Det där med mobiler

Elaine Eksvärd:

Jag har byggt upp ett galet beroende sedan Iphone kom till världen för 10 år sedan. Sen att det till viss del är mitt jobb och att jag dessutom har det som verktyg i mitt opinionsarbete mot sexuellt utnyttjande av barn gör inte saken lättare. Jag ”måste” läsa färdigt artikeln om utsatta spädbarn, ”måste” kolla inkorgen på treskablinoll, ”måste” skriva ett inlägg om att lära barn integritet innan jag lägger ifrån mig luren och ska sova.
Ni hör ju. Det är inte klokt.
Jag kan inte själv.
Jag behöver hjälp.
Vet ni var man söker hjälp för att bli av med mobilberoendet?//Elaine

Elaine beklagar sig över sitt mobilberoende som hon inte är människa att bryta själv och hon verkar må riktigt dåligt av det.
Men frågan är vad hon egentligen mår dåligt över – och här riskerar jag att låta som en riktig missbrukare som bara vill motivera ett fortsatt användande av ”drogen”.

Mår hon dåligt över att telefonen får henne att bli en sämre människa/mamma/fru/vän eller mår hon dåligt av känslan av misslyckande då att hon inte lyckas till 100% att vara utan telefonen?
Om hon inte gav sig själv ett så stenhårt och kompromisslöst förbud så skulle kanske inte känslan av misslyckade vara så utpräglat?

Jag är absolut mobilberoende och har den gärna med mig men det betyder inte att jag sitter med den hela tiden, men jag skulle bli betydligt mer stressad av att inte enkelt kunna kolla så ingenting hänt som behöver mig uppmärksamhet.
Om jag kollar telefonen när jag går på toa eller liknande så kan jag ge min fulla uppmärksamhet till annat sedan, istället för att sitta och undra om någonting hänt.
Vet jag att mailen är tom så slappnar jag lättare av än om jag inte har någon koll alls.

Är jag en beroende med mängder av ursäkter eller känner ni likadant?

23 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det där är ju inte ett inlägg om mobilberoende.
    Det är ett inlägg om allt det viktiga som Elaine gör.
    Vilket är väldigt bra men varför maskera det med en tunn fernissa av mobilberoende?
    Högst oklart!

      Haha, det förklarar saken. Slutade läsa hennes blogg för nåt år sen, men då hade hon redan infört mobilparkering. Var i hennes blogg jag hörde talas om det först.

    Det går inte att följa din nya sida på bloglovin 🙁

      Det fungerar för mig! ?

    Jag minns en gång på Ramblas, när du och storasyster hade mobilerna på bordet. Ni fick ingen mat förrän de låg i handväskan. Såååå…. himla skitviktiga är Ni faktiskt inte.

    Jag tycker att man får lov att vara ”beroende” av sin mobil om man vill det 🙂 det är upp till var och en. Tycker inte man ska tjata på andra som är det. Sålänge man inte umgås med någon som ignorerar en totalt och bara håller på med mobilen.

    Önskar att gillaknappen på dina inlägg var lite tydligare. 🙂
    Så glad att du flyttat från NG! Hoppas de ångrar sig nu!

      Vi försöker mest upp igång allting först, sen kan man börja pilla med det lite mer ingående..

    Jag gillar att gå igenom mailen på kvällen så att jag vet vad som väntar när jag kommer in till kontoret dagen efter. Är det snabba saker som jag kan fixa direkt så gör jag det. Detta sättet funkar för mig, istället för att helt lägga ifrån telefonen och inte veta vad som väntar.

    Förr när jag pratade med mina vänner kunde det hända att jag läste högt ur en tidningsartikel jag ville diskutera, eller kollade upp något i en uppslagsbok från min bokhylla. Ingen tyckte att det var konstigt. Idag får man sura kommentarer om man gör samma sak via mobilen. Konstigt va?

    En annan gång fick jag höra skitsnack om att jag hade fipplat med mobilen under ett styrelsemöte. Vad jag hade gjort? Läst protokollet och fört anteckningar.

    Själv tycker jag det beror på vad man gör med mobilen…

    OT Bella på Arlanda. Igen filmar hon sin egen monter. Häromdagen la hon också upp en film på instastory där hon visade alla magasin covers hon varit på. Vem gör så? Vidare, behöver man pass till Danmark?

      Åtminstone mellan Finland o Sverige klarar man sig med t.ex. körkort men vet inte vad gäller till Danmark. ?

      Om du ska flyga beror det på flygbolaget men om du åker tåg behövs inte det. Vet inte hur det är om man kör över bron.

      Jag hade lätt filmat och visat upp tidningsomslag med mig på, om jag hade haft några.

        Haha jag med! I vår lilla landsortstidning syns man i tidningen lite då och då (typ bår något hänt och man vart där) och jag visar alltid stolt upp mig själv när jag syns ? Det är ren tur för mina nära och kära att jag inte är kändis. Dock tror jag att jag syns i tidningen oftare än Bella. Det krävs liksom inte så mycket för att komma med här på landet ?

          Det var samma för mig när jag var med i en liten ruta i Damernas värld, visade upp det för alla mina kompisar 🙂

      Pass eller nationellt id-kort, för att ta sig in i Sverige igen. ID-kontrollerna på bron är fortfarande igång. Körkort duger inte då nationalitet inte står.

      Till Danmark är det dock ingen som kollar…

        Körkort går alldeles utmärkt, det står ju på att det är ett svenskt körkort? Vilket id som helt går bra att använda över bron tillbaka till Sverige. Vet många personer som även glömt legg där det inte varit något problem för att det pratat svenska/danska flytande, men inget jag rekommenderar.

      Till Danmark (Med tåg från Malmö) behöver du inte, däremot behöver du det när du ska in i Sverige igen.

    Min* uppmärksamhet 😉

    Låter allt som ni är lite beroende. Såklart annorlunda när det är ens jobb, men jag tänker mig att det blir en stress för många. Först omedvetet och sedan medvetet, Tänk alla stressade influensers och ungdomar idag? Man måste lägga ifrån sig telefonen en längre stund ibland, connecta med verkligheten igen. Ta en paus. Om det är ens jobb är det kanske bra att ha en ”jobbmobil” och en vanlig så kan man lägga ifrån sig jobbmobilen efter arbetsdagens slut. Världen kommer liksom inte går under. Mår faktiskt själv bättre av att minska mobilanvändandet och användandet av sociala medier. Men alla känner ju efter själv!

    Det här med ”mobilberoende” alltså. This is life liksom. Så onödigt att streta emot. Smartphones är liksom nu-och framtid och sålänge man använder det rätt är det bara att embracea. Kids som inte vet annat som förra generationen, blir inte lika stressade av smartphones som vi som vuxit upp med denna utveckling. Så jäkla onödigt att införa förbud. Lär dig hantera it-världen bara, som ÄR hur livet ser ut nu och kommer bli alltmer beroende utav.

    Jag känner likadant, meeen det kan ju bero på att jag också är en beroende med massa ursäkter ?

    Jag tycker att Elaine är så fantastisk som kämpar så för barnen, jag önskar varje barn i hela världen fick somna tryggt om kvällarna men verkligheten är alldeles för långt därifrån. Jag ger mina barn två godnattpussar varje kväll, en för dem och för alla världens barn ? jag hoppas att mänskligheten och all dess tortyr dör ut snart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.