Kenza bemöter Matilda Djerfs inlägg om den plagierade bikinin

Först och främst vill jag lyfta fram det här från Kenza. 
Jag önskade att fler influencers kunde tänka på samma sätt:

Morgonen därpå gick vi först ner till poolen och tog lite bilder innan det blev fullt (försöker alltid av respekt inte få med folk i bakgrunden av mina bilder och då får man ibland gå upp lite tidigare hehe) och sedan åt vi frukost. Hotellfrukost i mitt hjärta. <3//Kenza

Men..
Till slut bemöter hon Matilda Djerfs anklagelse om att Ivyrevel skulle ha plagierat hennes baddräkt som hon släppte via ETE förra året.

Fick några meddelande om denna baddräkt på instagram, att den ska vara kopierad från en annan influencers badkollektion. Jag känner att jag blev uthängd av Matilda lite väl obefogat och vill skriva detta så att jag inte behöver få fler meddelanden om det. Nu är det inte jag som designar Ivyrevel’s kläder men ja, den är lik. Den är också lik andra baddräkter med knyt på ärmarna som kom ut innan hennes, baddräkter som fanns med på WGSN’s (en tjänst designers/klädmärken använder sig av) trendpage varav en av baddräkterna med exakt samma detaljer var från Asos för flera år sedan. Jag fick se moodboarden från WGSN som våra designers tittat och inspirerats av och hennes var inte med där. Sen om de har sett just Matildas baddräkt innan vet jag inte, men det verkar iallafall inte vara en unik design. Tråkigt att hon blev ledsen och det skrev jag till henne också för jag vill inte att hon ska känna så såklart, men jag tycker inte att jag har gjort något fel här.//Kenza

Hon anser att Matilda hängde ut henne lite obefogat med tanke på att det inte är Kenza som designar för Ivyrevel längre.
Jag vet att Matilda postade den här på Instagram men hänger hon verkligen ut Kenza? Inte i den här posten i alla fall men jag kan tänka mig att hon fått bära hundhuvudet då Ivyrevels designers inte direkt skriker ut vilka de är på Instagram. 🙂
Samtidigt så är (eller i alla fall var) Kenza ”style manager” vars arbetsuppgifter inkluderar att arbete med produktion och design i ett tidigt stadium med designteamet, kommer med input och önskemål och är med hela vägen fram till färdig produkt, enligt en intervju i Elle.

Är hon inte då högst delaktig i vilka designs som går till försäljning?
Själv tycker jag att baddräkten var på tok för ordinär för att kunna bli plagierad men så har jag inte stenkoll på plagiering och mönsterskydd av kläder.

Tankar? 
Vad tror ni förresten om det här? Musik är bara skyddat 70 år efter att den sista upphovsmannen avlidit men hur är det för bilder? Är Mona-Lisa inte längre ett skyddat verk eftersom konstnären dog 1519?

88 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    OT

    Har för mig att CamCam ville att Israel skulle vinna om inte Benjamin gjorde det i ESC. Nu anklagas hon för CA för att hon hade kimono på sig. Hahahahahahahaha!

    https://www.indy100.com/article/eurovision-song-contest-cultural-appropriation-racism-asia-israel-netta-barzilai-8349271?amp&__twitter_impression=true

      Vad är det som är så kul? Det är inte bara kimonon utan även håret och andra grejer som stod i artikeln du länkade som folk tycker är CA

        Jag skrattar för att det är så löjligt. Självklart är det inga japaner som klagat utan det har varit vita vänstermänniskor som blivit sekundärkränkta. Den israeliska sångerskan anklagas för ”yellowface”. Som skandinav kräver jag härmed att bara vita får blondera håret, allt annat är CA. Vita är faktiskt i minoritet bland jordens befolkning. Bara vita får ha rakt och blont hår!

          Du tolkar frågan om CA på ett endimensionellt sätt. CA blir aktuellt när grupper som är strukturellt överordnade tar till sig vissa utvalda element i kulturer som tillhör människor som är underordnade och utsatta för diskriminering i form av rasism osv. Det går inte att jämföra med att många vita människor har blont hår, för de har aldrig blivit utsatta för förföljelse, rasism eller fått sina möjligheter i livet kraftigt beskurna, eller fått sitt människovärde ifrågasatt, pga sitt blonda hår.

            Fast japaner har aldrig varit förtryckta av vita/judar. Så nej, kycklingdamens utstyrsel är inte CA.

            Jag visste inte att kvinnan som sjöng Israels låt gjorde narr av japaner och hade ”yellowface” för att hon hade kimono på sig och hade katter i bakgrunden. Förlåt min okunskap. Problemet är nu att jag inte vet vad som är ok att gå klädd i och vilka färger/material. Jag kan ju inte ha t.ex bomullskläder på mig för det kränker alla svarta människor som har förfäder som varit slavar. Nu ska jag gå och göra lite barkbröd.

              Åh, precis såhär känner jag!

              Jag anser mig själv vara beläst och allmänbildad, men jag har verkligen inte diger kunskap om alla kulturers historia..

                Nämn en japan som tog illa upp av hennes uppträdande.

            Men då uppkommer ju frågan om israels kontra japan i den kulturella hierarkin som CA verkar bygga på… CA, om jag förstått det bygger ju på att överordnade kulturer inte får appropriera delar av en underordnad(?), men är israels kultur överordnad japans? Utan att veta något om Netta som vann kan jag ju i alla fall se att hon inte är blond och blåögd, vet inget om hennes trostillhörighet om hon har någon men israel är ju främst bebott av judar, som även dom är en rätt utsatt grupp… är allt CA om man använder sig av något från en annan kultur, eller hur ser rangordningen ut?`

            Men ärligt, tycker du inte själv att detta går för långt? Att ha respekt för andra människor är sannerligen självklart. Men att börja läsa i kulturell appropriation i något så ytligt som Eurovision är att passera en gräns för vad som är sunt förnuft. Hur är hon gulansikte? Två bullar på huvudet är kränkande, men vilka asiater har det, förutom de som cosplayar prinsessan Leia i Star Wars? Kimono, okay, stäm Indiska, Gina Teicot, HM och i princip alla andra kedjor, de finns i parti och minut på närmaste gågata/shoppingplats nära dig.
            Men, den springande punkten:kineser och japaner är inte på något sätt ”underordnade” vita. Det är trots allt deras ekonomier som är motorn för stora delar av världen (jfr Afrikas utveckling, t ex, läs här https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kina-storst-i-afrika
            Däremot kan människor som ser asiatiska ut vara underordnade i västvärlden där de flesta är vita.
            Jag vet att jag inte kan övertyga er som skriker kulturell appropriation i tid och otid. Men vill be er: använd hjärnan, tänk efter, läs gärna sagan Pojken som ropade varg. För när det blir skarpt läge kommer ni gapa för öron som blivit döva av allt ert ovidkommande tjat.

              Haha, vita är underordnade japaner i Japan. Har hört historier om folk som backpackat i Japan och inte blivit insläppta på Hostel med motiveringen att de inte är japaner utan vita män.

              Det mest osmakliga I CA-debatten är just att klassificera nationaliteter/folkgrupper som överordnade och underordnade.

            Förutom albinos i (insert correct afrikanskt land) som bllr jagade, stympade och dödade för sina **magiska** kroppsdelars skull.

              Men alltså…. Hahahahahahahaha!

            Vita har ju varit slavar åt andra folkgrupper. Sen så är väl endå inte den vita rasen överordnad till den gula rasen?

            Förlåt men det är 2018, människor får operera om sig till kvinna om de fötts till man och vice versa, vi sysslar med plastikoperationer, mode och makeup, och det är INTE nån kränkning om man vill pröva en ny hårstil. Jag får som vit ha flätor, dreads, rakat, lockigt, afro eller små bollar på huvudet, jag får även ha det om jag är svart. Detta måste läggas ner, annars har vi ingen fri värld kvar… jösses

          Du har inte förstått mycket va?

          Att vita är i minoritet är oväsentligt när man pratar om rasism och CA. Varför? För att det är normen att vara vit. Lite som en vinstlott i genlotteriet. Man har alltid ett försprång. För att vara ännu mer tydlig, rika människor är i minoritet. Är det en nackdel i livet att ha ett fyllt bankkonto? Nej.

            Självklart är det normen att vara vit i ett nordeuropeiskt land. Precis som det är norm att vara brun i mellanöstern eller norm att vara svart i Uganda. Är det nåt fel med det?

              Alltså bara nej. Nej nej nej. Googla postkoloniala identiteter och återkom.

                Jag tror anonym ovan syftade på Etiopien 🙂

            Nää håller inte alls med dig. Normen är möjligen att vara vit i väst. Men hur diskrimerad en kultur än varit i historien (ifrågasätter också om det gäller japansk kultur och kimonos) (dessutom kan någon tycka eurovision är ett spexigt jippo och nån annan kan uppfytta den som den perfekta plattformen för att hylla kimonos..) så kan man inte appropriera ett klädesplagg eller en frisyr (typ cornrows..) i den mening att inte det ”privilegierade” folket kan bära den. Är israeler privilegierade i historien för övrigt?

            Håller med dig om att man kan använda symboler som kläder och eventuellt även frisyrer på ett respektlöst sätt. Det är dumt. Men man vinner inget på mäta rasism på det sättet. Och världen är förhållandevis globaliserad och kulturer förändras över tid.

            Det här var min åsikt 🙂

        Jag har en antik japansk kimono hängandes på en vägg. Om jag skulle ha på mig den medan jag går hemma i villan, är det CA då? Inte en jävel ser den, syndar jag i hemlighet?

          Du är en stor rasist och asiatofob! 😛

          Det är skillnad på att bära ett plagg med respekt och att göra det till en cirkusdräkt. Japaner brukar i regel uppmuntra att man som västerlänning köper och bär kimono, eftersom det är ett hantverk som är på väg att dö ut. De yngre generationerna i Japan är ungefär lika intresserade av kimono som vi är av folkdräkter och knätofs, så för att hålla liv i traditionen uppmuntras ALLA att stötta de lokala kimonotillverkarna.
          MEN: man förväntas även lära sig om korrekt användande av kimonon. Man förväntas bära den rätt, och med respekt.
          Israels ”kimono”var definitivt inte tillverkad av någon hantverkare. Den var inte äkta, och bars inte rätt. Det var en spexig kostym helt enkelt.

            Och ja, jag skulle nog ta lite illa upp om någon annan nation bar svensk folkdräkt och clownade sig på scen också. Inte så att jag kan börja ropa diskriminering, men jag skulle tycka det var lite respektlöst.

              Det var ju inte ens en traditionell kimono och hon gjorde inte narr eller clownade sig.

                Nej men det är ju det som är poängen. Hon hade på sig motsvarigheten till en plastig ”swedish milkmaid”-kostym från Buttericks och stod och spexade i den som ett modestatement. det är ju just det som gör det oförskämt och respektlöst.

                  Jag fattar. Du tycker fel låt vann.

              Fast i så fall tänker jag att den ryska björnen som dansade med Grotesco (?) i svenska eurivision för ett antal år sedan är ett mycket bättre exempel än den här kimonon som i olika varianter spritts över världen i några årtionden? Björnen är väl nån form av rysk nationalsymbol…?

            Exakt. Det var ju inte ens en riktig kimono.

            Jag har en kort ”kimono” inköpt på Åhléns som morgonrock varma sommardagar. Är det CA menar du? Eftersom tunna morgonrockar typ automatisk får ett kimonolikt utseende så vet jag inte riktigt hur jag ska göra.

              Ibland tror jag att folk spelar dumma, för argumenten här är lite grann som i chokladboll vs n-boll-diskussioner.
              Nej det är inte ca av dig att ha en morgonrock, så länge du inte går omkring med den på stan och säger att det är en kimono. Däremot kan man ifrågasätta varför kedjor envisas med att använda japanskinspirerade prints på såna morgonrockar.

                T 08:53: Obs, se AlbertSchweitzersorgels inlägg ovan. Du tycks behöva det.

                  Jag har läst det, och ser bara samma ”vi har alltid sagt n-boll!”-försvar.

                  Nja, håller fortfarande inte med dig. N är ett vedertaget nedvärderande uttryck i en precis historisk kontext. Finns ingen anledning legitimisera användandet. Japansk kultur har aldrig varit underställd någon annan (surprise :)). Att N boll inte är okej att använda betyder inte att det inte är OK att bära cornrows…det har faktiskt ingenting med saken att göra. Tycker jag 🙂

                Men när jag springer runt på stan i min Dirndl då? Inköpt under tiden jag bodde i Bayern.

                Jag för mig CA bara var viktig för grupper som ska stå lägre i någon form av maktposition /Norm osv för att det ska vara viktigt att beakta. Men det håller inte för analysen av kimono i sådan fall. Japan är en av världens största ekonomier, har drivit internationella företag i årtionden och ser sig själva som högre stående än vita. Det blir utifrån det lite som att hävda att människor från Afrika använder sig av CA då de bär Jeans eller svarta blonderar håret. Det här med CA går nu i diskussionen om japaner och kimono från att handla om grupper som faktiskt vill återta något och som blivit förtryckta till att vita människor som tror att japaner känner sig underlägsna väst.

                Men blir det inte lite jobbigt att vara bland andra människor irl om du har så hårda moralregler för andra? För mig är rasism så allvarligt att jag nog inte skulle kunna hålla på och peta med kulturell appropriering oavbrutet. Det för ingenting alls framåt. Och att se n-bollförsvar i mitt inlägg bevisar min tes: ni ka-folk fokuserar på helt fel saker om ni vill ha med alla och vi ska få en mer tillåtande värld. Vilket världen faktiskt är, de flesta människor har en hygglig syn på sina medmänniskor. De flesta har fullt upp med sitt. De flesta vill inte förtrycka andra. De flesta är toleranta. Värt att hålla i minnet, tycker jag.

                  Jag har inte alls särskilt hårda moralregler för folk jag umgås med. Jag förväntar mig bara att alla behandlar folk med respekt. Att sitta och säga att asiater inte utsätts för rasism och kränkningar så därför är det ok att förvanska deras kulturella uttryck är otroligt naivt. Jag tvivlar på att ni som hävdar detta har talat med några asiater om rasism de utsatts för. ”Mamma kines, pappa Japan”, ”mela lis”, ”tjing tjong”, ”kimono = morgonrock”… Alla såna små mikroaggressioner påverkar mer än vad folk tror. Att sedan säga att ”men vaddå asiater är ju inte förtryckta, dom har ju jättestark ekonomi” är bara att förminska ytterligare.

                  T: så att japaner själva anser sig vara överlägsna vita spelar ingen roll?

              Och att du likställer en morgonrock med en kimono visar ju bara att du inte förstår vad kimonon är för plagg.

                Ey, inte mitt fel att Åhlens kallar det för kimono. Tack jag har tillbringat några veckor på ett universitet i östasien, och studenterna där kände sig inte särskilt förtryckta av vita västerlänningar eller upprörda om jag inte hade stenkoll på vad en kimono exakt är utan mestadels associerar plagget med geishor.

                Däremot var jag enormt exotifierad och finns i x antal familjealbum hos diverse turister i dagsläget.

                Precis. Och det var ingen kimono på scen i lördags. Det var en kimonoskuren morgonrock, fanns ingen obi, ingen netsuke. Och hur gör vi med yukatan i så fall, morgonrock som vissa japaner tycker och inte andra, fritt fram för västerlänningar eller ej? Nej det är inte några mikroaggressioner. Skadligt är detta eviga fastlåsande i politiskt korrekt moral som skymmer den viktiga frågan om rasism. Kontraproduktivt.

            Jag undrar en annan grej åter igen då. Om judar inte får använda sig av kimonon, ett typiskt östasiatiskt plagg, från en del av världen som aldrig blivit förtryckt av judar, får jag som svensk springa runt i det bayerska/österrikiska plagget dirndl, eller är det CA där jag paradoriserar ”sexy alpmädchen”?

              Om jag förstått den här teorin rätt: eftersom Bayern/Österrike är en högstående historiskt sett överlägsen kultur så är det OK om du använder din dirndl i ett annat högstående överlägset samhälle som Sverige, inte alls rasism att tänka så…så kör på. Om du däremot använder ett plagg från en lågstatuskultur som tex Japan gör du helt fel. Man måste respektera sådana här B kulturer genom att inte bära deras plagg. Jag tror jag förstått rätt?

                Men hur är det med trachthausmode/Lanthausmode? Får jag använda sådana populära sommarplagg när jag befinner mig i regionen?

                  Jag tror det? Så länge du gjort en rangordning av olika samhällen, kulturer och folkslag i A och B lag och håller dig inom A om du hör till A medans B kan köra både A och B (kompensation). Huvudsaken är att du cementerar olika koloniala fördomar om vad som är A och vad som är B. På nåt konstigt sätt så kallas det här för antirasism.

                  hm men vem gör rangordningen? jag menar i Japan så ses Japan som A, vita som B och resten som C? Betyder det att jag får använda japanska plagg när jag är i Japan men inte annars? Och hur ska vi se på japans adoption av mumintrollet? De ser ju sig som A, och skaparen av mumin som B? Är det då CA av japaneser då de hyllr mumin?

                  Eh, liksom ni så ironiserar jag. Om jag ska försöka ge mig på en seriös kommentar så tycker jag personligen att hela CA grejen grundar sig i rasism, varför den är obehaglig. Sen tror jag uppriktigt att många som driver den tesen har de allra bästa av intentioner men det gör det inte bättre. Men det är bara min personliga åsikt.

                  Känner mest HAHAHAAHAHJÄLP på er dom kör nån knepig ekvation gånger folkhistoria delat med antal kränkta innan ni klär på er inför en utekväll…. På riktigt, det sjukaste jag hört. Om jag beställer en tequila och skriker ”Prost!” innan jag shottar, iklädd min skotskrutiga kjol och cowboyboots så får den som bli kränkt bli det. Tycker för övrigt kimono är sjukt snyggt, tack för inspo på vad jag ska ha på mig till jobbet imorn

                  Sofia: jag tror du har hittat rätt om jag förstått et rätt. rutig kjol associeras med Skottland, en A kultur , cowboyboots kultur A då det är från USA, prost är tyskt A kultur, tequila hm jag är osäker eventuellt kan du behöva byta ut det mot typ vodka för att vara på den säkra sidan.

        Jag känner mig så himla osäker nu. Hennes frisyr??

        Jag anser mig vara rätt allmänbildad och hyfsat pk, men det är så många fällor att gå i här som jag inte känner till! Vilken kultur är det en kränker med bollar i håret? Min favoritfrisyr jag brukar ha är vad som på instagram/modeinspo brukar kallas double dutch underbraid space buns. Dvs två ”bollar”, som i Israels bidrag, men med utbakade flätor i nacken. Är det alltså ca? En bulle är okej eller?

        Det här börjar på riktigt bli för svårt.

          Kanske enklare fokusera på att bekämpa rasism, respektera andra människor och deras kulturer men använda ditt sunda förnuft och ha så många bollar i håret du vill 🙂 PK är (tyvärr) inte nödvändigtvis någon garanti för något av ovanstående. Följ din egen kompass för vad som är rätt och riktigt.

            Tack! Jag håller med dig! Jag försöker på flera sätt aktivt bekämpa rasism i min vardag och närhet. Men jag vill ju inte att folk ska bli kränkta och skrika ca om mina space buns…

    Allting är ”copys” i konfektion. Jobbade på konstruktion hos en stor klädkedja och var och varannat plagg var ”influerat” av ett plagg man köpt in, mått och allt. Inget konstigt med det egentligen. Det finns begränsat med begränsat med modeller som är kommersiellt gångbart per säsong, you’re bound to get some duplicates om det ska vara lönsamt.

    Jag tycker Kenza verkar vara så himla klok. Henne skulle jag vilja vara kompis med!

    Förstår verkligen inte vad Matilda Djerf gnäller över då hon inte var först med designen, något hon säkert vet om själv.

      Hon gjorde det säkert för att få mer uppmärksamhet, vilket hon lyckades med. Jag hade aldrig hört talas om henne innan detta ??‍♀️.

    Jag är fundersam över Kenzas besök på Steam Hotel i Västerås.
    ”I lördags hämtade Klara upp mig hemma och så körde vi mot Västerås. Vi lämnade ett soligt Stockholm och kom fram till regn haha… Iallafall, hon hade bokat in oss en natt på Steam Hotel! Så himla fint och häftigt hotell, jag verkligen ÄLSKADE inredningen och det var så lätt att ta fina bilder där.”
    Så det var alltså Klara som bokade och betalade? Eller var det hotellet som bjöd Klara och Kenza bara hängde på? Inte heller Klara har dock någon reklammarkering på sin Insta dvs tanbyklara. Hmmm.
    Att de blivit bjudna borde vara en självklarhet för ingen influencer har väl betalat för sig på Steam Hotel sen de öppnade? Och i stort sett ALLA har ju varit där (och gjort reklam).
    Hur som helst, Kenza har lagt upp fyra inlägg på Instagram plus Instastories där hon noga påpekar att det är samarbete med Ivyrevel. Surprise. Dessutom ett dussin stora ”reklambilder” för Steam Hotel på bloggen.
    Någon reklammarkering? Nej, bara om jag missat den för den var osynlig.
    Som vanligt gömmer sig förmodligen Kenza bakom förklaringen att hon minsann inte ingått något avtal med Steam om samarbete, betalning, reklam etc. Även om Kenza blir bjuden på något (vem sa Coachella?) är det förstås absolut inte reklam hur många bilder och Instastories hon än lägger upp. Här har inte lovats något.
    Prinsessan blir alltid bjuden för hon är så trevlig och snygg och absolut inte för att hon har massor med följare på sociala medier som hon gärna rapporterar till. Reklam? Moi?

    Alltså det är ju ingen revolutionerande baddräkt? Förstår inte gnället.

    Jag tycker att Kenza svarar bra och Matilda gnället för ingenting.

    …är jag ensam om att undra hur Kenza kan vara så snygg? Helt makalöst vacker!

      Jag kan bara hålla med dig, vacker och jävligt smart och klok! Morgonpasset i p3 hade en gäst i helgen ang fulhet/snygghet, tydligen är snygga människor mer symmetriska (jag minns inte siffrorna på avståndet mellan ögon/panna mm), rätt intressant att lyssna på =)

    Såg detta i en FB-grupp igår. DÄR kan vi snacka plagiat. jeansföretaget Dr Denim kalkerar av en svensk illustratörs verk och använder i sin reklam. När de konfronteras erkänner de men tycker att det väl inte är så farligt och hon kan väl få 25% betalt då. ? https://www.instagram.com/p/BixAkX5lSi5wWu5Wobw1n4gLm445FQcv9zQ8zM0/

    OT- såg Isabellas intervju på nyhetsmorgon nu och herregud. Läste alla kommenterar igår men känner att det inte kan diskuteras nog om hur hos förställer och framställer sig själv. Jag vet att hon alltid ”talat med undertänderna” så vill inte hacka på det, men det är något i hennes uttryck som stör mig så mycket. Lite besser-wisser/förmer över hennes sätt att prata med andra? Hon ser liksom så mallig ut och framstår som så oerhört långt från ödmjuk och likeable.

      Vad betyder att tala med undertänderna?

        Det ser du om du kollar när Isabella pratar

      Åh, jag har tänkt på precis samma sak! Har dock inte själv velat ta upp detta då det delvis rör hennes utseende och jag vet att sånt kan vara lite känsligt att ta upp..

      Alltså inlägget precis innan detta handlar om just Bellas medverkan i Nyhetsmorgon, som det har tjatats om på CamCam att skriva. Räcker det inte med att diskutera detta bland kommentarerna på det inlägget??

        Nej Bella måste kommenteras om och om igen under alla inlägg med exakt samma kommentarer hela tiiiiin förstår du väl
        Ingen här verkar gilla att använda scroll-funktionen

        Problemet är att ingen läser nya kommentarer på föregående inlägg.
        Ett inlägg inkl kommentarerna lever bara tills det kommer upp ett nytt.
        Synd för många har inte möjlighet att bevaka denna blogg 24/7 och kommentera under de kanske två-tre timmar ett inlägg är levande.

    Finns specialskydd för vissa verk, såsom ex Mona-Lisa vid namn ”klassikerskydd”. Enda sättet att kringgå detta är via ”satirregeln”. Lägger in en brasklapp för att jag kan minnas fel men har för mig att en konstnär gjorde ett satiristiskt verk av Den sista måltiden för ett tag sedan?

      Stämmer! Klassikerskyddet och upphovsrätten tar inte riktigt sikte på samma sak, upphovsrätt ger ju förutom ensamrätt på att sprida och duplicera verket även ekonomiska rättigheter (dvs rätt till ersättning när verket framförs/visas). Klassikerskyddet är mer ett allmännyttigt ”moralskydd” som förhindrar att klassiska verk förvanskas eller används för kommersiella syften på ett grovt kränkande sätt. Det tar snarare sikte på att skydda verket i sig i stället för konstnären, och endast Svenska Akademien, Musikaliska Akademien och Konstakademien (och inte upphovsmannens arvingar) har rätt att väcka talan avseende klassikerskyddet.

      Det du tänker på är kanske när en svensk hamburgerkedja använde ”Nattvarden” i en reklamkampanj? Då väckte Konstakademien talan grundad på klassikerskyddet och vann också tvisten.

        Tack för det! Uppskattar så när folk är vänliga och upplyser. Detta blir för övrigt mitt lärt-mig-något-nytt för dagen.

          +1

    Jag tycker Kenzas svar var bra. Hon ska inte behöva försvara sig, eftersom Matildas design inte var unik på något sätt.

    För övrigt fick jag jag länken om ESC och rasism från Ricky Gervais facebooksida. Ni som tycker det är CA kan ju börja diskutera där också och få se om ni får medhåll där.

    https://www.facebook.com/rickygervais/posts/820434384747583

    Det är en baddräkt med knyt på armarna. De coola tjejerna i sexan hade såna på nittiotalet och jag var grön av avund. Sen fick jag en bikini i batik och kände mig också cool, så det löste sig.

    Unik design, verkligen.

      Åh lyllo dig, bikini i batik skulle vara coolt nu med ju! På min tid hade man tråkiga Puma-shorts till sin bikiniöverdel, jag med

      Hahaha underbar kommentar ❤️

    Tycker Matilda gjort bort sig lite, men ändå lite pinsamt att Kenza typ erkänner att inget de gör är unikt

    Är det verkligen ingen här som hört talas om
    begreppet orientalism?!

    Såg knivmicke gå runt med en vagn på Döbelnsgatan i Vasastan imorse runt 9-10.. helt själv. Tycker det är märkligt att han umgås med ett av barnen helt själv då han uppenbarligen inte mår bra. Visserligen vet vi ju inte så mkt om hans välmående och Sindy eller ngn annan kanske mötte upp honom en kort stund efter jag såg honom.. Hoppas han tar tag i sig själv.

    Pluggade media på gymnasiet, där sa de att fotografier o konstverk får andvändas av vem som helst ca 50 år efter skaparens död ^^

    Älska Kenza. Så genuin.

      Eh!?

    Ang Mona-Lisa:

    43 § Upphovsrätt till ett verk gäller till utgången av sjuttionde året efter det år då upphovsmannen avled eller, i fråga om verk som avses i 6 §, efter den sist avlidne upphovsmannens dödsår.

    I stället för det som anges i första stycket gäller upphovsrätt till
    1. ett filmverk, till utgången av sjuttionde året efter dödsåret för den sist avlidne av huvudregissören, manusförfattaren, dialogförfattaren och kompositören av musik som har skapats speciellt för verket, och
    2. ett musikaliskt verk med text, till utgången av sjuttionde året efter dödsåret för den sist avlidne av kompositören och textförfattaren, om musik och text har skapats speciellt för verket. Lag (2013:691).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.