Ombytta roller

Hur kommer det sig att mammorna alltid förväntas dra det tyngsta lasset i familjen medan pappan mer ses som en rolig men totalt oansvarig barnvaktsgubbe utan egentligt ansvar?
Paula ställer frågan inne på sin blogg samtidigt som hon spånar kring vilka reaktioner hon skulle möta om det istället var hon som var borta och tränade på helgerna istället för Hugo.

Jag tror – att hon Paula skulle varit borta på helgerna för att ägna sig åt ett av sina intressen så skulle hon med största sannolikhet få så mycket skit att det inte skulle räcka med att bara göra en bajsmacka.
Hon skulle behöva göra en hel smörgåstårta värdig en plats i Guiness rekordbok för att hantera all den skit som skulle slängas på henne.
Blondinbella får ibland liknande kritik och så även Katrin Zytomierska som nyligen avslutade sin senaste relation med orden:

Men nu är jag till sist där, där jag vill vara. Jag känner det så starkt. Jag vet och känner mig säker på vad jag vill ha och jag prioriterar inte bort det jag kan få för att anpassa mig. Det kan låta hårt och jag vet att det inte alltid är lätt att komma in i mitt liv, att hänga med i mitt tempo. Jag förstår det, men jag måste gå min väg. Jag är sån.//Katrin

Katrin har en aningens mer verklighetsförankrad inställning till det hela och fixar med största sannolikhet både smink och hår själv medan Bella mer seglat iväg högt upp i det blå och på sin höjd vinkar ner till oss – fotfolket – från sin höga piedestal.
Kanske har Bella känt att hon behövt dra det till sin spets för att proklamera sin roll och ställningstagande som en ”Independent Woman” med rätt att vägra äta snabbmakaroner?
Kanske kommer hon kunna tagga ner lite allt eftersom det blir mer och mer accepterat att kvinnor satsar på sig själva i samma utsträckning som män gjort i alla tider?

Jag gillar grundtanken med inte alltid utförandet men så är det kanske ibland.
Kanske måste det till ett pragmatiskt ”trial and error” där de felaktiga och/eller ineffektiva beteenden undan för undan får ge vika för de mer framgångsrika idéerna tills vi en dag står där, redo för ett paradigmskifte i hur vi ser på manligt/kvinnligt, mammor/pappor och fördelningen av ansvar i en familj.

55 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag känner inte riktigt igen mig i det där och undrar om det kan bero på faktorer som ålder, utbildning, yrke, bostadsort (storstad, småstad och landsbygd)? Jag känner nämligen mammor som reser mycket i tjänsten och flera av dem tränar även vid sidan av arbetstiden. Dessutom händer det att de åker på en barnfri weekend eller spa-resa. Detta utan att kritiseras eller bedömas. Alltså ungefär motsatsen till vad dessa bloggerskor utsätts för av någon arg mammamaffia som verkar få utlopp för sin egen frustration genom att kritisera andras föräldraskap.

    Jag upplever nämligen att de hårt arbetande och självständiga kvinnor jag känner ENBART får beröm och applåder. Trots resor, hotellnätter och tid från hemmet. Vilket är intressant i sig med tanke på all den markservice och uppbackning de har (man, städhjälp, Foodora, mathem och inte sällan någon som regelbundet hjälper till att hämta barnen). Jämfört med många ensamstående med låglöneyrken som får dra hela lasset själva och bara kan drömma om liknande avlastning.

      Jag har aldrig hört någon kritisera en annan mamma någon annanstans än på nätet. På nätet är man anonym, så hur vet man om en som stöttar sin vän öppet inte kritiserar en annan mamma anonymt?

        Sant, det vet man naturligtvis inte. Har ändå svårt att se att det skulle hända i min bekantskapskrets som är relativt homogen.

          Det döljer sig garanterat ett och annat skelett i garderoberna hos dina vänner med ;). Svårt att se utifrån vad någon annan sysslar med på nätet och man inte ska använda sig av rejäla fördomar.

        Det handlar öht inte om några ”rejäla fördomar” utan jag försökte belysa det – i så fall – väldigt existerande hyckleri som försiggår och utöver detta funderade jag över varför just bloggerskor verkar bli extra kritiserade för sitt föräldraskap. Så inga fördöma utan uppriktig frågeställning bara.

          Nej, jag säger inte att du har fördomar, jag kanske var otydlig. Eftersom din umgängeskrets är homogen så är det väl rätt så svårt att kritisera andra då man indirekt kritiserar sig själv. På nätet möts ju alla typer av människor och man kan kritisera anonymt, säkert mer än vad man själv kan leva upp till, utan att behöva stå för det.

    Men alltså, är det ingen annan än jag som reagerar på hur illa de behandlar Dee i Farmen?!? Blir fan ledsen, är ju vuxenmobbing!!!! Fy!!!

      Håller med. Denna säsong är vidrig, att dom fått fortsätta utan någon tillsägelse med tanke på sabotage och mobbing. .

      Dee är grym som fan dock! ❤

        Totalt vidrig säsong!!!!

      Hon kommer vinna! Men håller med, sorgligt att se.

        jag hoppas robin vinner, tycker verkligen han förtjänat det.

          Härlig kille! Varm, humoristisk och så äkta. Hans tålamod är gigantiskt. Absolut min favorit genom alla säsonger. ❤

      Ja, de är sjuk taskiga mot Dee.

      Dock stör jag mig på att hon hela tiden blandar svenska och engelska. Eftersom jag bott och pluggat i England kommer det språket lika naturligt som svenskan, men så svårt är det inte att hålla isär språken. Jag skulle dock inte gå på henne som de andra gör p.g.a. det.

        Ja, kanske det är ”störigt” att hon mixar språken men alltså man blir ju chockad hur de beter sig mot henne! Hur kan produktionen tillåta det?! Fattar inte!!??! 2018 och det verkar helt ok att bete sig så illa! Får knappt fram ord..

          Om hon haft sina anhängare kvar så hade även hon kört fulspel. Men visst har Mulles grupp gått över gränsen på många sätt. När Blondie och Özkan snodde mat blev de hemskickade. Att storbondens ord är lag saknar helt innehåll.

        hon försöker va så jävla amerikansk, så pratar hon SVENGELSKA. jag tycker det är så pinsamt.
        varför tycker hon det är ballt att prata engelska och försöka låta amerikansk? varför gör folk det??

          Ja hon kan ju perfekt svenska så varför inte hålla sig till det. Svamlet kan hon spara till sina filmer på Youtube.

        Dee är uppvuxen i England.

          Jaha? Hon pratar helt felfri svenska, hon vet vilka ord hon ska använda.

      Vuxenmobbning förekommer här varje dag och på varje inlägg ?

    Tycker det är sorgligt att verkar vara en tävling i vem som ska kunna outsorca barnen mest. Som förälder har man ett ansvar mot sina barn i första hand, sig själv i andra. Det mest rimliga vore att kräva att både mammor och pappor sätter sina barns väl och ve främst. Och nej, det räcker inte med att mamma och pappa är lyckliga för att barnen ska bli det. Och det finns barn som på sikt far illa av att bli outsorcade mer än heltid varje dag till förskola och diverse barnvaktslösningar, även om skadorna inte syns lika direkt och tydligt som vid misshandel eller vanskötsel. Med det sagt så tror jag absolut att det går att hitta okonventionella lösningar och att det för många går att kombinera yrkesliv med föräldraskap, men barnens välmående måste komma först. Så jag är inte förespråkare för att en förälder måste stanna hemma, eller att förskola är djävulens påfund men i vissa diskussioner låter det som att man kan behandla småbarn hur som helst utan att det får konsekvenser för barnens välmående.

    Nu har jag inga barn (tack och lov!) Men många mammor verkar tro att dom är nr ett hos barnen och inte pappan, med det menar jag att många får skylla sig själva! En pappa är minst lika viktig! Skit i att styra upp allt ska ni nog se att mannen kommer ta itu med sakerna! Sluta behandla era män som barn kort och gott.

      Vet du vad som händer om man låter papporna ta ansvar? allt blir skit. Tro mig. Kvinnor har provat. Varför ska vi riskera något med barnet bara för att papporna ska lajva ansvar?

        Varför väljer ni att skaffa barn med sådana idioter? Jag är på riktigt så nyfiken.

          Är inte den relevanta frågan ”varför väljer män att skaffa barn om de inte vill ta ansvar?”
          Det är svårt att veta hur en man utan barn blir som pappa, så det bästa vore ju att varje person som väljer att skaffa barn ser till att ta ansvar för sitt eget föräldraskap.

          Bra fråga tycker jag. Förstår att vi kvinnor också är uppfostrade i ett patriarkat där vi förväntas stå ut med en massa skit som inte män behöver MEN varför ta mammarollen i ett förhållande, dvs ta hela vuxenansvaret i förhållandet och/eller gentemot barnen? Kolla Instagramkontot @mansbebisar och ni fattar bilden. Trodde män av detta slag var ett utdöende fenomen men obviously not. Är det inte fruktansvärt avtändande och irriterande med en man som inte kan ta ansvar för sig själv och eventuella barn? Märker man att karln inte klarar av att ta ansvar ens för sitt eget liv eller kommer med unkna värderingar gällande vem som ska ta hand om ev. barn = skaffa inte barn med honom.

          sluta skuldbelägga kvinnor för att män aldrig tar ansvar. Det är så jävla ofräscht.

      Men om mannen är nummer ett eller en delad 1:a så skulle mamman inte behöva styra upp. Män struntar inte i ansvaret för att kvinnor tar det utan kvinnor tar det för att män inte gör det. Lägg ansvaret där det hör hemma, på männen. (På tal om att behandla män som barn)

    Lite OT men ni som säger att ni ofta får ”du postar för snabbt” testa att istället för att trycka på knappen med din tumme som de flesta säkert gör tryck på knappen som om du vore en 60åring som precis fått en smartphone. Alltså med pekfringret. Så lyft pekfingret och dyk sedan snabbt rätt ned på knappen med ett snabbt tryck. Detta funkar för mig.
    Det verkar som om när jag trycker med tummen så blir det dubbel tryckt och jag får upp du postar för snabbt meddelandet men när jag trycker snabbt med pekfingret så jag lämnar knappen fort så kommer kommentaren alltid igenom.

    Haha tänkte att det var värt att nämna om det nu skulle funka för mer än bara mig 🙂

      Ok det funkar med tummen med. Tror tricket är att klicka hastigt och inte råka typ hålla inne ”skicka kommentar”-knappen.

      Camcam har dock förklarat att det har att göra med att man skriver texten för snabbt i kommentaren. Det är ett spamskydd

        Ja, spamskyddet tror sig kunna känna av om det är en människa eller en robot som skriver kommentaren.
        Men jag har haft flera kommentarer som fastnat i spamskyddet även från datorn. Men jag skriver snabbt på tangentbordet av gammal vana så jag är väl en robot då…
        Nu kopierar jag min kommentar innan jag trycker på Skicka kommentar och på så sätt kan jag klistra in den på nytt och skicka om 🙂

      Jag får det på datorn också, men jag är ju gamer så jag kan inte göra så mycket åt att jag skriver fort på tangentbordet haha 🙁 🙁 🙁

    Gick tillbaka på Nöjesguiden för att jämföra hur kommentarsfältet såg ut. Jag tyckte inte det var optimalt då, men åh, så mycket skönare det var för ögonen! Nu är kommentarstexten så ihoptryckt att det blir jobbigare att läsa långa kommentarer med flera rader eftersom raderna står så tätt. Även om jag förstorar texten, blir det inte skönt för ögonen.

    (Ja, jag har glaukom och är lite känslig.)

      JA och snäääälla byt typsnitt. Får ju panik. Kommer låta som en sån bitter nu men jag klarar inte av det här utan att få ont i huvudet osv så om detta kvarstår mister du mig som läsare. Fine, du har så det räcker ändå, och jag lär troligtvis släpa mig in här ändå. Men du fattar.

      Och störigt att man inte kan se på en gång om man gillat en kommentar redan eller inte :/

    Finns många kvinnor som reser i tjänsten som inte får skit pga det. Jag tror att offentliga kvinnor får mer skit eftersom de är just offentliga.

    Känner inte igen det där, mannen drar det tyngsta lasset i vår familj. Han jobbar heltid medans jag är hemma med barnen. (Föräldraledig) Trots det kommer han hem och ofta lagar mat, tvättar o städar. Minst lika mycket om inte mer än mig, på det så gör han allt tungt arbete kring huset och skottar nästan dagligen snö nu när vi haft typ 1 meter snö sen i november. På helgerna kliver han upp med barnen o jag ligger kvar och drar mig. Har jag en drömman eller?

      Drömman för att han gör det som majoritet kvinnor gör hela tiden? Nä. Sedan är de flesta män skit på ett eller annat sätt i slutändan.

        Haha what? Är verkligen ingen majoritet av kvinnor som gör det han gör, inte ens en bråkdel av kvinnor skulle jag tro, en kvinna skulle aldrig (nästan aldrig) ha ork och muskler o göra det han gör. Så nej. Du har fel. Och din sista kommentar var bara bitter. . Kram på dig.

          Men varför skulle han vara en drömman för att han gör det som ska göras? Det är lätt att känna sig speciell för att en man tar sitt ansvar, men vi ska inte glömma att det ska vara en självklarhet.

        Alltså du tycker din man är jättespeciell och stark för att han klarar av att skotta varje dag. Åk upp till Norrland ska du se på kvinnor som skottar flera gånger om dagen ska du se. Du verkar snarare ha väldigt låga krav vilket nog säger en del om din ”drömman” lol

          Jag bor i Norrland. Och jag har inga låga krav, och min man gör ju i princip allt. Och då skriver nån här uppe att varför ska jag vara tacksam för att han gör det som förväntas av en man? Att det ska vara en självklarhet? Varför ska all ”mansgöra” vara en självklarhet för en man att göra då? Medans kvinnorna inte ska behöva göra ”kvinnogöran” ? Väldigt dubbelmoraliskt det där. Japp jag har en riktig drömman 🙂

      Det är inte mer än rätt att han gör allt det, att vara föräldraledig och hemma hela dagarna är ungefär lika påfrestande och psykiskt jobbigt som det är fysiskt jobbigt att klippa gräset, skotta snö, dammsuga, ta ut soporna, diska, måla om huset, lägga om taket och sota skorstenen på en och samma dag.

      Jag tycker att det låter som en jättefin relation med en mogen person som visar att han tar ansvar och inte förväntar sig att du ska sköta allt ”bara för att du är hemma”. Du har ju ett heltidsjobb hemma, att ta hand om barnen, så då är det fint, tycker jag, att han ser det som självklart att han kommer hem och gör allt du inte hinner med. Jag hade varit överlycklig om det visar sig att jag hamnar i den sitsen när/om jag någon gång får barn. Men somliga jag varit ihop med har snarare visat tendenser på att jag i så fall skulle få ta hand om ett stort, vuxet barn utöver vårt gemensamma barn…
      Min nuvarande sambo har dock potential att bli som din man. Jag håller tumme…

      Jag tänker mer att ni lever ojämställt? Och det får en ju göra? Uppskattar han allt d t du gör lika mkt som du uppskattar det han gör?

    Snälla CamCam, säg att dina tekniker har på sin lista att ändra knapparna för nästa/föregående inlägg ?

    Nu när man trycker på föregående så hamnar man på ett nyare inlägg och när man trycker på nästa så hamnar man på ett äldre inlägg. Helt tvärtom mot hur det var på NG och helt ologiskt om man ser bloggen som en bok tex.

    Det mest logiska är om dessa knappar är som om du skulle läsa en e-bok, musikspelare, dvd-spelare, webbläsare osv. Alltså, knappen ”nästa” ska ta dig till nästa inlägg (kapitel, låt, avsnitt) som är publicerat EFTER/SENARE än det inlägg som man befinner sig vid och den knappen ska ligga till höger (vilket den ifs redan gör). Och knappen ”föregående” ska ta dig till inlägget som är skrivet FÖRE/TIDIGARE än det inlägg som man befinner sig vid och knappen ska ligga till vänster.

    Alltså, att backa/spola tillbaka i arkivet = föregående.

    Att spola fram/hoppa till nästa inlägg (kapitel) = nästa.

    Snälla ändra ??

      Vi har en löpande konversation kring saker som behöver förändras och jag ska skicka din kommentar till dem. =) Tack för all input!!!

        Det kanske går att döpa om det till ”äldre inlägg” respektive ”nyare inlägg” för att öka tydligheten?

        För min del spelar det ingen roll visserligen.

    Kan vi inte bara sluta använda det grymt äckliga ordet ”bajsmacka”

    Kvinnor känner väl sig hotade. Jag arbetar heltid, tar hand om barn, lagar all mat, städar, diskar, handlar, tvättar. 24/7, 7dagar i veckan. Det är inte jobbigt, sluta klaga. Skärp er.

      Nej det är inte jobbigt, det är jobbigt att ha en mansbebis hemma som står på stand-by om han inte får direktiv. Något som män inte vet hur det är eftersom kvinnor är självgående. Men tack för mansplainingen ??

    Bara jag som tänker på räkor med bajsranden kvar när jag läser rubriken? ? Hurrrrrrr!

    Här i landsbygden jag bor i känns det ”lättare” än i t.ex Stockholm att ha ett jämnställd förhållande.
    Alla förväntas jobba, då kommer det automatiskt att alla måste hjälpa till hemma, då hemhjälp är långt ifrån accepterat. Alla tjejer jag känner har gått ut och skottat både med traktor och för hand i vinter. Vi klipper gräs och bygger hyllor. Ibland lagar vi mat ibland kommer vi hem till lagat bord. Det blir liksom så av sig självt då, det tycker jag är häftigt.
    Självklart finns mycket kvar att problematisera, men jämfört med Stockholm känns det lättare här..

      ” Alla tjejer jag känner har gått ut och skottat både med traktor och för hand i vinter. Vi klipper gräs och bygger hyllor. Ibland lagar vi mat ibland kommer vi hem till lagat bord. Det blir liksom så av sig självt då, det tycker jag är häftigt. ”

      Superbra att tjejer tar sitt ansvar, men gör männen också det? Om kvinnor tar alla ”manliga” uppgifter och dessutom de ”kvinnliga” medan männen gör ingenting blir det knappast mer jämställ.

      //Har varit i den fällan att jag städade, lagade mat, tog hand om djur OCH bar ved, lagade bilarna och skotade snö medan mannen spelade dataspel..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.