Bad bad balloons!!

Allihop skulle släppa ballonger från balkongen samtidigt, men vinden gjorde att de flög bort över byggnaden och vi såg inte dem. Vilket antiklimax. Trodde vi skulle se världens coolaste ballonghav, men istället var det hela över på tre sekunder. Men kul för alla andra på andra sidan stan.//Egoina

Handen på hjärtat nu!
Hade ni tänkt på hur dåligt det är för miljön att släppa ballonger på det här viset? 
Det hade nog inte jag!
Jag har de sista åren insett hur farligt det kan vara med rispapperlyktor istället för fyrverkeri på nyår – varpå vi slopade dem båda eftersom jag inte kan stå bakom något av dem.
Fyrverkerier som skrämmer både folk och djur, och inte heller rispapperlyktor vars aluminiumställning hamnar i hagar och skadar djur eller orsakar bränder om de landar fel innan de släckts.


Resterande kommentarer följer här under..

Men ballonger…
Nä, det hade jag nog inte tänkt på själv och vore det inte för dessa utskrattade ”miljönissar” inne hos Egoina så hade jag förmodligen fortsatt att inte reagera nästa gång någon vill släppa ballonger utomhus.
Så tack till alla er som informerade Egoina om detta, så att jag kunde bli sekundärinformerad och genom mitt inlägg tredjehandinformera fler ovetande människor där ute om att ballonger i miljön inte är någon bra idé!

Jag tycker förresten att det är töntigt att skratta åt dem som värnar om naturen.
Astöntigt, faktiskt…

 

71 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det finns miljövänliga ballonger som är nedbrytbara.

      Hjälper inte ett dugg när man släpper ut ballongerna, eftersom djur hinner äta/fastna i dem/göra andra olyckliga saker långt innan de bryts ner.
      Dock jättebra att köpa om man har för avsikt att kasta i soporna (eller komposterar man dem?). ?

    Är det odd som stoppar in en snus i ”De vet du”:s musikvideo till deras VM-låt?
    Om inte så är det otäckt likt!

      Nej det är inte Odd och det är inte ett dugg likt.

    Haha lol. Det var jag som skrev kommentaren om att jag fick ont i magen. Har inte sett att någon svarat. Men jo jag får fan en dålig magkänsla när man skräpar ner naturen. Sen kanske personen som svara mig bör lära sig att vi har vissa talesätt här i Sverige (och i resten av världen också såklart)

      Eller hur! Fattar inte varför folk blir så triggade av man skriver att man får ont i magen? Det är ett bildligt talesätt liksom, en del av det svenska språket.

      Jag hade kunnat skriva att ’det kryper i mig’ eller ’jag får fnatt’ när jag ser någon skräpa ner – det hade ju varit jättejobbigt för den där personen som tolkar allt bokstavligt:
      ’Vad är det som kryper!? Va? Va?! Tror inte ett dugg på att något kryper i dig, någon parasit du har fått då eller?’
      ’Vilken sorts fnatt? Hattifnatt eller tallefnatt? Hur fick du den? Hattifnattar finns ju inte ens, så tror faktiskt inte att du fick en sådan. Och hur kan man få en tallefnatt? De är ju vilda djur, såna kan man inte bara få!’

      Samma här. Det var det första jag tänkte när jag läste om ballongerna. Skräp i naturen är bland det värsta jag vet ?

    Vi hade planerat att släppa ballonger på sonens namngivning, det hade blivit typ 40 stycken. Men vi insåg rätt snabbt att det var en extremt dålig idé. Så den stolta storasystern fick släppa en ballong så fick det räcka så.

      Ja, ändå helt okej att bara skräpa ner lite!

    Jag tänkte det direkt när jag läste inlägget. Har varit i situationer där det hade varit användbart med en ballong, men den skulle sedan hamnat i naturen. Det har handlat om nöjessituationer så det har enkelt varit uteslutet. Finns så många andra sätt man kan underhålla sig på.

    Trodde de flesta visste om nu att man inte ska skräpa ner i naturen

    ”Ballons”??!

    Tråkigt att Egoina aldrig tål att få negativ kritik och ska alltid svara med en syrlig kommentar tillbaka

      Nää nu har du nog missuppfattat. Ingen av kommentarerna i inlägget är (mig veterligen) skrivna av Egoina. Istället adresserade hon saken i det efterföljande inlägget och skrev då så här:

      ”Jag vet inte varför, men jag tänkte faktiskt inte på miljöaspekten i det hela. Så sjukt, men det slog faktiskt inte mig. Håller helt klart med er! Nu var det ju inte jag som bestämde vad som skulle hända på festen, men det är ändå vettigt att problematisera så att inte fler tar efter. Tack <3”

      Tycker själv att det var en rätt rimlig reaktion och verkligen inte ”syrlig”? Jaja. Trevlig fredag!

        När hon kommenterar att ”det är töntigt att någon får ont i magen då”? Det är alltid så när hon får en negativ kommentar.

          Men Emma, det är INTE egoina som kommenterat att det är töntigt att få ont i magen. Sluta sprida felaktig information.

          Det är inte Egoina som har skrivit kommentaren

          Inte konstigt att du har så negativ bild av egoina och hur hon tål kritik när du tror att alla svar på kommentarer är från henne. Du bör nog tänka om 🙂 du har dömt henne för saker andra skriver nämligen.

      Egoina har varken svarat negativt eller syrligt. Tycker hon brukar vara ganska bra på att ta till sig kritik och tänka om 🙂 och självklart kan man inte tänka om varenda gång någon ger en kritik, ibland håller man inte med personen helt enkelt och då behöver man inte be om ursäkt för att man själv tänker annorlunda. Men så var det ju inte i detta fallet. Du har antagligen som sagt misstagit läsarnas svar på varandras kommentarer för egoinas svar.

      Det är inte Egoina som svarat på kommentaren utan en annan läsare.

    Här kör jag på tomtebloss på nyår 😀 Förutsatt att jag orkar vara vaken till 00.00 haha

      Det är ju mörkt tidigt, bränn av tomteblossen när du vill under eftermiddagen/kvällen och gå och lägg dig!

        De åren jag och kompisar inte har orkat hålla oss uppe (Ingen av oss uppskattar att dricka alkohol så blir oftast myskväll av det hela) så har vi somnat till tvn i soffan med alarm ställda 23:45 haha. Då har det blivit skålande i varm oboy, kolla raketer, sen ner under filtarna igen. Älskar att mysa in det nya året

          Har en unge som absolut skulle somna i sovsäck i vagnen – har inte använt vagn på tre-fyra år pga för stor – för att sedan rullas ut och titta på fyrverkerierna och rullas in igen efteråt för att somna om – så jobbar ett proffs!

        På tal om mörker…känns det inte såhär i juni HELT orimligt att det kommer att komma en tid då det är helt jäkla becksvart nästan all vaken tid?
        Det känns liksom helt omöjligt att ens föreställa sig, och ändå händer det (och vi överlever det) varje år.

          Jag tycker att det är mysigt med mörker 🙂

            Jag med! Men det känns ändå så totalt obegripligt att det faktiskt kommer att bli mörkt igen ?

    En fundering; går det i lagens mening under nedskräpning?

    Någon här som vet? Jag kan tycka att det borde göra det och således vara förbjudet.

      Svaret borde ju rimligen bli ja. ”Är det skräp? Ja.”

      Grejen är att det inte blir nedskräpning förrän de landat och det står klart att personen/personerna som släppte ballongerna inte tänker plocka upp dem. Alltså i praktiken omöjligt att fälla någon för det.

        Fast frågan var verkligen inte om det gick att fälla någon. Frågan var om det va olagligt.

          Jo men hon svarade ju på att det inte är olagligt att SLÄPPA ballongerna utan först blir olagligt när man inte plockar upp dem, så det var väl ett relevant svar tycker jag 🙂

    Att släppa ballonger känns ungefär lika smart som att kasta en trasig ballong ner i havet. Ni förstår att det är i naturen som de hamnar va? Liksom konfetti, plastglitter och annat som folk tycker är ”lite kul” att strö omkring sig när det ska firas.

      Alltså självklart borde NÅGON ha reagerat och ba: shit, miljön?! Men det händer mig ofta, att någon liksom knackar mig på ryggen och ba: hallå? Tänk!
      För att man faktiskt inte tänker så långt ibland.
      Som Mia Skäringer som kasta flaskpost med sin son, och efteråt ba: men vänta? Kasta jag precis glas i sjön?

      Mer kunskap åt folket helt enkelt.

    Underbart att folk tänker mer på miljön nu och att fortsätta upplysa andra (inklusive mig) om vad man kan göra för en renare miljö. Vissa saker tänker man ju faktiskt inte ens på!
    Försöker plastbanta, sjukt svårt, när man inser att typ ALLT är plast. ?

      Ja, nästan allt är fasen plast. Vi sorterar hemma, och behållaren för plast blir, seriöst, överfull på typ en vecka. Och då försöker jag ändå att välja produkter som är förpackade i papp istället, om det alternativet finns i butiken. Jag förstår att vissa andra material kanske inte passar för att förpacka mjukt bröd etc., men hoppas någon smart kommer på ett bättre alternativ.

      Stör mig när jag ska köpa grönsaker/rotfrukter och de har lagt dem en och en i plast och sen vill de att man ska lägga de inplastade grönsakerna/rotfrukterna i ytterligare en plastpåse. Typ palsternacka som ligger lösa och man ska ha flera stycken. Så. Mycket. Onödig. Plast.

        Jag lägger aldrig grönsaker i lösvikt i påse utom potatis för det köper jag mycket av men om jag köper tre palsternackor så får de ligga löst

          Jag köper alltid minst 10 st och i kassan bad de mig lägga i påse när jag struntade i påse för att underlätta vägning åt dem :/

            10 palsternackor?! Har nog aldrig stött på en så stor palsternacksälskare. ? Vad är din favoriträtt med dem?

              Äter plantbaserat och de flesta runt mig med. Går åt mycket. Rostade i ugn, rotmos, gratänger, rivna i ”biffar”, rivna i olika pasta såser etc etc etc

              Men den som äter palsternackor
              hen går inte av för hackor,
              morot selleri och dill
              är heller inte illa.
              Hen blir så lagom mätt i magen,
              glad och munter hela dagen,
              får sån spänst i bena att hen
              inte kan stå stilla.

        På vår affär har de enbart de gröna paprikorna inplastade, de röda / gula / orangea ligger inte i plast. Vad sjutton liksom ?! Kanske kommer från olika leverantörer men jag fattar inte grejen.
        Alla matvarubutiker borde dessutom ha påsar av papp att lägga grönsakerna i om man handlar många ; till champinjoner, potatis eller tio palsternackor. När jag bodde i Frankrike hade alla affärer påsar av papp till det ändamålet, mycket bättre tycker jag!

          Ja! Mycket bättre

          De gröna paprikorna är känsligast för uttorkning, och håller således bättre om de är inplastade i butiken. Samma gäller palsternackor, ligger de ofilmade blir de skrumpna på en natt.
          Har man inte tillräckligt snabb åtgång på produkterna så minskar svinnet väldigt mycket av att köpa in filmat, så det är faktiskt inte helt idiotiskt.
          Idiotiskt är att behöva slänga ätduglig frukt och grönt pga lite skrynklig/en prick/ett blåmärke, men det görs varje dag i varenda butik ändå, för kunder vill som regel bara köpa perfekta grönsaker. ?‍♀️
          Papperspåsar låter som en bra idé, tyvärr har jag inte sett det mer än till svamp, men man får se till att källsortera sin plast så behöver inte naturen bli lidande tills papperspåsar eller annat alternativ dyker upp i Sverige också.

      Men så länge man återvinner plasten och inte slänger den i naturen är det väl inte så illa? Är ju såklart onödigt ändå men det hamnar ju inte i naturen eller haven ?

    Det var det första jag tänkte på när jag såg ballongerna – tänker likadant när jag ser kinesiska ljuslyktor som släpps upp och hur farligt det är.

      Lyktorna borde skrivas in på WT-listan.

    Det ser så fint ut när man släpper iväg många ballonger men det är verkligen inte bra med mer nedskräpning. Minns när jag var liten och vi hade typ någon skolavslutning eller något där alla barn skulle släppa iväg varsin ballong och jag funderade en del kring var de skulle ta vägen. Heja de som skriver kommentarer om ballongerna och påminner andra om att det är dåligt med mer skräp och plast i naturen.

      Kan de inte lika gärna ha lååånga snören på dem så effekten ändå blir den samma, tänker jag. Så får de njuta av ballongerna i himlen samt kan dra in dem igen när de är klara

        Det skulle jag tycka var mycket coolare. Liksom ha kontakt med något som är högt uppe i himlen!

          Blev orimligt sugen nu på att köpa en heliumbalong och ta en rulle sytråd och knyta fast och låta ballongen löpa linan ut. ? En vindstilla dag på ett öppet fält kan det bli riktigt coolt!

    Men… är det något nytt? Blev ”upplyst” om att det inte är bra att släppa ut ballonger i naturen redan när jag var barn. Alltså 30 år sedan. Tror det stod i Kamratposten eller liknande också. (Säkert i samband med att man inte ska spotta ut tuggummi i naturen för det kan fastna i fåglars näbbar när de misstar det för mat…)
    Och även om ingen sagt något. Vart tror man ballongerna tar vägen. Self destruct som i mission impossible eller?

      Nytt nej, men nedskräpning är väl ett evigt aktuellt ämne. Lär behöva påminnas om att inte slänga skräp i naturen om 100 år också.

    Hur kan man inte tänka på det? Var skulle annars ballongerna ta vägen än naturen? Fortsätta stiga och försvinna ut i atmosfären eller vad? Förstår inte hur folk tänker ibland…

      Out of sight, out of mind kanske?
      För min del var det nog lite så..

    En släkting hjälper till med att rensa längs kusten i Göteborgs skärgård där hon bor. Enligt henne är ballonger en väldigt vanlig sak de plockar upp. De blåser in från öppet hav. Fiskar och djur äter dem eller fastnar i dem. Och i plastpåsar, och allt annat som slängs i vattnet. Hade aldrig trott att ballonger var så vanligt att hitta som när hon berättade det.

    Ja och nu i studenttider när det ska kastas konfetti överallt, iallfall i min stad.

    Jag fick lära mig att man inte kastar saker i naturen, trots att jag försöker fostra min son inte heller kasta är det inte lika naturlig för honom. Är det något nytt, att någon annan alltid ska ta bort ens skit?

    Jag hade tänkt på det… Helst om det dessutom är långa snören på… Som både kan fastna i saker och även de skada djur!

    För mig är det uteslutet att köpa saker och sedan bara släppa dom ut i vinden. Fattar inte alls grejen, för då kan man lika gärna strö pengar ut i vinden. Samma med raketer. Dom kostar hur mycket som helst, och man ba spränger dom. Helt ofattbart. Ville du ha ballongen du köpte eller inte, liksom? Att man slänger godispapper i marken är ju mer logiskt då du trots allt ville ha bara godiset och inte pappret.

      Nej det är inte logiskt. Tar ingen tid att lägga tillbaka pappret i godispåsen, fickan eller vad du nu har godiset i från början tills man är vid en papperskorg

      @Henrietta

      Tänker som dig. Tänker ofta på vad pengarna skulle räcka till.

      Typ… Där flyger 4 förlossningar, där slängs en månadsranson nutella, 100 doser vaccin, osv, osv.

      Inser att jag har en del att lära gällande miljön också.

      Uppskattar alla som påpekar hur miljön påverkas av det jag gör. Har inte hela tänket klart för mig, men en kommentar här kan göra skillnad i mitt agerande.

      Så fortsätt!

      //Moa

    tips är att blåsa såpbubblor istället!

    Jag läste att helium anses vara en nonrenewable resource och framställs mestadels som biprodukt från naturgasborrning eller nåt sånt och iom alternativa energikällor så börjar resurserna sina. Helium kan används till mkt viktigare saker än partyballonger.

    Skulle spontant säga att saker som väderballonger, magnetröntgen, dykning, svetsning osv går före. ?

    Det var det första jag tänkte på när jag såg ballongerna.

    Jag blir ofta hånad och kallad för glädjedödare när jag påpekar problematiken med att släppa ballonger, handla från Wish eller andra handlingar som utförs utan ett uns av eftertanke. Därför blir jag jätteglad över att se att Egoinas läsare, och Egoina själv, reagerar. Hade gärna sett att fler influenser gjorde det, just för att göra oss uppmärksamma på beteenden som är skadliga för miljön, och, för att vara ärlig, faktiskt ganska onödiga.

    Det är bara att titta på senaste avsnittet av Djursjukhuset på svt.se så förstår man att man aldrig ska slänga något där det inte hör hemma. En av programledarna är i Bohuslän och hjälper till med att rensa en strand, och just ballonger är en av grejerna de pratar om eftersom de hittar flera stycken.

    Tror att den stora massan inte vet/förstår att ballonger i naturen är förkastligt. Trodde man var mer upplyst?

    Förstår inte riktigt meningen med att släppa iväg ballonger. Det skräpar ner, är farligt för djuren men också indirekt farligt för flygtrafiken. Jag har varit nära några gånger att få in ballonger och ballong snören i motorn på mitt flygplan när jag flugit. Ballonger fyllda med helium kan stiga upp till 5000-7000 fots höjd (ca 2000 m höjd) innan de exploderar.
    Njä, håll ballongerna på marken, och borta från hav, skogar, djur och flygplan ?

    Jag blir skitförbannad på folk som skräpar ner. Jag jobbar ideellt med att ta hand om skadade, vilda djur och i princip alla djur vi får in har skadats pga människans framfart. Trafikolyckor, oljeutsläpp, blyförgiftning, nedskräpning.

    https://www.youtube.com/watch?v=IxYWbRtHMvY

    https://www.youtube.com/watch?v=qA2_B4y3TV0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.