande till barn. Föräldrar måste börja anpassa sin uppfostran efter hur samhället utvecklas.

      De stökar nej, inte dem stökar ner. Och det stavas stjäl, inte själ. Tråkigt förresten att du drar en liknelse om ni känner er som dagisfröknar som om allt man gör i förskolan är att korrigera barnen.

        Men dra ut pinnen😅

        Har du inget bättre för dig än att leka språkpolis och försöka ge mitt inlägg en taskig ton? Det var ett utryck och ja, jag kanske inte är perfekt i min stavning och ibland blir det fel. Slappna av! 💕🧘‍♀️

          Men använd inte de och dem om du inte vet språkreglerna för det! Så irriterande att se alla ”dem kan” överallt. Kör med dom då istället.

            Men herregud, du kanske inte ska gå in i kommentarsfält på bloggar om du blir så irriterad.

            Du måste ju skämta?!

            Sänder dig all lycka och välmening 🍀😌

              Sänder dig en kurs i grammatik.

                Hoppas att du F får en kurs i att bete dig på ett bättre sätt.

            Dra dit pepparn växer.

        Känner du dig träffad av inlägget?

        TS kanske har dyslexi eller liknande, så sjukt onödigt att börja rätta texten istället för att svara på det hon faktiskt skrivit. Vad får du ut av det? Vill du att hon ska känna sig dum eller vad är grejen. Så tråkigt.

          Varför ska det alltid dras in med dyslexi när någon stavar åt helvete fel och använder FEL ord? Dyslexi är inte en ursäkt för allt!

        Du kanske ska se över din egen kommentar innan du härjar om andras språk och grammatik.

      Fy vilken mardröm att jobba där. Helt sjukt att små barn är intresserade av hudvård (och smink också för den delen). Okej att de kanske vill ha någon glittrig ögonskugga eller läppstift i fin färg men vissa barn är ju mer insatta i smink än en själv med contouring, tio lager olika serum osv osv. Skrämmande.

        Det är ett jätteroligt jobb – men det är tråkigt att man behöver se hur lågt ner i åldrarna det här skönhetsintresset tar sig… Som du säger det är skrämmande, låt barn vara barn 💕

          Min dotter (9) älskar att gå på Sephora och Lyko. Vi går runt och tittar på ALLT så får jag förklara vad varje grej är till för. För henne är det upplevelsen som är det viktiga. Det vi köper där är läppbalsam och handkräm (skitdyra jämfört med typ helt vanlig handkräm men det är en annan sak) samt en bum bum-parfym hon ville ha.

          Det tycker jag är harmlöst. Vi har pratat om rengöring och jag har sagt att hon isåfall får köpa en jättesnäll och mild sådan, för det kan ju vara trevligt tvätta ansiktet när man varit ute och lekt i skogen en hel dag och kommer hem skitig i fejset. Allra viktigast från Sephora var dock den randiga påsen. Den bars med stolthet genom stan.

            Alltså… för mig är det skit konstigt att läsa ”parfym”, ”handkräm” och ”läppbalsam” för att i nästa parti läsa om
            ”att leka i skogen”? Helt ologiskt för mig att en nioåring behöver sådana produkter överhuvudtaget.

              Det är klart att en nioåring inte _behöver_ sådana produkter. Precis som barn inte _behövt_ senaste leksaken som trendar sedan många, många år tillbaka. Men de ser det (i tidning, på TV, i butik, online, sociala medier, andra barn osv.) och blir intresserade och vill själva ha det.

              I sig är ju inte heller intresset för att vilja ha någon skönhetsgrej direkt något nytt, barn har sedan länge velat testa på smink, parfymerade saker och lotions etc. Det är också en lek, ett sätt att upptäcka. Precis som att leka i skogen är en lek och sätt att upptäcka. Problemet är väl när produkterna som blir nya trenden är detsamma som de produkter som är gjorda för vuxna och inte anpassade för barn. Dels är de ”onödigt” dyra för barn att använda, än viktigare att de kan vara rentav skadliga (som med aktiva ingredienser t.ex.) och att de börjar anamma vuxna uttryck något för tidigt istället för att utforska det som ett barn eller ungdom.

              Jag fattar också att det inte är helt givet att bara rakt av säga nej till alltihop som förälder om ens barn uttrycker starkt intresse av att utforska sådant och det är väldigt utbrett bland kompisar. Ingen förälder vill ju att ens barn ska känna sig helt utanför, samtidigt som man inte kan låta sitt barn hoppa utför stupet bara för alla andra barn gör det, förstås. Men L här ovan verkar ändå göra det på ett bra sätt, att inte stänga dörren helt men inte heller låta det gå överstyr på en orimlig nivå. Läppbalsam, handkräm, en parfym (kanske en bodyspray?) är ändå rätt oskyldigt fortfarande och ger barnet möjlighet att få utforska och känna samhörighet (som faktiskt är viktigt också), utan att man ger grönt lyse för att sparka in dem rakt in i vuxenvärlden.

                Känns som du kanske borde lära ditt barn om andra intressen?

                  Jag har inte barn än, så är inte aktuellt. Men jag har många barn i min närhet som har många olika intressen. Menar bara på att det inte är särskilt konstigt eller nytt att barn vill utforska mer vuxna grejer, det är faktiskt väldigt normalt snarare. Detta med hudvård och smink är ett sådant exempel. Det är inte farligt i sig, men hur man som förälder låter barnet bejaka det intresset och utforska på ett sätt som inte är skadligt är väl poängen.

                Tack! Jag tycker att jag har lagt det på en vettig nivå med dottern. Bodyspray heter det ja, inte parfym.

    Föräldraansvar!!!

    Fast faktum är att min dotter 13 år har mycket bättre koll på smink och hudvård än jag någonsin haft. Hon sminkar sig mycket bättre än jag gjorde i den åldern och läser på om bra produkter för att sköta sina små acneutslag använder solskydd etc. Hon ser väldigt fin utvi huden. När jag var i den åldern hade jag fullt med ärr i ansiktet efter att ha klämt finnar och pormaskar och brukade gnida ansiktet med ansiktssprit.

      Det är inte normalt att ha sån stor koll och använda så mycket produkter när man är ett barn. Om hon har problemhy (som hon inte verkar ha) så hade det räckt med någon produkt mot akne.

        Så nedlåtande. JO det är normalt idag. Det är även normalt att inte bry sig. Ungdomar kommer i alla former och intressen.

        Det är andra tider nu. När min dotter var 13 var det poppis med Bh för dem (hon hade knappt några tuttar). När jag var ung fick man skämmas om man hade Bh och den fick absolut inte synas🙂

        Var skrev jag massa produkter? Snarare så att hon använder vettiga anpassade grejer och inte smetar på första bästa parfymerade kroppslotion i ansiktet som jag gjorde i den åldern.

    Om man ska sammanfatta ovanstående kommentarer så är det väl så att barn och ungdomar idag utsätts för många fler typer av påverkan och via fler medier än vad som fanns tidigare. Det gör det svårt för föräldrar att stänga ute alla påverkansförsök och lämnar kvar rollen att prata och diskutera om det man känner till. Gott så! Håll ut och stå på er!

    100% föräldraansvar. Svårt att gnälla på influensers när sen mammas badrumsskåp består av hudvårdsprodukter, ännu mer hudvårdsprodukter och en tandborste.

    Bara att kolla i öppet spår, alltid snack om bästa hudvården och vilken hudvårdsrutin folk har.

    Vansinnigt att så unga bryr sig så mycket om hudvård, och dessutom får pengar att bekosta det. Jag kommer ihåg när jag var 18 och tjatade hemma om någon kräm jag absolut var tvungen att ha, då sa min pappa åt mig att jag ”duger som jag är, och dessutom är vatten bästa lösningsmedlet” ”titta på mig 😉”. Även om det med vatten inte är helt stämmer när det kommer till hudvård såklart, så bär jag ändå med mig det förhållningssättet och har distans till hudvård och smink idag. Visst har jag ett antal produkter jag använder, men inte den arsenal – det överflödet – jag ser många andra tjejer ha. Jag vägrar lägga så mycket tid och pengar på nånting jag faktiskt inte behöver.

      Det är ju svårare att argumentera för vatten och att duga som man är när var och varannan morsa har en ”hudvårdsrutin” på 13 steg.

        Absolut, det har du rätt i. Det var väl annorlunda för 20 år sen, då höll inte mammorna heller på så hysteriskt med ”skin care” och ”beauty”..

    Helt galet det här ju! Själv använder jag micellarwater (eller vad det heter) och Cerave (eller nåt sånt) för att smörja in ansiktet. När jag, ett fåtal gånger, varit inne i en butik där dom säljer massa syror, oljor och allt vad det heter, så har jag blivit rekommenderad mängder av produkter ”för att minska ålderstecken”. Men va? Varför skulle jag vilja minska mina ålderstecken? Jag har inget intresse av att se yngre ut än vad jag är. Det är där hela skevheten börjar enligt mig, rädslan kvinnor känner inför att se ”gammal” ut, det gör att ”vi” jagar ungdomlighet, vi drunknar i produkter ”man bara måste ha!!”. Inte konstigt att det sen går ner i åldrarna. Kvinnor idag föröver sitt dåliga självförtroende och sin dålig självbild på barnen, barnen ser vad vuxna gör. Så tragiskt. Jag är inte en snygg kvinna som bryr mig om mitt utseende och det är okej. Jag behöver ingen annans bekräftelse. Andra får tycka saker om mitt utseende, jag kunde verkligen inte bry mig mindre. Finns så mycket viktigare saker i livet än huden i ansiktet.

      Fast jag vill gärna fördröja nya rynkor( om det går). Det är för min egen skull, struntar också i vad andra tycker/skulle tycka om mitt utseende. Använder ögonkräm och ansiktskräm.

      ”Finns så mycket viktigare saker i livet än huden i ansiktet” ja tänka sig… Man kan ha ett stort intresse för hudvård men tycka att många andra saker OCKSÅ är viktiga och roliga.

      Vad är det egentligen sådana som du förväntar sig höra när ni vräker ur er hur ni står över sådana här, enligt er, ytliga saker? Vad duktig du är, du förstår vad livet går ut på? Eller? Förklara gärna.

      Mycket rynkor verkar faktiskt göra att resten av kroppen åldras snabbare, enligt ny forskning. När man tar hand om huden tar man hand om hela kroppen. Så glöm inte att använda solskydd!

        New Scientist har haft flera artiklar om det, men de brukar vara bakom betalvägg, så här är en länk till The Guardian.
        https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2023/oct/03/anatomy-of-a-wrinkle-ageing-can-you-avoid-them

        ”While wrinkles are a hallmark of the ageing process, some scientists suspect they might also drive ageing the whole body over. The theory comes from the finding that aged skin contains more defunct, zombie-like or senescent cells. These old cells are more than biological clutter: they release chemicals that fuel inflammation which is linked to a host of conditions – from high blood pressure and diabetes to hardening of the arteries and cancer. Research is now afoot to see whether wrinkled skin rich in senescent cells is a factor in age-related cognitive decline.”

      Ang. att kvinnor för över sitt dåliga självförtroende på sina barn. Så kan det säkert vara ibland, men när jag var liten kände jag att hetsen kring utseende framförallt kom från killarna i skolan. Ständigt skulle vi tjejer jämföras och betygsättas, och de hade alltid någon åsikt eller kommentar på lager om hur vi tjejer skulle klä oss, raka oss, sminka oss osv. De fick oss att vilja bli snygga. Hur vi sedan gick tillväga för att faktiskt bli det också berodde på vad som fanns att läsa i senaste numret av Frida eller Veckorevyn.

      Mina föräldrar borde kanske ha hindrat mig från att läsa Frida/Veckorevyn. Jag vill minnas att mamma försökte ett tag, men mina kompisar hade dem ju i stället och det här med att bli snygg var något av att grupprojekt. Mamma däremot varken sminkade eller rakade sig. Jag växte upp på landet och hon gick mest runt i overall hela dagarna. Jag tror inte att det här problemet alltid kan härledas till en mamma med dåligt självförtroende. Tyvärr, för då hade det varit lättare att hantera.

    Min dotter är 9 år och har bättre koll än mig på ansiktsvård. Detta har hon lärt sig från ex tiktok och Youtube. Helt sjukt.

      Det som är som är helt sjukt är att du inte förbjudit din dotter att ha tex tiktok.

      Men lär de sig rätt saker där?

        Så tveksam till det här alltså! En del hudvårdterapeuter dyker upp på min fyp. De säger en sak. Sen scrollar jag vidare och en som bara har ”skönhet” som hobby säger något helt annat.
        Tack och lov så har denna människa nu äntligen börjat ifrågasättas i kommentarerna, men framförallt förut köpte alls kids allt hon sa. Och man märker att det fortfarande är så så länge det är unga människor, annars blir hon ifrågasatt av de som är äldre.

      Jag måste nog lämna den här tråden nu för detta gör mig rakt ut sagt förbannad. HUR kan man låta sin nioåring vara på Tiktok och dessutom skryta om att hon har bättre koll på hudvård? Herregud…

    Visst blir barn påverkade av sociala medier och influencers men var är föräldraansvaret? Ytterst är föräldrarna ansvariga för sina barn. Om mitt barn använder sociala medier så är det mitt ansvar som förälder att sätta gränser. Antar också att barnet inte själv har gått till affären och köpt dessa produkter.

    När jag var barn på stenåldern så kunde smink,parfym,nagellack osv endast köpas över disk. Minns så väl den rejält sminkade damen med håret i en hög tuperad frisyr med långa målade naglar som ansvarade för sminkförsäljningen inne på Domus. Inte en chans att du kunde handla där om du var utan vuxens sällskap om du inte var tonåring.

      Minns du att det var ett ställ på Domus där allt smink kostade 5 eller 10 kr styck? En mascara med hård kam i bl a. På 70talet var detta. Det var dessa sminkprodukter man hade råd att köpa för veckopengen🙂

        Kanske var EPA iofs🤔

    Det är ta mig fan aldrig föräldrars ansvar… Det är butiker, influencer, skolan, Melodifestivalen och alla andra men inte föräldrarna. ”Vad ska jag göra när alla andra…” föräldrar kör alltså på samma förklaring som sina barn ”alla andra får ju”? Orkar föräldrar inte säga nej? En anledning verkar vara av rädsla för att ens barn ska bli mobbat… Alla föräldrar tänker tydligen likadant, för om de flesta föräldrar hade följt riktlinjer och åldersgränser så hade ingen 9-åring blivit mobbat för att de ej har sociala medier eller fel jävla hudkräm?! Barnen har en uppfattning om att deras oförstörda barnhud har problem som kräver 7 steg i hudvårdsrutin?! Sinnesrubbat. Ska vi behöva bli ett land där vi idiotförklarar folk, typ ”bada inte brödrosten”, ”använda inte syror på ditt barns hud” Det finns produkter som är godkända för bebisar och barn, det är inte som att är otydligt… Helvete vad förbannat jag hade varit om mina föräldrar hade tillåtit mig och inhandlat skit som hade skadat mig för att jag ville det när jag var 9 år. Jizzez.

    ”Influencers bär ansvar”. Ofta är det unga tjejer som får massor av pengar av företag. Företagens ansvar gällande samarbeten är den 0? Skulle företagen ha fler fokus än att tjäna pengar så skulle det hjälpa något med anpassningar till samarbeten (ätstörningar, skönhetsartiklar, mode, operationer, här finns ju en hel del de kan styra över, både innehåll men också vilka influencers de samarbetar med). Mer ansvarsutkrävande av företagen tycker jag, av anledningen att där är det vuxna människor som styr. Butiker… Ska de anställa en dörrvakt som tar leg? Sätta upp en åldersgräns på 13 år och innan det får inga ungjävlar gå in utan vårdnadshavare? Eller nej, det går ju inte för då kommer föräldrarna ändå ljuga för ”sina barns skull” 🤣 Kanske ska föräldrar gemensamt sätta gränser? Eller sätta och sätta… Åldersgräns är satt, följa den då? Inga sociala medier innan åldersgräns och på köpet kanske vi får ungar som kanske tänker att regler finns av en anledning och ej bara är något jobbigt tjafs som ska kringgås när det passar egna intressen? Men vad vet jag… Kanske skulle ta ett bad med min brödrost idag efter att jag har skvätt lite syra på min kanin så den får en mer glowig hud FNISS.

      Ja, jag tror att föräldrar generellt är väldigt konflikträdda och vågar inte bli osams med sitt barn. Bra skrivet!

      Ja exakt så!

      Lite apropå detta, iaf kopplat till att föräldrar inte kan ta strider med sina barn: läste ett så hemskt inlägg på Threads från en sjuksköterska om hur föräldrar !ljuger! för vårdpersonal om att deras barn fastat inför narkos. Hon hade varit med om att föräldrar gjort precis det, alltså sagt till narkossköterskorna att barnet fastat 24 timmar men ändå gett ungen mat under den tiden. Och det hade… inte blivit bra överhuvudtaget.

        Jag skrattade åt ditt inlägg. Känner mig hemsk men det du berättade sammanfattar dagens föräldrar på ett mycket bra sätt.

    Mitt barn går i mellanstadiet och i ett av skolans veckobrev uppmanas föräldrarna prata med sina barn om inte låta barnen ta med neccesärer med smink och parfym. Lärarna får gå och hämta in barn till lektionerna, barn som går iväg för att sminka sig istället för att vara med på lektionen?! Vi pratar om barn i årskurs 4. Det skickas runt bilder bland eleverna på tjejerna i klassen som varje vecka använder ansiktsmasker av olika slag (recenserar) och sminkar sig varenda dag. Men om man som förälder går och köper sminkkalendrar (ja flera inte bara en) så är det kanske inte så konstigt att det har gått så långt redan i 11-års åldern.
    Sjukt!

      Fruktansvärt. Och så jäkla typiskt att det är tjejerna som går på detta, killarna bryr sig inte. Och vem drabbar det i långa loppet med sämre förutsättningar att få högre lön och chefsjobb? Jo, kvinnorna.

      Min dotter går i 2an. Vissa barn sminkar sig dagligen och flera har snapchat. Sjukt!

    Tycker dagens barn och ungdomar har spårat ut rejält. De är liksom 10 år och kör full on make, kan ha akrylnaglar och deras enda intresse verkar vara att sitta på TikTok och sminka sig? Måste va ordentligt slappa föräldrar som tillåter detta.

      Föräldrarna kanske är likadana…

    Alltså, hur svårt kan det vara som förälder att inte låta en nioåring installera TikTok? Appen har 13-års gräns. Om du får absolut panik av tanken att ditt barn kommer hamna utanför, installera appen på din egen mobil och kolla tillsammans med ditt barn (och diskutera det ni tittar på). Det måste ju även vara relativt enkelt att inte swisha pengar till din unge för inköp av svindyr skönhetsprodukt, eller ge småbarn fri tillgång till fickpengar. Känns logiskt att det blir enklare att gradvis ge mer frihet och ta diskussionerna med barnet när det blivit tonåring om man satt gränser för vad som är rimligt från början…

      Glöm inte att barn önskar sig presentkort på lyko/kicks osv av släkt och vänner. det är inte alltid så att slappa föräldrar swishar hit och dit

        Då kan man ta hand om presentkorten och följa med sitt barn dit när det ska handla.

          Absolut ska man det:) tänkte mest på kommentaren om att det är föräldrarna som helt aningslöst swishar sina barn

    CNN har också skrivit om fenomenet och de kallas tydligen ”Sephora kids” i USA.
    https://www.cnn.com/2024/03/12/business/sephora-kid-tweens-skincare-obsession?cid=ios_app

    Jag minns hur det var att växa upp med en hudsjukdom för 20 år sedan. Andra barn var uppenbart äcklade av hur jag såg ut emellanåt, men kommentarerna sträckte sig åtminstone bara till ”men smörj så försvinner det” och jag begrep att de inte förstod hur eksemskoven betedde sig. Jag är glad att hudvård inte var ett utbrett fenomen dåförtiden, det hade förmodligen bidragit ännu mer till äckelkänslan över att ständigt vara sårig, flagig och rödflammig, och att allt bara beror på att jag inte hittat exakt rätt produkt för just mig. (Ja, jag fick till slut behandling hos en hudläkare och är så gott som symtomfri idag.)

    Min dotter började använda mer avancerad hudvård när hon fick finnar (12-13 års åldern). Bra produkter som jag beställde och betalade. Hellre det än att hon trycker finnar med naglarna och tvättar ansiktet med handsprit. Inget konstigt med det tycker jag. Men har man inga problem med hyn ska man inte heller jinxa det och störa balansen med onödiga produkter

    Tror flickföräldrar att döttrarna har annan hud än killar i ung ålder.
    Någon ovan skrev att det kan behövas för en nioåring att tvätta ansiktet med ansiktsrengöring efter lek.
    Själv slänger jag in sönerna i duschen med en duschkräm, borde rimligtvis fungera även för tjejer i låg- och mellanstadieåldern.

    Blir helt matt på hur man kan försvara denna hysteriska konsumtion av skönhetsprodukter för små/unga flickor.

      Fast killar med acne skulle nog ha hjälp av lite ansiktsprodukter.

        Absolut, men få 9-10-11-åringar har acne.

    Ännu en öppning för bloggbevakning att skylla på Caia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.