Är det dags för ”Aningslösa influencers 2.0”?


Isabella Löwengrip har knappt hunnit packa upp väskorna förrän det är dags att packa dem igen. 
Sist var det skidresan till Zermatt och innan det familjeresan till Japan och nu är det dags för Japan. Igen.
Isabella och Paul är alltså resan tillbaka i Asien och nu börjar det mullra lite bland läsarna som verkar tycka att Isabellas resande är en smula oansvarigt.
Malin, som kommenterar här, kämpar på i kommentarsfältet och får mer och mer gehör. Även här är det Malin som kommenterar.
Ett tag kritiserades influencers väldigt mycket för den globe trotter-livsstil som de promotar, och sen blev det mer eller mindre helt tyst i och med pandemin eftersom ingen reste särskilt mycket då.

Behöver vi en ”Aningslösa influencer 2.0” för att jaga efter våra influencers eller är det helt meningslöst slöseri med både tid och energi?
De utsläpp som orsakas av resande svenskar är ändå mindre än en droppe i havet och ingenting som påverkar någonting alls ändå?



Att Isabella packar sin necessär utifrån vad hon tror kommer se fint på handfatet när hon plockar upp dem orkar jag inte ens kommentera. För vem ska det vara fint? Städerskan? En fin burk med en värdelös produkt är alltså med bland finalisterna av. att få åka med?

Vilket märkligt resonemang, men ja – Isabella största fan, tack, det är säkert många som packar sina necessärer så här, absolut – men jag tror mest Isabella smyger in små miniprovokationer lite här och var för att se hur mycket och med vad hon kan smyga igång provokationsleken igen, utan att någon riktigt noterar det.
Ni vet var ni hörde det först. Och sist. Och allt där emellan. 🙂

133 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Folk kan ta sina pekpinnar och köra upp dom där solen inte skiner. God morgon!

      Var glad över att du antagligen slipper uppleva när planeten är helt sabb men du kanske har ynglat av dig och det kommer avkommor🤔

        Influencers tror att det bara är att beställa en ny planet på Amazon…det är deras barn och barnbarn som får ett helvete
        Om de visste vad de orsakade med köp köp köp och res res res..så hade de sett annorlunda ut är jag övertygad om. Men de vill nog inte förstå allvaret.

      Du låter begåvad.

        Det är betydligt mer begåvat att lägga energin där den gör skillnad. Att använda internet (som påverkar miljön MER än flyget) för att driva små krig i kommentarsfält är helt meningslöst.

          Internet är ett mycket mer lättfixat problem än flyget.

            Jasså, hurdå?
            Ska vi stänga ner internet?

              Ta en kaffe och tänk en vända till.

                Jag skulle gärna höra om hur man gör för att fixa internets miljöpåverkan. Och det säger jag helt uppriktigt. Jag själv jobbar med energi och utsläpp kopplat till industrier så jag ska erkänna att jag inte har så bra koll på internet och den delen.

                  (Det enda jag har hört är vissa åtgärder på kylningen av serverhallar men det verkar inte vara några revolutionerande åtgärder)

                  Finns massor man kan göra! Man kan t.ex. reducera laddningstid på en sida genom mindre bilder, jobba på enklare navigeringar som ger förra klick och då mindre laddtid mot server. Sen kan man också se till att använda sig av servrar som går på förnybar energi. Bara några exempel.

                  Tänker ett sätt att sprida ut techbolagens elkonsumtion är att flytta datorhallarna in i bostäderna som distriberade system & bidra med uppvärmning. Utomhuskommunikationen borde endast vara fiber eller trådlöst, och sedan återstår persondatorerna (som redan är inomhus).

                  Och om vi utnyttjade alla persondatorer för distributed computing research som folding at home hade nyttighet-per-watt faktorn ökat med någon faktor 1000 (för endast nån promille entusiaster håller på med det). Finns så mycket outnyttjad potential.

                Eftersom experter just nu famlar efter lösningar tvivlar jag starkt på att varken du eller jag kommer på en bra lösning som faktiskt minskar miljöpåverkan oavsett hur mycket kaffe vi dricker. Din raljerande ton leder ingen vart och visar bara hur oerhört ignorant du är.

                  Famlar experterna efter lösningar? Jag vill verkligen inte låta som en dryg översittare nu men är du helt bortkopplad från verkligheten?
                  Frågan som anonym 09.00 undrar över har det funnits energireducerande åtgärder för i 25 år. Men det självklara svaret är elektrifiering. Det finns många utmaningar innan vi är där. Dels behövs mer forskning för att förbättra ackumulatorerna, det som i dagligt tal kallas laddningsbara batterier. Ett annat område är lagring av energi. Sedan behövs en utbyggnad av elnätet. Lösningarna finns redan idag men behöver bli både effektivare och billigare att tillverka. En större utmaning är att stå emot fossilabränslelobbyn som kommer att vara de stora förlorarna.
                  Det finns redan idag små och medelstora industrier som är helt självförsörjande av förnyelsebar energi. Dessa företag finns över hela världen. Lyssnade på en sådan som producera detaljer till bilindustrin, som redan 2015 la solceller på taket och som 2023 blev helt självförsörjande genom investering i en mindre vindsnurra.
                  Alla småhusägare kan bidra genom att installera solceller på taket. Med en bra, tyvärr dyr, ackumulator är man självförsörjande mellan april – sept och kommer dessutom ha ett överskott som går tillbaka ut i nätet vilket har en stabiliserande effekt på hela nätet plus att man får pengar tillbaka. Har man dessutom en elbil och elstolpe har man dubbla batterier för tiden då man inte kör bilen genom att man kan koppla samman dem.
                  EU kommer antagligen att klubba igenom ett direktiv som ställer krav på att vid nybyggnation måste huset vara klart att ansluta till en ackumulator.
                  Det finns gott om experter som forskar i ett rasnade tempo och det händer otroligt mycket spännande och snabbt går det. Så det gäller att inte vara för insomnad för då finns risk för att omställningen kommer som en chock för vissa.

                    Wow, tack för dumförklaringen!
                    Det här är del av mitt jobb så jo jag är hyfsat insatt.

                    Ja, det forskas oerhört mycket men nej än så länge finns inte någon ultimat lösning. Energilagring är inte ett försumbart problem. Eftersom lösningarna behöver bli så oerhört mycket effektivare än de är idag så finns alltså inte lösningarna än. Det pågår enorma forskningsprojekt runt om i världen men om lösningarna hade varit självklara hade vi inte haft den här diskussionen. Att en liten industri är självförsörjande när det gäller sin egen el (det finns för övrigt fler sådana, även större industrier) löser inte internets miljöpåverkan.

                      Jag är optimist och en glaset halvfullt person. Jag forskar inte själv men är mycket insatt eftersom jag jobbar med just den omställning som vi står inför. Jag har tillförlit till forskarvärlden och mänskligheten. Vi har klarat utmaningar förut, den senaste inom miljöområdet, ozonlagret. Den kraftsamlingen verkar många helt glömt bort.

                    Håller med dig till viss del, men man ska nog inte försumma de utmaningar som följer med utvinningen av diverse metaller för att möjliggöra denna ”gröna” omställning.
                    Jag har svårt att de hu nuvarande (svensk) konsumtionsnivå (särskilt om alla på jorden ska anamma denna) kan tillgodoses genom denna elektrifiering utan att det uppstår socialt oacceptabla och ekologiskt ohållbara konsekvenser. Lösningen måste nog stavas elektrifiering OCH dramatisk reduktion av konsumtion, inklusive av energi för flygning.

                      Håller med dig om att det finns problem kopplade till jordmetaller. Det börjar med hur vi tänker. Tycker att reduce, refuse, reuse, redesign och recycle borde var obligatorisk för alla. Till skillnad från vad alla klimatmotståndare i detta kommentarsfält tycks tro börjar det med en själv och de val man gör.

      Ja men låt folk resa. Herregud, som att hennes resande eller överhuvudtaget svenskarnas påverkar något.

        Så. Otroligt. Begåvat.

        Menar du på allvar att du tror att det inte påverkar?? Herregud på dig själv..🤦‍♀️

        Hennes jobb är att vara influenser. Därför är det problematiskt att hon reser och konsumerar så mycket. Ett liksom självklart faktum om man bara tänker ett litet ögonblick på miljön.

      Det hade varit jättekul om någon listade dessa personers resor med datum;

      Magdalena Graaf

      Toftby

      Isabella

      Samt en lista över My Martens boende/flyttar

      Summan är att det är otroligt mycket och många!

        Vi kan även på den listan lägga till dubbla, trippla mfl boende och alla influnesers som driver på konsumtionshets genom att bli rika på att sälja egna skönhetsprodukter.

        Samt Ebba von Sydow, Sofie Fahrman och Emilia de Poret… De lägger inte alltid ut att de reser runt, men lyssnar man på poddar osv är det rätt uppenbart att flygen är rätt många och långa varje månad…

      Tänker att du är en sådan människa som är för dum att begripa någonting, så därför bemöter jag helt enkelt inte ditt resonemang. Måste ändå vara befriande att inte behöva oroa sig för någonting, det ger jag dig dock.

      För visst ska inte den privilegierade gruppen människor behöva tänka på miljön..
      Det blir bara jobbigt.. 😵‍💫🤦‍♀️

      Bättre att lägga skammen där den hör hemma bland fattiga o hårt kämpande personer..

      (Japp, det dryper av ironi)

    Folk tycker olika. Vissa tycker att det är viktigt att vara miljövänliga och andra tycker att det är viktigare att resa och konsumera. Så himla enkelt!

      Tack för klargörande. Jag är nästan säker på att Malin och de andra som kommenterat inte förstått detta.

        Man kanske tycker att det inte gör så mycket att människan utrotar sig själv så att jorden kan få återhämta sig ifred?

          Flyget kommer inte vara orsaken till det.
          Ps: jorden har utrotat sig själv ett par gånger innan människan dök upp, så det är en naturlig cykel.

            Fast det stämmer ju helt enkelt inte Lewis.

              Under jordens historia har fem särskilt stora massutrotningar ägt rum före människans histora.

              Så vad har jag fel i ?

                ”Massutrotningar har skett innan – så när människan dyker upp o medvetet bränner upp planeten på ett par hundra år så är det helt naturligt” – Lewis

                Jamen vad bra – då behövs ingen miljöomställning. Spela roll hur jorden är vid 6 graders uppvärmning.

                Du behöver inte övertyga någon här. Det är dina barn och barnbarn som kommer döma dig i framtiden. ”Men vad spelar det för roll” du kanske tänker. Och ja, vad spelar det för roll – för dig?

                  Man måste vara bra störd för att hitta på citat som ingen har sagt.
                  Hoppas du snart mår bättre.

            En bidragande orsak självklart. Punkt.

        Malin verkar dock uppröras av allt Isabella gör så hon är inte bara miljöaktivist, man undrar ju också om hon förmanar hos andra kändisar som Läckberg och Wahlgren nej just det det gör hon nog inte. Liann och Christina A kommenterar väldigt ofta hos Isabella så att de inte använder internet är inte helt sant samt att även dessa båda alltid ifrågasätter IL oavsett vad.

        Att ha det fint på handfatet är inte Isabella ensam om att tycka är trevligt, det är vi nog många som vill ha, inget konstigt. Det är väl inte för städerskan utan för egen del. Jag gör iaf fint för min egen skull. Märkligt påpekande, inget att bli provocerad av.

          Haha tycker du ska återvända till Bellas blogg.

          Genuin fråga. Har någon i kommentarsfälten påstått att hen inte använder internet?

    Johanna Toftby åker hela tiden på resor , flyg, flyg flyg !

      Mona och Charlotte P är inte mycket bättre.

      Några som också flyger precis exakt hela tiden, bokstavligt talat, är DHL, PostNord och andra fraktbolag. Du vet, de företag som ”måste” flygfrakta alla grejer som folk beställer i mängder på nätet. De där grejerna som man inte orkar vänta flera månader på att komma fram så fartygsfrakt inte är något alternativ.

        Fartygsfrakt är lika illa för miljön det..

          Stämmer det verkligen? Det säger emot mycket annat jag läst.

          Nej, det är det inte.

          Faktiskt värre för miljön eftersom de ofta har äldre flygplan med högre utsläpp

      Men aja-baja….man ger inte henne Johanna kritik, då blir hon jättejätteARG. 😧

      flygresor punkt se

    Och som motpol till alla perfekta änglar här inne så kan jag tala om att jag älskar att resa. Snittar nog 4-5 flygresor per år. Skulle gärna resa mer men måste vinna på lotto först.

      Samma här, blir dock ”bara” 1-2 per år.
      Sitter just nu och planerar en semesterresa till medelhavet och kommer njuta varje sekund.

        Får hoppas du slipper turbulens så inte kulorna hoppar upp och ner😎/ Moder jord.

      För det är jobbigt att ta ansvar..

    Jag har sagt det flera gånger förut och säger det igen: Jag fattar verkligen inte varför folk hakat upp sig så mycket på privatpersoners flygresor. Är det för att det är relaterbart? Lätt att attackera? Eller vad är det?

    Ser man till fakta så ser det ut som såhär: all flygtrafik ger ifrån sig runt 2 miljoner ton koldioxidekvivalenter på ett år.
    Visst kan det låta mycket om man hör det, speciellt när det är ryckt ur sitt sammanhang.
    Det som kommer i skymundan helt och hållet, och som nästan medvetet inte nämns är att det kvar finns andra mycket värre saker som ger ifrån sig ytterligare 39.998 miljoner ton på ett år. Som tillverkning & konstruktion,
    lantbruk, skogsskövling, bostäder, vägtransporter, avfallshantering, industriprocesser, vattenföroreningar osv osv.

    Varför ser man så aggressivt på det som bidrar med 0,05 promille och helt bortser från de övriga 99,9995 procenten?? I mina ögon är det helt absurt!

    Men, jag fattar att det som faktiskt gör mest avtryck inte är lika populärt att trycka ner på. För det är saker som de flesta tycker att de ändå har behov av. Man vill gärna ha många saker och många kläder att välja på i garderoben. Man vill gärna bo stort och ha ett eget dedikerat sovrum. Man vill använda schampo och andra skönhetsprodukter, borsta tänderna med fluortandkräm, ta bilen till mataffären för storhandling, äta en god köttbit osv.

    Just flygresor är ju extremt rätt lätt att avstå från för gemene man som inte har råd eller möjlighet att göra 4 långresor på ett år. Då blir det ju väldigt lätt att tycka att andra också ska göra samma livsval som en själv. Speciellt när man är lite faktaresistent eller inte vill läsa på vad som egentligen gör avtryck.

      Något säger mig att de som gapar högst om andras flygresor inte alls gör det för miljöns skull.

        Nääehäää.. varför gör man det då..
        Berätta..
        Så du kan hålla din skam i schack..

      💯

      Exakt så!

      Hur var det nu med sten i glashus, apropå faktaresistent och att rycka saker ur sitt sammanhang?
      Till att börja med så måste utsläppet från flyget korrigeras på grund av hög höjd vilket du redan vet om själv men väljer att bortse ifrån. Fortfarande inget större avtryck. Men, orsaken till att forskare och samhällsdebattörer fokuserar på just privatflyget är att man såg den snabba ökningen av privatflyget. Fler som flyger stimulerar utbud och sänker pris och ökar tillgängligheten. Så vår nästa stora miljöbomb är just privatflyget vilket man vill motverka.
      Vad gäller övriga områden du rapar upp pågår det både forskning inom och framförallt ett långtgående rapporteringskrav om påverkan. Dvs myndigheter är väl medvetna om problemen och arbetar med lösningar. Om det inte varit en sån kraftig lobby och även rädsla för hur världsekonomin kan komma att påverkas hade vi redan haft en global utfasningsplan av fossilabränslen och då min vän är det bye-bye långflygningar.
      Den största gruppen miljöblinda är aningslösa privatpersoner, en grupp som du själv verkar tillhöra, som med näbbar och klor försöker inte bara försvara utan hålla fast vid sin gamla livsstil.

        Kämpa på Don Quijote.

          Lewis detta är däremot en härskarteknik. Till anonym ovan.
          Förändringar sker hela tiden och kommer att fortsätta så Lewis häng med på tåget. Håller du dig till fortsatt till medelhavet kommer du antagligen att kunna fortsätta med det i framtiden. Under en period antagligen dyrare och bökigare.

            Och vad kallar du ditt svar till mig längre upp i tråden gällande internets påverkan på klimatet? Ett vänligt svar eller en dryg härskarteknik (för att använda dina egna ord).

          Vad är det för konstigt svar i en intressant diskussion? Om du inte vill delta med något vettigt kan du ju skippa att svara. Det är ju ingen som hindrar dina älskade flygresor ändå.

          Extremt töntigt svar och bevis på att du har absolut noll att komma med. Så, kämpa på Lewis. Du är inte ensam om att stoppa huvudet i sanden för att kunna leva som du vill.

          08:36
          Löjlig kommentar!

        Det du säger blir inte mindre fel bara för att du slänger med härskartekniker.

          Berätta gärna vad som är härskarteknik? Tror snarare att du inte har några argument.

            Det är ju du som saknar argument. Hittills har du bara kommit med härskartekniker och ett stort antal felaktigheter.

              Berätta om felaktigheterna. Vill genuint veta eftersom det handlar om att lära sig och inte att vinna en diskussion.
              Vad gäller härskartekniker är det du själv som använder flera av dem. 2 och 3, förlöjliga och undanhålla information.

        Det är mycket rätt i det du skriver, Petronella. Naturvårdsverket och forskare på Chalmers har beräknat att svenskarnas totala flygresande i nuläget ger lika stora utsläpp som hela den svenska bilismen. Om inte effektiva klimatstyrmedel införs för flyget, riskerar utsläppen från flyget att bli större än Sveriges totala övriga utsläpp redan 2040.
        Det är tråkigt att många reagerar med ilska och taggarna utåt när det handlar om personliga livsstilsförändringar. Vi är sedan ett bra tag tillbaka långt förbi den punkt där vi hade kunnat leva på ungefär som förut. Nu kommer de förändringar som krävs att påverka oss på det personliga planet, vare sig vi vill eller inte. Samtidigt som oåterkalleliga miljöeffekter också kommer att påverka oss negativt.

          De beräkningarna har ju fått en hel del kritik från andra miljöforskare då de inte tar hänsyn till många viktiga faktorer. Säger inte att flyg är bra, men de beräkningarna ska man ta med en nypa salt om man ska tro andra forskare.

            Håller med om att man ska vara lite försiktig med framtidsprojektioner. Det finns alltid egenintressen att ta hänsyn till. Dock kan ingen hävda att nöjesflyget ökat från 1950 till idag och att sedan 1990 så flyger svensken 1,5 gånger mer. SEdan finns en annan aspekt och det är att det är 1% av världens befolkning som står för 50% av utsläppen från flyget.

              Ja, precis. Anledningen till att flyget inte bidrar till en större del av koldioxidutsläppen är att det är så liten del av världens befolkning som flyger.

                Så om det är ren i-landskonsumtion så är det ok menars du?
                1% av världens befolkning, de rikaste, släpper ut lika mycket som Luxemburg. Bara för att de är få betyder det inte att det är rätt.

                  Nu missuppfattade du min kommentar helt. Det jag ville säga är att flyget har en stor miljöpåverkan, men att anledningen till att den procentuella påverkan än så länge inte är högre är att det är ett fåtal människor i den rika delen av världen som flyger.
                  Ska de som flyger mycket kunna fortsätta med det, krävs det att majoriteten av Jordens befolkning fortsätter att hållas nere i fattigdom.
                  Så du och jag är på samma sida och tycker lika.

                    Tack för att du förtydligar! Menar det verkligen. Inser att mina taggar åker ut och att jag inte ska kommentera miljö i denna blogg. Ja vi är på samma sida.

      Du jämför sveriges utrikesflygningar med världens totala utsläpp. Poängen är att världens länder tillsammans fasar ut flyg.

      https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/miljo-och-halsa/Vanliga-fragor-och-svar/
      ”Enligt Internationella klimatpanelen (IPCC) står flyget globalt sett för omkring 2-3 procent av de totala utsläppen av koldioxid.”

      Ser det positivt dock. Ju mer klimatförändringar, desto färre människor som kan lida i framtiden.

        Ja, 2-3 procent är väl knappast negligerbart? Dessutom blir flygandet en symbolfråga. Något som, för de flesta, är ganska lätt att avstå. Lite svårt att säga att jordbruket är onödigt, men semesterresor till Japan? Kanske något man SKULLE kunna avstå, om inte annat för sina egna barns skull.

      Fast man måste väl ändå prata per capita när man pratar utsläpp? Per capita släpper svenskar ut mycket mer än vad som är hållbart och de som flyger släpper ut mycket mer per person.

        Det beror dock på den tunga industrin sett till den låga befolkningen. Sen kan man alltid fråga sig när man pratar utsläpp per capita om man ska allokera utsläppen där produkter tillverkas eller där de konsumeras.

      Förstår att du inte förstår.. och förstår att du måste projektera din ångest någonstans..
      Måste fråga.. I din uppnämning av vägtransporter räknar du transporter av vindkraftverk då..
      Eller det känns bara bättre och lättare att lägga skulden o skammen på dom som inte har råd eller helt enkelt väljer bort att flyga..
      Känns det bättre i ditt skamfilade hjärta?

    Är det inte flygbranchen som ska attackeras istället för passagerare?

      Båda.

    Varför bashar du på att hon gillar snygga förpackningar? Det är ju inget konstigt. Tvärtom en viktig aspekt företagen tar hänsyn till när de formger sin produkt. Elsa Billgren gör väl exakt den avvägningen hon också, och är öppen med det (”form före funktion” som hon skojar om). Är det kanske du själv som försöker provocera nu? Jag tycker du greppar efter halmstrån i så fall. Eller så är du förblindad av dit agg mot IL.

      Någon som sniffat på den där parfymen i skon? Snygg förpackning men luktar inte gott. Fotsvett🤓

        Oj jag tycker det är den fulaste och mest tacky parfymflaska jag sett. Förstår om barn gillar sånt, känns lite Barbie/dockhus, men vuxna människor är nog inte målgruppen 😂

          Hade du inte en hamburgertelefon förr? Tror inte barn är målgruppen för skoparfymen😉

      Men inför en resa?

      Anon.. problem med läsförståelsen? Hon ”bashar” att Isabella påstår sig tänka på hur hennes jävla förpackningar ser ut i ett badrum på ett hotellrum. Inte ens hon är så verklighetsfrånvänd.

        Nej jag har inte problem med läsförståelsen. Varför tror du det? Resonemanget om vackra flaskor är väl det samma i såväl hotellrum som i ens eget badrum.

        Jag har köpt fina reseförpackningar, enbart för att de är fina (kunde köpt billigare men fula). Man får tycka att sånt är lite viktigt, och om vi ska vara såna var det inte Bellas enda argument utan ett i en lång rad där hon skrev att hon tycker att det är kul att planera resenecessären. Camilla gör, som så ofta, en stor kalkon av en fjäder.

        Tror minsann Isabella har dammat av sitt excelark, så många inlägg på sistone som innehåller små korn som jag upplever bara är till för att provocera. Påskgummorna som var tvungna att ha på sig sidenscarfar av fina märken (puh, det gick bra!), de avancerade funderingarna på vilka hudvårdsprodukter man ska ha med sig på resa, Sallys hudvårdsintresse (bra att Apoteket sätter åldersgräns! Svårt för Isabella att göra nåt liksom), smygköp av prylar etc.

          Fast inget av detta är det minsta provocerande utan det är det bara för er som letar fel och vill klaga på henne och tjata om excelark, ni har hakat upp er och verkar ha lite för mycket fritid.

            Hur mycket fritid har du?

        Linda det är inget verklighetsfrånvänt med det, vi är nog många som gillar fina förpackningar och vill ha det fint på handfatet. Du å andra sidan låter väldigt hatiskt och bitter och då brukar man inte bry sig om sådant men prova får du se om du blir gladare av att ha det fint runt dig. Din ton avslöjar att du har ett agg mot Isabella oavsett vad.

    Det går inte att omvända människor. Enda sättet är tekniska lösningar. Så antingen genom att erbjuda klimatsmarta tjänster, eller genom att bygga en AI som hindrar alla människor världen över från att konsumera.

    Jag tror det lutar åt det senare.

      Det går att ändra folks beteende men det är svårt. Vi är vanedjur. Problemet är att man måste göra det bra valet mycket enklare att välja än det dåliga, inte bara lika enkelt. Finns många intressanta studier i ämnet miljöpsykologi. Nudging är också ett intressant begrepp där det finns mycket att läsa om.

        ändra Lewis beteende

          Måste kännas jobbigt att tänka så mycket på en okänd människa att man skriver en kommentar som du gör.

          Men måste fråga, vilket beteende?

        Influenser har som jobb att ändra andras beteende. Fast de flesta ägnar det åt att ändra mot mer shopping. Och vissa, som Isabella, mot mer resande. Så att komma med mothugg i deras kommentarsfält är nog en ganska bra idé.

      08:39
      Tycker inte att det handlar om att ”omvända människor”. Informera, ge kunskap, ifrågasätta och att ge inblick i olika frågor gör att vi människor kan tänka efter, tänka om, ändra beteende. Ökad förståelse om vad som egentligen händer kan förändra oss människor. Det gäller inte bara klimatförändringarna.

    Många som ”älskar att resa” och har det som argument för att förminska problematiken kring miljöaspekten förstår nog inte att det gör även många av de som väljer att avstå.

    Att avstå från att resa för att du bryr dig om miljön, trots att du älskar att resa.
    Hur kan människor förminska och fördumma personer som gör den uppoffringen?

      Folk avstår inte resor för miljöns skull. De gör det av ekonomiska skäl eller pga att de är flygrädda. Väldigt väldigt få som älskar att resa avstår pga miljön. Förutom här inne då, här gör alla det.

      Och ja, det finns studier på detta.

        Och ja, tidsbrist kommer också högre upp än miljö när det gäller anledningar.

        Jag avstår absolut pga klimatskäl. Har rest en gång på fem år, då för att hälsa på familj.😊

          Kan tillägga att jag i februari skulle göra vad som helst för sol, stränder, palmer men har pga klimatskäl inte gjort det. Funderar dock på att kanske åka en långresa om ett par år innan vi får barn, men då har jag inte rest på flera år.

          Samma här. Avstår pga klimatskäl. Hade absolut haft råd.

            Ingen skrev att det gällde alla

              Vadå alla? Det har jag inte påstått!

        Vet du hur enkelt det är att beställa en undersökning som ger dig exakt det svaret du vill ha? Mycket enkelt.

          Kämpa

        Anonym 09:07 – så befriande att läsa. Tack! Alla dessa godhetsknarkare står mig upp i halsen.

          Är det verkligen vad du tror att det handlar om?

      Jag och min sambo avstår från att resa ur miljösynpunkt!
      Vi tog tåget ner till Turin i somras för att gå på ett bröllop exempelvis, dock 10ggr dyrare än flyg och tog lite mer än 30 timmar, men det är sånt man får offra för miljöns skull. Det var också en rolig upplevelse på köpet!

      Alla kan inte göra allt men många kan göra något.

        Jag måste vara korkad, men gick inte flyget ändå, även om inte du var med? Okej, två platser stod förvisso tomma (teoretiskt sätt) men sparade det in verkligen in koldioxid?

          Ja, om du tänker så är du faktiskt korkad. Tankevurpan du gör är att om fler avstår flyg så kommer antalet plan som lyfter att minska eftersom antalet ”tomma platser” leder till det. Det är alltså helt ointressant om två platser står tomma på en viss flight.

        Men vad bra, då tar du tåget till dina semestermål och sen ska du skita i dom som tar flyget! Alla gör som dom vill, och jag kommer fortsätta ta flyg så länge dom går.

          Men varför så elak?

            Vad är det som är elakt??

    Tycker det borde vara mer fokus på konsumtionshetsen, klädindustrin är mycket värre för miljön än flygandet, så har vi ett nytt aningslösa influencerkonto så borde fokus ligga på klädkonsumtionen.

    Med detta sagt så jo den där typen av flygande är givetvis överdrivet. Jag är i ett långdistansförhållande så flyger tyvärr en del. Om några veckor ska jag däremot testa ta tåget istället, tar två dygn per väg så är inte realistiskt att göra det varje gång men jag tänker att det är bättre att välja bort flyget nån gång än att inte göra det alls 🤷🏼‍♀️

      Allt hänger ihop. Klädindustrin, konsumtion i överflöd, flygresor, val av föda mm bidrar. Så är det verkligen, på riktigt. Vi människor kan välja. (I alla fall dom flesta).

        I alla fall de med pengar kan välja (bort).

          Ja precis det jag skrev.

    Hur kan man bli provocerad av att hon vill att det ska se fint ut på handfatet? Antagligen är det ju sin egna skull hon vill det.

      För sin egna skull*

      Jag blir provocerad av töntiga människor med i-lands tänk.

        Lovar dig att du själv tänker ”ilands-tankar” då och då 😉

      För att det är så dumt. Antar att om man är i Japan en vecka så har man annat att göra än att sitta och tindra med ögonen över en snygg förpackning i badrummet. Ställer bara till med besvär för städet.

        Det enda jag har på handfatet är tvål och tandkräm.

          omg vi är typ samma person

    Tycker det är lite cyniskt att klanka på hur folk använder förpackningar, mvh förpackningsdesigner. Vi alla blir glada av olika saker!

    Anonym 09:07 – så befriande att läsa. Tack! Alla dessa godhetsknarkare står mig upp i halsen.

      Då tycker jag att du inte ska läsa inlägg som diskuterar västs påverkan på miljön.

    Isabella Löwengrip har ju redan tjänat sina pengar som hon sedan förmodligen förvaltar klokt och eftersom det enda som biter på människor som hon är att föjare och köpare försvinner är det för sent att ändra på henne. Att hon kan bära sig åt som hon gör får man tacka de som köpte hennes smink och läste hennes lögner för. Människor verkar ju heller aldrig lära sig, historien upprepar sig hela tiden, t ex i Bianca Ingrosso som flyger och far sedan även hon framgångsrikt sålt ett klet- och kladdbolag.

    Det är följare av människor som Löwengrip och Ingrosso som är orsaken till att det har vansinnesresandet kan fortgå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.