Skillanden på influencer och influencer

Ibland stöter man på ett inlägg eller en bild som får en att fundera lite kring hur olika influencerna faktiskt kan vara trots att de på många sätt är så lika.
Idag läste jag det här inlägget av Therese Lindgren där hon beskriver sin dag och hur spenderat majoriteten av den på att filma och klippa ner den till ett avsnitt:

Efter podden var det raka vägen hem för lunch och filma morgondagens avsnitt av ”Therese testar” på Dplay. Filmade i tre-fyra timmar och har sedan dess spenderat fyra timmar med att klippa ihop avsnittet. //Therese Lindgren 

Trots att Therese är en av de absolut svenska profilerna på Youtube så filmar och klipper hon fortfarande sina program själv, medan andra varit snabba på att ”out sourca” det till andra människor. 
Margaux gick ju till och med så långt att hon postade minneskort till sin klippare när hon var i Sydafrika så att det skulle finnas filmer att ladda upp från resan.

Jag säger inte att det ena är bättre än det andra, vet man med sig att man kanske inte är någon hejare på det så är det kanske bättre att ta in hjälp istället för att försöka klipp och klistra själv?
Therese vill kanske göra det själv eftersom hon hållit på med det här så pass länge att hon vet exakt hur hon vill ha det, för det är ändå ganska lång tid att lägga på en dag och Therese har nog fullt som det är.

Ni som följare/läsare/tittare av dessa filmer – spelar det någon roll för er om influencern filmat och klippt videon själv eller spelar det ingen som helst roll?

31 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    För mig spelar det ingen roll. Jag kollar på materialet och lägger ingen tanke på hur eller vem som klippt.

    Kan tycka att det är lite tråkigt att Ida Warg inte klipper själv och redigerar själv, likaså att Thomas börjat ha någon som filmar honom nu?

      På vilket sätt är det synd? Är kvaliten på filmerna märkbart sämre/annorlunda? *nyfiken*

        Det ligger en hel del personlighet i hur en video är redigerad, även om materialet speglar youtubern så brukar man känna igen deras sätt att redigera på. Det är synd när någon annan tar över, då känns det liksom mer ”krystat”.

        Det blir ju inte alls lika personligt när någon annan klipper/filmar.

    Lumene har blivit nominerad till Swedish Beauty Awards 2018 – varför har inte LCC blivit det? de är ju trots allt nästa Estée Lauder 😉

    jag köpte för övrigt The Cure shampoo/balsam. har inte märkt nämnvärd skillnad på mitt hår men den vita shampooflaskan har blivit grisrosa från innehållet. känns tryggt.

      Då vet vi

      Varför köpte du det ens från första början om du nu är så anti Bella överlag?

      Älskar Lumene!!

        Eller hur!! Jag har nyligen ”upptäckt” Lumene och är helt såld på deras produkter nu. Deras nya hudvårdsserie Harmonia ?? och massa annat såklart.

    just Thomas sekelius videos så känns det mer som TV show, känns mer ”fejk” medans när dem vloggar själva osv så känns det mer som om det är personligt.. om detta make sens 😛
    men det känns mer som du tittar på hollywood fruar än en vlogg

    Som jag fattat det efter att ha följt Therese en tid så var det just intresset för klippningen som var en stor anledning till att hon fastnade för Youtube. Hon la ju t.o.m upp en video häromdagen då hon visade från början till slut hur hon gör när hon klipper ihop en video, tog typ 4 tim och alltihop finns att se för den som är nyfiken.

    Kan tänka mig att många youtubers inte är lika intresserade, och för min del spelar det ingen roll egentligen vem som klipper, men inbillar mig att jag skulle märka skillnad om t ex Therese skulle låta nån annan klippa hennes videos, just för att jag följt henne rätt länge.

      Therese har haft personer som klippt flera av hennes filmer men hon kände inte att dom lyckades få rätt känsla samt att de videorna fick mindre visningar. Har för mig att det var i Influencer podden som hon sa detta.

        Ok, det har jag missat. Jag som inte har nån koll alls egentligen tycker ju att hon gör ett jättebra jobb med sina filmer. Tycker det märks att hon lägger ner mkt jobb på dem. Intressant att det märktes i tittarsiffror när någon annan klippte, det betyder ju att det här betydelse.

    Hej! Helt off topic men vet någon varför Rebecca Stella & isabel Adrian blev ovänner?

      Eftersom ingen verkar veta, kan inte du snoka lite i detta camcam??

      Det har väl Isabel berättat i sin gamla podd…? Är helt hundra på att jag hört någon förklaring, om än väldigt otydlig och snäll, om detta. Kommer inte ihåg vad podden hette, men det var Isabel och någon tjej till.

    Inte konstigt att Terese inte vill låta någon annan klippa hennes videor när det råkade komma ut en oklippt video på henne när hon säger typ ”Godmorgon allesammans” jätteglatt och mellan alla 20 tagningar ser hon såå deppig ut.. Fick värsta black mirror viben, scary!! Hon vågar väl inte visa minsta feltagning till en annan person?

      Äsch vad du överdriver. Hon såg helt vanlig ut. Klart man inte sitter och fånler när man är ensam, men man vill ju gärna se lite glad ut på sitt jobb. Jag ler och nickar när jag möter mina kollegor i korridoren, men när de gått förbi återgår jag till mitt vanliga resting bitch face.

        Nä men jag blev förvånad att det var så många tagningar och så fruktansvärt oäkta.. Värsta skådespelet liksom. Men jag är nog lite naiv (eller positiv?) och tror att det är sant det jag ser på vloggarna 😀

          Hon har ju dock varit öppen med att hon ej mått/mår bra psykiskt. Youtube är ju en del av hennes jobb. Jag har också en tung psykisk ohälsa-ryggsäck och jag kan då erkänna att jag drar på mig den glada masken när jag går till jobbet.

      Om du kollar videon Therese la upp härom dagen så visar hon hur hon klipper en vlogg från början till slut. Där är hon helt öppen med att hon gör en massa omtagningar och klipper bort massor. Jag kan inte se nått konstigt alls i det. Detta är hennes jobb, precis som andra gör tv-program och filmer, och det kan väl inte ha undgått någon hur mkt omtagningar som görs i dom sammanhangen. Vill man hålla en hög kvalitet tror jag det är helt nödvändigt att göra på det sättet. Att tro att allt skulle vara helt spontant känns väldigt naivt…

    I min åsikt ökar influencerns autencitet och därmed trovärdighet om de gör jobbet själva.

    Jocke och Jonna har personal till allt.
    I jobb och hemma liv.
    Manus och icke vloggar, mer repliker och planerade klipp.

    Tycker de blir mer personligt då personen gör som Therese, fixar jobbet själv. Äkta fint och ärligt. En person som kan sin sak utan hjälpredor är värd all eloge.

    Att köpa sig fri sitt jobb är inte att jobba.
    Nej tack till översittar typen med för mycket luft.

    Tycker det känns så opersonligt när det är en annan person som filmar/redigerar :/

    Tycker definitivt att det är bättre när Youtubern klipper själv, margaux/Ida/Bianca deras vloggar är väldigt lika (text, ljudeffekter etc) som jag upplever inte är på samma sätt hos de som klipper själva. Tycker också sekelius nya koncept är jättekonstigt man får känslan av att han Simon är den som videon ”tillhör” men så gillar jag typ aldrig förändring heller ^^

    Autenticitet är ju det som krävs för att influencers ska överleva. Tiden är förbi där de kunde slänga med vilka varumärken som helst och få sina följare att svälja det med hull och hår. Anledningen till att influencers blev så stora var att vi var fulla av massmarknadsföring och när det kom en person som stod framför varumärket istället för ett stort företag bakom så började vi känna mer för det. Det gav ett annat förtroende än tidigare. Nu har vi sett igenom det också när det inte gäller varumärken som verkligen passar influencern och som inte känns köpt. Det var mindre än två år sen vi diskuterade ett svensk namn på influencer (en av Sveriges största byråer) då det fortfarande var så nytt. Sen adapterades det engelska ordet. Men det har verkligen varit en snabb kurva upp och nu en dalande för många som inte lärt sig hur man bör agera.

      Synd att vi inte hann införa titeln ”inflytare” helt enkelt… (alt. inflyterska 🙂 )

    Jag anser att jag mycket hellre sett personen som klipper filmerna på videosarna än de som ”bara” vloggar. Kan inte förstå att man ger cred till personer som inte gör ett skit själva.

    En annan youtuber som är väldigt duktig på att klippa sina egna videor redan från första dagen är ju Isabelle Strömberg, även hennes bildredigering har ju varit goals sedan 2010. Jag tycker att det blir mycket mer personligt när en youtuber filmar och klipper själv, det blir deras egna projekt som speglar dem på ett personligt sätt liksom. Känns inte äkta när någon annan sköter allt, många använder sig ju t.o.m av manus i sina vloggar. Och vissa proffsbloggare som låter andra spökskriva blogginläggen, fota och redigera bilderna. Borde man ens få ta credd för arbetet när man bara står ”modell”?

      Hon har även världens mest behagliga röst att lyssna på. Hon borde läsa in ljudböcker! =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.