Värme, värme, värme och hur DU kan hjälpa till!

Jag fick en kommentar häromdagen om att folk som släcker bränder i Ljusdal behövde spons av dricka för att palla arbeta. Det fick mig att tänka lite och jag har pratat ihop mig med dom andra nu och kommit fram till att Clean Drink gärna vill hjälpa till på något sätt. Jag tror inte jag skulle göra så mycket nytta med att fysiskt hjälpa till och släcka bränder. Med tanke på att blir helt matt av att värmen som kommer från att ligga i solen en stund kombinerat med min klumpighet tror jag bara jag skulle förvärra situationen. Men alla kan vi göra något och förhoppningsvis bidra med något vettigt på något sätt.

Det jag vill få fram är att Clean gärna ställer upp och skickar dryck för att i alla fall några av alla hjältar som kämpar dag ut och dag in med att försöka få bukt med alla bränder ska få lite extra energi. För att vi ska kunna göra detta vill jag gärna att ni som är delaktiga/vet vilka som är dom som ska kontaktas på olika ställen hör av er om ni vill få dryck till er ort. Skicka ett mail till mig på rosas.kvissberg@gmail.com, skriv ”skogsbrand” i ämnesraden och berätta vart ni mailar från och vart det ska skickas/kontaktperson m.m. så hör vi av oss asap. //Hugo Rosas

Medan Calle Schulman gör sig putslustig över bränderna genom att skämta om engångsgrillar så går Hugo ut med att hans företag Clean vill hjälpa till genom att skänka en massa dricka till de som kämpar mot lågorna.
Jag gick förbi skylten här ovan på väg till min kiropraktor igår så att det är brist på varor är ingen överdrift, så att Hugo och hans företag vill hjälpa till förtjänar att uppmärksammas!
Fantastiskt!

Jag fick det här mailet från Mathem där bönder på Värmdö – där vi bor-  tvingas nödslakta sina djur. Vill man stötta dem kan man handla deras kött om man ändå är på köttjakt.
(Givetvis ej reklam)

Här kan du se vårt sortiment från Malma Gård: mathem.se/varumarke/malmagard-
Här kan du läsa mer om Malma Gård: malma-gard.se

Vad kan man mer som ”vanlig” människa göra för att stötta den här kampen mot lågorna?
Lämna gärna förslag och länkar här under om ni vet!

227 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Detta ger mig sånt stort, underbart hopp om mänskligheten. Vi går ihop och samarbetar oavsett härkomst för ett gemensamt problem, ett RIKTIGT problem. ❤️

      Är det inte därför vi har försvaret och hemvärnet för situationer som denna att de ska bistå med manskraft

        Vi ska vara tacksamma att det faktiskt finns människor som väljer den vägen. Långt ifrån alla som gör det. Så tycker absolut inte det är något man ska ta förgivet 🙂

        Hemvärnet är ju en frivillig organisation, så det kan man ju iofs inte säga ”är det inte det vi har dem till”…

          Vad har vi dom till då? Vad är syftet med hemvärnet, frågar just därför att jag inte vet själv

            Här är en till anonym med exakt samma funderingar. Vad är vitsen med hemvärn och försvar om vi inte ska använda dessa vid kriser??

              http://wisemanswisdoms.blogspot.com/2018/07/hall-huvud-kallt-i-hettan.html?m=1

              Läs detta om du undrar varför försvaret inte går in.

              Eftersom det bygger på att nån vill engagera sig i försvaret och hemvärnet så lär det inte finnas så många?

                Hemvärnssoldater? 22000. Det är 48 % av Försvarsmaktens manskap.

        Det är regeringen som beslutat att försvaret inte ska lägga resurser på att hjälpa befolkningen (tror det beslutades om för ca 10 år sen). Så det handlar inte om försvarets vilja utan om politik och pengar.

    Jag läste att man kan ansöka som volontär på Röda Korsets hemsida om man vill och så kan man ge förslag på vad man har möjlighet att hjälpa till med. Jag bor på västkusten så jag kan inte göra någonting mer än att hoppas på regn och stoppa människor från art grilla.

      ●att

      Har du tid över så är ju inte västkusten något hinder. I dagens samhälle är vi ju rätt så mobila 🙂
      Jag är ”Röda Korsare” bosatt i Malmö och har semester just nu så imorgon åker jag upp till Sveg för att hjälpa till.

      Vissa tycker att jag är helt knäpp som jobbar gratis under min semester men jag ”slösar” hellre bort min tid på att hjälpa andra än på att ligga och svettas på balkongen i storstan..

        Vad duktig och snäll du är ❤ Jag hade åkt upp på två minuter om jag hade kunnat men på grund av omständigheter som rör min hälsa så kan jag inte och det gör mig arg och frustrerad.

          Hey, alla kan inte göra allt! Hälsan är viktig – bra att du tar hand om dig! Hoppas att du mår bättre snart <3

          Det var inte min mening att förminska de som INTE åker iväg. Fick bara uppfattningen att många tror att Röda Korset endast söker volontärer som bor i närheten av bränderna och så är det ju inte. Visst vore det bäst om det hade räckt med lokala krafter men dessa behöver ju också vila ibland. 🙂

            Nej nej jag tolkade det absolut inte så! Jag önskar bara att jag kunde göra mer för jag blir så rörd av allas arbete när det kommer till att bekämpa den här hemska branden. Så stolt över alla som gör något!

            Jag har inkompetenta grannar som eldar och fimpar så jag sätter upp lappar överallt.

    Hugo vill bara ha synlighet. Du verkar seriöst helt o kapabel till att kritisera de två mest skenheliga bloggarna i hela Sverige.
    Skulle hjälpen vara prio ett skulle han nog ha hittat rätt kontakter i tystnad…

      Du har ingen aning om hur Hugo tänker, och oavsett anledning så är det jättebra att han hjälpt till!

      Håller med. Känns inte riktigt genuint men summan av kardemumman är ju att dom fick dryck. Sällan folk gör något som är genuint idag utan att det ska klappas på ryggen ?

        HAN GÖR JU NÅGONTING ERA JÄVLA MUPPAR, MER ÄN ER!

      Fattar verkligen inte hur man kan vara så jäkla bitter att man sitter och gnäller på någon som bidragit med hjälp.

        Att berätta om vad man gjort kan ju inspirera andra till att hjälpa till 🙂 Folk klagar på att influencer inte inspirerar till bra saker och när de väl gör det, ja då klagas det också ??

          Jag blir jätteinspirerad att passa på att göra reklam för mitt företag samtidigt som Sverige brinner upp. Om han vore så godhjärtad kunde han kanske stoppa produktionen och vattnet kunde användas både till att släcka törsten och att släcka bränder…

            ??

            Är du verkligen så dum på riktigt?

            Svettsmileys och annanas, vilka bra argument ni har 🙂

              De var dock väldigt passande som svar denna gång.

                Och så vill brandmännen i Jämtland inte ha energidryck ens…men det är jag som är dum? Prisa hugo och hans företag, nej jag menar godhet… lätt att blanda ihop dem… för er

        Nu är väl H & P lite speciellt eftersom man som läsare är van vid att de gör reklam för allt hejvilt.

          Borde inte spela någon roll 🙂 hur mycket reklam de gör i vanliga fall hör inte till ämnet. Det struntar nog de som kämpar mot bränderna fullkomligt i!

          Detta var bra gjort helt enkelt!

      Inte lätt att vara en offentlig person. Engagerar du dig inte får du skit, engagerar du dig får du också skit och får höra att du bara gör det för att få bekräftelse 🙂 Här kan jag dock tänka att det spelar ingen jäkla roll om Hugo mest gör det för att synas, han bidrar och det kan vi knappast tacka nej till nu. Eloge till Hugo oavsett!

        Skärp dig. Det där var enbart omoget och onödigt skrivet.

        Av försvaret och hemvärnet eller?

          ? ? Kanske det.

          Eller någon halvsunkig klinik som i sin tur ser möjligheten till synlighet i välgörenhetens svans.

          What goes around comes around.

            Fy fan vilken vidrig kommentar. Speciellt med tanke på att hon varit öppen med sina komplex för brösten efter graviditeterna och i nu läget inte vill operera.

            Mådde du bättre av att skriva så?

            Vad har Paulas kroppsdelar med detta att göra? Tragisk kvinnosyn du har. Jag läser inte paulas blogg och vet inte vad hon sagt om sina bröst. Oavsett om hon nämnt att operera dem eller inte så hör det inte hit.

        Hon kan väl betala själv? Som vi andra som opererat oss gjort. Tattigt att tigga annars.

          ”Tattigt”?

      o

      kapabel

      Är det Ondskan själv som talar?

        O
        Ndskan

    Eloge till Hugo!

    Så bra. Glöm ej ge vilda djur vatten. Har en kull med igelkottsungar som jag ger vatten och mat. ??❤

      Har fått två igelkottar i trädgården och jag har satt ut vatten till dem 🙂 Jag och min mamma tog hand om och matade tre fågelungar tidigare i somras. De hade ramlat ur boet ner på marken, antagligen eftersom fågelbon brinner upp nu när det är så varmt.

        Vad fint av dej maj härligt med djurvänner ❤

      Vad ger du dem att äta? Kan man ge kattmat på burk? Försökte med kantareller men det verkade de inte så intresserade av.

        När jag hade igelkottar i trädgården var det för att de ville ha hundens uppblötta torrfoder. Det kanske kan vara något? Mina igelkottar var galna i hundfodret. De klättrade upp i matskålen och bara låg där och käkade och käkade medan bamsehunden (New Foundland) snällt tittade på…

          Finns speciell igelkottmat med som man kan ge dom. Jag köpte på gekås för 40kr

            Jag ar alltid kört med blandfärs och vatten. Och lite ägg då och då. Igelkottar är allätare av sånt som hittas i naturen. Dvs mask, döda djur till grönt när det kniper….

        Kattmat fungerar men ge de absolut inte mjölk.

        Vatten och kattmat rekommenderas ??

          Ställde oxå ut vatten ikväll. Bor i lägenhet men har skogen 10 meter från porten. Hoppas man släcker nåt djurs törst iaf!

      Mina barn har ställt ut vatten till djuren och är så noga och byter vatten så det ska vara fräscht – det roliga är att vi har strandtomt vid en glasklar sjö?
      Tänker att de får fortsätta och att det är fint att de bryr sig…

        Grattis

        Se om de vill ge vatten till fjärilar och vildbin som normalt sett dricker från dagg och vattenpölar.
        Har de spelkulor kan det dessutom bli riktigt fint på en tallrik, men undvik kanske en glasskål så ni inte av misstag låter solstrålar tända eld på något…Tänk på att ställa nära blommor som ni ser att fjärilarna flyger runt.
        https://m.naturskyddsforeningen.se/hjalp-ett-bi-bygg-en-bivattnare

    Jättefint!!! Men?? Var fan håller staten till i detta med förnödenheter till alla som arbetar med släckningarna? Tog för givet att staten ombesörjt att regementen och skolkök tillagade mat och körde ut drycker dygnet runt så att det fanns i överflöd. Detta är knappast något lokala företag ska behöva skänka även om det är super att de gör det.
    Vad händer vid ev krig eller andra katastrofer, förlitar sig regeringen på att Icahandlarna och redbull servar befolkningen då med

      Dom gör inget! Jag kommer från början från området som brinner i Hälsingland. Har alltså många kompisar där. Mitt FB flöde är fullt med privatpersoner, lokala handlare mm som lastar bilar fulla med dryck och mat och energibars till brandmännen. Så vitt jag vet (så insatt är jag inte längre, bor utomlands) så har de hittills inte fått något från staten alls.

        Fast så kan det ju inte vara, snälla någon som vet vad staten gör för att ta hand om alla hjälparbetare

          De gör exakt noll. Det är NAP, någon annans problem.

          Kan inte svara på vilka resurser staten bidrar med eller inte. Men tycker att det är fantastiskt att företag och privatpersoner är osjälviska och gör vad de kan. Det känns som det är det första folk frågar sig nu för tiden är varför andra inte gör mer och förvänta sig att staten/politiker ska lösa alla situationer. Vacker utopi men vi har inte en fullgod krisberedskap för situationer som denna. Frågorna är definitivt befogade, men handlingskraft väger tyngre just nu och att be om hjälp från EU kan staten göra det kan inte Ica-handlare osv. Vi får alla hjälpas åt!

            Men kan tex Vasaloppet servera mat till tusentals så borde väl kommunerna kunnat rodda detta under de veckor som branden nu härjat

              vasaloppet drivs ju runt av att det pumpas in pengar. du kan inte jämföra vasalopp och brandmän LOL

        Jo, jag såg på nyheterna igår och då fanns det mat till alla som hjälpte till. Som inte kom ifrån lokala handlare. Det var soppa, chili con carne och nåt annat jag inte minns.

        Fast då har du ju noll koll. Centralköket jobbar och lagar mat hela dagarna som de sedan skickar ut till de som jobbar med att släcka bränderna! Den maten kommer från myndigheterna.

      Ask not what your country can do for you, but what you can do for your country.

      Hm, de flesta får väl ändå inte mat av staten på jobbet?fattar iofs om man anser att detta är en specialsituation. Men inte får läkare mat av staten när de räddar liv?

        Nä men då har de inte ryckt ut akut till annan ort och tillbringar dygn långt ute i skogen heller eller har tillgång till lunchservering eller kyl/micto och matbutik

      Fundersam. Ja hur ska vi klara av om det Blir krig? Verkar som någon struntar i att göra sitt jobb.

        Det gör vi inte.

      Jag håller med! en oerhört viktig frågeställning som kommit i skymundan medan folk passar på att fylla på sina godhetskonton och marknadsföra sig. En självklarhet att det är statens ansvar! Och ju mer folk skänker, desto mindre ställs de till svars.

        Men vet ni att det är så att brandmännen inte får mat? Eller har ni bara hört att det är så?

          Ingen aning. Baserar min kommentar på tanken att det vore oerhört onödigt av folk att gå man ur huse med mat och dryck till redan utfodrade brandmän som är mätta och belåtna?? Varför får dessa insatser så mycket uppmärksamhet om brandmännen redan får mat och dryck från annat håll. I så fall finns det väl en hel del hemlösa som skulle ha större nytta av dessa insatser? De lider förmodligen rejält i värmeböljan.

            Inte lika mycket credd/reklam att ge hemlösa energidryck…

      Hört talas om att folk har semester?

      Vad gör du?

    Ot. My är på g igen. Säger att hon gått ner massor i vikt på naturlig väg?. Ett låååångt inlägg på bloggen. Kommentarerna verkar inte hålla med.

      Vem fan bryr sig om My, är tjock el smal. I detta viktiga inlägg.

    Fast.. när Calle Schulman gjorde sig putslustig om engångsgrillar så hade inte bränderna tagit fart på samma sätt, det hade inte blivit samma omfattning och förödelse då som nu, inte så allvarligt läge som nu.. så tror inte han skulle göra samma skämt idag när läget är som det är. Hugo får ju marknadsföring samtidigt genom sin välgörenhet och goda tanke men jättebra initiativ. Vad vi kan göra och hur vi kan hjälpa till? Respektera grillförbuden, inte slänga fimpar och glas i naturen. Men jag tänkte på alla icke-svenskspråkiga i landet – vet och förstår alla dessa vad som bör undvikas och vilka förbud som gäller och hur allvarligt läget är? Men jag antar att det sprids på alla språk. Riktigt otäckt nu när världen brinner, inte bara Sverige – är det jordens undergång på gång, ovanliga jordskalv har ju också skett på sistone. Gud som straffar för människans omoral? Tänker på gamla profetior… skrämmande.

    Här i Jämtland går brandmän, annan personal och civila som kämpar mit branden ut med att de ej vill ha energidryck. Fint tänkt av honom ändå. Kanske de vill ha i Ljusdal eller övriga ställen det brinner.

      De vill inte ha drycker med taurin 🙂 Drycker utan taurin går bra

        Varför vill de inte ha det? Nyfiken 😀

        Dåligt för hjärtat i kombination med värmen.

    Fick också det där mailet från Mathem. Tycker att det är jättebra att de promotar svenskt kött, men om de verkligen, verkligen hade velat hjälpa köttbonden så borde de ha dragit ner på sina egna marginaler och kört en kampanj/extrapris på deras produkter. Som de gör nu så offrar de själva egentligen ingenting, så jag kan tycka att de får lite väl mkt kredd för sitt mail.

      Exakt detta. Inga godhetspoäng alls – som mellanhand vinner de endast på att gården skickar sina djur till slakt för tidigt och uppmuntrar till konsumtion.

      Dessutom står det ”…KAN därför tvingas…”. De har inte skickat djuren till slakt ännu, som jag tolkar texten.

      Ja exakt. Dessutom så är detta ren reklam. Eftersom hon endast promotar värmdös köttbönder men ingen i resten av Sverige som har det lika dåligt, även sämre. Så anmäl till konsumentverket!

        Gör det själv om det nu är viktigt för dig.
        Vi andra ser igen ditt lilla försök till uppvigling.

      Nej Camcam!! Malma gård behöver inte stöttas!!!! De ägs av Stefan Persson. Sveriges rikaste man som dessutom jobbar hårt på att köpa upp alla sjötomter på Värmdö. ”Bönderna” som står som ansiktet utåt för malma är bara anställda. Tror nog herr Persson har råd att köpa hem foder om det skulle behövas! Har du inte dessutom sett deras galna priser för köttet på Ica maxi. Som värmdöbo gör detta mig så förbannad och alla som går på detta och tycker malma är så gulligt… Källkritik alltid!
      https://www.allabolag.se/5567716773/malma-gard-ab

      https://www.expressen.se/dinapengar/sveriges-rikaste-fyller-70-stefan-persson-flyttar-in-i-villa-for-135-miljoner/

      (Ramsbury propertys ledning står med skyddad identitet men du är ju bra på att gräva.)
      Jag kanske borde skapa ”värmdöbevakning” för all skit som pågår i den här kommunen. Du får gärna hjälpa till! ?

      (Jag har spammat den här kommentaren lite. Så ni vet)

        Kanske tack vare att det är Sveriges rikaste man som äger den som den överhuvudtaget får finnas? Ingen ”riktig” bonde hade kunnat driva något med år efter år av flera miljoner i förlust och en omsättning på några miljoner. ”Bara anställda”? Kanske är fint för de ”bara anställda” om de får behålla sina jobb?

    Men bränderna var inte i denna allvarliga omfattning när Calle S skämtade om engångsgrillar, det hade han nog inte gjort nu. Fruktansvärda bränder i Grekland också och många som omkommit där. Kalifornien brinner också.

      Jodå, det var dom! Han är bara en egoistisk idiot som gör sig lustig över en jättestor katastrof.

        NEJ det var dom inte alls, det började bli mer sen den dagen däremot.

    Några småtips såhär på rak arm 🙂
    * Grilla inte, även om du ”får lov” att göra det på tomten.
    *Kasta inte dina glödande fimpar på marken, släck med vatten
    *Har du möjlighet går det att Swisha till 123 389 31 61 (VallaWellness). För pengarna (som nu är över en halv miljon kr) köps förnödenheter till brandbekämparna i Ljusdals kommun. Vet ej om andra län/kommuner har liknande.
    *Gör plats för utryckningsfordon, alltid.
    *Tänk på djuren, se till att det finns färskt vatten även för de vilda.
    *Vill du donera exempelvis dricka, så ska de inte innehålla koffein/taurin/vara energidryck. Anledningen är att extrem hetta+intensivt arbete=dåligt för hjärtat.
    *Vill du hjälpa till att bekämpa bränderna kan du anmäla dig hos din kommun eller Röda Korset. Sveaskog har en utbildning på deras hemsida för personer som ska arbeta med eftersläckning/brandvakter. Ska se om jag kan hitta fram länk och kod. Utbildningen är kostnadsfri.
    *Är ett område (skog, vatten, vägar, bostadsområden) evakuerade och avstängda betyder det att du INTE ska beträda området. Alltså, håll dig därifrån om inte du har blivit godkänd att beträda.
    *Var förebyggande och bär gärna med dig vatten när du ska ut. Du kan behöva, men också någon annan. Ser du en person som inte ser ut att må bra, prata med personen och kontakta ev sjukvårdspersonal. Detta gäller givetvis året om!
    *Undvik att parkera fordon på gräs, detta kan orsaka brand i värsta fall.
    *Håll dig i skuggan och drick/få i dig vätska. Undvik ansträngande aktiviteter om du har möjlighet.
    *Strunta i att hemmet ser ut som balubikas, städa kan du göra när det inte är lika hett.
    *Se till att äta, även om du inte känner hunger i denna hetta.
    *Vätskeersättning är ovärderligt. Även glass.
    *I FaceBook gruppen ”Privatpersoner assisterar – Ljusdals skogsbrand” kan du läsa vad som önskas doneras, inhandlas, och transporteras.
    *Även om du inte kan hjälpa till ekonomiskt eller matriellt så kan du göra skillnad på många sätt. Ta hand om de du möter, både människor och djur. Även dig själv.

    / Ensamvargen i Hälsingeskogarna

      ❤️

      ❤️✌️

      Känns väldigt överdrivet att inte ens grilla hemma på ett säkert sätt.. Dessutom är man ju hemma och håller koll..

        Ingen som grillar tror väl att just deras grill ska orsaka en brand, men ändå händer det.

        Jag hoppas att du skämtar? En enda gnista som flyger iväg kan tända eld på hur mycket mark som helst, inte bara skog, utan även åkermark, som är så torr nu så att det knastrar om det. Känns det överdrivet att det är eldningsförbud? Om du är hemma eller inte spelar inte så stor roll om det börjar brinna utanför din tomt på grund av gnistor från din grillning. Hoppas att maten smakade bra och att alla överlevde

          Jag tycker helt klart att man ska låta bli att grilla just nu, bättre att ta det säkra före det osäkra, men det här att en gnista från en trädgårdsgrill skulle färdas en lång bit för att tända eld på skogen bortanför tomten är rent fysiskt omöjligt. Eld behöver bränsle, syre och temperatur för uppstå och om bara ett av dessa tre saknas så blir det ingen eld. En gnista som far upp i luften slocknar väldigt snart då den inte får bränsle att brinna i.

        Solidaritet är också ett ord som finns.

        Hur kan det ens vara så himla viktigt att grilla att man ens vill riskera det i det här läget?? Det finns gott om andra sätt att tillaga sin mat gott, det är inte synd om nån för att man skippar grillen.

        Fast nu är det väl grillförbud även på sina egna grillar hemma i trädgården? Såg det på Expressens framsida iaf, men läste inte mer än så.

          Olika för olika län. Så man får kolla vad som gäller där man bor

        Det är tack vare idioter som du att hela landet nu står i lågor!

          Men sluta! Att beskylla någon för att vara idiot ger inget alls. Det enda som händer är att du gör någon ledsen. Men det kanske å andra sidan var ditt syfte.

        På riktigt? Du har alltså inte varit i närheten av en brand hör jag

      Bra *punkter bäst hittills. Vill gärna lägga till en *punkt i punkten De små insekterna som bin och humlor behöver vatten. Det finns bivattnare att lätt som en plätt göra själv.

    Jag måste vara helidiot men fattar fortfarande inte varför privatpersoner ska skänka förnödenheter. Är inte detta vad vi betalar skatt till bland annat eller har vi skickat alla pengar i skattkistan till andra länder istället för att kunna rädda vårt eget land?

      Det är väl inget fel i att hjälpa sina medmänniskor? Vi har inte den kapaciteten här när det kommer till krisberedskap.

        Staten måste väl för tusan ha pengar att betala för mat till hjälparbetarna?

        Nej, men det verkar ju nu som att brandmännen får svälta och törsta ihjäl om inte privatpersoner åker dit med mat och dryck, rimligt? Nej

          Nej det är ju lite underutvecklat land över det. Men som jag förstått det så har Sverige inte ngt centrallager av förnödenheter, blir det krig eller naturkatastrof räcker maten i landet en vecka. Skatterna borde dock vara lägre eftersom vi ändå får betala dubbelt för allt från sjukvård till katastrofhjälp.

            lol betala dubbelt för sjukvård och katastrofhjälp, källa på det tack!

              I Danmark exempelvis kostar det ingenting att gå till läkaren, i Sverige måste du betala en avgift på vårdcentralen. Antar att anonym menar att denna avgift redan är betald en gång via skattemedel, och således kan anses som dubbel.

        Nä, till skatteparadis och nyliberaler.

      Tänker att det är en fråga om prioritering. Finns t.ex få svenska kommuner som budgeterar för snöröjning (annat än de uppe i Norrland). Man håller tummarna för att det inte blir någon snö helt enkelt och lägger den pengen på skola, vård eller omsorg och sen kör man på överskott i ren panik OM det kommer snö. I något led har man helt enkelt allokerat pengarna som skulle ha lagts på dessa speciella flygplan och andra resurser på annat, i hopp om att det inte ska bli skogsbränder och torka – eftersom vårt klimat ser ut som det gör och vi sällan har torka på detta sätt. Ändras klimat och förutsättningar så tänker man säkert annorlunda till nästa gång.

        Planen kan jag förstå att de hoppats komma undan med att behöva köpa men nog måste de finnas pengar till kaffe, lunch och middag samt obegränsat med drycker

        Man lägger dom pengarna på invandring*

          Sverige går plus på invandring. Kolla pengarna som de nyliberala sett till att riskkapitalister kan skicka till skatteparadis istället.

      Det är väl jättebra att privatpersoner och företag ställer upp som de gör. Riktigt hjärtevärmande. Däremot håller jag mig dig om att regeringen borde ha det primära ansvaret när det gäller detta, och de ska inte förlita sig på samhället. Att regeringen inte bryr sig om eller har tänkt på detta är under all kritik.

      Nu kom ju polska brandmäm hit för att hjälpa oss, du förstår, när ngt allvarligt händer så hjälper man varandra i nöd, oavsett om det gäller det ”egna landet”. Eller skulle vi tackat nej till hjälp utifrån? Polackerna kanske skulle sparat på krutet till sitt eget land?

        Nej men det minsta man kan förvänta sig är väl att regeringen och kommunerna ser till att dessa män får mat eller? Eller ska de ha med sig det ifrån sina hemländer med för att Sverige inte vill ge order till varenda regemente i närheten att dra igång soppköken

          Vilka regementen?

          Närmaste regemente från Färila är Ledningsregementet i Enköping eller Livgardet. Dit är det 33 respektive 36 mil.
          Enkel väg.
          Det funkar sådär.

        Det är en EU-samordnad hjälpinsats som gör att Italien, Polen osv hjälper oss. Ett avtal helt enkelt. Inget välgörenhetsarbete utan de kommer att kräva detsamma tillbaka om det händer där.

          De hjälper ju inte till för att vara snälla.. de får betalt! De får lön från Sverige + betalt för omkostnader

        Polska brandmän kom ju för att vi själva saknar resurser?

        Polackerna är dessutom ”självförsörjande” och har fått ta med sig förnödenheter, mat, vatten och bränsle från Polen. Så mycket bidrar inte Svea stat med.

      Men så är det. Nu när vi behöver pengarna är skattkistan tom. Välkommen till verkligheten.

      Invandringen har kostat oss alla dom pengarna. I sverige tar vi hand om ”våra egna” sist tydligen.

        Nej, nu behöver du läsa på. Dessutom hur mycket pengar drar dom inte in… ? Ta reda på fakta och sluta sprid dynga och osanning.

        Blir galen på sånt här skitsnack. Börja med att presentera en källa på att brandmännen inte får någon mat, samt att det i så fall skulle bero på invandringen.

          Själv blir jag galen på skitsnack om att vi skulle TJÄNA på invandringen. Lär er grundläggande kunskaper i ekonomi pls.

            Tror inte vi tjänar pengar på invandringen, men därifrån till att det inte finns pengar till mat för brandmännen ute i fält är det lååååååångt

              Ja självklart. Skadorna det medfört på samhället är långt (LÅNGT!) mycket större än att vi inte har råd med lite vatten till brandmän.

      Alla de pengarna gick försvann med jonbskatteavdragen 🙁

      Sverige har inte haft krig och katastrofer i överskådlig tid och då har man liksom ”glömt” bort att det även kan hända i landet perfekt?

      Man kan ju inte hjälpa att undra vad alla pengar egentligen försvunnit till… ?

        EU

        Vilka pengar syftar du på?

          Pengarna i statskassan, läs tråden.

      Det går väl antagligen väldigt mycket fortare än att ett antal olika tjänstemän ska godkänna olika rekvisitioner och beslut. Och de är ju dessutom på den i sosseland heliga SEMESTERN. ”Är på semester och åter 17 augusti. Vid brådskande ärenden kontakta någon annan”

    Tack Camilla för allt ditt jobb, det behövs! Kan du granska Lofsan i mån av tid/ork? Även om jag beundrar hennes driv och arbete blir jag så irriterad på att hon inte reklammarkerar. Det är inte såå svårt att följa reglerna.

    I Östergötland och säkert i flera andra län är det nu totalt grillförbud. Man får inte grilla nånstans överhuvudtaget med nån typ av grill. Inte ens Calle S med sin engångsgrill är okej.

    Nödslakt är kött som slaktas utanför slakteri, detta kött får inte säljas. Det är djur som blir avlivadesom sedan bonden får betala för att någon kommer o hämtar o förstör då du inte får begrava kossor ”på tomten”. Det är kö till slakterierna i landet, tror jag läste till mars månad(!)

      Det är så jävla tragiskt! Tror att många skulle vilja köpa köttet istället för att det måste destrueras

        Tror jag med. Tyvärr ser regelverket ut så idag.

      Anledningen att det är kö till slakterierna är att det har tagit emot mer kött än det kan sälja, de tar bara emot vad som är marknadsmässigt motiverat, Det hjälper alltså att köpa kött för att förhindra nödslakt, det är det som är ”proppen”, inte att det inte går att slakta snabbare än såhär på slakteri.

    Calle S verkar befinna sig utomlands just nu. OT men har Paow lämnat Sverige?! Läste något, vad var det? Och Lance fick en bil i 18-årspresent.

      Paow lämnar landet – läste jag med! Permanent eller som vanligt en tid för barjobb eller? Orkar inte klicka in på bloggen.. ?

    Ni som grillar; är köttbiten eller halloumin verkligen värda det i dessa extrema tider? Really? Really? ??‍♀️

        När du länkar till Nyheter Idag som din källa ser du inte särskilt trovärdig ut. Just saying.

          Jag var alltså ironisk. Det var en socialdemokratisk kommunpolitiker som tvittrade att grillning inte skapar bränder. Men du tror väl att Nyheter Idag har manipulerat bilderna?

        Tror du på jultomten också? Nyheter idag; snarare Fake news som endast syftar till att skapa rädsla och hat

          Så dom har manipulerat tweetarna som finns att läsa i artikeln?

          Nej, Nyheter Idag har aldrig skapat face news.

          ”Nyheter Idag är en svenskspråkig nättidning som i olika sammanhang betecknats som högerpopulistisk[2][3] och/eller invandringskritisk.[4][5][6] Tidningen grundades i februari 2014 av Chang Frick och Jakob Bergman och nyhetsrapporteringen är inriktad på ”politik, skvaller, sociala medier samt utrikesnyheter”. Publikationen är ansluten till det pressetiska systemet och uppger sig vila på en libertariansk grund. [7][8]”

          https://sv.wikipedia.org/wiki/Nyheter_Idag

            Du får väl läsa artikeln innan du kommenterar. Jag var uppenbart ironisk…

              Skulle vara ett svar till Anonym / 21:19

        Så du menar att dom har manipulerat socialdemokratens tweets?

        Jag är övertygad om att det blivit ett ramaskri i alla tidningar och på nyheterna ifall en sverigedemokratisk (eller moderat) kommunpolitiker hade twittrat samma saker som socialdemokraten gjorde.

          Buhu

            Jag antar att du håller med eftersom du inte kunde ge konstruktiv kritik.

      De har en steak and halloumisallad på O’Learys som är asgod! Köp den istället! (Ej reklam)

        Förstår inte hur vissa människor slaviskt fortsätter att försvara grillning precis som att grilla är en rättighet. Det går att grilla även på hösten och vintern också. Det är dessutom mycket mysigare att grilla då.

          Jag försår inte heller hur man ens har lust att grilla just nu. Man grillar ju för att det är trevligt. Men hur trevligt känns det att grilla nu, när hela naturen känns som en lättantändlig gräsmatta och man vet var priset kan bli?

          Näe jag grillar igen när regnet kommit. Även om det är först till hösten.

            Tänkte det också. Jag grillar sällan på sommaren när det är så varmt, det blir bara jobbigt. Varm sol och sen en varm grill man ska stå vid ? Svettigt!

    Att inte regeringen kan bistå med medel för att hjälpa till med mat och dryck för brandmännen och frivilligorganisationerna är ett jävla skämt! men ALMEDALEN har de fanimig råd med och alla andra jävla fester som bekostas av skattebetalare, vidriga jävla svin i kostymer är de vad de är!
    Folk som inte fattar att det gäller eldningsförbud i HELA LANDET, vad är det för brister i huvudet på dessa individer som inte förstår att det är BRANDRISK eftersom vi har en sådan torka! väx upp för fan!
    varför tackade Sverige nej till hjälp från Ryssland för att hjälpa till med branden? Hoppas att det fanskapet får sparken!

      Vem vill stå i skuld till Putin?

      Har inte tackat nej till Ryssland. In på DN med dig!

        Nej! Ut! 😉

      Det var 2014 vi tackade nej till hjälp från Ryssland, alltså inte i år. Att vi tackade nej då berodde på att planen var för stora för bla våra flygplatser ock skulle inte göra någon nytta.

    OT: Kissie är med i programmet ”En natt på slottet”

      VEM BRYR SIG? Hon är tabu

        ”Tabu är något som allmänt uppfattas som antingen mycket förbjudet eller alltför heligt för ”vanliga” människor att utföra. Exempel på förbud är kannibalism, pedofili och incest. Exempel på tabu är matrestriktioner inom religion, exempelvis halal och kosher, religiös vegetarianism och kannibalism”

        Jasså hon är tabu? Jahaja

        Tabu? ? Mkay…

        Vad? Varför är hon tabu?! Jag hade gärna sett programmet iaf, kanske går i repris.

        Personen kanske menar passé :p

          ? woops

        Förklara, varför är hon tabu?

        ?

    Även de vilda djuren behöver vår hjälp. Ställ ut vattenskålar till igelkottar och fåglar m.m. Så här gör du enkelt en vacker bivattnare också.

    https://www.naturskyddsforeningen.se/hjalp-ett-bi-bygg-en-bivattnare

    Jonna Jinton har även hjälpt till med eftersläckningsarbete.

    http://jonnajinton.se/volontararbete-vid-skogsbrand/

    Kan man inte hjälpa till med insamlingar/pengar så bönder som har foderbrist kan importera foder?

      Det låter som en jättebra idé! Kontakta folk inom Foderhjälpen så kan ni säkert bolla idéer fram och tillbaka. Skulle gärna hjälpa till men håller på med saker på annat håll. Hittade den här artikeln om Foderhjälpen.

      http://www.ja.se/artikel/57607/hitta-foder-med-foderhjlpen-2018.html

      Nej Camcam!! Malma gård behöver inte stöttas!!!! De ägs av Stefan Persson. Sveriges rikaste man som dessutom jobbar hårt på att köpa upp alla sjötomter på Värmdö. ”Bönderna” som står som ansiktet utåt för malma är bara anställda. Tror nog herr Persson har råd att köpa hem foder om det skulle behövas! Har du inte dessutom sett deras galna priser för köttet på Ica maxi. Som värmdöbo gör detta mig så förbannad och alla som går på detta och tycker malma är så gulligt… Källkritik alltid!
      https://www.allabolag.se/5567716773/malma-gard-ab

      https://www.expressen.se/dinapengar/sveriges-rikaste-fyller-70-stefan-persson-flyttar-in-i-villa-for-135-miljoner/

      (Ramsbury propertys ledning står med skyddad identitet men du är ju bra på att gräva.)
      Jag kanske borde skapa ”värmdöbevakning” för all skit som pågår i den här kommunen. Du får gärna hjälpa till! ?

        Så bönderna från Malma gård som svarar på Facebook är bara anställda? De agerar precis som om de äger stället. Är det kanske arrende? Annars är det väldigt skumt att låtsas äga en gård.

    OT ,Bella klarade inte en vecka med barnen. Eller vad har hon på gång?

      Är hon på vift?

      Det är faktiskt väldigt märkligt. Jag köper helt att hon är en persona och provocerar för att få läsare, men faktum är att hon verkar vara en rätt kass förälder. Eller kass och kass, hon verkar inte klara av att ta hand om barnen på egen hand. Att barnen ska åka till farmor och farfar ett par dagar på hennes vecka istället för Odds är väldigt märkligt, speciellt nu när hon har semester? Skillnad om de åker dit när hon ändå jobbar. Jag förstår faktiskt inte. Jag är ensam med mina barn nu när min partner jobbar på annan ort. Det är pissjobbigt stundtals men jag skulle aldrig vilja lämna bort dom ens ett par dagar. Då är jag ändå ledig tillsammans med dom hela sommarlovet. Behöver ingen klapp på axeln och vet att alla är olika, men kan inte riktigt sätta mig in i hur hon tänker. Det är väl därför hon är så provocerande.

        Men det kan ju vara så att farmor o farfar VILL att de ska komma just nu, kanske de varit bortresta på Odds vecka. Det KAN ju vara så att det är farmor o farfar som BETT om att få ha barnen hos sig eller barnen som ett om att få åka dit.?

          Ja absolut så kan det vara. Men man kan som förälder säga att man gärna har barnen själv eftersom man har så lite semester men att man gärna kommer dit tillsammans med barnen?

      Syftar du på att barnen ska vara hos sin farmor i två dar? Stackars ungar.

    Vad har hänt med Petra Tungården?

      Vad menar du?

        Bloggen?

    Ute på min baksida har kråkorna fest varje natt när jag vattnar gräsmattan. De verkar tycka att det är rätt skönt att få svalka sig. Katterna är så slöa i värmen så de orkar inte ens jaga fåglarna. Denna värme är sjuk!!
    (Vattnar med sjövatten)

      Vad fint! <3 Jag har ställt ut en vattenskål på balkongen och det är 2 skator som besöker den varje morgon. 🙂

      Och vanliga dricksvattnet kommer från…..? Just det. En sjö. Det innebär att det inte är mkt bättre att vattna trädgården med vatten direkt från sjön.

        Hon kanske bor nånstans där kommunen inte använder vatten från den lokala sjön?

        Mitt dricksvatten kommer från en brunn som borrats och innehåller grundvatten. Och trädgården vattnar jag också med sjövatten. För den sjö jag bor vid är ingen vattenreservoar.

        Mitt dricksvatten kommer från STHLM. ?
        Vi måste vattna (med sjövatten), då bostadsbolaget för ett par veckor sen rullade ut ny gräsmatta. ?
        Det går vattenspridare 24/7 här i området så det är så grönt och fint (till villaägarnas stora förtret, de slänger låååånga blickar mot våra gräsmattor ?)

        Vart jag bor kommer vattnet från en älv, tvivlar på att det vattnet tar slut i första taget ?

        Fast problemet med vattnet just nu handlar inte om att sjöarna sinar utan att reningsverken (som renar och sen skickar ut vattnet till hushållens vattenledningar) inte har kapacitet att rena snabbt nog för den ökade användningen som kommer av såhär varmt väder.

        Tror att det är väldigt få hushåll idag som tar sitt dricksvatten DIREKT från en sjö eller något annat vattendrag.

        Förutom typ Öland och Gotland är det få ställen i Sverige som kan få faktisk vattenbrist. Vattenbristen i Sverige beror på kapacitetsproblem, dvs att vi inte har teknik som kan rena tillräckligt mycket vatten vid värmebölja/när grundvattnet ligger under en viss nivå.

        Försök tömma Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och alla tusentals småsjöar genom att vattna gräsmattor. Det blir svårt, vi är liksom inte Las Vegas mitt i en öken eller Kalifornien.

    Totalt grillförbund i Kalmar län nu. Man får inte grilla i trädgården längre!

    I mitt län är det nu totalt eldningsförbud, vilket alltså innebär att man inte får ha öppen låga (grilla etc) ens på egen tomt. Men hur är det med rökning. Dum fråga kanske… Men borde det inte vara förbud för det också, rimligtvis??!

    Otäckt och tragiskt med bränderna. Värmen är jobbig nu, jag far illa precis som många andra. Undrar om det är värmen som gör folk lite ding i huvet också, såg på Magdalena Graafs blogg en kommentar att hennes tänder ser ut som sockerbitar ??‍? ?

    Att jockiboi gång på gång på gång försvarar SD och att det är ett ”demokratiskt land” gör mig så jävla förbannad, förstår han inte vad det är han sprider för signaler samt vad för parti han försöker stötta?

      Don’t worry, hans tittare har måååånga år kvar tills de uppnår åldern för rösträtt.

    Fler som inte kunde sova på grund av denna sjuka hettan inatt? Alltså jag dog lite mycket av värmen ?

      Du är/var inte ensam ??. Hela ”min” avdelning på äldreboendet ( både de levande och de andra som fortfarande hänger kvar) har hållit igång hela natten ?? Ska bli väldigt skönt att sova om en stund, frysboxen är en stark kandidat..

        Stark kandidat att sova i. Frysboxen alltså. Istället för sängen.. ptja.. god natt ??

    Nej Camcam!! Malma gård behöver inte stöttas!!!! De ägs av Stefan Persson. Sveriges rikaste man som dessutom jobbar hårt på att köpa upp alla sjötomter på Värmdö. ”Bönderna” som står som ansiktet utåt för malma är bara anställda. Tror nog herr Persson har råd att köpa hem foder om det skulle behövas! Har du inte dessutom sett deras galna priser för köttet på Ica maxi. Som värmdöbo gör detta mig så förbannad och alla som går på detta och tycker malma är så gulligt… Källkritik alltid!
    https://www.allabolag.se/5567716773/malma-gard-ab

    https://www.expressen.se/dinapengar/sveriges-rikaste-fyller-70-stefan-persson-flyttar-in-i-villa-for-135-miljoner/

    (Ramsbury propertys ledning står med skyddad identitet men du är ju bra på att gräva.)
    Jag kanske borde skapa ”värmdöbevakning” för all skit som pågår i den här kommunen. Du får gärna hjälpa till! 🙂

      Vad vidrigt. Han om nån har råd att köpa hem fodret. Att istället bestämma sig för att slakta djuren är bara vidrigt.

      Kanske tack vare att det är Sveriges rikaste man som äger den som den överhuvudtaget får finnas? Ingen ”riktig” bonde hade kunnat driva något med år efter år av flera miljoner i förlust och en omsättning på några miljoner. ”Bara anställda”? Kanske är fint för de ”bara anställda” om de får behålla sina jobb?

        Tror att du grovt missförstod frasen ”bara anställda”.

        Jag har inget emot bönder. Mina föräldrar är bönder. Jag är uppvuxen på en bondgård. De som driver Malma är jätteduktiga, ingen skugga på dem. Men försök inte intala mig att det är synd om dem och försök inte lura i mig att det är en liten gullig bondgård som sysslar med lite närodlat.

      Jaaaa, starta ”värmdöbevakning”! Jag är jättenyfiken på all skit som pågår?!! Och varför köper Persson upp sjötomterna och hur många har han hittills lyckats lägga beslag på? Han kan ju inte bo på alla ställen själv.

        https://www.svd.se/stefan-persson-investerar-pa-varmdo

        ”För att säkra miljön” ? jomenvisst, en riktig miljökämpe…

          Tack för länkarna, fattar inte hur jag kunnat missa detta. Men det ligger nog ekonomiska intressen bakom typ 99% av allt som sker i världen så jag är inte förvånad.

            Tack för visat intresse 🙂
            Ja du har rätt, sån är ju människan (oftast) men jag blir less på att det skall fjäskas och att ingen vågar ta upp sånt här och granska med kritiska ögon. Och ifrågasätta…

        https://www.expressen.se/kronikorer/lars-lindstrom/lars-lindstrom-familjens-egen-idyll/

        Vet inte varför de försöker få det till att han gör något bra. Vem som helst med lite kritiskt tänkande förstår väl att det är för egen vinning? Hos mig lämnar det en sur smak i munnen…

    Nu har Bella hälsat på hos Ashkan och Emma ”I närheten”. Är två mil ”I närheten” med stockholmsmått mätt? Det är avståndet mellan deras respektive boenden. Eller vill fröken bara antyda att hon nääästan bor på Djursholm? ?

      Skulle nog säga att två mil är i närheten var man än bor, tex i norra Norrland kan det vara 25 mil och fortfarande ” i närheten”

      Jag skulle inte säga i närheten i detta fall. Jag tror att hon vill få det att verka som att de också bor på Lidingö.

      Nej, inte i närheten med stockholmska mått.

      Fågelvägen (/båtvägen) är det inte så långt. Kanske blev de upphämtade i båt och då är det ”i närheten”.

      Så tröttsamt att ni försöker hitta fel i exakt allting, det sänker nivån på hela Bella-granskningen.

      Nja, beror på skulle jag säga. Då majoriteten av stockholmare framför allt använder kommunala transportmedel så innebär ”i närheten” snarare hur enkelt det är att ta sig dit. Dvs om det ligger på samma pendeltågs-, tunnelbane- eller snabbusslinje så är det i närheten om man kommer dit på typ 15 min, medans samma sträcka men med många byten/långsam buss med en miljon stopp så är det långt bort.

      Om man kör bil och inte i rusningstrafik blir det löjligt då typ allt i alla närkommuner är i närheten. Det tar t.ex. lika lång tid att köra från Lidingö till Djursholm som från Lidingö till Kista (problemområde i Stockholm)

      Haha gud snacka om att leta fel… Skulle hon försöka antyda att hon nästan bor i Djursholm när hon är gaaanska så öppen med att hon bor på Lidingö? ?‍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.