Storebror HÖR(!) dig!

 

https://www.instagram.com/p/BlEBJMtHLoh/?taken-by=elaineeksvard

”Jag skulle vilja ha ett halsband med era namn på, det kan du säga till pappa”. Nu 6 timmar senare dyker detta upp i mitt flöde.
Hur gör man för att reklamen inte ska lyssna av en och ta en massa information, för det är väl micken som har snappat upp detta? Creepy as fuck, vill inte köpa av företaget som föreslås för att jag känner mig avlyssnad, buggad. Det är för lägligt, som Trueman show. Sluta. //Elaine

MEN STOPP!
Kan det här som Elaine skriver verkligen vara sant? Spelar våra datorer, telefoner och iPads in oss för att försöka kränga på oss prylar?
Inte nog med att man ska behöva tejpa för den lilla kameran upp vid skärmen för att inte bli filmad när man övar på dansen till Ooops, I did it again eller när man sitter där hemma i soffan och slentrianmässigt tar på sig själv till Let’s Dance – nu ska man alltså inte ens kunna umgås med Steve Jobs små minioner utan att behöva riskera att det dyker upp en dörrknackare 24 timmar senare för att försöka sälja på dig allt och ingenting du jiddrat om i din ensamhet.

Vad tror ni? Sanning eller råtta i pizza?
(Och kom ihåg – allting ni säger högt här nu kommer förr eller senare dyka upp i era liv som en konsumtionsvara så väg era ord på guldvåg!)

281 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Finns en hel konspiration om de där

      Jag sitter här och skriker ”choklad, choklad, choklad”. Vi får se vad som dyker upp…

        ? ? ? ? ?

        det är inte så dyrt choklad är ganska billigt om man jämför med allt annat ???

        Jag önskade en het och sexig man.. och på instagram dök Calle Schulman upp ???

          Och jag fick inget choklad… Se, då har vi ju båda bevis på att denna teori INTE stämmer! #jeflaskit

            Näe.. Tycker vi borde klaga faktiskt. De e vår kvinnliga rätt att få det vi önskar ???

              Precis! Annars kan vi alltid ringa Aftonbladet och berätta hur kränkta vi känner oss… ?

                Jobbat för expressen så vi tar det säkraste kortet.. första uppslaget är vårt ❤️?

      Kan det vara hennes man som googlat på detta? Jag brukar få upp reklam för vad min man sökt på på sin mobil.

        Det som får många att tro att Facebook spionerar på oss genom mobilernas mikrofon är att man ibland pratar om något med en vän och så BOOM får man en reklam för precis det på Facebook.

        Den enklaste förklaringen är ju oftast då att du sökt efter produkten eller på något sätt haft kontakt med den på nätet innan samtalet. Alternativt att du och den du pratade med är kompisar på Facebook och den personen har kollat på produkten online. Men de riktigt kluriga historierna, som du kan höra i podden, är när någon pratat med någon de inte ens är kompis med på Facebook. Och det är kompisen som berättar om något väldigt specifikt. Och sedan dyker reklam upp i flödet för exakt det!

        Detta även fast du aldrig sökt på produkten eller ens hört om den innan.

        Hur är det möjligt??!

        Jo men det finns faktiskt flera förklaringar.

        Facebook vet mycket mer om dig än du tror

        Att Facebook vet vad vi sökt efter känner de flesta till. Har du varit inne på en e-shop och kollat på (eller till och med köpt) ett par skor så kommer du få massa reklam om just den skon och liknande skor på Facebook direkt efter.

        Det här kan verkligen ställa till det när man är ute och försöker shoppa julklappar online. Så använd “inkognito”- eller “privat”-webbläsarfönster när ni letar julisar, hörni!

        Men vad du sökt efter och surfat på är bara en liten liten del av allt Facebook vet om dig.

        Du har gett Facebook väldigt mycket info – genom Facebook

        Tänk på allt du lagt upp eller skrivit på Facebook. Alla statusuppdateringar, alla gånger du “checkat in”, alla sidor du gillar, personer du haft interaktion med. Allt detta samlar massa data om dig som Facebook använder för att bygga sin profil om vem du är.

        Genom all den information du redan frivilligt gett Facebook vet de till exempel: var du bor, vad du jobbar med, vilka dina vänner är, vilka ställen du besöker, vad du gillar, om du har barn, om du är i en relation, vilken mobiltelefon du har.

        Facebook har faktiskt en sida där du kan se en del av de grupper Facebook har kategoriserat dig i och som påverkar vilka annonser du exponeras för. Titta under Din information > Dina kategorier.

        Små pixlar trackar dig över hela nätet

        Det finns en tjänst som Facebook tillhandahåller som heter Facebook Pixel. Det en kodsnipp som man som hemsideägare kan placera på sin webbplats. När du kommer till webbplatsen så fastnar denna lilla kodsnutt på dig och Facebook (och hemsideägaren) kan sedan se vad du gör på den aktuella hemsidan.

        Det är den här funktionen som gör det möjligt för en e-handel att ge dig reklam för en vara du varit inne och kikat på.

        Men informationen hamnar ju också hos Facebook som nu plötsligt vet hur du rör dig även utanför Facebooks väggar…

        Artificiell intelligens kategoriserar dig utifrån din data

        Jag skaffade Facebook 2007. Så i tio år har jag nu levt stora delar av mitt internet-liv på eller i närheten av Facebook. Så jag kan med självförtroende säga att Facebook nog vet det mesta om mig vid det här laget.

        Det jag också kan säga är att det har samlats väldigt mycket data om mig och oss alla under dessa tio år. För att hantera denna data så används artificiell intelligens, alltså dataprogram som kan läsa in en massa data, se mönster och kategorisera dig därefter.

        All den här informationen om oss kan också användas för att utsätta oss för politisk propaganda vilket ju diskuterats enormt mycket efter det amerikanska presidentvalet 2016.

        Riktad reklam – vad är du troligtvis intresserad av just nu?

        Så kombinationen av att Facebook har all denna data om dig och att artificiell intelligens tuggar igenom den för att se mönstren blir rätt kraftfull i reklamsammanhang.

        Förr i tiden så placerades reklam i tidningar och på reklamtavlor och de som tittade i tidningen eller gick förbi tavlan såg budskapet. Redan då var det såklart viktigt att fånga in rätt mottagare och anpassa budskapet därefter.

        Men idag så kan du vara nästan hur specifik som helst när det gäller att hitta exakt rätt målgrupp för ditt reklambudskap. Om du ska sälja barnkläder kan du rikta dig mot: “kvinnor i åldrarna 27-35 med ett eller fler barn som nyligen besökt klädaffären X webbplats”. Ska du sälja försäkringar kan du rikta dig mot “singlar i egenhushåll som bor borta från sin familj och jobbar på kontor”.

        Det är också det här som gör att du kan få reklam som är så specifik att det känns som att du blivit tjuvlyssnad på. Men det handlar om att algoritmen gör antaganden utifrån din data för vad du är intresserad av. Din kompis har precis köpt en ny potatisskalare. Du har googlat recept på potatisgratäng. Pang: du får reklam för potatisskalaren din kompis köpt.

        Men varför skulle inte Facebook tjuvlyssna?

        Alltså jag förstår verkligen varför den här teorin känns trolig. Jag har ju precis förklarat saker som kan få vem som helst att utveckla seriös Facebook-paranoia. Om Facebook redan vet allt detta om mig varför skulle de inte också slå på mikrofonen på min mobil, avlyssna mina samtal, låta ett dataprogram analysera och ge mig reklam baserat på vissa nyckelord?

        Well…

        Om vi bortser från faktumet att Facebook såklart säger att de inte lyssnar. Pfft jag menar såklart de inte skulle erkänna att de gjorde det om de nu gör det.

        Då återstår ändå faktumet att det skulle vara helt-crazy-bananas riskfyllt för Facebook att tjuvlyssna på sina användare.

        För det första skulle de ha väldigt svårt att göra det i någon större utsträckning utan att bli upptäckta. Även om vi gemene person inte skulle upptäcka det så skulle ju din avarage superadvance-dataspecialist-hacker snart upptäcka det. Trust in your community hacker. Det gör jag iallafall.

        Dessutom är amerikaner väldigt känsliga när det kommer till avlyssning. Om ni missat alla turer kring t.ex. NSA och Snowden

        så kan jag säga: om ett stort företag som Facebook skulle avslöjas med att olagligt avlyssna sina användare skulle det vara tack-och-goodbye.

        Det skulle helt enkelt vara en alldeles för stor risk att ta för ett företag som redan på helt laglig väg vet supermycket om oss som vi (mer eller mindre) frivilligt redan gett dem. Varför skulle de ta den risken?

        Frequency illusion – kan det spela in?

        Så, att det känns som att Facebook avlyssnat dig handlar alltså om att de (1) har mycket mer information om dig än du tror och (2) sättet de kategoriserar dig för annonser är väldigt avancerat. Att du reagerar är helt enkelt när Facebook (och Facebooks artificiella intelligens) gjort sitt jobb lite för bra.

        En annan sak frequency illusion”.

        Ni vet när man har lärt sig ett nytt ord och plötsligt hör det tre gånger nästa dag? Eller när man funderar på att köpa en blå dunjacka och plötsligt ser blå dunjackor precis överallt?

        Det fenomenet brukar kallas frequency illusion och är en typ av konfirmeringsbias. Alltså när vi blir mer selektivt uppmärksamma på en vissa sak.

        Detta tror jag också spelar in i hela Facebook-tjuvlyssnar-på-mig-teorin. Om du inte pratat med någon om ett par röda manchesterbyxor så kanske du inte heller tänker så mycket på röda manchesterbyxor. Om du då fick en annons för röda manchesterbyxor skulle du kanske bara scrolla förbi den och inte tänka mer på det.

        Men om du precis stått och pratat med din kompis som sett ett par snygga röda manchesterbyxor i en affär – då skulle du ju såklart reagera på om en annons för röda manchesterbyxor plötsligt dök upp på din Facebook, eller hur?

        Så då skulle det ju kunna kännas som att Facebook måste ha lyssnat på din konversation. Men i själva verket så är det kanske helt logiskt att du fick annonsen för att många personer som liknar dig (samma ålder, boendesituation, gillar samma saker) köpt röda manchesterbyxor. Olika mönster ledde helt enkelt Facebooks artificiella intelligens till att tro att denna reklam var relevant för dig.

        Har klippt in en artikel till er som sitter i modd men här är en länk. ?

        https://teknifik.se/2017/11/tjuvlyssnar-facebook-pa-dig-genom-mobilen-att-servera-reklam/

      Matsmart har fått påfyllning av Löwengrips kladd och kräm: https://www.matsmart.se/lowengrip-cc-utforsaljning (Ville bara tipsa er som missade dem sist).

        Tack för tips!! Fick sjukt mycket för typ 70% av ord. pris 🙂

        Grymt tack för tipset jag bunkrade också upp med torrschampot som jag faktiskt älskar! Fem flaskor för under 200kr. Behöver jag inte köpa nytt på aslänge!!!

          Jag tyckte, trots 70% att det är mycket högre kvalitet på apotekets egna varor, motsvarande produkterna.

          Alltså alla jag har testat är verkligen undermåliga. Testade advance skin Care rengöring, apotekets egna slår med hästlängder…

          Torrschampot är ok men upplevt problem med själva grejen man sprayar med så då får man slänga typ halva flaskan. Hänt 3 (!) gånger. Andra gången lovade jag mig själv inte köpa mer men sen gjorde jag det när utförsäljningen satte igång. Så dåliga grejer

        Fanns bara 6 produkter.. hoppas att det kommer mer

          Sorry, 4 olika produkter bara ? bästa jag använt så tuppen upp för hennes produkter iaf

          Dom har nu fyllt på igen och det är mer än 4 produkter ?

            Tack. ❤️❤️❤️

    Jag har för mig att jag har läst om detta i typ Aftonbladet och då avaktiverade jag mikrofonåtkomst på instagram (och kanske facebook).

    Det är sant. En hel del appar begär åtkomst till mick när en installerar dem.

      Det är väl för att det ska gå att spela in ljud på filmer man gör?

        Filmer kan man ju spela in via kameran. Stänger man av mikrofonåtkomsten så drabbas man inte av det. Det händer aldrig mig.

          Fast om du vill ha med ljud måste du ha mikrofonen aktiverad?

            Ska du spela in video via kameran behöver du ha mikrofonåtkomst på kameran, inte på instagram.

          Var hittar man den inställningen? Har leta men hittar ingen :S Har samsung.

            Inställningar – appar – scrolla fram den appen du vill in på och sen trycker du på Behörighet??

        Coops app begärde behörigheten för miken. Vet inte vad det ska vara till för riktigt. Kollar saldot och läser recept

          Man kan skriva matlista genom att prata in vad man ska ha i coops app.

      Hmm gick in och kollade mina inställningar nu, varken insta eller fejjan hade begärt åtkomst (eller har jag nekat och glömt det? ). Hur ser det ut för er andra?

        Stängt av det själv, de begär åtkomst

    Stämme jämt på allt vi PRATAT om här hemma.. sjukt obehagligt vissa gånger.

    Min sambo har varit med om det där ? Någon grej han hade pratat om i telefon med en kompis och några timmar senare va där reklam för denna grej på Facebook.

    Har också varit med om det, det är sant. Knäppaste var nog när jag pratade om ekologiskt godis och några minuter efter dyker det upp som reklam på Facebook.

      Så sjukt! Läste detta och tänkte ’så kan det ju inte vara’. Gick in på insta och fick upp reklam för herrshorts (aldrig hänt tidigare), en timme efter att min man börjat prata om att han inte har shorts med sig på resan vi precis startat och att vi borde stanna nånstans och köpa…

    Skulle det kanske kunna vara så att hon nån gång har googlat det eller varit på en sån hemsida?

      Läser du ens texten innan du kommenterar?

    Jag trodde inte på det här tills….. jag köpte en baddräkt i en fysisk butik och hade aldrig kollat på den online (eller ens varit på varumärkets hemsida). En vecka senare berättade jag för en kompis att jag köpt en vit- och rödrandig baddräkt från varumärke X och den kom upp som sponsrad post på IG någon timme senare. Jag dog.

      De fysiska butikerna samlar in data till sina onlinebutiker. Både genom ditt betalkort, men även genom din telefons gps och platsmärkningar.

        Inte sant dock! Enligt GDPR så får man inte göra det du beskriver.. Det var däremot möjligt förr!

          Du tillåter själv i Facebooks villkor att de får använda info

          Man får visst samla data om store visits. Görs genom GPS och wifi triangulering. /Digital specialist

    Tyvärr så har jag märkt av detta väldigt mycket jag med. Pratade till exempel om ett par vita jeans som jag skulle köpa, googlade lite på MIN mobil och kikade. Min pojkvän fick sedan upp massa annonser om just vita jeans 🙁 Just detta är ju inte livshotande men håller ändå med Elaine i att det känns lite…weird? Är inte så insatt och så i det där mer än att jag hört från andra att ”de minsann tar upp information genom mikrofonen”. Någon som läst lite mer om det där och kan upplysa mig eller bekräfta något? 🙂

      Jag har vart med om samma, fast något jag kollat på i min telefon eller dator och sedan fått samma på mannens dator som annons. Tror faktiskt det beror på att vi delar samma nät, cookies via bredbandet. Kan det va så?

        Ja, jag förstod vad jag skulle få i bröllopsdagspresent i år ?

          Ops, då får man smyga med inkognitosurf för att hålla presenter hemliga för den man delar nät med ?

    ”Trueman” haha vissa fel blir ganska lustiga ändå

    Hade en föreläsning om miljö där det pratades om luftkvalitet, i våras, där min telefon låg framme. Jag fick riktad reklam mot mig på insta&fb dagen efter…. hade ej googlat eller något alls. Avlyssning, japp, det tror jag händer.

      Fast du kanske var uppkopplad till samma nät som någon annan på plats? Alternativt att du får samma reklam som många sökt på via samma mast.

    Jag har också varit med om liknande grejer. En gång köpte jag en pocketbok och sen dök det upp om en pjäs baserad på den boken i mitt flöde hela tiden = kreditkortet är också ”avläst”?
    Noja inte över kameror på stan – det här är mycket värre.

      Din kort är väl kopplat till bank id, swish och mobilbank

    Min sambo och en vän till honom som klättrar ganska mycket pratade om utrustning i telefon en gång. De pratade om ett par märken som användes av klättrare. Totalt okända för honom men nån timme efter att de slutat prata och han scrollade flödet på Feejan dök det upp reklam för ett av dessa märken. Man kan läsa mera här. https://www.svt.se/nyheter/sa-far-facebook-reda-pa-vad-vi-pratar-om

    Själv får jag hittills bara sponsrade annonser på sådant jag googlat, men hört flera som pratat om saker som sedan dyker upp.

    Samma har hänt mig och bland annat mina kollegor. Pratade om ett specifikt märke och vips kom det upp reklam för märket två timmar senare. Vi såg då att siri (iphone) är aktiverad för varje app. Man löser problemet genom att gå in och avaktivera siri i varje app.

    Hant mig ocksa! Sedan testade jag det och snackade massa om blojor med min pojkvan eftersom det inte ar nagot som existerar i vara liv, ca 5 tim senare fick jag massa blojreklam pa FB. Creeeepyyyyyy

    Läs det finstilta i alla appar, framförallt social medier appar så ser ni att de alla är kopplade till personlig reklam. Rekommenderas att man inte använder apparna utan går via webläsaren på mobilen, samt stäng av åtkomsten till mikrofonen och stänger av Siri eller ”Hey Google”.

    Det stämmer bra att det är precis så. Avaktivera via integritetsfliken på inställningar på iphone

    Höjden av creepy, satt på företagsmiddag och en kollega berättade om en bekant som tillverkar vin i Italien. Namnet på vinet nämndes aldrig utan han visade bild på flaskan via sin telefon. Dagen efter kom annonser upp på min telefon som då legat i väskan under hela middagen.

    Kan det här som Elaine skriver verkligen vara sant? Spelar våra datorer, telefoner och iPads in oss för att försöka kränga på oss prylar?

    https://celebgrid.com/tallia-storm-tresor-paris-launch-party/

    Messenger (fb-chatten) har ju rätt att göra ljudupptagningar och använda mobilens fram-, och bakkamera även fast man inte är aktiv på appen

    Fråga Siri:
    Siri, skulle du någonsin ljuga för mig?
    (Hon säger nej)
    Sendan frågar ni:
    Är du kopplad till FBI?

    Se vad hon säger och tacka mig senare 😉

      vad säger hon??

        Orkar ej aktivera Siri. Någon som kan berätta?

        ”Nu tycker jag att vi pratar om dig istället för mig” säger Siri.

          Tack 🙂

          Sådär säger väl Siri alltid när man frågar nåt om henne.
          Det är dock rätt kul och fråga om hon kan beatboxa.

            Eller fråga vad räven säger

      Men Apple har ju alltid varit emot FBI på det där, det var ju en stor nyhet för nåt år sen. FBI ville att man skulle kunna gå in bakvägen på en telefon som är låst till nåns iCloudkonto, men Apple vägrade. Dvs är en telefon låst till mitt konto är det helt omöjligt för någon annan att använda den.

        Fbi har dock lyckats hacka iphones nu. Det har varit en big deal det med. De fick hjälp av en tredje part. Google är din vän

        Apple äger inte datan som du ger ifrån dig i FB-appen eller via google/chrome.

    I bruksanvisningen till min smart tv står det att micken tar upp samtal som förs. Så ja, det kan absolut stämma. Gissar på att det är vissa ord dock, det är ju inte så att det sitter en gubbe och lyssnar på dig hela tiden. Varför tror ni att ni måste godkänna att appar (som inte har med samtal att göra) får tillgång till mikrofonen?

      Man måste inte godkänna det, anledningen till att du ska godkänna eller neka är för att du ska vara medveten om vilka appar som använder mikrofonen.

        Fast du måste ändå godkänna det, på flera appar kan du inte använda själva appen utan att först godkänna allt de vill. Man kan såklart helt enkelt strunta i appen

          Ja om den har en funktion för att spela in bild och ljud tex.

            Både ja och nej. Utvecklaren kan själv bestämma vad appen ska kräva att komma åt

              Ja men då är det bara att skita i appen om man anser att de vill komma åt mikrofonen helt orelaterat till appen.

      Haha japp när vi kolla på en smart TV stod det även i bruksanvisning att ej ha “känsliga” samtal framför Tvn… Annars snappar min telefon upp allt möjligt, sjukt obekvämt. Pratade med sambon om att mitt lymfsystem verkar ur balans när vi låg i sängen helt random. Nästa dag massa reklam för “lymph cleansing” yadda yadda. Prata om att byta kattmat, får massa reklam om kattmat. Pratar om cancer får “reklam” om sidor om.

      Detta börja för flera år sedan men när jag och sambon googlade det då så var det få träffar och att det var konspiration. Men jag tveka inte end sekund på att det var på riktigt.

      Oh, också. Gick in i en djuraffär jag ej varit i innan. Efter åt några timmar efter jag kommit hem får jag upp reklam ifrån deras sortiment. MYSIGT.

        Det där med djuraffären är för att du haft wifi eller gps på, då känner telefonen av var du befunnit dig

    Såg du inte den där videon som snurrade på facebook för ett tag sen Camilla, med ett par som började prata om kattmat (utan att ha katt eller annan anledning att söka på kattmat) och någon dag senare kom det en massa reklam för just kattmat. Lite skrämmande är det ju faktiskt.

    Har hänt mig flera gånger.. sjukt läskigt. Den känner dessutom till olika språk, har en vän som talar arabiska och känner av även det.

    Samma reklam finns överallt hos mig just nu, Facebook, Instagram och mejlen. Tror bara de kör en marketingdrive just nu.

    Men visst vore det mer spännande att spekulera om att forskare opererat in en hjärna i telefonen. Som en väninna som snappar upp allt du säger att du önskar dig. Givetvis en kvinna som kom på den idén för min make hör då aldrig vad jag säger att jag önskar mig.

    #förtydligar #ironi #worsthusband #fickencrockpot #fickenhårfön #fickenbillykta #fickpengarikuvert #osv #hashtaghangup #solstingmaybe

      Min farmor fick en konservöppnare av min farfar i julklapp ett år. Han hade haft sönder den gamla…

    Haha sitter just nu och säger ”NIKE SKOR, NIKE NIKE NIKE” till min telefon för att testa

      Snart kanske det räcker att man TÄNKER Nike, Nike, Nike!

        Tanken är närmare än du tror, 5G (som vissa tror bara kommer att kunna göra så att vi surfar snabbare på mobilen) kommer att användas för att skicka vågor in i hjärnan och styra våra tankar. Jättebra va?! Tekniken (5G) används även av militären för att skingra folkmassor.

          Haha vet inte ens hur jag ska kunna surfa snabbare, om det inte blir att det kommer upp innan jag ens hunnit tänka på det då

          Haha, du lever verkligen upp till ditt namn

          Källor på det med 5G eller länk? Sjukt intressant

          Äntligen någon som fattar något. Tack!

    På iPhone är det bara att gå in på mikrofon under inställningar. Där framgår vilka appar, om några, som har begärt åtkomst till mikrofonen och där kan man också ta bort eller ge åtkomst. Jag har inga sådana appar ser jag när jag går in där, men jag har heller inga sociala medier och det kanske främst är de apparna som ber om åtkomst?

      För mig var det Instagram, youtube, ett redigeringsprogram som man kan spela in/ta bilder på och en chattjänst.

      Har inga andra sociala medier annars skulle väl de varit med också

        Vad händer om man stänger av mikrofontillgång för tex Instagram. Det var det enda det var aktiverat på för min del ?

          Du kommer inte kunna filma videos och händelser. Men det går ju att komma runt genom att filma med kameran först och sen ladda upp på Instagram.

    Finns en podserie som heter P3 Dystopia, första avsnittet handlar om typ ”övervakningssamhället”. Väldigt intressant, övriga avsnitt också, ett tips!

      Japp, väldigt intressant. Fick en helt ny bild av problemet med höjda havsnivåer och då är jag ändå intresserad sen innan av klimatet

    Stämmer! Jag hade också precis PRATAT om att vi kunde åka till Dalarna på semester i år. Sonen vill åka till Falu koppargruva o vi pratade om Sommarland. Senare samma dag fick jag upp reklam på Instagram om BÅDE Falu koppargruva och Leksand sommarland!!! Läskigt och väldigt obehagligt. Är detta nåt de lagt in i sin senaste uppdatering? Borde vara olagligt!

      Du har själv godkänt det här. Det står i användarvillkor både i uppdateringar till telefon och appar om det är så att de använder mikrofonen. Och nej, att säga att man inte läser igenom avtalen är ingen ursäkt. Kryssar man i rutan att man godkänner så har man godkänt att de får lyssna av

        Gud vilken tråkig ”skyll dig själv” besserwisser attityd. Vem läser ens de där milslånga avtalen? Ja, självklart ska man läsa dem och skylla sig själv men det gör inte saken mindre sjuk att man blir avlyssnad hela tiden.

          Tycker definitivt det gör saken mindre sjuk. Tycker du då även att det skulle vara sjukt om någon frågar dig om dom får spela in när du pratar och du säger ja?

          Om de gjorde det utan att be om godkännande, DÅ hade det varit sjukt.

          Det är ingen tråkig attityd utan det är fakta. Man får faktiskt skylla sig själv. Skriver du på kontrakt och avtal också utan att läsa igenom dem?

        På ett sätt håller jag med, all info finns där och man därmed välja att använda tjänsten eller inte. Men och andra sidan så gör företagen alltför ofta sina ”användarvillkor” otroligt (och onödigt) långa och fyllda med repeterande och ibland svårförstått språk, just för att de vet att den överväldigande majoriteten kommer antingen inte orka läsa det eller kunna första vad de läser. Och de är ändå ett problem i mitt tycke som borde regleras hårdare, även om det slutgiltiga ansvaret ligger på konsumenten att skydda sig.

          Ja, desto viktigare att faktiskt läsa igenom det då de kan smyga in vad de vill i avtalet

        Fast Facebook har ju helt tydligt gått ut och sagt att de INTE lyssnar av och att de tär en konspirationsteori så det är visst Facebook som ljuger och luras isf.

      Eller så kanske din sambo hade googlat på det.

    Så spionerar apparna på dig – när du sover https://www.aftonbladet.se/a/0MVbB

    Här har ni en guide hur ni stänger av möjligheten för appar att använda mikrofonen. Guiderna är till olika telefonmodeller

    Min man letade efter några specifika skor som han hade sett i butik. Han pratade länge om dem men ingen av oss sökte på dem.

    Några timmar senare var det reklam på deras skor ÖVERALLT i min telefon, alla hemsidor jag besökte med reklam kopplat till… Så creepy! Hur får man bort avlyssningen? 🙂

      Beror på vilken app det är som du har tillåtit att använda mikrofonen

    Jag har också haft för många av dessa episoder för att inte bli påverkad. Rädd. Ja inte rädd men… Det är läskigt. Att man pratar med någon om det och så dyker det upp som riktade annonser utan att man googlat eller nåt. Usch.

    Jag cyklade förbi maritiman (museum i göteborg) och någon timme senare dök det upp reklam för maritiman i mobilen. Fattade ingenting tills någon sa att gps:en känt av att jag varit i området!

      Har du android? Om jag har på gpsen får jag rätt mycket reklam via maps om ställen i närheten där jag har varit

        Jag har iPhone.

          Snabb googling visade att de har samma funktion. Men gps på får du reklam om platser i närheten. Går säkert att stänga av på något sätt

          Stäng av platstjänster, ha inställningen att de bara får använda plats om appen är igång. Eller aktivera plats när du behöver (typ aldrig om man inte ska använda gps..)

    Stämmer.

    Ni har ju själva godkänt att Facebook och Instagram ska göra det, tom. Förstår inte varför ni inte googlar hur det ligger till istället för att prata om konspirationer och frågar i en blogg.

    Ja, jag låter bitter, men det har ju pratats om detta i flera månder.

      Nej du är inte bitter. Blir också förvånade över att så många inte verkar veta om det. Folk borde lära sig att läsa igenom saker de godkänner och inte bara klicka i rutor

    Proof att de kan höra dig 😀

    https://www.youtube.com/watch?v=zBnDWSvaQ1I

    Trodde alla var medvetna om det vid de här laget?

    Men nej det funkar inte så. Du kanske pratar om ett halsband med en kompis, då kanske kompisen googlar det och din gps känner av att du och kompisen är nära varandra och hon har googlat det så får du det som förslag. Det är väldigt komplicerat men smart, men mikrofonen avlyssnas INTE.

      Jo, det stämmer. När läste du igenom alla användarvillkor till apparna på din mobil senast? Alla spel, träningsappar, sociala appar osv?

        Så du menar att du har läst igenom allt och sett det själv? Eller tog du emot all information om det via radiovågar rakt till din foliehatt?

          Självklart läser man igenom villkor man godkänner. Dumförklara inte de som gör det. Det är de som inte gör det som gör fel

          Självklart.

      Kolla efter Alphonso i mikrofoninställningar. De använder mikrofonen för att lyssna på omgivningarna och rikta reklam

    Inga konspirationer. Allt stämmer.

      Artikeln tar upp en app, och jo det stämmer. Den appen kan i sin tur hämta info från andra appar

      För de är verkligen så ärliga.

    Är det inte pga Siri (eller Siri liknande funktioner för typ android) som lyssnar in det, eftersom det är igång 24/7? Har för mig att jag läst det någonstans

      Jo så är det. I inställningar för Siri står det på appar som Siri använder att ”Siri kan lära sig och förstå samt ge förslag baserat på hur du använder denna appen.”

      Såå japp…

        Men Siri går ju stänga av såklart om man vill det. Och stänger man av mikrofonen för alla appar också så är man safe (jag har avaktiverat allt sånt samt platstjänster..)

        /A bit crazy

    Jag pluggar kommunikation och detta har tagits upp ett flertal gånger i olika kurser och ja, det stämmer. Man godkänner ju att appar får tillgång till mikrofonen osv. Det används sedan i marknadskommunikationen på det här sättet. Det är ju inte AVSLYSSNAT som att en person sitter och lyssnar på allt du säger.

      Exakt! Men det är en svår balansgång. Vi vill ha riktad reklam (många av oss föredrar det framför reklam som inte har något alls med oss att göra, typ om jag skulle få reklam för kalsonger…) men vi vill inte känna oss avlyssnade/som att något har koll på oss. Dessa diskussioner får mig bara att tänka på ”Senator, we run ads”-kommentaren från Zuckerberg.

        Visst kan det låta läskigt men det är inte, som någon skrev, en gubbe som sitter och lyssnar utan det är vissa keywords som snappas upp. I could be wrong though men Gud vilket tråkigt jobb (!)

      Fast det skulle ju mycket väl kunna användas i andra syften… nu eller senare… Terroristövervakning, brottsövervakning och tänk bara när RYSSEN kommer och lägger beslag på alltihop och vet vi precis vem som säger vad…

        Eller tvärtom. Någon bestämmer sig för att bli hitler 2.0 och använder allt du gjort emot dig. Idag kanske många känner att de inte gör något fel så det spelar ingen roll om de är bevakade, men helt plötsligt kan läget ändras och du är en brottsling. Allting man gjort lagras och kan vid senare tillfälle användas mot dig

    https://www.google.se/amp/s/www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/smartphone-apps-listening-privacy-alphonso-shazam-advertising-pool-3d-honey-quest-a8139451.html%3famp

    Här är info om en mjukvara som finns i över 250 appar både för android och iphone. Den lyssnar av omgivningar, verkar speciellt snappa upp reklam från tex tvn

    Just den där reklamen som Elaine visar fick jag också upp idag. Jag har inte pratat om namnhalsband, eller smycken överhuvudtaget. Skulle det kunna vara så de just har startat en kampanj som de marknadsför till främst kvinnor i vår åldersgrupp? Alltså att Slumpen avgjort att Elaine fick reklam för något så otroligt originellt som namnhalsband just då?
    Jag tror inte på avlyssning. Herregud knappt polisen får ju avlyssna folks samtal utan massa beslut från utredare och åklagare hit och dit. Tekniken är utvecklad men inte där ännu.

      Det är inte avlyssning på det sättet att någon sitter och lyssnar på dig utan telefonens mikrofon tar upp ord eller reklam i omgivningarna via tv och radio och det i sin tur skapar sedan anpassad reklam för dig. Bara det att du idag får reklam beroende på vad du själv besökt för sidor och en form av ”avlyssning”. Du kartläggs

    Teknik/internetpodden Reply all har ett avsnitt om det, avsnitt #109.

    Tror snarare att hon som kvinna i 30-årsåldern med barn ingår i målgruppen för den typen av smycken. Jag (som ingår i samma kategori) får ganska ofta upp liknande i mitt flöde utan att vara ett dugg intresserad av det.

    Det är sant! Har hänt mig. Satt o pratade med min sambo om begravningar. Min svärmor var sjuk i cancer o vi visste att hon inte hade långt kvar. Han undrade lite hur det går till o jag berättade att man kontaktar en begravningsbyrå, de tar sen hand om allt och en dag senare dyker det upp reklam för en webb baserad begravningsbyrå! Jag tycker det är väldigt obehagligt!

      Ens söktbeteende avslöjar väldigt mycket om en. Förmodligen har någon av er googlat på cancer flera gånger, ”hur hanterar man en nära släktings sjukdom” etc etc och dessutom kanske besökt sjukhus flera gånger under en sammanhängande period. Då kan man rikta annonser mot folk som verkar ha en koppling till just detta. Machine learningen har helt enkelt förutspått, baserat på ert digitala fotavtryck, att någon i er närhet verkar vara väldigt sjuk och inte har långt kvar att leva. När begravningsbyrån sen sätter upp annonser kan de välja att rikta in sig mot folk med ett visst intresse (i detta fall låter ”intresse” helt sjukt, vanligtvis ligger man under en audience som exempelvis ”hemmafixare”, ”fashionista” eller liknande). När det gäller något så känsligt som cancer är det rätt creepy, men i övrigt helt vanlig audience targeting. /Digital specialist

    Om Facebook till exempel ”Annonsörer, apputvecklare och publicerare kan skicka oss information via Facebook-företagsverktyg som de använder, inklusive våra pluginprogram för sociala funktioner (till exempel knappen Gilla), Facebook-inloggning, våra API:er och SDK:er eller Facebook-pixeln. Dessa partner tillhandahåller information om dina aktiviteter utanför Facebook, inklusive information om din enhet, webbplatser du besöker, inköp du gör, annonserna du ser och hur du använder deras tjänster, oavsett om du har ett Facebook-konto eller inte och oavsett om du är inloggad på Facebook eller inte.”
    De samlar också in offline-interaktioner, till exempel när du köper en hjälm i en cykelaffär :)))

    https://sv-se.facebook.com/full_data_use_policy

    På tal om ämnet.. Förra året besökte jag en optiker butik för att jämföra dom mot en annan kedja där jag brukar köpa glasögon, sa aldrig mitt namn eller något personligt. Bara att jag har det synfelet och de besvären. Tog bara en månad eller två så hade denna butik skickat ut direktreklam till mig och hur dom listat ut mina uppgifter förstår jag inte riktigt då jag aldrig uppgav något personligt i butiken. Har inte heller vågat ringa företaget för att säga upp reklamen för gissar att dom kommer säga att jag godkänt det på något vänster men hur? Känns minst lika läskigt som att vi förmodligen blir avlyssnad genom vår teknik..

      Jag fattar inte riktigt motiveringen att du inte vågar ringa för du är ”rädd” att de ska säga att du godkänt det? Jamen om dom säger det då? Vad i all världen gör det dig och ditt liv? Du kan ju få svar och be att INTE få något mer? Fattar inte vad du är rädd för. Antingen säger dom det och du säger okej tack då förstår jag hejdå, eller okej tack så förstår jag men jag vill att detta avslutas, hur går jag tillväga. Herregud. Det här är ett icke-problem du skapat, att man inte ska kunna fråga.

    Tillägg: jag har alltså inte googlat begravningar tidigare och jag har inte Facebook, twitter eller Instagram

    Ja det är helt sant. Inget nytt. När jag jobbade för ett stort IT-företag så hade vi ”rätt” att lyssna via datorerna.

    Just saying. Men ganska obehagligt. Me än ngt att tänka på när man laddar ner en massa appar.

    Varit med om detta. Helt sjukt. Satt och pratade med en kompis på ett fik, hon skulle köpa ny väska. Berättade märket, ett premiummärke som jag aldrig knappat in på min mobil. På väg hem dyker reklam för det märket upp på Facebook.

    Jag köpte en cykelhjälm till mitt barn, nån dag senare var jag tvungen att uppdatera fb inställningarna och då stod det typ : godkänner du reklam baserat på dina sökningar blabla och även på sånt du gör offline, tex köper en cykelhjälm i en affär” ? man undrar ju..

    Hatälskar sånt här. Hatar det för att det är obehagligt, men älskar det för att det är fascinerande och intressant som fan.

    Kollade mina inställningar för Facebook och Instagram, har inte mikrofonen på så det är kanske därför jag aldrig fått annonser utifrån vad jag har pratat om. Däremot har jag fått det på Instagram efter att jag googlat på något.

      Instagram är sjukt snabba. När jag blev vegan dök helt plötsligt hälsans kök upp dagligen i flödet

        Instagram gör ingenting. Det är bolaget som står för reklamen som måste se till att det blir någon reklam. Eventuellt byrån som sköter deras digitala marknadsföring. Instagram själva sitter inte och knåpar annonser. Dessutom gör man instagram-annonser via facebooks ad manager (alltså i facebook) men man väljer i en bockruta att visa dem på instagram.

    Det är klart att det är sant hahah?? sen läänge! Kolla på filmen Snowden ?

    Ibland är de lite väl uppenbara dock. Googlade fram releasedatum för ett spel och nästa gång jag gick in på Instagram dök det genast upp reklam för det spelet… Annars märker jag mest att jag lyckats med att hålla mig borta från dem, den reklam jag får upp på Instagram har noll intresse eller relevans för mig så deras algoritmer känner mig rätt illa. 🙂

    Jag får mest annonser på saker jag redan köpt, inte så effektivt?

      Ja det får jag också, helt idiotiskt.

    Men på riktigt?! Är det sant att vi lyssnas av via telefonerna för reklamsyfte?! Men hur går det till??! Fy fan! När man skriver på facebook är en sak, obehagligt det med, men när man pratar och inte ens med någon I telefonen?? What!!

      har du levt under en sten de senaste 10 åren?

        Ja tydligen. Hjälp! Synd du inte hade en bättre kommentar med en förklaring rebecka.

          Börja med att läsa igenom användarvillkor i fortsättningen. Hade du gjort det hade du varit lite mer uppdaterad

        Du har så korkade kommentarer ibland, Rebecka (som t ex den där om hypotyreos), att du ska inte dissa andra.

      Fast hur kan det vara en nyhet för dig? Och varför är det skillnad om telefonen tar upp ord från din omgivning via mic eller om den kartlägger allt du gör på din telefon samt vad andra på samma nätverk gör? Du kartläggs hela tiden. Varje gång du drar ditt kort. Varje gång man reser med biljett köpt i ditt namn på buss, tåg eller ja, bil om du tankar på vägen. Varje gång du använder registrerade kollektivtrafikskort. Förstår inte att någon blir förvånad

        Men snälla nån.. Ja det var en nyhet för mig att jag skulle bli avlyssnad via en mic i min telefon oavsett om jag pratar i den eller inte, hoppas jag fattar fel för sjukt obehagligt. Inte riiiktigt samma sak som att man kartläggs då man drar sitt kort eller tankar va. Önskar fortfarande att få förklaring för jag fattar verkligen inte och vill inte riktigt tro på det.

          Vad vill du ha förklaring på? Vissa appar i din telefon använder mikrofonen för att rikta reklam anpassad för dig. Mikrofonen i sin tur snappar upp ord, musik och tex tv-reklam i din omgivning. Pratar du tex bröllopsklänning och nämner det ordet flertal gånger så får du reklam om bröllopsklänningar. Det är inte bara telefoner. I bruksanvisningen till min smart tv står det att den fungerar likadant och jag avråds att ha känsliga samtal framför tvn då mikrofonen tar upp det

            Jaha men då är det väl just vissa appar då som lyssnar av. Tack för förklaring, hoppas iaf inte jag har någon app med mic på som lyssnar av för aldrig ens tänkt på. Men då måste väl dessa appar vara öppna just då de lyssnar av eller?

              Nej. Din telefon kan göra det också. Svårt att komma undan. Apparna behöver inte vara igång. Telefonen kan ligga på laddning tex med alla appar avstängda

                På riktigt?! Usch, läskigt och konstigt. Gillar inte. Fy fan.

            Och du tycker inte att det är ett dugg konstigt att du avråds från att ha känsliga samtal i ditt eget hem?

          Och jo, det är ungefär samma sak. Det är helheten av allt som gör att du kartläggs helt. Vill man, så kan man på ett ungefär följa upp vad en person gjort under en hel dag om personen har en mobil, ett bankomatkort och tex ett SL kort

            Nja är väl inte riktigt samma sak. Jag visste om att helheten man gör kartläggs och att man kan följa upp vad en person gjort under en dag, vet att mobil och bankkort kan spåras, självklart, men inte samma sak som att jag lyssnas av när jag sitter och pratar med någon. Gäller att vara försiktig 😉 Tycker bara det är konstigt hur det kan fungera, fantastisk teknik idag 😉

              Du lyssnas av hela tiden. Men det är inte så att det sitter en person och lyssnar på dig

                Tror nog ändå inte faktiskt att jag lyssnas av, hoppas inte det.

            Men herregud vad ÄR ditt problem. Hon visste alla de här sakerna förutom att man DESSUTOM kartläggs via ”avlyssning” i mikrofon. Har du ingen annan att bete dig överlägset mot ett tag. Så spydig. Gud vad häftigt att du visste det här och kan förlöjliga en människa gång på gång på gång för att hon inte visste. Det gör dig inte till nåt annat än jättejobbig. Man kan veta saker utan att trycka ner andra för att de inte gör det. Liksom det räcker nu, man behöver inte upprepa det IGEN eller ifrågasätta IGEN varför/hur personen inte kan ha vetat.

            Väx upp ? Skämskudde på dig.

              För att det har varit upp på nyheterna och diskuterats i flera år. Då kan man ifrågasätta hur någon kunnat missa det

    Man alltså jag blir MÖRKRÄDD!! Ja på riktigt, Här kan vi snacka om att bli mörkrädd! Men jag fattar inte hur det går till, snälla kan någon förklara!!

    CamCam: är det fibron som spökar? Jag är inne i ett skov just nu och tror jag avlider snart! Önskar att det fanns nån medicin. ?

      Samma situation här. Blir bara värre ju varmare det blir.

    OT:
    Expressen tar upp Kenzas sponsrade resa till Ystad saltsjöbad och anmälningar mot henne:
    https://www.expressen.se/noje/kenza-anmald-efter-strandbilden/
    Undrar just hur det var med Bellas motsv resa.
    Hon har ju inte ens i efterhand talat om att det var en sponsrad resa.
    Kanske var klokt för då slapp hon ju anmälan, eller?

    Jag fick också upp den reklamen idag, PRECIS efter att jag sagt att jag ville ha ett halsband med barnens namn!!!

    Skoja, jag har inte sagt något. Den dök upp ändå. ?

      Kan ju ha varit en slump och just att den skickades ut idag till mammor. Men förstår Elaines känsla, och eftersom fler påpekar här att liknande hänt dem… Skumt.

        Det är inte skumt när det är saker man själv godkänt att telefonen ska få göra

          Men om du läser kommentarerna här så verkar det inte alls som att alla godkänt något i sin telefon, men om man gjort det så är det ju en annan sak.

            Jo, antingen i användarvillkoren till själva telefonen alltså uppdateringar eller till någon app/flertal appar. Att folk inte läser igenom och är medvetna om vad de godkänner är inte samma sak som att de inte godkänt. Det kommer inte upp en popup du ska trycka ja eller nej på, det står bland det finstilta i de flera långa sidor med villkor

              Tvivlar på att alla nedlåtande människor här har gjort det själva men det kan de ju inte säga för då måste de sluta vara så otrevliga… Bara att läsa Amazons Kindles t&c t.ex. tar 9 timmar.

              Sen har vi detta:
              ”A couple of Carnegie Mellon researchers recently published a paper suggesting that reading all of the privacy policies an average Internet user encounters in a year would take 76 work days. Imagine spending 15 work weeks punching the clock so you could keep up to date on how not to let Internet companies violate your privacy.”
              Det var 2012, tvivlar på att det blivit mindre.

              http://techland.time.com/2012/03/06/youd-need-76-work-days-to-read-all-your-privacy-policies-each-year/

    Nej,lägg av! Jag har också den reklamen i mitt flöde.

    Jag trodde att detta var liksom allmänt känt (att dom lyssnar av). ?

    Har hänt mig så himla många gånger att jag fått upp reklam för saker jag PRATAT om, för specifikt för att vara random.

    Det är väl också så, att om man pratat om/tänkt på en viss grej, så lägger man märke till den grejen sen, medan man sållar (omedvetet) bort allt annat, allt man inte är intresserad av och har pratat om? Vi har t.ex. ett ”lyckonummer” (säger inte vilket…) som dykt upp så otroligt ofta i våra liv att det är ofattbart. Men antagligen (?) är det så, att vi lägger märke till just det numret medan de andra nonchaleras av våra hjärnor.

    Men annars är det ju helt klart att internet luskar ut vad man googlat på eller läst, och stoppar in reklam på passande varor. Men då har man alltså redan avslöjat sitt intresse.

    Jag har också pratat med vänner om vissa speciella varor, och sedan kommer reklam i flödet efter ett tag, ofta samma dag. Har gällt allt från Flamingos till mörkläggningsgardiner …. ??

      Du läser inte andras kommentarer utan tycker det är roligare att skriva själv eller hur? ?

        Haha ligger efter i läsandet här så har inte hunnit scrolla igenom alla kommentarer, sorry! ?

    Jag visste inte det här.

    Hur visste jag inte? Jamen jag vet inte. För att jag aldrig vare sig läst om det eller fått höra det av nån annan. Varsågod, dumförklara mig nu för att jag aldrig fått denna information för det verkar vara så man beter sig här inne. Så ska jag känna mig jättedum för att jag inte läst just dessa artiklar eller vad det nu är som man ska ha sett och läst. Ja, döm ut mig för att jag inte läser användarvillkor för alla appar etc också. Det gör jag inte för att 1. Jag vet inte, 99 % av befolkningen gör inte det. 2. Det finns inget en app kan göra mot mig förutom att debitera mig som jag inte kan tolerera så jag bryr mig inte. Och debiteras görs inte så lätt, det kräver godkännanden
    och uppgifter jag inte uppger. Det är mitt problem om jag har godkänt nåt jag inte gillar, det får stå för mig det. I can deal with it.

    Men sluta vara så fruktansvärt otrevliga och utdömande. Jag brukar titta på nyheterna och läsa sporten. Jag har läst 4 år på universitet. Jag är inte efterbliven. Jag vet vad jag gör när jag inte läser. Jag tänker inte sitta här och känna mig dum för att jag aldrig fått denna information av nån annan eller inte har sökt upp information jag inte visste fanns.

    Kan folk inte ha en åsikt längre utan att trycka ner nån annan. Nä, vissa visste inte. Gå vidare med er dag. Inge vinner på er ”ärlighet” i ert beteende. Informera eller försvinn. Väx upp.

    Ingen som hade behövt läsa detta har orkat sig igenom det.

    Och man undrar varför många inte läser användarvillkor i appar ?

      #word

      Börja läs användarvillkor. Det är viktigt. Att inte göra det är som att skriva på ett kontrakt utan att först läsa igenom det. Du skulle ju aldrig gå till en telia butik och skriva på utan att läsa

      Insmygna villkor i appar kan göra mycket med ditt liv. Var inte så naiv

    Bekanta har testat det där, att Siri skulle nappa upp samtal, det verkade inte vara så.

    Jag tror hon får sådan reklam för att hon är kvinna i en viss ålder (förväntas vara mamma). Oskön slump på tajmingen bara.

      Det är inte Siri som är problemet, isåfl skulle det bara begränsat till Apple

    Har hänt mig flera gånger senaste tiden. Kan inte vara en tillfällighet. Luren lyssnar på mig och skickar sedan reklam

    Snälla Cam cam skulle järna veta varför H Graai inte godkännner kommentarer som denna?
    Jag läser Hannas blog till och från och hoppas verkligen att allt är så perfekt som dom skriver i deras familj.

    Men när hon ena dagen skrev om en aniktskräm från ett märke som hon absolut inte klarade sig utan och redan nästa dag ett nytt märke som hon bara måååste ha!!
    Skrev att det lätt känns som falsk marknadsföring. Men vad vet jag?
    Du brukar reda ut såna saker.
    Tv

      Varför är det falsk marknadsföring? Så länge det inte är reklam då. Men är själv hudnörd och kan intyga att man hela tiden hittar nya saker som man bara måååååste ha

      Hur kan du ens tro på vad H Graaf skriver? Hon tycker inte något innan hon har fått bra betalt för att tycka, inte någon annan influencer heller f ö.

    Hahaha den när Anna Book påstår att hon pratar skriver och läser spanska mer eller mindre flytande?! Årets överdrift

    Nu är Kenza anmäld till konsumentverket.

    Läste just detta inlägg och tänkte ”fy vad obehagligt.”
    Då fick jag upp reklam om ett program som ska skydda mot mobilavlyssning, sjukt läskigt!
    (Larvar mig bara, men tycker det är obehagligt)

    Tror att Elaine har gjort smygreklam, hon är förstås inte omedveten om detta, men ” lindar in det” i en dialog med sonen. Det tror jag..

    Samsung gick ju ut med att deras tvapparater kunde avlyssna samtal så att tredje part hörde..

      Ja, der står väl i deras villkor va? Inte många som har koll på det..

        Ja det gör det. Står i bruksanvisningen att man inte ska ha känsliga samtal framför tvn

    Bella skriver på instastories att ’i think i will be a billionaire in 5 years’

      ahahahahahaahaha

      Eller så har hon kommit ner, landat, på jorden om fem år…

    En man bredvid mig på stranden pratade om High Chaparral och när jag senare var inne på Facebook så kom High Chaparral upp som reklam. Så jäkla läskigt.

      Hade du igång gpsen?

    Det här skrämmer mig! Jag köpte ett nagellack i fredags (vilket händer typ en gång vart femte år). Igår dök det upp reklam för det märke jag köpte nagellacket från (Essie). ALDRIG sett reklam för Essie förut på min feed, och köper som sagt var nästan aldrig nagellack (eller smink för den delen). Trodde det var en obehaglig slump men uppenbarligen inte? Hur är det möjligt? Mitt betalkort? Att jag är medlem på Kicks club och köptet registrerades på något sätt? Fy, läskigt!

      Jag fick också upp reklam för Essie idag trots att jag aldrig köper nagellack. Tror de kör en kampanj nu helt enkelt! ALLT är inte en konspiration.

      Troligen. Eller tog du bild på lacket?

    Det här var nytt för mig. Har aldrig märkt eller hört talas om det tidigare, men helt klart olustigt.

    Däremot rös jag till ordentligt själv häromnatten. Jag hade datorn stående på soffbordet och hörlurarna på mig, men utan att titta på något. Hade stängt ner youtube några minuter tidigare men inte orkat ta av hörlurarna. Plötsligt plingar det till och jag tittade på sonen som satt i fåtöljen bredvid och frågade ” vad gör du?” Han tittade frågande på mig, samtidigt som Siri säger ”du undrar vad jag gör, jag pratar med dig”.

    Ljudstyrkan var på ganska högt så jag flög upp, helt vettskrämd av en plötslig kvinnoröst i mörkret. Dessutom har jag aldrig någonsin använt Siri och trodde att man måste klicka på Siri-symbolen för att hon ska gå igång?? Kändes riktigt creepy mitt i natten faktiskt, även om det kanske låter väldigt löjligt nu.

      Min mobil ligger i fönstret på nätterna, hade ett 20tal foton på fönster och tak en morgon när jag vaknade. Inga spök grejer att mobilen flyttats eller nått utan bara 20 likadana foton rakt upp från selfiekameran. Var också lite otäckt

        Åh fy fy fy fasen!! Jag hade fått ett vattenfall av kalla kårar utmed ryggraden.

        Nej men sluta.. på riktigt?! Så vi fotas och filmas i smyg också?? Ja alltså jag vet att webkamera kan filma därför man sätter för en lapp över kameran, men kan mobilen plötsligt filma och fota?

          Troe inte det är någon större skillnad mellan webcamera och mobilkamera

    Ot men man skriver om Kenzas sponsrade resa till Ystad på Expressen ://www.expressen.se/noje/kenza-anmald-efter-strandbilden/

      Old news. Flera har skrivit här om detta redan.

    Jag inser efter att ha läst här idag hur lätt det är att ta kontrollen över många människor. Det är så många som inte hade koll på detta. Om någon lägger till i sina användarvillkor att appen kommer att avlyssna samtal och ha fri tillgång att spela in med kameran samt tillgång till dina bankuppgifter, så skulle hur många som helst bara kryssa i rutan att de godkänner villkoren och ge någon random person kontroll över de här sakerna. Skrämmande

      https://www.99.se/artikel/9021-studie-bevisar-ingen-laser-anvandarvillkor

      Hittade inte den källan jag ville hitta, men det här är samma sak. Folk läser helt enkelt inte villkoren. Jag gör det inte heller alltid, måste man ha godkänt dem så måste man.

      Källan jag ville hitta har jag för mig är ett nyhetsinslag där de hittat på ett eget användarvillkor, skrivit allt möjligt konstigt i det för att se hur många som godkänner utan att läsa. Skrämmande många godkände, men en del läste.

        Ja. Jag förstår inte varför folk inte läser!? Speciellt när det kommit fram så mycket som både chrome och facebook gjort som ändå blivit så pass stort. Allting är rätt otäckt, folk ger sina fingeravtryck, de scannar sina ansikten (I kina har poliserna på vissa ställen redan glasögon som läser av folks ansikten) osv osv osv. Varför kollar folk inte upp vad det är de ger andra tillåtelse att göra med deras information? Jag är uppriktigt förvånad över hur oförsiktiga folk är

          Ja, av den anledningen använder jag inte Chrome och skulle det gå hade jag gärna undvikit Google helt och hållet. Tyvärr vägrar jag iPhone så jag kommer inte ifrån Google i och med min Androidlur, men jag använder som sagt inte Chrome och jag använder inte gmail till mer än mobilen – alltså aldrig för privata mail, registreringar osv.
          Facebook loggar jag alltid ut från och har inte kopplat Facebook med Instagram.

          https://youtu.be/lK-ys-NYyhE (tror det är rätt, hinner inte kolla igenom hela nu) fick mig att bli uppmärksam på att man är övervakad.
          Och i början efter att jag läst och sett om studien jag länkade ovan, att ingen läser användarvillkoren, läste jag dem, men det är så långt och det är så mycket och man måste godkänna för att registrera sig på saker och ting att jag inte orkar läsa allt, scrollar igenom lite iaf. Är det värt det, kan man ju då fråga sig, och ja, det har jag inget bra svar på. Egentligen är det väl inte det, men som tex när jag skulle köpa biljetter till Sveriges åttondelsfinal, det var flera långa användarvillkor hos Fifa som man var tvungen att acceptera. Ville ju komma till biljetterna så då var det väl värt så sett, men sen har ju allt en baksida?

    En annan sak på tal om detta.. när jag gick på Google kom hela tiden lite konstiga saker upp som senast sökta. Typ ”stoppknapp Yamaha viking” och ”delar polarvagn” plus massa andra.. kunde ganska snabbt räkna ut att de är mina föräldrar som googlat sånt.. så ringde mamma å drev med henne, hon trodde jag var synsk ? visade sig att jag glömt logga ur från min Mail på deras dator .. så fick reda på allt dom googlade i min iPhone

      Skönt att det var sånna sökresultat då och inte mer privata ?

    Känns mer som en form av ”ad-blindness”. Den typen av AI och machine learnings-algoritmer som krävs för att klara av att först känna igen din röst och urskilja vad du säger i vardagliga sammanhang för att sen rikta en reklam mot dig riskerar att dränera batteriet väldigt fort. Om den typen av datahantering skett i molnet pratar vi om ljudupptagningar från 1,2 miljarder facebookanvändare 24/7, säg att en ljudfil tar 1 Mb per minut, då pratar vi om 1687500 Terabyte per dag!

    Något jag funderat på länge är hur mina mycket specifika Googlesökningar som jag gjort hemma senare dyker upp på jobbet? Jag jobbar inom landstinget där alla sociala medier och mycket annat är blockade så jag kan inte logga in på Facebook, instagram eller ens Gmail/hotmail på jobbets dator. Det är inte samma wifi, ligger 5 km ifrån. Det enda jag kommer på är att ibland mejlar mitt privata hotmail-konto från min jobbmejl (outlook). Kan detta på något vis inneburit att de listat ut att jag som googlar hemma är samma person som senare googlar på jobbet? Någon som vet hur det fungerar?

      Ja, det kan räcka

    Jag och en kollega stod på jobbet och diskuterade vart en tredje kollega till oss skulle byta jobb till. När var och hur liksom. Ett mycket branschspecialiserat företag inom bygg, som är underleverantörer till stora byggherrar. Alltså verkligen inget man hört om om man inte är i bygg. Vilket inte vi andra två är. På vägen hem från jobbet får min kollega reklam för detta företag på sin Facebook. Hon var inte koppplad till wi-fi och hade inte googlat. Efter det tror jag på att man är avlyssnad.

    Fyfan vad SJUKT. Jag testade precis och sa blöjor, libero och Pampers några gånger. Ingenting jag någonsin säger annars, har inga barn ens. Nu fick jag reklam från Libero på instagram!!? Aldrig fått innan.

    Insåg precis att jag aldrig pratar om sånt. Inte när min telefon är i närheten iallafall. Bor ensam så kanske har med det att göra. Men jag tror att det är så.
    Lyssna på P3 dystopia – du kan inte gömma dig, från 16 april. Läskigt!

    Hände mig häromdagen. Sambon och jag tog en promenad och pratade om en sista minuten-resa nästa sommar istället för att följa med hans pappas familj till New York. Dagen efter får jag reklam för just sista minuten-resor när jag är inne och läser på en blogg. Fick lite lätt panik, har tyckt folk varit löjliga som trott på detta förut men nu är jag lite creeped out jag med. NÅNTING är det ju, kan ju inte bara vara en slump…

    För mig har det hänt flera gånger att saker jag pratat om dyker upp sen som reklam, och då har mobilen legat med svart skärm på bordet orörd. Funderar ibland att byta tillbaka till dum-phone ?

    Det räcker med att jag tänker på saker, och så dyker de upp på Facebook och Instagram. ??

    Kroatien vann 2-1mot England ????

      Hej!
      Tänkte bara komma med ett litet förslag:
      Varför gör du inget inlägg där du tipsar om de bloggar du själv läser? Exempelvis bloggare som inte riktigt slagit igenom än, men trots det kämpar på? Ge dom lite hjälp på traven vetja! Är övertygad om att en länk från dig skulle ge dessa bloggare mycket uppmärksamhet!

      Vore kul o hitta lite nya bloggar att läsa!

        För att personen bara ville upplysa hur det gick i fotbollen kanske??

        Vad vill läsa om. Ex om du gillar mat så googla bara på matbloggar. Om du gillar bilar gör samma osv, svårare än så är det inte. ?

      Så jäkla gött!!

      Är så glad för att de gick inte vidare. De var så dryga när de vann mot Sverige. Karma är bra ?

      Hade hemskt gärna sett England och Kroatien mötas i finalen istället. Innan Sverige – England hade jag Kroatien som favoriter till guldet, efter Sverige – England kände jag mer för England. Men eftersom jag gärna såg även Kroatien i en final så blev detta också jättebra. Tyvärr tror jag att Frankrike är snäppet vassare, men jag hoppas hoppas hoppas att Kroatien vinner!

      England får gärna vinna bronsmatchen i alla fall.

    Jag var med om exakt samma häromveckan! Jag var ute med en person och gick förbi en Mini bil, sa det högt och vi förde en diskussion kring bilen. Senare samma dag dök en sponsrad reklam för Mini upp i mitt facebookflöde. Notera att jag är totalt ointresserad av bilar och aldrig har googlat en bil öht.. Så jäkla otäckt och integritetskränkande!

    Har hänt mig två gånger också.
    Ena gången pratade jag och min bror om att kameleont-färga min bil, som ett skämt för jag har en stor 7-sitsig, inte häftig bil.
    Vi satt en stund och skämtade om hur häftigt mitt nya vrål-åk skulle bli.
    På kvällen får jag upp annonser (några stycken) om lackeringsfirmor.
    Jag har aldrig varit i kontakt med några sådana firmor.
    Aldrig sökt på bilar.
    Det är inte ens min bil på pappret. Jag äger ingen bil.
    Fruktansvärt läskigt om man blir avlyssnad.

    Hojj vad ni alla är paranoida. Tror ni på spöken också?

      Det är du som är naiv

        Men gå högst upp i kommentatorfältet och läs the real hmms kommentar och känn dig dum.

          Du hänvisar till en anonym person på internet som källa. Läs på hur det ser ut i kina, så kan du känna dig dum själv sen

            Och hen skickade en länk fullproppad med fakta som går att kolla upp. 🙂 men det är väl ingen ide att försöka övertala en troende med fakta

      Eeeh vad menar du?

    Yes det har hänt mig med, minns inte vad det var men exakt det kom upp på en annons..

    Äsch, barnet har väl framfört önskan till pappan precis som hon bad om och sen har han googlat halsband med namn på samma wi-fi som hon. Jag får jämt reklam för saker som min sambo googlat, wi-fit vet ju inte vilken enhet som googlat vad.

    Såg en video för ett tag sen på facebook. Det var en kille som märkte att det kom upp passande annonser efter det han pratat om. Så han och hans flickvän pratade massor om kattmat en dag (dom hade ingen katt) för att se vad som hände. Han fick upp kattillbehör och kattmat som annonser

    Jag provade precis! Jag pratade med mig själv om att jag behöver köpa en ny bil, helst en Volvo. Gissa vad som kom upp på instagram? Reklam för Bilia med bilder och info om nya Volvo V40. Jag hatar att åka bil och har inte ens körkortstillstånd!!!

    Min sambos vän jobbar med spelutveckling i Tyskland och på deras möten och liknande måste de lämna sina telefoner utanför pga detta. Mest för företagets sekretess. Vi hade en mycket intressant disskution om detta sist han hälsade på.

    Tänker precis som andra redan skrivit att kommer detta verkligen som en överraskning för folk? Flera har ju som sagt nämt tex vad som står i avtalen man godkänner i appar, folk som köper smart tv och det ”varnar” för att inte ”ha känsliga samtal” i bruksanvisningen.

    Tycker det är sjukt konstigt att folk inte tror på det eller tycker det är som att tro på spöken?? Tekniken har gjort under i flera år och idag kan vi göra allt möjligt pga den, men att våra telefoner skulle spela in oss!? FAKE NEWS! Skriv era adesser så skickar jag varsin foliehatt ??‍♀️ Hasta la vista

    Det är dags att vakna upp nu gott folk.
    Det finns mycket att ta reda på om man själv vill komma närmare den faktiska sanningen.

    Jag tror det är sant! Men tror inte att mobilen fattar vad man pratar om, bara att den snappar upp vissa ord. Typ som om jag säger katt, mat i samma mening kommer ju säkert kattmat upp. Men vet inte, ofta det händer mig att det jag pratar om dyker upp som reklam. Riktigt läskigt.
    http://www.caloveline.com

    Vad har hänt med Madelen Ilmruds blogg?

    Alice Stenlöfs blogg ligger inte på bloggportalen, den borde väl vara ganska stor och borde väl ligga i topp femtio. Kissie och Margaux finns iofs inte heller med där så kanske inte registrerad bara, för alla dessa tre är väl ganska stora bloggar och borde väl ligga i topp 20 typ?

    Bästa kommentaren hittills i hela tråden är från Fredrika.
    Ett samhälle som liknar vad som beskrivs i ”1984” av George Orwell har redan börjat utformas i Kina.
    Läs på om China rates citizens eller China social credit system.

      ? Folk är så naiva

      Även i Sverige har vi ju system för att ”rata” folk.
      Vad är annars UC, Credisafe & Co ?
      De delar in människor i sådana som får/inte får kredit och kan/inte kan handla mot faktura, får/inte får hyra lägenhet eller kan få/inte få lån i banken.

        deras info kommer ju direkt från kronofogden och skatteverket så det är inte dom som gör ”indelningen”.. vilket egentligen är helt logiskt. klart du inte ska kunna ha fördelar om du har massa skulder och lever á la lyxfällan.

          Ja, kreditupplysningsföretagen samlar in information från olika register bl a kronofogden och skatteverket. Resultatet blir betalningsanmärkningar som sen ligger till grund för beslut hos t ex hyresvärdar, banker och mobiloperatörer.
          Det jag menade var att vi redan delas in i olika kategorier beroende på våra ekonomiska förehavanden.
          Du verkar ha uppfattat det som att jag inte tycker man ska göra rätt för sig men självklart förstår jag varför det behövs möjlighet att kolla upp enskilda personers ekonomiska förflutna och förutsättningar.

    En annan aktör som vet allt om dom köp som du faktiskt fullföljer är t ex Visa. Det har varit på tapeten att dom ville sälja användarinfo för att företag ska kunna rikta reklam men jag tror inte att det gick igenom. Alla klubbkort – ICA hade (iallafall innan jag flyttade från Sverige) börjat med att man fick rabatt på de produkter man köpte, inte samma rabatter till alla. Smart tyckte jag, övervakning vrålade min mor.

    Min syster pratade med mig om en grå jumpsuit hon ville köpa till sin dotter. Samma dag dök det upp en reklam för det när jag surfade runt 🙂

    Jag satt i solstolen och tänkte på fjädrar….. När jag klev upp och gick till bilen, låg där en fjäder på vägen fram,för mig. HUR KUNDE UNIVERSUM VETA?!?

    (OBS! Sarkasm…. Jag VET att vi kartläggs på ett obehagligt sätt, men lite är också konspirationsteorier….. Vi ser och noterar det som ligger oss närmast i tankarna just där och då, sållar bort övrigt. Som när man går i skogen och ställer in sin inre radar på kantareller, lite så också. Typ… )

    Det kan vara tvärtom. När man gör Facebookannonsering väljer man vilken målgrupp man vill nå (i detta fall ex föräldrar till barn 0-5 år, kvinnor, ålder 30-40, gillar shopping, storstad etc). För att få resultat måste man jobba med frekvens på sina annonser, dvs att de måste synas i alla fall 3-4 gånger innan kunden uppfattat produkt/varumärke. Kanske har Elaine fått upp denna annons varpå hennes undermedvetna snappat upp det, hon säger det sedan till Matheo och får sedan samma annons igen av företaget som försöker bearbeta henne till att köpa. Jag vet också att det ryktas om att allt man säger spelas in, men det kan finnas mer naturliga anledningar. Mvh jobbar med digital marknadsföring

    Ja någonting ska de väl ha för att vi får använda Facebook osv gratis.

    Jag förstår inte att det här ens är en fråga? Klart det år sant, det har ju varit oifficiellt i åratal!

    Jag har bara skrattat åt folk som påstår det. I måndags morse diskuterade jag och en annan person om en hotellbokning på Åland, ifall vi skulle åka på ett evenemang där i höst. När jag sen går in på Instagram så kommer reklam för Viking Line m.m upp. Lite creepy faktiskt.

      Skrattar bäst som skrattar sist..

    för alla som pratar om att läsa t&c ; test utfört av forbrukerrådet i Norge https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-36378215

    Men snälla. Det är inte Facebook som bestämmer vem eller vart annonser ska synas, det gör varumärken och mediebyråer på egen hand. Och nej Facebook sparar inte allt du söker på, företagen väljer självmant att installera kod på sina hemsidor som sen skickar besöksinformation till Facebook för att användas vid annonsering. Det här godkänner du själv när du accepterar villkoren på varje hemsida du går in på.
    Sen är det klart att all information om ditt beteende på Facebook finns tillgängligt för annonsörer. Det har du också godkänt. Facebook och Instagram är gratis för dig att använda. If you’re not paying for the product, you are the product. Sluta vara så jävla konspiratoriska ?‍♀️

    Stort tack för tipset!!! Äntligen ett torrschampo som jag faktiskt gillar och det billigt! Tack så hemskt mycket för riktiga topp tips!
    Du är bäst!
    /Topp Lisa

    Jag kan konfirmera att frugan nu börjat få reklam för en specifik elscooter modell som jag spanat in de senaste tre dagarna. Slump? Nä skulle inte tro det. Jag har dessutom bara surfat i Safaris inkognito-läge. Båda har iPhone.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.