En krälande reklamvideo blev till en lektion i branschens prejudikat

Citatet från Christina Schollin är både fin och sant – om man är mer åt ”väggordshållet” men det jag inte förstår är varför Bianca illustrerar inlägget med en reklamvideo på sig själv från Intimissimi, iförd underkläder. 
Inlägget är heller inte reklammärkt, vilket också är en smula anmärkningsvärt då Bianca gjort en stor uppryckning när det kommer till att just reklamidentifiera sina inlägg, men ja….

Det kan ses som en smula oansvarigt gjort av Bianca gentemot samarbertspartnern, särskilt som Konsumentverket planerat att göra ett uttalat krafttag mot både influencers och de marknadsförda företagen, som man anser har ett huvudansvar för den reklam som postas – vilket i det här fallet är Intimissimi.
Och detta vare sig de känner till att ambassadören postar reklamen eller ej – i alla fall om jag förstått det hela rätt.
Surprise! 🤗😱

I och med att Bianca har ett pågående ambassadörskap med Intimissimi så räknas alla inlägg som hon postar med deras produkter som kommersiella/reklam oavsett om det är inlägg som står specificerade i avtalet mellan företag och influencer eller är ”gratisinlägg” som influencern vill ”bjussa på”. Inlägg av den här typen räknas alltså alltid som reklam, oavsett om de står med i kontraktet, eller är på influencerns egna och ”bjussiga” initiativ.

Har man ett avtal blir allt kommersiellt. // Gunnar Wickström efter den fällande domen mot Kenza och Chimi Eyewear

Just det här har slagits fast i en dom från Patent och Marknadsdomstolen, men med tanke på hur många influencers jag ser dagligen som fortfarande inte känner till den här domen, och/eller betydelsen den har för hela branschen, så blir jag inte förvånad över att de inte har en susning om detta för heller.

Gigantisk sked, möt liten och plutande influencermun.
🥄+ 👄 = sant

Hand upp alla som tror att Bianca och/eller Intimissimi känner till det här.

Nu blev det en liten snabblektion i de senaste prejudikaten som kommit, så tips till alla influencers som orkat läsa hit – sätt ett litet bokmärke.
Se det som mitt påskägg till er. 🐣

28 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Har Kenza och Chimi samarbetat igen sedan den fällande domen?

    Nog behövs det mera koll på flunsorna och deras samarbeten. Vore intressant med stor koll från Skatteverket. På alla flunsor.

      Det är inte hennes jävla mormor som sa det där heller, det var en fransk poet på 40talet. Så less på att den familjen ska kidnappa allt jämt.

        Är det verkligen någon som tror att den familjen står för något originellt?
        Fattar inte heller kopplingen bild och text, mysig fika med mormor, avklädd Bianca framför kameran? 🤷🏻‍♀️

        Haha fast hennes mormor sa det välj visst när de sågs. Ingenstans står det att Christina är upphovsman. Då kan man ju inte använda ett enda uttryck enligt dig

        Lugn lugn Magnus. Just där och då sa mormor det. Ingenstans påstås det att det var hon som myntade uttrycket 🙄🤣

        Haha men va?

        Får man inte citera folk längre? Och vad skulle Bianca skriva ist? ”Idag citerade min mormor en fransk poet”. Och slänga in en liten fotnot på det?

        Va förresten längesen jag va inne på denna sidan då jag är i Thailand i några veckor. Här är livet så skönt och avslappnat. Men när man går in här å läser kommentarerna så påminns man om den svenska bitterheten och alla pekpinnar som finns överallt där hemma. Alla lagar och regler som ska följas till punkt och pricka. Man kan knappt vända på huvudet lite svagt åt höger utan att nån tycker att så där ska man INTE göra.
        Kommer verkligen sakna vänligheten här i Thailand när jag kommer hem till kalla Sverige igen

        Och ni som ska skriva massa negativt om Thailand nu, bespara er den tiden, för jag kommer inte läsa svaret. Kommer inte gå in på denna sidan mer så länge jag är här för det negativa klimatet här smittar verkligen av sig

      Håller med! Hur många tror ni skattar för alla PR grejer de får skickade till sig? Hur mycket avdrag kan influencers göra för diverse resor och annat skojigt bara för att de plåtar ett samarbete (typ 1 dags arbete) på den 3 veckor långa resan?

      Ja jag kanske är lite missunsam och avundsjuk, låt mig 🙃

        Va inte det. Avundsjuka är en riktigt ful och jobbig sjukdom att leva med. Fokusera ist på alla som bidragsfuskar. Där kan Sverige spara miljarder året om. Men det vill ingen prata pm

          Bidragsfusk och skattefusk spelar i samma liga. Undergräver hela samhällssystemet bägge två.

    Tänk om jag som sjuksköterska inte skulle följa rådande lagar och riktlinjer när jag jobbar. Jag hade fått sparken direkt och en anmälan mot mig.

    Sjukt hur vi låter influencers lalla runt, tycker man ser så mycket fel men det kommer otroligt få domar och påföljder?? Vad är det som tar sån tid egentligen?

      Håller helt med. För att ha så stor förljarskara och därmed en påverkan, så tas hela branschen väldigt oseriöst (är min uppfattning).

      Nu handlar ju inte alla jobb om liv och död. Jag skulle inte få sparken direkt från mitt jobb om jag inte följde en riktlinje. Jag jobbar på en statlig verksamhet det typ är omöjligt att få sparken från 😅

        Det är ändå intressant hur exempelvis brukare som är i behov av personlig assistent måste klocka sina toabesök och dylikt för att veta hur många timmar hen får rätt till en assistent. Men att som influencer dega runt på stan, ta bilder på lunch, byta om hemma och fota för samarbete krävs ingen klockning alls. Det tar 40h/v. Oavsett vad.

        Måste saker och ting handla om liv eller död för att regler och lagar ska följas?

          Nej, men givetvis kan inte allt jämföras med sjuksköterskors arbete. Där är ju konsekvenser på liv och död. Givetvis är det mer allvarligt om det bryts mot regler då.

          Men alltid ska någon sköterska komma in och gnälla. Jag kan jobba hemifrån. Ska en sköterska komma och härja om att ”vi sköterskor skulle få sparken om vi jobbade hemifrån.. hur skulle det se ut?!?” Osv.

            Jag gnäller inte dock? Älskar mitt jobb och skulle inte vilja byta med tex bianca. Hade du blivit lika triggad om jag skrivit att jag är advokat som måste följa lagar och riktlinjer eller gäller det bara vårdpersonal?

            Är bara trött på att influencers lallar runt och så gärna vill bli tagna på allvar för de minsann har ”ett riktigt jobb”. Kanske dags att göra sitt jobb på riktigt så folk börjar respektera yrket?

              Varför är det just influenser som du stör dig på så? Gå in å granska vilken kommunal myndighet som helst så kommer du hitta mängder av allvarliga brister. Brister som är mycket större och allvarligare än att inte reklammärka korrekt.

        Helt sant!

        Om alla som jobbar inom kommunala och statliga verksamheter skulle få sparken när de gör fel så hade enormt många fått sparken. Det finns en anledning till att tjänstemannaansvaret inte inskaffas igen. Och ni vet väl också att korruptionen i Sverige ökar på ganska bra tyvärr

          Ja just det och så kommer alla influensers och beter sig som att lagen inte gäller för dem. Apropå korruption och nepotism.

    Hintar nessa om att tjejen som Hanna F’s ex var otrogen med är samma tjej som eventuellt fotbollsmannen som ghostar sin familj varit otrogen med?

      Jag gissar också att det är så. Intressant!

      Men hur kommer sånt fram? Hur liten är världen? Haha!

        Ingen aning haha

    Tyvärr är Idrotten otroligt dåliga på att informera sina reklampelare..
    Oavsett idrott och framför allt energidrickorna.

    Kanske är Intimissimi beredda att ta den kostnaden för på något konstigt vis är ju all uppmärksamhet bra uppmärksamhet i dessa sammanhang. Och Intimissimi når en annan målgrupp än bara de som följer Bianca.

      Jag har undrat över det, är det så att företagen gör klart för flunsorna att de skall skall i största möjliga mån få det att se reklamlöst ut? Är det underförstått eller t.om uttalat i kommunikationen eller är det något nästan alla flunsor bara automatiskt gör? Det måste ju var våta drömmen för företag att få betald reklam att framstå som att det kommer helt spontant från en flunsa med flera hundratusentals följare. Sen kanske en flunsa tjänar på att få folk att tro att hen är genuin med sin reklam och inte alls får betalt, en oskuldsfull flunsa som inte går att köpa?

    Varför är B Ingrosso så konstig? Så så världsfrånvänd!? Utseende utseende och yta gällande bostad o sånt! Alla vet att hon har en uppmärksamhets-törstande familj i generationer… men nån gång brukar revolten komma… oj lite sjukt att tjäna pengar på folks intresse enbart och spela efter det. Varför inte vara samhällsnyttig och göra något hjälpsamt… vård, barnomsorg, tandvård, affärsbiträde…

      Hur mkt skatt tror du inte hon betalar varje år? Hon är nog bland dom mest samhällsnyttiga i Sverige. Vad bidrar du med själv?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.