En intressant synpunkt av Calle Schulman

Calle drar till med en riktigt visdomspärla så här mot slutet av nedräkningen och jag har en teori om hans sista mening.
Jag tror inte att åsikter från influencers väger tungt för att de uttryckts av just en influencer. Jag tror att de väger tungt på grund av att det är den enda åsikten vederbörande hör.
Folk orkar inte ta reda på information och fakta själva, de vill bli matade med den.
Jag träffade på en kille för inte så längesedan som fick sina enda nyheter från Facebook. Han följde Aftonbladet och Expressen på Facebook och tog del av de inlägg de delade i sina flöden – de mest ”click baitvänliga” inläggen alltså och på så vis ansåg han att han tillgodosåg sina nyhetsbehov.

Med det i åtanke – är det konstigt att sakerna influencers rapar ur sig blir till sanning i – framför allt – unga killar och tjejer i Sverige?
Herregud, jag är rädd för vad höstens val kommer resultera i.
”Det parti som omnämns sist i mitt Instagramflödet innan jag kommer fram till val-lokalen är det som får min röst! GOALZ liksom! Glöm inte att ta en val-selfie! #jagröstadepåmargaux Gud, har du snappat redan? Mäh!”

37 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Det är säkert lätt att bli ”nyhetslat” – man läser det som dyker upp medan man scrollar i flödet.
    Min nyhetskonsumtion begränsas oftast till P4, nyhetsmorgon och 22-nyheterna när jag är vaken, samt lokaltidningarna digitalt samt i fysisk form på jobbet. Nyheterna är Oerhört varierade men jag är ödmjuk inför att jag nog endast tar del av en extremt liten del av vad som sker i världen & valet.

    ”En åsikt väger inte mer för att en influencer har uttryckt den”. Jo. Ingen ger mig pengar när jag har på mig kläder från NA-KD :((((

    Om Calle inte är influencer eller förebild och en så god medmänniska, varför tar han betalt? Han kan väl recensera sina mopeder gratis om de är så fantastiska.

      Åsikten väger väl dock inte mer för att de får betalt för samarbeten med klädföretag.

        Åsikten värderas högre. Detta för att den når ut till fler. I en demokrati skall den inte väga tyngre än någon annans åsikt men influencer-branschen bygger ju helt på detta koncept.

    Tack gode gud att slutet är nära????…

      😀 😀 😀 Tror dock inte att det kommer att vara nära, så uppmärksamhetstörstande som Calle är.

        Jag läste uppmärksamhetsStörande… ?

          Kan vara det också! 😀

    Räknar han ens fortfarande ner? Jag följer inte honom på insta men vet att han i början räknade ner sist i varje inlägg, det ser han inte ut att göra längre?

      Nej, han har för länge sedan sagt att han inte ska sluta med Instagram. Den enda som räknar ner är Camilla…

      Det slutade han väl med för länge sen! Det är bara CamCam som räknar.

        Jag ska till noll! =)

          Passar skämtet ”tre ska bli noll” nu?

            Nej.

    Jag tror inte att 18+ människor tycker att det är särskilt goalz att rösta vind för våg. Att ta till sig enbart de nyheter som finns framför näsan gäller de flesta människor och inte bara ungdomar, allting på nätet anpassas efter ens egna personliga intressen och tillslut ser och läser du enbart om sånt som du redan tror på. Det gör det lätt att manipulera människor och att felaktig fakta sprids fort. Alla borde blir mer källkritiska och begränsa sin Facebook användning.

      Håller med om att det inte bara är yngre som till slut endast läser sånt de redan tror på, och som inte är källkritiska.

      Ett exempel är Cissi Wallin som flera gånger publicerat osanna uppgifter och som, med ofta hätska inlägg, uppmuntrar till onyanserade diskussioner där argumentationen är på nivå ”håll käften” och ”jä..a idiot” mot oliktänkande. Många i hennes kommentarsfält skulle aldrig komma på tanken att vara källkritisk. Som tur är det annorlunda på andra ställen som hos Lady Dahmer där nivån är högre.

        ”där nivån är högre” va..

      Jo precis, skulle verkligen önska att problemet var tonåringar, att det var något man mognade ifrån, men det är ju ALLA dom lever i filterbubblor.

    Jag är 18 år och kan erkänna att 90% av mina nyheter får jag via instagram (myyyycket ”feministkonton” typ Assholesonline, tnkvrt, Cissi Vallin och liknande) och resterande är pushnotiser från expressen, jag googlar och tar reda på mer om en pushnotis fångar mitt intresse.

    Jag vill egentligen rösta på MP då jag tänker lika med dem angående skola, vård, miljö, jämnställdhet osv både i min kommun och i riksdagen.
    Jag kommer dock rösta på F! för att de ska komma in samt att jag håller med dem i de flesta frågor. Har influencers och sociala medier gjort så jag gör det valet? Absolut, men jag skulle nog inte fått upp ögonen för det annars.

      Ett råd är att åtminstone börja titta på nyheter som Aktuellt, Rapport och Nyheterna. Läs gärna någon dagstidning/lokaltidning också.

      DN har någon sorts kampanj nu där man som under 25 får gratis digital prenumeration.

      MÅSTE TILLÄGGA

      Har ju gjort de olika valkompasserna som finns och har då läst vad partierna tycker om de olika frågorna osv.
      Får F! MP och V på över 80% då.

      Absolut, känns som att mycket ”mindre” grejer slipper undan och jag är ovetande om då jag inte läser några direkta nyheter så måste kolla upp det :), låter ju super om det dessutom är erbjudande för oss unga 🙂

        Gjorde också valkompassen och jag blev SD ?

        Skulle aldrig i hela mitt liv rösta på SD och tror inte vi tycker lika i särskilt många frågor, särskilt inte deras viktigaste frågor. Så vet inte hur trovärdig valkompassen är ☺️ Fick iofs relativt lika procent på många partier då jag tog att jag håller delvis med eller delvis inte med på en hel del frågor ?

          Jag får också SD när jag gör valkompass. Kanske beror på att jag bor i småstad, och deras alternativ tilltalar dom som bor på landsbygden.
          Kommer nog inte rösta på SD. Och inte MP.

          Valkompassen är inte så tillförlitliga. SD är ett populistiskt parti så därför kommer dom upp på mångas resultat.

    Är jag på moderering för att jag skrev om La.y D:s kollega? Herregud.

      Svar ja till mig själv ovan, eftersom kommentaren kom igenom bara när jag inte skrev ut namnet, hennes namn får man inte skriva något negativt om uppenbarligen. Kritik, självklart utan några otrevligheter, modereras ändå bort.

    För mig är det enkelt att rösta. Jag går bara på ideologi och har röstat på i princip samma varje år. V eller Fi.
    Valfrågor hit eller dit men grunden partiet står för består.

    🙂

    Det är mer eller mindre katastrof inför valet i år. Att människor har influencers, CW, Ladyd, apan, margaux etc som förebilder i sina liv är fullkomligt hemskt. Man måste tänka själv. Och vara sin egen förebild. Läs på, skaffa utbildning, tänk med hjärnan.
    Så ledsamt att se denna utveckling.

      De får väl se dem som förebilder om de nu vill, men inte ta allt exempelvis CW säger för sant.

    Tänker på bloggaren som skrev jag och min kille vi behöver inte köpa något vi får allting. mer vill ha mer.

      Vem då?

    Han är så oproffsigt på något sätt. Han vill ha en massa följare och tjäna en massa pengar på att ”influera” dem med reklam från olika företag. Ändå vill han inte vara en influencer och förebild. Ha! Think again Calle.

      Sanningen är den att han vill inget hellre men han tror att han kan lura oss med lite omvänd psykologi…? Oj, så löjligt han är..

    Klokt.

    har han gjort alla sina inlägg nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.