Har du inte kommit lite fel?

Men hur som, vi vart väl klara runt 8-tiden på kvällen, då var det bara att städa ihop och åka hem igen. Men fick ingen parkeringsböter idag, så kände mig glad när jag åkte hem haha.. Nu är jag helt slut, men inte så konstigt då jag jobbat sen 10 imorse. Blir nu lite mat, en dusch och sen bums i sängs! Hinner lixom inte med så mycket mer nu, ska ju också upp tidigt imorgonbitti igen.
Är det såhär det är att vara vuxen på riktigt?//Kissie

Kissie beskriver sitt första event på Adviral där hon nyligen börjat arbete, och beskriver vad som nog skulle kunna betraktas som en relativt lång arbetsdag för de flesta av oss.
De flesta av oss, men lång ifrån alla.
”Alexander ” här ovan tycker att ”en tolv timmars arbetsdag är väl ingenting” och jag börjar mer och mer misstänka att han kanske hamnat lite vilse i den oändlighet som är  ”the world wide web”.
Tar man en tolvtimmars arbetsdag med en klackspark och tycker att det vore rimligt att alla jobbade minst femton timmar per dygn så finns det i princip bara en enda blogg som matchar den inställningen.

Att skryta om hur långa arbetsdagar man har och hur man hela tiden jobbar så mycket mer än andra är inte häftigt.
Eller coolt, eller beundransvärt.
Det är dumt och destruktivt och kan för de flesta leda till att man en dag upptäcker att man kört pannan rakt in i den berömda väggen. Det är varken hippt, coolt eller beundransvärt och ingen kommer klappa dig på axeln och berömma dig den dag du går sönder.

Men för att svara på Kissies fråga.
– Ja, det är så här att vara vuxen.
Men att vara vuxen handlar även om att ta hand om sig själv och inte normalisera tolvtimmars arbetsdagar – eller ännu längre dagar som en här Alexander verkar digga.
Långa arbetsdagar sker lite då och då och det är helt okej, men de ska aldrig någonsin gå från att vara undantaget till att bli normen för ingenting är värt att bli utbränd för.
Ingenting och då har jag själv gått in i väggen, inte en utan två gånger. Det där med att lära sig snabbt och av sina misstag är inte riktigt min grej alla gånger men till slut sjunker det in. 🙂

183 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Träningskryt är tråkigt, men det här jobbskrytet är verkligen 100 ggr tråkigare…

      Ja och de som ger sken av att jobba mycket jobbar sällan mycket.
      Precis som med träning…

        Det är nog en regel som gäller det mesta skulle jag säga☺ ju mer man tjatar om nåt (tränar, äter nyttigt, jobbar, älskar sin partner) desto mer motsatt är nog verkligheten.

          Haha det där med att älska sin partner stämmer verkligen! Oj vad jag ljög, både för mig själv och andra?? (det förstod jag dock inte förens efter jag lämnade).

          Klockren?

            Är det så? Jag och min sambo älskar varandra men tjatar aldrig om det, finns inte en enda offentlig kärleksförklaring på FB osv. Vi är 25-30

            Min lillasyster och hennes kille däremot (runt 25 båda så inga kids) skriver sånt jämt. Med tusen hjärtan osv. Har blivit lite fundersam, betyder det att de har det dåligt?

              Ja.

              Inte nödvändigtvis!

                Det brukar inte hålla så länge!

                  De har varit ihop i max 3 år tror jag. Har litet barn nu också (ganska nytt). Jag och sambon har varit ihop i 5 år och har också barn om det spelar ngn roll. Iofs är ju inte tre år superlänge, tiden får väl utvisa om de ständiga kärleksförklaringarna döljer att det egentligen är kasst.

                  Om inte annat är det pinsamt att se ”älskar dig så mkt!!!!!! ????❤️❤️❤️❤️ Snuttigull” ”åh älskar dig med pussis ❤️❤️❤️❤️????”

                  Här har jag inte ens använt hälften så många emojis som de.

                  Unfriend.

    Jobbar man 12 timmar eller mer per dag är det beundransvärt att man orkar hänga på bloggar resten av dygnets timmar.

    Men hallå, man går ju inte in i väggen baserat på hur många arbetstimmar/pass man arbetar? Det handlar ju snarare om arbetsbörda & stressnivå. Det finns många jobb i min branch där folk jobbar 12-16 timmar/dag och jag känner ärligt talat ingen som gått in i väggen. De allra flesta tycker snarare om att arbeta +60 timmar/vecka och sen vara ledig nästkommande vecka.

      Ja, men då är de också lediga nästkommande vecka för återhämtning som jag skriver i mitt inlägg. Men om de arbetat 60 timmar varje dag under ett års tid utan ledighet – tror du de hade mått lika bra fortfarande?

        Fast nu får du ju inlägget att låta som att om man arbetar mer än 12 timmar per dag så går man in i väggen.
        Jag tror ingen mår bra av att arbeta 60 timmar/vecka varje månad. Gör man det så är det något fel på arbetsplatsen, för så ska man inte behöva arbeta 🙂

        Fan tufft att jobba 60 timmar om dagen… ^^

          Bara Bella som kan det, det är en av hennes superkrafter. Heja!

      Håller med!
      Jag jobbar 80 % inom vården och pluggar något heeelt annat. När jag väl jobbar kan jag lätt arbeta dubbelpass ex under helger. 24 h på en helg ger klirr i kassan hos en fattig student?

      Vad är det för bransch?

        Jag jobbar inom bygg 🙂

        Geolog?

      Väldigt förenklat är det så ja. Mer djupgående har det egentligen ingenting med arbetsbörda och stressnivå att göra.
      Det har främst med att göra på vilket sätt man reagerar på stressen, om man har kontroll över arbetsbördan och att man fåt tid till återhämtning.
      Det egentligen alla som har gått in i väggen har gemensamt är att de upplevt att de inte haft kontroll över sin egna situation, att de haft höga ogreppbara krav från andra (ex kaotisk och otydlig chef som aldrig återkopplar på ditt arbete).

        Eller som i mitt fall: micro manager som gav ansvar men inte mandat ens på detaljnivå, allt skulle göras på dennes sätt och där dennes sätt att arbeta var det enda rätta… och där arga utbrott och otrevliga mail var vanligt förekommande. Min självkänsla och mitt självförtroende återhämtar sig fortfarande :/

          Kort och gott: Du hade inte själv kontroll över din egna situation 😉

      Jag jobbar alltid 60 timmar i veckan och jag är inte ens i närheten av att bli utbränd. Sen är det väl lite från person till person. En vanlig arbetsdag för mig är 0800-2200.

        Vad jobbar du med?

          Inget märkvärdigt, jag jobbar bara mycket.

        Med tanke på att det schemat bryter mot hur många lagar som helst om du var anställd antar jag att du är egenföretagare.
        Hur ser din dag ut egentligen? Får inte alls ihop matten här, med jobbpass på 14 timmar, men ändå ”bara” 60-timmarsvecka.

          Jag har två jobb. Det ena från 08-15 och det andra 15-22. Bryter säkert mot massa regler att jobba så. Men mig gör de inget, gjort de i många år. Vill förtydliga att det inte är varje dag jag jobbar så. Men för mig funkar det, säkert inte för andra.
          Min man jobbar lika mycket, om inte mer. Men vi tjänar också många miljoner i året och det kommer inte av sig själv.

            Vill du berätta vilka jobb du har?

            Haha Ida – fan vad lol du är.

            Skryta om pengar online, betyder det enligt ovan då att du tvärtom har en årsinkomst på ca 300K? ????????????

              Förstår att du hoppas på det, men det finns faktiskt dom som tjänar mycket pengar och ändå hänger på skvallerbloggar 🙂

            Får man fråga hur det går ihop, rent praktiskt alltså?
            Du måste nästan jobba hemifrån då va? Eller ligger arbetsplatserna vägg i vägg så att det faktiskt tar mindre än en minut att gå från ena jobbet till det andra?

              De ligger relativt nära. Går en kvart tidigare på ena och blir tio minuter sen på andra. Och när man snart kan cykla igen så tar de inte mer än tio minuter, trots att jag bor i en storstad 🙂

        Så jobbade jag plus oftast även dagar som slutade 01.. Och JA blev och är utbränd. Jobbar nu 40 h vecka och är extremt trött… Så vill väl egentligen bara varna andra..

          Jaa, jag gick in i väggen när jag var 19… Nu är jag 24 och jag orkar fortfarande ingenting jämfört med tidigare. Det känns som att jag är på väg dit igen, men jag vet inte riktigt vad jag kan sluta med för att få vila…

            Gick in i väggen i september, har varit ett helvetes halvår ? Ska provjobba nästa vecka och är rädd att inte klara det ?

    Skönt med en influencer som ”erkänner” att deras jobb inte alltid är likadant som ett ”vanligt” jobb med arbetsgivare, krav och arbetstider.

    Sen tycker jag att de som skryter över att de alltid jobbar si och så många timmar kanske är dåliga på att planera sin dag?

    Att tycka att det ligger en prestige i att jobba mest säger rätt mycket om en person. Jobbiga att umgås med överlag

      Jag jobbar jämt. Är egenföretagande frisör. Mig är det inte jobbigt att umgås med för jag hinner inte umgås.
      Har dock börjat förfalla lite. Idag kunde jag knappt gå p.g.a ryggsmärtor. Men jag tycker inte att det är häftigt att jobba mycket, men jag måste för att gå runt…

    OT
    men är det osmakligt att Toftby är ute och reser i Karibien när Annica nu har gått bort…. ? 🙁

      Nej, verkligen inte.
      Johanna hade redan rest när Annica gick bort och varken du eller jag vet vad de pratat om innan Johanna åkte. Kanske bad Annica sin vän att fortsätta leva oavsett vad som händer henne? Vi har ingen aning och absolut ingen rätt att attackera en person som precis mist sin vän.
      Om det är något som är osmakligt här så är det din kommentar.

      Eller jo, det vet vi. Det här kommer från Johannas blogg:
      Vet ni vad. Det sista Annica talade om för mig när vi kramades och sa hej då var att ha det så kul på resan nu och njut. Det var sista gången vi sågs.

      Tre dagar senare somnar Annica in och finns inte längre kvar hos oss. Ni kan inte förstå den smärtan och sorgen. Att dessutom sitta på andra sidan jorden, allt blev kaos.

      Nej!

      Nej det är det inte och sluta upp med att försöka ge henne dåligt samvete tack.

      Frågar du oss?

      Dummaste jag hört.

      Hennes läsare borde vara extra snälla mot henne och stötta henne när hon förlorat en person i sin närhet, inte sitta och gnälla om att bloggen inte uppfyller de förväntningar de har på att då läsa snyftinlägg.

      Tycker väldigt oilla om Toftby men nej, inte ska hon ställa in resan. Tror inte Annika velat det heller

      Verkligen inte osmakligt av henne, klart hon ska stanna kvar på sin påbörjade resa. Hon får inte sin vän tillbaka genom att uggla hemma och grotta ner sig där i sorgen, den följer väl tyvärr med en människa vart man än befinner sig. Nej, Annicas sjukdom och alldeles för tidiga bortgång visar väl snarare hur skört livet är och hur viktigt det är att omfamna livet (som att njuta av en resa med familjen). <3

    Det är inte ett dugg häftigt att behöva jobba mycket övertid. Det betyder bara att man är ineffektiv.
    Att folk inte fattar att det är mycket mer prestige att kunna göra samma arbete, men på 5-6 timmar.

      Jobbigt att man betraktas som ineffektiv när man bara har två armar och ben, och kan endast vara på ett ställe åt gången. Nä men visst, jag ska bara hoppa in i kloningsmaskinen och effektivisera lite.

        Du har ett arbete att göra, som ska ta 8 timmar, men du gör det på 10. Det är liksom inte coolt någonstans.
        Då är det haftigare om du gör det på 6 timmar istället. Eller hur?

          Att utföra ett arbete som behöver göras är varken coolt eller häftigt, det är bara nånting som måste bli gjort. Och har inte arbetsplatser idag pressat mer arbete på färre timmar, och färre arbetare, än för 20 år sedan? Man kan inte effektivisera in i all oändlighet. Vissa jobb tar den tid det tar, som vård av människor t.ex. Eller vad är nästa krav för en sjuksköterska? Att kunna springa lika snabbt som Bolt mellan patienterna?

          Men nej, övertid är inte häftigt, men med det sagt så behöver det inte betyda att du varit ineffektiv och degat på jobbet halva dan.

            Uppenbarligen är hen såpass ineffektiv, tror inte att någon hade resonerat så annars.

          Eller så är det någon annan som säger att du ska utföra ditt arbete på 8 timmar men egentligen krävs det minst 10 timmar för att klara av arbetet. Mycket vanligt inom tex vård och skola där man har ”sparat in”. Det betyder allt som oftast att man har tagit bort arbetare och timmar men de som har kvar har exakt samma arbetsbörda, om inte mer, som innan arbetarna och timmarna togs bort. Mycket effektivt. Enligt politikerna alltså

          På axfood (logistik) så måste de flesta göra två människors jobb men de får inte betalt för övertid, trots att arbetet måste göras. Och de får inte gå hem tidigare, oavsett om jobbet är klart. Så om du är så jävla duktig kan du ju jobba där, och sedan sitta två timmar i 4 plusgrader och vänta på att få gå hem. Eller släpa fulla burar med mjölk när hjulen på buren inte rullar. Pajas.

            Arbetade inom ett annat bolag inom samma koncern tidigare och där var det likadant. Kulturen var att hann man inte på arbetstid så var man ineffektiv och det var ens eget fel. Lite speciellt sätt att se på det med tanke på att upplärningen var minimal. Känns lite som att hela koncernen satt det i system tyvärr: två personers jobb läggs på en person och lönerna är riktigt låga.

          Det beror väl helt på vad man har för jobb och vilka orsaker som ligger bakom övertiden?

      Det beror ju mycket på arbete också. Jobbar man tex i tillverkningsindustrin och har maskiner som sköter jobbet, inte alltid maskinerna funkar som de ska så det är långt ifrån alltid det handlar om att inte vara effektiv.

        Tänkte ju jag skriva! ??

      Det är ju sant, men man kan ju inte bara säga så heller. Vissa jobb kan man inte effektivisera hur som helst. Exempelvis Förskola, vård, de flesta jobb som har med människor att göra går ju inte att spara in tid, man är ju där den tid man är där, men man kan välja att göra extrapass.

      Själv har jag heltidsjobb (kontor) och sedan ytterligare ett jobb (med människor, där jag ej kan effektivisera tiden) På kontoret kan jag ju förvisso effektivisera, men mina arbetstider är ju de samma för det så jag tjänar ju inte på det.

      Med det sagt så vill jag även poängtera att jag absolut inte tycker att det är coolt att jobba mycket. Jobbar som en gris nu för att få mycket pengar för en del saker jag vill göra inom en snar framtid och när jag har råd med det är planen att jobba mindre. Finns inget coolt med att jobba så mycket som jag gör, det är enbart en uppoffring jag gör just nu för att jag tycker att det är värt det förtillfället. (passar rätt bra i min livssituation just nu, har ej pojkvän, jobbar en del natt så hinner umgås med mina vänner ganska mycket ändå och har som sagt något specifikt jag sparar till)

      Men nu är man ju dels van att jobba typ 200% och att få dubbel lön, så risken är väl att man tycker att det blir klent att jobba 100% sen och tror att man klarar mer. Då lär det ju bli jobbigt i längden. Som tur är så älskar jag att vara ledig så det löser sig nog.

      Det är ju inte bara människor med kontorsjobb som jobbar mycket (även om många verkar lida av den övertygelsen, har jag märkt?), många jobb kräver närvaro och går inte att effektivisera mer än marginellt. Du kan inte bränna över åkern i. 80 km / h för att vara effektiv.

        Håller dock med om att övertid inte är coolt och att skryt om hur mkt man jobbar är tröttsamt. En anledning att inte läsa BB blogg! 🙂

        Hahaha, alltså den synen! En skördetröska som swoooshar förbi 80km/h. Bonden tänkte va lite effektiv för en gångs skull. 😀

        Ja, varför är ALLTID kontorsjobb normen i jobbdiskussioner? Och vad är liksom ens ett ”kontorsjobb”?

          Jag tänker på vården direkt när jag hör övertid. Och jordbruk.

            Och ändå ser listan över de 25 tjänsterna som arbetar mest övertid som såhär:
            1. Kontorsjobb
            2. Kontorsjobb
            3. Kontorsjobb
            4. Kontorsjobb
            5. Specialistvården
            6. Brevbärare
            7. Kontorsjobb
            8. Kontorsjobb
            9. Fordonsförare
            10. Kontorsjobb
            11. Reparatörer
            12. Maskinförare
            13. Kontorsjobb
            14. Specialistsjuksköterskor
            15. Kontorsjobb
            16. Kontorsjobb
            17. maskinreparatör
            18. lager och transport
            19. Sjuksköterskor
            20. Kontorsjobb
            21. Kontorsjobb
            22. Kultur
            23. Industrin
            24. Kontorsjobb
            25. Kontorsjobb

            När ska sjuksköterskor fatta att de faktiskt har det jäkligt bra i förhållande till andra yrkesgrupper??

              Hur trovärdigt är det?

              Det som är intressant är ju att på många av de där kontorsjobben jobbat man antagligen mycket övertid för att man får hög lön, en karriärsutvevkling, status. Mot slutet av ens karriär kanske man kan dra in rätt mycket pengar på lite jobb? Men sen inmixat på topplistan kommer jobb där det inte alls kommer en själv till samma nytta att man jobbar svinmycket. T ex brevbärare och maskinjobben? Även sjuksköterska.

              Sen finns en del branscher där många jobbar mycket genom att gå via egen firma och då tror jag inte det syns. Tror inte alla timmar man jobbar inom vissa branscher typ jordbruk registreras heller, i synnerhet inte om man inte har anställda.

          Många ekonomer och jurister (i privat sektor) jobbar mycket övertid. Det kompenseras till viss del av lång semester (vinter och sommar)

            Det kan alltså handla om 10-12 timmars dagar som standard och ca 8 veckors semester per år (under lugna perioder)

              Men förstår att de som har fysiska jobb inte kan jobba lika många timmar eftersom kroppen behöver återhämtning.

                Fast deg gör många ändå. Känner så många som jobbar praktiskt och jobbar huuur mycket som helst (t ex hela min sambos släkt typ). Och inte blir de det minsta rika av det. Eller får massa status.

                (Varför vet jag inte! Intresse? Behov av att känna sig behövd? Arbetsmoral?)

                  Blir de inte “utslitna” väldigt unga?

                  Hanna: både ja och nej, beror ju på jobbet. Om man ser på en bonde till exempel, Å ena sidan är det hög skaderisk, tunga oergonomiska lyft, slitsamt osv. Å andra sidan rör de på sig hela dagarna, sitter inte still, är sällan överviktiga, utsätts inte för samma ”artificiella stress” (brist på bättre ord) mycket frisk luft osv. Kroppen anpassar sig ganska bra, och även om den såklart tar stryk med tiden så är min uppfattning att ett stillasittande jobb med en timmes gym om dagen sliter ut folk fortare

                  Deras kroppar är mer slitna när de går i pension än mins akademikersläktingars, ja. Vet även att de ville att deras ungar skulle plugga istället för att man är så sliten när man är 50 annars.

                  Visst är det bra med rörelse men det är ju inte superergonomiska rörelser folk gör på jobbet när de är stressade.

                Har närstående inom industrin, många med väldigt fysiskt påfrestande jobb, 12-timmarspass och skiftgång med obekväma tider är vanligt 🙂 Så snarare mer jobbtimmar, min man hade ca 300 timmar övertid förra året och det var inte kul 🙁

                  Här är en intressant lista över vilka yrken som jobbar mest övertid (från 2010)

                  https://www.nyteknik.se/karriar/har-ar-jobben-med-mest-overtid-6422312

                  Inom ekonomyrket (är själv ekonom) skiljer det väldigt mycket mellan olika branscher.

                  Revisionsekonomer jobbar mest övertid, och det är vanligt att övertiden byts ut mot några extra semesterveckor.

          Det är väl rimligtvis ett arbete som till största delen utförs på just ett (surprise!) kontor?
          Eller jag vet inte. Är jag helt fel ute??

      Haha, jag jobbar på bandet på Volvo. Skulle verkligen vilja se hur jag skulle göra mitt arbete på 5 h utan att gå sönder och samman

      Säg gärna det till alla CHEFER som inte kan bedöma arbetsbörda ordentligt. Fyfan vad du spottar på alla som tvingas arbeta dubbelt pga inkompetenta chefer.

        Ta upp det med facket om du har ständigt övertidsarbete

        ”Ett jobb som tar 8 timmar” tror jag visst att jag skrev. Inte ”ett jobb som någon annan tycker ska ta 8 timmar”.
        Eller hur?

        Alla som tvingas jobba dubbelt ska ta upp det med arbetsmiljöombudet på arbetsplatsen.

      Fast nja. I restaurangbranschen där jag jobbar räknar jag aldrig med att sluta när jag ska sluta. Behövs man får man stanna längre, även om inte någon kan tvinga en såklart. Handlar inte om ineffektivitet.

        Det är inte sånt arbete det handlar om, det måste du ändå fatta själv?

      Jag jobbade fyra timmar övertid idag. Jobbar i butik, skulle slutat 16 men min kollega som skulle stänga blev tvungen att gå hem. Vad skulle jag gjort för att vara mer effektiv tycker du? Tvinga in folk i butiken, tvinga dem att handla för butikens planerade omsättning mellan 16 och 20 och stänga och gå hem? Funkar inte så va…

        Du hade inte ett arbete som skulle göras på 8 timmar. Jobb som ditt är inte applicerbart i det här fallet.
        Varför blir du så provocerad?

      Beror ju på vad man jobbar med. Jag är sjuksköterska, måste jobba över flera dagar i veckan. Det är inte alltid så enkelt som att man ska göra en viss sorts arbete på en viss tid. Oväntade saker händer som tar tid.

        Är man tillräckligt förutseende och förberedd så händer sällan oväntade saker. Är man proaktiv går det att förhindra sådan övertid också. Skillnad på när personen som ska ta över ringer och sjukskriver sig i sista sekund och det är omöjligt att hitta en ersättare.

    Vilket trams. 🙂 Vem orkar hålla igång ordentligt under 12 timmar? I undantagsfall ja absolut, men inte som standard varje dag!

    Jag gick ner i arbetstid nyligen och mina kortare dagar får jag så otroligt mycket gjort på! Var först rädd jag inte skulle hinna med, men nej, när jag jobbar 5 timmar är jag bara mer effektiv och energisk. 8 timmars dagarna gör mig mer seg, med en dipp runt kl 15 när hjärnan känns trött. Men jag har ju inga super powers á la Bellas ADHD och liknande. 😉

      Eh? Alla jag känner med fysiskt krävande arbeten håller igång 12 timmar varje arbetsdag. Så jo, standard för många yrken.

        Standard är att arbeta 40 timmars vecka i Sverige så du får gärna ge exempel på dessa mängder med yrken där man oftast jobbar 12 timmar per dag? Menar du att man arbetar 12 timmar men färre dagar per vecka ja då får man ju mer återhämtning sina lediga dagar.

        Jag känner ingen som har som standard att arbeta 12 timmars dagar och då tänker jag på personer inom socialtjänst, vård, IT, industri, ingenjörsjobb, och administration.

          Inom t. ex ekonomi och juristyrken är det vanligt med mycket övertid. Dock inte om de är inom offentlig sektor.

            Men det är ju stor skillnad på ”Vanligt med mycket övertid” och ”standard att jobba 12 timmar/dag”

            Övertid är dock en helt annan sak än ”standard arbetstid”. 🙂 Övertid kompenseras i pengar eller i komptid (ledighet), och det finns lagar om hur mycket övertid anställda får jobba. Min upplevelse från vården är att sådana lagar inte alls följs, men nej, faktum kvarstår att det inte finns många ställen där 12 timmars arbetsdag är någon slags standard. Jag arbetar inom vården där många läkare har jour och då arbetar de då och då 24 timmars pass. I teorin får de sova en stund när det är lugnt, men i praktiken uppstår helvetesdygn när det inte är lugn mer än vad de hinner kissa en gång… Otroligt påfrestande, men igen; de kompenseras i pengar eller ledighet.

        Usch din kommentar gör ont i själen. Att du dessutom känner många som jobbar 12 h per visar hur skev världen är.

        Finns anledningar till regler om övertid för att inte arbeta ihjäl fölk.

        Visst kanske man fixar det när man är under 30, inte har barn osv.. men i längden, nej.

    Jag jobbade 10 timmarspass när jag jobbade men då var det natt och ca 3-4 nätter i veckan!

      Så brukar det ju se ut när man jobbar natt eller dygnspass, en heltid är färre timmar än om man jobbar dag och inte i skift, man har rätt till längre återhämtning osv. Så klarar man att jobba vakennätter så är det rätt gott, man har mycket ledig tid.

    Sen är det ju lite hur man räknar sin arbetstid. Är jag på jobbet åtta och går hem åtta men tar två timmars lunch, går till frisören, lite manikyr, tandläkaren- ja då har jag ju inte jobbat 12 timmar.

    Hatar verkligen jobbskryt. Skapar väldigt dålig stämning. För som sagt, om du inte fixar det du ska på dina ordinarie timmar, hur effektiv är du då?

      Hmmm, det är något bekant över det dagsschemat…

      Ja, det finns ju en blogg med ungefär den beskrivningen av sina så kallade ”12-h jobbdagar”.. *harkel* *host* 😉

    Min pappa gick aldrig in i väggen. Han jobbade 8h på sitt ”vanliga” jobb, 2h pendling tor till jobbet. Jobbade 3-4h per kväll med sitt egna företag. Sov 4-5h per natt. Om han kände sig riktigt energisk hann han med att jobba lite innan han for till jobbet på morgonen också, mellan 4 och 6 på morgonen. Jobb lördag söndag. Jobb på semestern. En joggingtur för att rensa huvudet. Vecka efter vecka, år efter år. Behöver jag ens säga att han inte lever längre. Var rädda om er, pengar är inte allt.

    Har två heltidsjobb parallellt, funkar kanon pga. väldigt slappa/lätta jobb… Arbetstyngd har mycket lite att göra med antal timmar man jobbar, anser jag. Jobbade 85% på en annan arbetsplats förut och var helt jävla trasig av det jobbet, fysiskt och psykiskt, skulle behövt 1 månads semester efter varje pass för att återhämta mig.

      Vilka jobb har du?

        Vården, personlig assistent. Och programmerare. Roliga och givande jobb, och väldigt lugna.

      Jag pluggar tredje året på läkarlinjen och jobbar extra som uska. Så ja. Man både hinner och kan plugga 100 procent och jobba en sisådär 50 procent. Men det beror heeeelt på VAD man fyller sin arbetstid med. Mina uppgifter på avdelningen går mest ut på att ta blodprover, dela ut mat och bädda sängar. Under lätta pass hinner jag tom att plugga. Har dock full förståelse att andra avdelningar inte alls är lika easy going som min och där man bokstavlig talat sliter röven av sig.

    Jag arbetar noll timmar och trivs otroligt bra med det. 🙂

    I somras jobbade jag under 3-4 månaders tid 7 dagar i veckan, 16-17 timmar om dygnet: ingen ledighet alls med andra ord. DÅ blev jag riktigt deprimerad.

    Eh tolv timmar är ingenting? Jo tolv timmar är lång tid att jobba, oavsett om det är ett lite roligare enklare jobb eller inte. Är det ett tråkigt och ansträngande jobb ja då är det väääldigt lång tid.

      Man undrar ju vad som är en lång arbetsdag om 12 h om dygnet är ”ingenting”. Det dubbla kan ju knappast vara mer än en normaldag… får man kalla det en lång arbetsdag är 32 h/ dygnet?

    På mitt jobb är det standard att jobba 10-12 timmars pass på helgerna och även under sommaren. Jobbar som boendestödjare inom LSS. Och nej, man är inte ledig flera dagar sen efter en sådan helg och man förväntas jobba 3 helger av 6 på ett 6-veckors schema. Inget konstigt utan det är så det fungerar i verkligheten.

      Ja visst. Jag har också jobbat så. Men hur mår man på söndagkväll? Och hur många dagar i rad orkar man jobba 12 timmar (och fortfarande göra ett bra jobb)?

      Samma här!! Inget konstigt med 10-12 timmarspass på helger och sen ledig måndag och sen på det igen på tisdagen!

        När jag jobbade inom LSS så hade vi pass 26-27 timmar. Visserligen med 6h sovande jour. Dock svårt att sova borta och ständigt störning i jour. Dagen efter var jag ett lik och sen på’t igen.. Dock kunde vi ha 4 dagars ledighet. Men de första två dygnen gick till återhämtning.

        Helt sjukt att just inom LSS är att det är så brutalt många timmar eller tvärt om. Vem fasen vill in och jobba sjukt långa pass för att dygnet efter jobba 3h!

        Dessa människor som orkar jobba på gruppbostäder ska ha en enorm eloge ?

          Jag jobbar inom LSS (gruppboende) 26-27 timmar har vi på schemat då med sovande jour som du säger. Man får sova men det är svårt. Jag är nästan aldrig ledig varken dagen innan eller efter ett sånt pass. Jag pluggar dessutom på heltid, och har ungefär 1 ledig dag i veckan med lite tur. Får alltid jobba extra. Och har aldrig en dagstur på schemat då alla kvällar, nätter och helger har lagts på mig. På ett 6 v schema har jag 9 nätter, medans andra har typ 2. Jag är helt mentalt slut i hjärna och kroppen säger sitt efter att ha jobbat så här ett tag. Jag menar inte att jag är duktig för att jag gör detta, utan det är så det ser ut och att behovet finns. Personalbristen är enorm och man har inget val.
          Man orkar men det är knappt, ändå älskar jag jobbet, kollegorna och mina brukare.

            Gud vad härligt att se att det finns boendestödjare som gillar sitt jobb! Jag har haft boendestöd i 2,5år och får ingen hjälp med någonting, inte ens planering. Stort plus till dig, himla fint att se! 🙂

      Klart det inte är konstigt. Slår du ut timmarna på en månad så ligger väl inte schemat på mer än 100%, utan övertid då?

        Dessa helger räknas ju inte som övertid ifall det var det du mena

          Nej men jag menar att det är långa dagar men sett över en månad jobbar du väl ändå 100% och inte mer på ordinarie schema? Skulle alla dagar vara 12 timmar skulle du ju jobba långt mer än heltid

            Egentligen spelar det ingen roll? och jag menar inget illa. Jag är kontorsjobbare men har erfarenhet av vård och ni har all min respekt oavsett hel- eller deltid

              Klart det spelar roll. Att jobba 12 timmar/arbetspass fem dagar i veckan (eller mer) är 60 timmar på en vecka. Inte 40 som är en heltidstjänst. 40×4=160 timmar. 160/12= ca 13 pass i månaden. Om man jobbar åtta timmar per pass har man 20 pass. Så ja, antalet timmar är detsamma men de placeras ut olika i månaden.

                Jo men jag menade att det inte spelade någon roll för mig hur hon jobbar och om min poäng kom fram eller inte, matten förstod jag?

    Jag lever inte för att jobba, jag jobbar för att leva.

    Blir mer och mer övertygad om att arbete är den nya religionen…

      Eller hur! Jag har gått ner i tid nyligen, helt enkelt för att kunna ägna mig mer åt hobbies och fritid, ha mer kul i livet alltså. Och folk har ställt de sjukaste frågorna kring detta! Är du gravid? Har du en sjukdom? Har du en funktionsnedsättning? Bor du hemma hos föräldrarna?

      Är er verkligen så svårt att förstå att någon inte vill lägga all vaken tid på jobb???

        Folk jobbar ihjäl sig för att köpa skit dom inte behöver!

    Jobbar 12 timmar ibland.
    Vården.
    Kan ibland jobba 30 timmar på en helg.

    I slutet av dagen kan vi gå igenom kommentarerna här och se vem som jobbar flest timmar på en dag. Den vinner en guldstjärna.

    Ska uttrycka mig lite ödmjukt eftersom jag hade lite otur när jag tänkte igår, men 10-20 är väl ändå inte 12 timmar?

      Tänkte också på det, en lunch på det där o så har du ju knappt ens jobbat övertid ☺️

    OT men hur länge ska man vänta innan en kille svarar tillbaka på Tinder? Känns så fail när de matchar en men inte svarar.

      Tror många använder Tinder bara för en egoboost och inte har någon intention att prata med någon alls

        Tror jag med. De svajpar säkerligen till höger på alla bara för att.

      När skrev du? Nån dag tycker jag man kan räkna med att vänta i alla fall?

        I tisdags!

          Hmm, ha kvar honom och har han inte svarat innan nästa tisdag så ta bort honom. Vet själv att det kan vara mycket på veckorna och svårt att hinna med att svara, så han kanske har mycket att göra…förmodligen inte men har han inte svarat på en vecka kan du ta bort honom eller sluta tänka på honom, då är han ju bara där för uppmärksamheten?

    Camilla!! Länge sedan du hade frågelåda!
    ?❓✔️

      Är det? Det känns som att jag nyss hade det. =)
      Men det kan jag alltid slänga in snart.
      Har du laddat med mängder av frågor?

        Bara snälla så klart! ☺️?

    OT:
    Hur anmäler man bluffkonton på instagram?
    Har en bekant som köpt till sig ALLA sina följare och får nu massa samarbeten… otroligt irriterande.

      Prickarna till höger-anmäl som skräppost

    OT: Har precis fått veta att jag har cellförändringar (är 27 och mitt första cellprov). Ska lämna nytt prov om två månader. Blev orimligt ledsen av detta. Har redan ledgångsreumatism som kräver både cellgifter och biologiskt läkemedel pga inget biter på det. Sjukdomen ger mig nedsatt immunförsvar vilket jag är ganska övertygad om har bidragit till att göra mig mer mottaglig för virus som hpv… Har olika sjukhusvistelser i bagaget (alla av helt olika skäl icke relaterade till varandra) och depression och jag känner bara att jag inte orkar med mer. Kommer dö när jag är 40 känns det som. Det är alltid något fel på mig. Kan nån som kanske själv haft cellförändringar lugna mig?

      Har inte cellförändringar med däremot reumatism!
      Jag förstår din känsla om att livet är över när man är 40 bast.. är själv 26 och att bara tänka på hur kroppen kommer fungera när man är i medelåldern gör mig alldeles matt.
      Men jag brukar tänka, det jag kan styra över dvs ta hand om mig själv i den mån man orkar,omge mig med förstående och kärleksfulla människor och inte vara så hård mot mig själv. Det andra, som sjukdomen/sjukdomarna kan man inte styra över. Du är inget offer, det blev bara så av slumpmässiga anledningar. Tyvärr är livet otroligt orättvist. Det är tyvärr dessa kort vi har att spela med 🙁 och cellförändringarna, ta inget i förskott! Det betyder inte att livet är över för det.
      Kramar till dig! Och var INTE rädd att be om hjälp eller att prata med dina nära och kära.

      Jag är trettio och har haft allvarliga cellförändringar som dessutom inte kunde åtgärdas för att jag blev gravid i samma veva, fick det när jag var runt 27. Sen blev jag gravid igen så tätt att jag inte hann gå på kontroll/åtgärd emellan, min gynekolog blev rätt ilsken på mig och sa åt mig att komma in på ”litet cellprov” ändå (sånt vanligt där de skrapar lite med en borste bara) och hör och häpna men det hade dragit sig tillbaka! Så nu är jag åter på normala kontroller och behöver inte göra konisering 🙂
      Håller tummarna att det går åt samma håll för dig!

      ❤️❤️❤️ Förstår att det känns väldigt jobbigt och orättvist. Jag har flera vänner som haft cellförändringar och det har gått bra för de alla!

    Har tidigare jobbat brutala timmar och arbetsdagar (jurist, privat sektor) och jobbar numera i vart fall någorlunda ok med oftast bara en-två timmars övertid per dag (jurist, statligt anställd). Det sjuka är på nåt sätt hur snabbt jag vande mig vid att jobba mkt och det blev ”normen”.

    Börjar dock nästan ångra yrkesval pga att folk jobbar så otroligt mkt i min bransch. Beror ofta på att samma jobb ska utföras med färre antal anställda eller att mer jobb inte ger fler anställda. Det går ju inte att effektivisera i oändlighet…

      Hur mycket jobbade du tidigare? Kompenserades det med extra ledighet eller övertidsersättning?

        Tidigare var det i snitt 55-60 h/v med toppar upp mot 70-75, sen fanns det lugna perioder när det bara var vanlig heltid. Utöver det tillgänglig på mobil/mail. Hade 30 dagars semester per år (inte för att jag kunde ta ut den) och andra förmåner. Ingen övertidsersättning, standard i branschen.

    Vänsterpartiet vill införa 6 timmars arbetspass antar att de syftar på vården äldreomsorgen. Inte kan man jobba 6 timmars pass inom industrin Ica mfl?

      I butiker går nog, brorsan jobbar i matbutik och varvar korta dagar med långa monsterpass.
      Industrin känns svårare, eller det känns liksom ”onödigt”, som att man inte hinner starta upp jobbet. Eller så är det för att jag själv jobbar i industrin och tycker att det är segt i början och sen efter 5-6h att det går bra.

      Beror ju på hur många anställda du har

    Jobbar inom utbildningssektorn och har flextid men är supernoga med att vara så nära 40h/veckan som jag kan. Har några kollegor som plötsligt behöver ta ut flextid när de nåt maxtaket på +40h vilket inte skulle funka för mig. T.ex kommer jag att ha ett 12h pass nästa vecka men då blir det ett 4h pass på fredagen. Nu har ju jag ett väldigt självständigt jobb men jag är noggrann med att inte hamna i en sitts där 40h arbetsvecka inte räcker för mina arbetsuppgifter…

    Jag är och blir ännu mer orolig för min pappa när jag läser detta. Han är egenföretagare och jobbar typ 06-19 varje dag. Ibland mer. Det är stress, många tusen steg per dag, telefonen ringer hela tiden och han äter typ bara en gång om dagen. Såhär var det varit så länge jag kan minnas. Nu på senare tid har han börjat jobba lördagar också för att komma ikapp med skrivbordsarbetet också. Och han har sömnproblem osv osv. Usch jag är så jävla rädd om honom alltså! 🙁

      Min styvfar upp i dagen. Sen en månad är han sjukskriven pga utbrändhet/utmattad. Han orkar i princip inte ens gå ut med soporna… tyvärr var det så i hans fall att han fick lov att slå i väggen för att fatta! ☹

      Du har säkert redan gjort det, men försök att prata med honom om att det är ohälsosam arbetsbörda och på riktigt farligt. Vill inte skrämma upp dig, men det kan gå riktigt illa om man inte tar hand om sig. Min moster jobbade bokstavligt talat ihjäl sig, det fanns signaler på att hon borde trappat ner jobbet rejält men tyvärr lyssnade hon inte på detta 🙁

        Japp jag har försökt prata med honom men jag får nog göra det igen. Jag vill ju gärna att han ska bli gammal.

        Sen är det ganska påfrestande att han är uppe i varv hela tiden. Om han kommer och hälsar på vill han ha en kopp kaffe som han sveper och börjar sedan kolla på klockan. Min sambos föräldrar kan komma hit och sova över, mysa och prata men mina föräldrar är endast här någon timma i taget.

    Egenföretagare inom hund, jobbar enkelt 12h vardagar. 06-18 och ibland när jag håller kurser så slutar jag jobba först vid 21-22. Helger är även dom fullspäckade av hundpassning och privatträning. Jobbat ca 340 dagar om året sen 2012 och inte tröttnat 🙂 men så älskar jag ju hundar så det känns inte som att jobba egentligen 😉

    Har det blivit någon standard att få personer jobbar mycket och länge och halvt bränner ut sig? Önskar naivt att ni kunde dela med er av halva er arbetstid till oss som blivit arbetslösa. ?

      Iaf inom vården, där jobbar dem man har halvt ihjäl sig pga personalbrist iaf där jag bor. Du kan få lite av mina arbetsdagar om du vill?=)

        Usch där jag bor i mitt län så vill politikerna inom vården spara hela 400 miljoner kronor genom de kommande 3 åren främst genom som de fint kallar effektivisering men kommer att skära ner på personalstyrkan inom vården. De kommer drabba oss vanliga människor som inte har råd med privatläkare. Usch rysser på bara tanken och skatt betalar man ganska mycket i ändå känns det bortslösad med pengar på annat trams och resurser. Vården skolan mm är mina hjärtefrågor. ?

        Jaaa, hittills denna v har jag fått 4 ”kan du jobba” sms och 2 telefonsamtal, från avdelningen jag nyligen lämnade för att arbetsmiljön är kaos. (bytte till en mottagning där man oftast hinner både äta och gå på toaletten)

          Känner igen det där! Är själv hemma och sjukanmäld pga endo (kan inte stå på benen) Men fick ångest när jag såg att ingen vikarie fanns. Så någon stackars ordinarie fick nog ryka in igen..=/

            Åh, jag har också endometrios… ? vad jag nu ville ha sagt med det. Ingenting egentligen… pissig sjukdom.

              Jävligt pissigt! Vet inte heller vad jag ville ha sagt med de mer än att jag egentligen borde jobba när de inte finns vikarie men jag orkar inte stå benen❤

    Vi har förtroendetid på mitt jobb och allt är enligt avtal, framförhandlat med facket osv. Ibland kan vi jobba 4h och en annan dag kan det bli 12h. Vi är beroende av transportör som kommer med våra varor och är det olyckor, dåligt väglag eller bilar som går sönder så är det så det är. Jobbet ska göras ändå oavsett hur sent det blir. Sen sabbar ju det våran försäljning osv men extrema saker händer kanske 10ggr/år så hör inte till vanligheten direkt. Vi har inte ens en avtalad övertid så vi får inte betalt för det men vår chef brukar ordna lite ändå. Men skiter sig allt sån så kan vi bara vänta alltså kan en arbetsdag bestå av 5h fysiskt arbete och 5h väntan. Får vi inga varor så kan vi inget göra.

    Som civilingenjörsstudent jobbar jag nästan jämt. Plugga 8-5 i skolan (ja att plugga civilingenjör är ett heltidsplugg där man ofta är i skolan hela dagen och ibland hela kvällen då det är labbar och tenta). Plugga på kvällar. Jobba extra varannan helg. Jobba hela sommaren. Inte varit ledig mer än en vecka på 4 år. Alltid ha pressen att man borde prestera mer, få bättre betyg, engagera mig mer, osv. Nej, mår inte så jättebra.

      Hatar att man förväntas jobba när man är heltidsstudent, det är inte ens ett plus i kanten att jobba utan det förutsätts att man extrajobbar ?

      Men i sommar tänker jag faktiskt ta semester en vecka mellan sista tentan och att jag börjar jobba.

    Tycker inte du är världens smartaste i allmänhet men du är väldigt smart och insiktsfull i vissa avseenden och detta är ett av dem. Tack för detta inlägg!

      haha ja, det var ju en hygglig och insiktsfull kommentar…

      Jag spyr på människor som ger den här typen av ”komplimanger”. Tar det verkligen emot så mkt att bara vara trevlig ?

    På mitt jobb arbetar vi 12h pass varje helg samt vissa vardagar, och vissa vardagar 8h. Men på somrarna jobbar vi 12h 7 dagar i sträck för att sedan vara lediga 1v och det kan jag tala om tar på kroppen och psyket, särskilt när man har ett hem, djur och ett förhållande att sköta om samtidigt. 84h varannan vecka är helt enkelt skit fast än man är ledig en vecka efteråt.
    Finns inget jag drömmer om mer än 7-16 jobb, men vill heller inte byta då jag faktiskt trivs.. 🙂

    Man sörjer väl med hjärtat. Nu var hon ju redan iväg på semester när det hände och kommer nog få det jobbigt när hon kommer hem. Få svårt att inse att Annika verkligen är borta när hon kommer hem igen till ”verkligheten”. Nä så osmakligt är det inte ingen ska tala om för någon hur den ska sörja.

    Jag jobbar endast sällan mer än 8 timmar per dag (under maj-augusti har vi dessutom sommartid med 1h kortare arbetstid per dag ??) och är sjukt nöjd med det. Har alldeles för roliga fritidsintressen för att jag ska vilja ägna mer tid åt jobb.
    Sjukt bra betalt har jag också. Win!

    Min pojkvän, som är bonde, börjar senast 05 och är hemma mellan 19-21 på kvällarna. Detta är då när det är ”lågsäsong” som nu. Men när vårbruket kommer igång och fram till september/oktober jobbar han betydligt mer, ibland bara två-tre timmar sömn/ledighet per natt. Vi kan typ bara umgås i traktorn under denna tiden haha.

    Han klagar dock aldrig eftersom att detta även är hans intressen och det är dessutom hans eget företag han jobbar för.

    Så alla tar uppenbarligen inte skada av att jobba mycket. Dock hade jag själv aldrig klarat av det, nästan så att ett vanligt 8-timmars pass blir tufft för mig inom mitt yrke. Men tror det beror mycket på om ens jobb är det store intresset eller enbart ett jobb.

    Var under en period stationerad i Danmark ( Odense).

    Bästa tiden i mitt liv. Förutom att vara borta från barnen.

    Man började kl 08.00, fika vid 10, lunch hade man inte. Ändå tog man en timmes glufsande av fantastiska smörrebröd, kl 14.00 fika och kl 16 gick man hem. Även VD:n. 6 v semester och inget skatteavdrag i juli. Ganska mycket bättre löner.

    På Kontoret i Sthlm var allt så hetsigt och ständigt övertid. Varje månadsbokslut var hysteriskt. Folk som var osams och grinade av utmattning.

    Frågan är inte hur mycket man jobbar utan hur man lägger upp sin arbetstid.

    //Moa

    Nu har jah scrollat igenom mååånga kommentarer här men FATTAR inte vart 12 timmar kommer ifrån??? Är jag korkad, slutkörd efter jobbet eller vad är det som sker? Menar inte att förringa ngt men 10 på morgonen till 8 (20) på kvällen? Blir… 12 timmar? Med stor möjlighet att pudla på detta såklart

    Jag får max arbeta 12 timmars pass på mitt jobb, men så arbetar jag även som pilot. Vi i besättningen har något som kallas ”Flight Time Limitations”, vilket är max 12 timmar per dag med undantag för enstaka fall då man är försenad och går in i “Captains descrition” vilket är när man överskrider de 12 timmarna med max 2 timmars övertid, om besättningen inte är för trött. Efter ett arbetspass måste vi även ha minimum rest på 12,5 timme. Lastbilschaufförer har liknande arbetstider.

      Smart! Det där borde vi i vården ha också! Känns inte som att jag kan hållas ansvarig för någons liv som jag förväntas i mitt vårdjobb som sjuksköterska/barnmorska när jag inte fått rast eller någon vila.. Ofta blir vi beordrade dubbelpass för att det saknas folk- vägrar man så kan det vara skäl att sägas upp. Nu har jag precis sagt upp mig från en ohållbar arb plats där jag sliter häcken av mig. Har försökt ta mig ifrån vården och provat jobbat med annat men hjärtat brinner för att vara i vården, tycker verkligen det ger mening till mitt liv. Samtidigt har jag ingen lust att offra mig själv och bli utbränd. Såhär fortsätter det år ut och år in. Pausar, sen återgår jag igen.. pausar..

        Håller definitivt med! Jobb som innefattar ansvar över andras liv borde vara mer restriktivt över hur många timmar man får vara ”on the line”.
        Ni inom vården har ju ett enormt ansvar, så det är märkligt att det inte finns liknande regler för er.
        Keep up the good work! Du behövs och du gör en jätte insats för samhället, tack för det! 🙂

    Jag jobbar också 12 timmars pass, men då betyder det att man också bara jobbar 3-4 dagar/vecka istället för 5 dagar som alla andra 😉
    Även jobbar som ”egenföretagare” en kortare tid då ägaren till företaget var på semester så jag och 1 person till sköte företaget den tiden, då jobbade man från kl 07-22 varje dag (även helg), men det är skillnad att vara egen företagare och jobbar 07-22 och vara anställd och jobba 12 timmars pass, är mer trött efter mina 12 timmar än när jag jobbade 07-22 😉

    Cami vad sägs om att lägga fältet för att kommentera högst upp? Får skrolla så mycket så snart tror grannarna att jag är nazi å står å hailar hela dagarna. Sen har allas telefoner kanske inte superkapacitet heller. (å jo i vrede skrollar jag med hela armen)ja men de jag skulle säga.. Tycker kissie är väldigt söt på gränsen till ”folklig” på sistone.gillar henne mycket! Är en sån person jag gärna haft över på middag hos mig

    Jag jobbar 06-18 måndag till söndag. De är tungt! Men då är jag helt ledig varannan vecka så. .förut jobbade jag extra åt annan firma dom veckorna. Jobbade 362 dagar ett år. Den dagen jag blev ledig blev jag körd med ambulans till sjukhus. Allt tydde på hjärtinfarkt. Hade såna extrema kramper över bröstkorgen så jag bara kräktes å skrek. De visade sig efteråt att de inte var hjärtinfarkt utan förmodligen ångestattack. Konstigt att nåt som sitter i huvudet kan visa sig i kroppen så tydligt

      Gud vad hemskt! Hoppas du mår bättre idag!
      Visst är det fascinerande hur psyket kan uttrycka sig fysiskt? När jag blev utbränd var jag verkligen förvånad över att det hände så mycket i min kropp, fick ont i lederna, minnet försvann, hade otroligt ont i magen och var jämt kass i magen trots bra kost, var ofta yr och fick sätta mig när så jag inte skulle trilla omkull m.m… Kroppen ger oss ständigt signaler om hur den mår. Synd vi inte lyssnar. Idag försöker jag vara mer uppmärksam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.