Hur ser framtiden ut för bloggen?

.. Så tror jag att bloggning kommer bli populärare än Instagram snart pga nya algoritmen!
[…] .. Även fast jag tror att bloggar kommer få en come back läser jag ingens blogg längre. Har typ inte tid!//Kissie

Framtiden för bloggar har varit på tapeten i flera år och det är många som ansett att marknaden mer eller mindre är mättad och att det är en smärre omöjlighet att nu få en stor blogg så vida du inte redan är känd för någonting annat.

Det är en sanning med modifikation i mina ögon.
Jag lyckades skapa en blogg som relativt snabbt blev en av Sveriges största men det beror ju på att jag identifierade ett behov som inte riktigt tillgodosågs på sociala medier – inte för att jag själv är någon typ av unikum.
Jag anser däremot att det är nästintill omöjligt att som okänd människa starta upp en livsstilsblogg och få den stor utan draghjälp från en redan etablerad influencer eller liknande.
Nicci Hernestig hade aldrig fått så många läsare eller följare om det inte varit för först Marcelo och sedan Ben Mitkus och det är inte för att hon ointressant eller dålig på att skriva, utan för att hennes blogg med största sannolikhet hade drunknat bland alla de andra tusentals bloggar som handlar om ungefär samma saker.
Att få draghjälp från en etablerad influencer är ingenting att skämmas för eller som ska förklaras bort – det är ett smart sätt att skilja sig från mängden.

Kissie tror att Instagrams framtid ser aningens mörk ut på grund av de nya algoritmersom totalt fuckar upp ens flöde och gör det näst intill omöjligt att inte missa några uppdateringar.
Här håller jag med henne. Jag förstår helt enkelt inte vad Instagram sysslar med.
Instagrams ovilja att lyssna på användarna och deras behov kommer straffa sig och om de inte gör någonting åt det så tror jag att framtiden är väldigt ljus för den som har resurserna att lansera en konkurrerande app.

Vad tror ni? 
Hur ser framtiden ut?

 

68 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vill bara poängtera att Instagram ägs av till 100% fb ….så ni borde nog sänka era förväntningar på att de ska lyssna på sina användare. De lyssnar bara på annonsörens och det är dem som vill ha det så här.

      Annonsörerna *

        Ja… och det kan de ju fortsätta med tills folk börjar lämna Insta och välja andra alternativ, då kan de ju stå där med sina annonsörer (som förr eller senare också lämnar eftersom andra alternativ blir mer attraktiva). Fattar inte vad de håller på med.

          Den dagen den sorgen. Än så länge så finns det inget annat alternativ att synas lika mycket. Har för mig att en liknande app finns men inte är så stor. Och gissa vad fb kommer göra om de blir stora… jo köpa upp dem. De sitter nog rätt lugna i båten.

          Frågan blir mer ineresant om resten av världen tycker samma som er i Sverige. Innan dess så spelar det ingen roll.

          Skapa ett upprop kanske?

            Ett PS

            Det ni kan hoppas på är att USAs konkurrenslagstiftning skulle förhindra ett sådant uppköp.

              Ja, var det inte något i den stilen som hände när Microsoft försökte skapa monopol med sin webbläsare Internet Explorer, vs Netscape?

                Jo.

                  Men jag skulle inte bli förvånad om fb lärt sig av det och hittat en väg runt förbi det. Tex genom ett utländskt holdingbolag??

            Jag skulle inte vara så lugn om jag var Facebook, den yngre genrerationen verkar djupt ointresserad av Facebook… men instagram och snapchat verkar fortsatt populärt.

            Vi får väl se 🙂

              Och insta ägs av fb. Fb har flera gånger försökt köpa snapp (även googel vill köpa dem).

              En dag lyckas de nog. ?

                Jaa, men jag hade ändå varit orolig av att en av deras grundpelare börjar vackla.

                Visst kan man köpa upp nya bolag svindyrt. Men det är ju inte en framgångsrik strategi i längden att köpa andra bolag till överpris, halkar de efter med att ta fram tjänster folk vill ha kommer det inte fortsätta gå bra hur feta och rika de än är.

              Marcus var ju en som hatar fb med passion så han ville inte sälja till dem trots bra pris utan valde Microsoft istället. Inte många som säger nej till så mycket pengar.

              (Marcus är lite unik där och tycker även nu att han har för mycket pengar och att det gjorde honom deprimerade. )

                Föll bort. Marcus som utvecklade minecraft.

          Varför vill egentligen annonsörer det? Är det för att man då är inne i appen och letar nya bilder?

            Inte säker då jag inte har insta men jag gissar på att de vill att de sponsrade inlägg som kan vara intressanta och anpassade för just dig säkert ska nå fram och ligga högst upp i ditt flöde.

            Någon som jobbar med reklam etc kanske bättre kan svara säkert.

              Det Louise skrev längre ner kan vara en ledtråd.

                The real Hmm, det heter Google, inte googel 🙂 har sett flera gånger att du skrivit fel, vet inte om det är medvetet eller inte 🙂

                  Gogäll ?

                  Jo medveten. Dock lärt min mobil fel en gång och orkar inte alltid kolla vad den valt.

                  Men tack. ?

    Jag förstår inte hur den nya algoritmen fungerar? Dock så har jag märkt att jag har fått mindre gillningar på mina bilder, brukar få kring 200 nu får jag ca 30-40…?

      I princip ser man inte allas bilder längre och inte heller i kronologisk ordning. I ditt flöde ser du endast bilder från de användare vars bilder du gillar oftast.

        Därför jag alltid gillar alla de jag följers bilder. Har än så länge inte missat några bilder som lagts upp. Men sen jag följer bara vänner.

    Förstår inte alls vad instagram pysslar med, man vill väl se det senaste och inte vad folk gjorde för flera dagar sedan! Så mycket som försvinner i flödet och instagram gynnar enbart dom som redan har många följare, vi andra som försöker bygga upp något faller längre och längre ner känns det som tyvärr.

      Exakt!!

      Ps. Fastnade på din blogg i en halvtimme. Hade egentligen bråttom iväg men..sååå fina bilder!!

        Men ohoj, tack så jättemycket Annii för det! Betyder himla mycket när tiderna är som dom är, få tar sig tid att lämna en kommentar, fina som mindre fina vilket såklart medför en osäkerhet. Men tack, nu blev jag pepp!

      Underbar blogg! Enligt din presentation är vi väldigt lika också – jag är också introvert, högkänslig och en riktig empat. Nu fick du en ny läsare ?

        Vad intressant, brukar leta bloggar som drivs av introverta och kanske till och med dem som är HSP. Man känner sig ofta väldigt annorlunda än alla andra och det kan vara skönt att känna samhörighet med någon ibland ^^

        Och tusen tack för responsen, du är så välkommen så ?

    Jag är mest ledsen över snapchats senaste uppdatering 🙁 De sabbade den helt.
    I övrigt laddar jag otroligt sällan upp något på Instagram så jag känner mig inte så drabbad.

    Förhoppningsvis blickar vi i framtiden bort från yta och ägnar oss mer åt riktiga relationer, åt att lösa de problem som finns, ta ansvar för kommande generationer osv. Sociala medier kommer helt säkert vara en del av det men jag hoppas innerligt att det inte ska räcka att vara en snygg tjej som gillar posera halvnaken eller en trist Calle Schulman för att väcka uppmärksamhet. Förhoppningsvis kan sociala medier användas till bättre grejer framöver, till riktig aktivism, engemang osv ist för konsumtion och hets.

      På det viset var ju twitter bra. Bara synd att allt förvandlades till en stor sandlåda med regelrätta ställningskrig och gud nåde dig om du en en liten fråga skulle hålla med det ”andra” lägret.

    Tror att väldigt många snart har fått nog av både bloggar och instagramposerande, allt går ju bara ut på att sälja saker eller få klick för att få mer betalt. Instagram är perfekt för foton till familj och vänner. Räcker bra så för min del. Läser inga bloggar alls numera, räcker alldeles utmärkt med att kolla här. Får säga att du verkligen lyckades hitta en nisch före alla andra. Jo förresten, jag läser Malin Wollin ibland för att hon skriver bra och är rolig och kan tänka själv. Att bli stor som bloggare idag utan att vara känd för något annat känns som helt omöjligt. Twitter har hela tiden varit ett kändis/storstads/media-babbel som nog många aldrig varit intresserade av överhuvudtaget. Facebook är väl bra för gruppverksamhet av massa slag men har ju snart dödat sig själva med all reklam och ovidkommande skit. Nä – dax för något helt nytt! På tal om nytt – eller tvärtom snarare – har Hannah och Amanda fått kalla fötter med sin nya krängarpodd eftersom de denna veckan ”helt spontant bara struntade i allt och dök ner i Fredagspoddens källa”. Sure. Känns mer som ett desperat försök att rädda vad som räddas kan…

      PUSS!

    Hallå! Kan vi snälla diskutera alla bloggerskor som skaffar assistenter? Bianca Ingrosso, Annica Englund (senaste inlägget), osv. ”Det vore trevligt med en person som tvättar mina kläder och sätter mina blommor i vaser för jag är så stressad”.

    Alltså jag vet inte om jag tycker det är komiskt eller tragiskt eller båda. De får skaffa hur många assistenter de vill för min del, men snälla kan du skriva ett inlägg om vad de gör med sin tid som är så stressigt?!?! (Spraytan, ansiktsbehandling, fota bilder på smoothies?)

      Bianca jobbar med att spela in en tv-serie, skapar sin andra smyckeskollektion för guldfynd, jobbar med två hemliga projekt som vi inte än fått reda på, har en podcast som släpper nytt avsnitt varje Tisdag, en blogg, instagram konto och en youtube kanal som helst ska uppdateras flera gånger om dagen. Sen spelar hon in reklamfilmer, gästar andra tv-program och podcasts.

      Jag har svårt att förstå hur någon inte skulle tycka att det var mycket? Även om hennes jobb i sig inte är fysiskt krävande så är det ett jobb som kräver tid, disciplin, motivation som alla andra jobb. Att påstå att hon bara går på behandlingar och fotar smoothies är så långt ifrån vad hon gör.

        Men hon berättar ju I sin blogg att hon ofta bara brukar sitta hemma i soffan och stirra. Det låter ju inte direkt som “busy days”.

          Kan inte du länka till det inlägget? Jag har läst Biancas blogg sen hon bloggade hos Modette och kan inte minnas ett enda sånt inlägg. Då ska det också vara ett inlägg där det är vardag (helgerna är de flesta av oss lediga) och det ska även vara dagtid eftersom åter igen de flesta av oss är lediga på kvällarna.

            Hon skriver det i kommentarsfältet till ett av hennes senaste inlägg.

            http://biancaingrosso.se/2018/04/06/hola/#respond

            “Jag visar inte upp dagar jag… ligger hemma en hel dag på soffan”

              Orkar inte leta upp kommentaren men när hon är med sin pojkvän så brukar dom slappa men det gör väl många par när de är lediga och har tid tillsammans?

                Jag tror att Guldfyndsdesignen skapas och designas av några andra, sen sätter de hennes namn på det. Möjligtvis får hon några alternativ att välja mellan.

                Särskilt många reklamsamarbeten verkar hon inte ha, högst 2 dagar per månad.

                Hennes nya projekt är antagligen smink eller klädkollektioner som någon annan designar och hon sätter sitt namn på.

                Hon har berättat att hon brukar ignorera jobbsamtal för att de är så jobbiga och ställer så mycket frågor.

                Bloggen uppdateras ca 1 gg per dag, med felstavade felformulerade inlägg. Instagram då och då, men mest när hon pratar bebisspråk med sin hund. Yt väldigt sporadiskt.

                Wahlgrens värld ska ju egentligen visa hennes liv och filma de andra sakerna hon gör, men tar nog lite extra tid med synkar m.m.

                Missförstå mig rätt, Bianca är väldigt underhållande att följa, och jag gillar henne som person men jag tror att hon väldigt gärna vill se sig som hårt jobbande även fast hon inte riktigt vet vad det är.

                Min gissning baserat på den info hon själv gett är att hon jobbar max 50%.

                Det vore mer nice att hon erkände att hon tar dagarna väldigt soft för att hon kan..

      Ja är så divigt. Ok om dom har en villa. Men inte plocka upp sin egen skit. Mer och mer verklighetsfrämmande. När i verkligheten en familj med tex två barn och långa arbetsdagar även sköter sitt hushåll. Inget fel med städhjälp men i detta fall du nämnde är det strange.

      Det blir lite larvigt när man antar att alla influencers är likadana, har lika mycket jobb osv. Av alla influencers, är min bild av Bianca att hon har sjukt många bollar i luften samtidigt, med alla samarbeten, plattformar, projekt, tv-program etc, som nån annan också hade skrivit. Tycker det är ett under hur hon klarat allt själv hittills. Sen finns det de influencers som inte tycks göra annat än äta ute och fixa naglarna ungefär, men i Biancas fall är det inte rättvist att kritisera henne. Faktiskt.

    Jag började kika in på diverse bloggar för ca 10 år sedan då var det ganska skoj att följa Bella,Kissie ,Forni och gänget men de senaste åren tycker jag att alla bloggar ser ungefär likadana ut oavsett vems blogg man läser. De gör reklam för samma saker,visar sig med sponsrade ansiktsmasker och nygjorda naglar. Allt handlar om samarbeten och ”titta här vad jag fick för paket idag”. Sen så varvas matbilder med det eviga följande budskapet att NU måste jag ta tag i träningen. Tycker att de flesta verkar ha fått influenca och verkar inte vara lyckliga el må så bra av att ständigt dokumentera samma saker eller ta så perfekta bilder som möjligt på sin avocadomacka och nya ad link outfit. Forni ser klen och ledsen ut, Bianca stressar ihjäl sig för att leverera och lägger samtidigt upp bildbomber av MAAAT som hon har en pågående ätstörning, Kissie´s blogg går på sparlåga och hon verkar allmänt deppad och omotiverad. Bella som helt tappat greppet den sista tiden och fått storhetsvansinne samt ljuger som en borstbindare. Nej jag tror faktiskt att den stora bloggepoken börjar lida mot sitt slut.

      Jag håller med. Ingenting känns riktig nyskapande och kul längre. Bloggvärlden känns utmattad. Nu följer jag iofs inte några nya unga tjejer, jag är för gammal haha, men de ”gamla godingarna” är grymt oinspirerande idag. Engla hetsar på om träning och stress trots att ”arbetet” mest består av att vara på gym, äta frukt, fota kläder och förlänga hår/naglar/fransar. Annawii tror jag har slutar fota outfits och lägger upp samma år ut och år in. Och alla dagar likadana med ett inlägg om ”privatlivet”, ett med klädfoton, ett med utdrag från Instagram och sedan till sist ett reklaminlägg om random skit som består av 90% sötningsmedel. Gääääsp!

    Jag ser inga gillningar alls, är det något tekniskt fel eller bara hos mig?

      ser dem inte heller

      Inte jag heller

    Det har lanserats en konkurrerande app: Vero

    Varsågod för tips.
    Den är förvisso ganska tråkig just nu eftersom de flesta inte hittat dit från Insta än… men jag var väldigt tidig med insta med och då hade typ inga jag kände Insta. Det var ett twitter med bilder, man kommunicerade rakt ut till okända människor. Nu är det ju kanske mer något man har privat för vänner och bekanta (ja inte alla uppenbarligen). Jag hoppas Vero blir stort dock. Får jag lite roliga personer att följa kommer jag lätt flytta helt till vero.

      Kan inte en idé vara att köra dubbelt tills du kan släppa insta?

        Nej ladda inte ned Vero. Stöd ej en bedragaren Ayman Hariri (son till Libanons fd premiärminister). Hans ärvda byggföretag Saudi Oger lades tex ner pga misskötsel i 2017. Då stod bolaget med 3,5 miljarder dollar i skulder och hade tusentals obetalda migranter som bodde i trånga kackerlacks-angripna bostäder med brist på vatten, mat och läkemedel.

        Källa: https://www.va.se/nyheter/2018/02/28/appen-som-har-rusat-forbi-snapchat-instagram-och-facebook–nya-instagram-ar-har/

          Tack för info. ?

      Vero kostar väl pengar??
      Nej tack

    Jag har en blogg som jag snart tappat intresset för och det är enbart för att det inte gått att få läsare. Nu är jag kanske partisk men jag anser att jag skriver bra och intressanta texter (de få läsare jag har tycker så) och lägger ner tid på inläggen. Jag har uppdaterat flitigt under lång tid men får ändå inga nya läsare. De flesta som kommenterar gör det enbart för att få läsare till sin egen blogg. Jag älskar verkligen att skriva men orkar inte hålla på med en blogg som ingen vill läsa.
    Jag får väl återgå till att skriva noveller i min ensamhet.

      Tyvärr är det ju så att kvalitén på bloggskrivandet och antal läsare inte på något sätt hänger ihop. Finns ju bloggare/kändisar som skriver riktigt illa, dåligt språk och massor av stavfel, som har tiotusentals läsare. Förstår att du tröttnar men använd ditt skrivande till annat i stället. I mina ögon är det stor brist på duktiga skribenter och det lär inte bli mindre brist i framtiden. Sälj dina noveller till tidningar. Finns en hel del tidningar som köper sånt ju.

      Jag älskar också att skriva. Läser gärna din blogg!

      Läser också med glädje en blogg med fokus i det kvalitativa skrivandet, länka gärna! (Eller är det jag som inte fattar tekniken, har du länkat?) vill själv att min blogg ska vara ett ställe där språket och berättandet får vara kärnan så läser gärna för att inspireras.

    Jag använder min blogg som en personlig, digital dagbok som andra förhoppningsvis kan känna igen sig i. Jag tror inte att bloggar kommer försvinna anytime soon; man hittar ”sin” blogg och så följer man den, vilket de flesta gör idag, och den trenden lär nog fortsätta ett bra tag framöver.

    Tror också att framtiden är nischade bloggar, med några få undantag (är dock kanske inte HELT objektiv där dock, hehe…) Det är ju för övrigt det man sett i tidningsvärlden också, de stora tidningarna går det sämre för medan lokaltidningarna går bättre pga spetskompetens.

    Off topic, vet inte vart jag ska vända mig. Vågar inte ta upp det här med någon av mina vänner, skäms så…

    Jag känner mig så ensam. Bor i en liten stad där jag har några vänner. Är alltså inte helt ensam ändå, men mina vänner är ofta upptagna med sina killar eller andra vänner. Jag fördriver tiden med att hänga på Tinder, jobba och se på netflix. Har träffat en trevlig kille på Tinder men han bor på andra sidan landet. Känner bara att jag kommer att vara ensam och singel hela livet. Vill bort från den här lilla tråkiga staden, men känner ingen i t.ex. huvudstaden, så vågar inte flytta iväg. Jag är så låst i den här situationen att jag inte vet vart jag ska ta vägen.

    Var ska man liksom börja? Är det någon annan här som känner som jag? Närmar mig 30 och känner bara att klockan tickar och tickar. Jag är inte alls var jag skulle ha velat vara i den här åldern…

      Vill du inte bryta ditt mönster och flytta till en rolig stad eller utbilda dig eller ge dig iväg på en resa du alltid drömt om? Ta action om ditt liv och påbörja en ny väg så kommer du möta nya människor och situationer som kan ta dig någonannanstans <3

        Jag vet att jag borde ta action, men det är inte så lätt. Jag känner inga personer utanför den här staden, jag litar inte på min egen förmåga att lyckas med någonting. Någonstans måste jag börja, men vet inte var. Allt känns så stort och skrämmande.

      Vad hindrar dig från att flytta/varför bor du kvar? Sök nytt jobb i en större stad eller hyr ut din bostad och jobba utomlands ett tag…Vad som helst som får dig bort från där du är nu.

      Hej hej! Här är en person i exakt samma sits. Alla (alltså ALLA) mina vänner har partners och/eller barn och lever sina liv på sina sätt. Jag är singel, dejtar ingen just nu (självvalt pga trött på killar) och är emellanåt ledsen och uttråkad pga allt bara står still.

      Om du vill flytta så gör det. Testa. Det är läskigt med förändringar men ack så utvecklande. Inget är statiskt i ens liv. Vänner träffar man alltid. Lycka till.

    Haha lite ot men ändå inte. Anitha S undersökte ju instagrams nya algoritmer, varför just hon? Vad var det för projekt hon deltog i? Så nyfiken 🙂

    Bloggning? Heter det så?

    Instagram är så värdelöst med sina bannade hashtags och shadowbans.

    Jag har en hund som jag har en instagram till med runt 30k följare. Någon försökte hacka kontot och Instagram stängde då ner hela mitt konto och tog bort det från platformen. Det tog mig 2 dagar att ens kunna logga in och nu kommer kontot vara shadowbannat i en månad pga instagrams regler. Shadowban betyder att ingen kan se kontot eller bilderna om du inte följer kontot. Shadowban inträffar hos många och speciellt de med business konto.

    Facebook och bloggar är förlegade. Jag gillar instagram.

    De flesta bloggarna har blivit tråkiga. Länkar hit och dit och samarbeten som känns falskare än tomten och som uppmanar till konsumtionshets samtidigt som man vill ge ett sken av att vara miljömedveten och inte minst hälsosam. Liknande berättelser och bilder med stela filtrerade människor i onaturliga ställningar.
    Nä, bloggarna kommer nog sakta men säkert att dö ut i den form som den har nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.