Har ni sett Ida Wargs förlossningsvideo?

Förlossningsvideon är det som gav Margaux sitt stora genombrott och som ledde hela vägen till en kvartsfinal i vårens omgång av Let’s Dance, så när jag såg en pre-view på Ida Wargs video från när hon födde sonen Elvis så fick jag känslan av att hon skulle försöka en liknande video.
Men så var icke fallet.
Ida har överjävligt ont innan hon får sin epidural och visar inte riktigt upp samma skojfriska attityd som Marguax och Jacob gjorde. Pärlan målade inga tånaglar på Wargen, men däremot var han uppe och småbuggade lite med henne för att hjälpa till att göra henne lite mer öppen.
Idag valde att föda sittande på knä och Elvis hade en faslig brådska att komma ut, men det är väl det enda sättet för en Elvis att göra entré på tänker jag.
Jag undrar om Idas livmoder lättat suckade ”Elvis has left the building” när han till slut slank ut?

Men de är så fina att titta på, dessa förlossningsvideos och jag blir lite rörd och fuktig i ögonen av dem.
Jag lärde mig även någonting nytt idag – avnavling och inte bara det utan SEN avnavling.
Det är det jag och THK håller på med – sen avnavling. Jag kommer kanske aldrig riktigt kunna klippa navelsträngen med honom, men så är han ju mammas lille knoe också! 🙂

Kommer ni ihåg att Jocke och Jonna var så arga för att de inte fick filma sin förlossning i Norrköping! 
Välj det här sjukhuset, vetja – här var kameran med in i det sista!
Lite svårt att tajma kanske, men var gör man inte för konsten?

103 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    On topic men ändå inte: Heter det ”Min förlossning” eller ”Barnets (i det här fallet Elvis) förlossning”? Någon språkpolis som känner sig manad att upplysa mig? 🙂

      Mammans förlossning men bebisens födelse

      Enligt svenska akademiens ordlista betyder förlossning ”(kroppens) ut­drivning av foster ur moder­livet” så skulle absolut säga att det är min förlossning, inte barnets.

      Orka

        Kram och kärlek till dig ❤️

    Bara för att Ida fick filma behöver det inte betyda att alla fritt får filma. Inte säkert att all personal går med på det. Personalen ska respekteras! Det är deras arbetsplats. Dessutom tror jag det är få personer som öppet vill att någon filmat när de utför sitt arbete för att sedan publicerad på youtube (på en kanal med 500 000 ? tittare).

      Jovisst, men på Jonnas sjukhus hade de ju sagt ett generellt nej så hon lär ju öka sina möjligheter om hon byter till Idas.

    Varför vill man dela med sig av det här? Förstår om man vill filma till sig själv men att VEM SOM HELST ska kunna ta del av ens största ögonblick i livet, och väldigt intima… Jag fattar det inte

      Fattar inte varför man filmar förlossningar överhuvudtaget?
      Inte som att man kommer samla familjen om 5-10 år och ba:
      ”Ät upp tacosen och kom hit allihop nu ska vi kolla på Kalles förlossning!”

        Jag vet en familj som tittar på barnens förlossningsvideo varje gång något av barnen har födelsedag…

          Jisses, jag tycker det är illa nog att min mamma ALLTID vill titta på Sunes sommar dagen innan min födelsedag eftersom hon såg den på bio dagen innan jag föddes…..

            Åh gud vad gulligt!!!

            Det där var det gulligaste jag läst idag ?

          Sjukt! ??

          Med i en sekt?

        Man har det ju för att få titta tillbaka på själv, för föräldrarnas skull. Jag var så hög på lustgas, allting blev så blurrigt i slutet så det känns fint att ha nåt klipp man kan titta på i efterhand

      Varför vill någon kolla på det?! Det fattar jag verkligen inte

        Amen ??

        Jag tycker att det var sååå fint!? Har själv fött barn och blir tårögd över Idas glädje och min egen som jag minns det. Videon visar ju inget mer än ungefär hur det brukar gå till när ett nytt barn kommer till världen.

    Hade gärna haft en liten filmsnutt från när barnen föddes, men absolut inte hela förloppet.

    Du har skrivit Idag valde istället för Ida

    Black Mirror
    Börjar allt bli en sjuk värld då typ allt ska exploateras….
    Tur att allt gick bra under förlossningen, det är inte alltid det är självklart.

      Det har jag inte ens tänkt på. Nej fy, ens att radera den filmsnutten skulle ju gjort ont i hjärtat i ett sånt läge

      Fast om en förlossning går dåligt finns det bog många som gärna använder film och bilder för att bearbeta. Varför skulle man behöva radera materialet i så fall?

    Ok det var kul första gången hon Margaux gjorde det, men nu börjar det bara bli osmakligt. Måste allt ut på kanalerna för allmän beskådan?? Suck!

      Eller hur?! Fö vem förutom föräldrarna är detta intressant liksom?! Stackars unge med som blir så exponerad utan att be om det ens…

        Ja nu är det som de kommit på ett nytt sätt att få pengar/uppmärksamhet på….

        Jag tycker jocke och jonna faktiskt hade en bra förklaring varför dom ville filma och jag brukar inte va ett fan av vad dom säger. Dom känner att man fått se allt som leder upp dit och då känns det fel att inte visa the big moment då det är tack vare följarna dom är där dom är. Men de ska släppa på nån betalkanal så dom tjänar extra på det och kan lägga undan till dottern, då hon ändå är huvudperson.

      Fast. Har man fött barn någon gång så vet man att de allra flesta automatiskt delar med sig av sin historia.
      ”Förr” kunde det bara göras muntligt på typ fikarasten, kafferepet, syjuntan.
      Sen kom möjligheterna att dela med sig på sin bloggar och nu gör man det via youtubekanaler.
      Det är alltså inget nytt att berätta sin förlossningshistoria, det är möjligheten att berätta den som är ny. Fördelen för den som inte vill höra här är ju att man kan välja bort. Det gick inte på syjuntan.

    Man får filma på förlossningen. Det är en rättighet man har i detta rättssäkra samhälle, du har all rätt att dokumentera din kontakt med vården, poliser, socialmöten etc. Det viktiga här är att det inte förhindrar vården, så man kan inte kräva en bra produktion med snygga kameravinklar, välja ljus etc. För syftet är inte att göra något snyggt, utan att visa hur du blev behandlad.
    Och då får man inte heller räkna med ett team, utan att den som följer med (vanligtvis barnets pappa) håller i kameran.

    När det kommer till publicering får inget som kan identifiera en person vara med, så det räcker troligen inte bara med att blurra ansikten utan det kommer behövas blurra mer och förvränga de anställdas röster. En tumregel kan vara att en anställd som inte var med men jobbar på samma sjukhus ska inte kunna identifiera sina kollegor med filmen, då är det tillräckligt.
    Alternativt att barnmorskorna går med på publicering, med eller utan ersättning. Vet ej om de har något i sitt avtal mot sin arbetsgivare att de inte får göra liknande saker utan deras godkännande så det kan vara ett hinder dock.

    Dock har landsting försökt få förbud för filmning, men de står tyvärr inte över din rättighet att dokumentera vården.

    Undantag är om födseln sker i ett så kallat skyddsobjekt vilket är fastigheter som ej får filmas/fotas enligt lag men det är en annan historia.

    Sen tror jag att detta kan reta upp barnmorskorna. När mitt barn förlöstes så försökte jag hela tiden stötta min fru samt hjälpa så mycket jag kunde för att underlätta för barnmorskorna att göra sitt jobb och samtidigt hålla mig ur vägen. Då fick jag så mycket mer tillbaka av dem, och de var verkligen snälla mot mig även när min fru var huvudpersonen. Jag hade en hård fåtölj att sova i, men de rullade in en sjuksäng till mig när det drog ut på tiden så jag också kunde försöka få någon timmes sömn. Denna service ska man inte få normalt.

    Det jag vill få sagt är att man ska behandla barnmorskorna med respekt för en chans att få det lilla extra.

      Det du kanske borde vilja ha sagt är att man ska behandla barnmorskorna med respekt för att de hjälper barn till världen, oftast under mycket hård press och avskyvärda arbetsvillkor.

        Det ser jag som självklart, absolut bör det nämnas så det var ett bra påpekande från dig.

        Mina tankar var mer hur det är om en bloggerska kommer in och kräver sin rätt att få filma. Det tror jag kan leda till att man sjunker snabbt i prion hos personalen som inte gör med än det de ska.

          Fast nu har du fel. Det råder sekretess på sjukhus och det är inte din rättighet att filma eller fota.

          ”I ett beslut den 27 mars 1987 (dnr 601-1986) godtog JO att en sjukhusledning av integritetsskäl hade förbjudit fotografering utan särskilt tillstånd i sjukhusets lokaler, inklusive en cafeteria dit allmänheten hade tillträde.”

          https://skl.se/download/18.1ef7dbdf15506eb5b09d2cea/1467028098863/SKL-Film-och-fotoforbud-sjukhus.pdf

          Micke: Det väntar ett svar till dig om att du har fel ang att du har rätt att filma på sjukhus.

            Jaså, vad väntar svaret på? Får se om jag hinner svara sen.
            Spännande.

              Finns ingen rättslig utskriven rätt att filma i lagtext, men det finns heller förbud utskrivet. Därför står din rätt att dokumentera kontakt med vården väldigt högt. Du vet att läkare och sjuksystrar gör fel ibland.

              Här har du lite information av JO har att säga om saken när en läkare vägrade vara med på inspelning av samtal.

              https://www.jo.se/PageFiles/7117/5043-2014.pdf

              Svaret väntar på att CamCam släpper igenom det. Där är ett citat med från lagen och länk till den.

              Du får dokumentar men inte med film och foto. Andar patienters rättigheter och sekretess går före ditt sätt du väljer på att dokumentera.

                Nu har det kommit något. Men fortfarande inte någon länk till lagen som du lovade så jag blev besviken. Det där är ett JO-utlåtande jag skulle lätt överklagat till förvaltningsrätten om jag ville filma.

                Åter igen, detta är inte förbjudet enligt lag.

                Skulle vara helt underbart att se Region Östergötland argumentera för ett filmningsförbud i förvaltningsrätten.

                Kom ihåg att Region Östergötland (dit jonna ringde) som har filmat patienter i sin akutmottagning för kommersiella intressen (tv-serien sjukhuset). Då det är akutmottagning så är det högst troligt att de hämtat tillstånd till publicering i efterhand, så de har med andra ord filmat fritt. Var inte vissa patienter även blurrade, då innebär det troligen inget tillstånd.

                Skulle den regionen kunna ha något som helst argument för integritetsskäl för andra patienter att filma inne i sin förlossningssal där man är enda patient?

                Skulle de ha mage att motsäga filmningsförbud för dokumenterade i ens kontakt med vården men det är ok för en yrkessåpa. Då tror jag de får se över sina prioriteringar eller söka sig efter ett annat jobb.

                  ”Sjukhus kan få undantag och får på grund av integritets- och sekretesskäll införa fotoförbud i sina lokaler trots att de delvis är allmänna platser, uppger SKL, Sveriges kommuner och landsting.”

                Fast i länken du skickade står ju inte att man generellt inte får fota och filma, utan att specifika sjukhus enligt bedömningen kan välja att förbjuda det iaf om personalen inte ger sitt medgivande till att synas?

        Avskyvärda arbetsvillkor? Ok om du menar ute mitt i ett krig.

          Ute i krig? Förlossningsvården ÄR ett pågående krig ska du veta.
          Att ha hand om 4-5 födande på en och samma gång. Att behöva förlösa med några minuters mellanrum där du inte bara riskerar människors liv pga av att du inte kan klona dig, men du riskerar även din egna legitimtion mitt i detta kaos.
          Varför sticka under stolen med att denna pressade förlossningsvård leder till att fler kvinnor blir förlossningsrädda!! Många förlossningar slutar i sugklockor, klipp, katastrofsnitt då man driver och manipulerar förlossningen snabbt fram för att göra plats till nästa kvinna som står och trycker i fikarummet.
          Personalen ska vi inte prata om. Många går in i väggen. Kissa, äta, byta mensskydd.. vad är det liksom? Åka hem med gråten i halsen för att man nekat kvinnor våra trygga famnar då vi är tvingade till att prioritera det mest akuta.
          Tycker du att det hör till det normala så tycker jag uppriktigt sagt synd om dig.
          Ja. Det är en krigszon.

            Tagga ner. Kändisarna som filmar får ju jättebra hjälp. Fan vad du tar i?? Vi är priviligerade i sverige. Tänk dom som får födda tex i syrien. Kan du inte se skillnaden?

              Är du på riktigt? ?
              Ska vi jämföra Sverige med ett land i krig? Då kan vi ju slopa alla lagar och regler eftersom någon alltid har det sämre. Vi vill väl ändå att Sverige ska vara ett föredöme, inte ett ”ja det är ju bättre än i Syrien i alla fall”.

      Det är kvinnan som förlöses, inte barnet. Barnet föds.

    Åhhhh så fint ????? Bästa halvtimmen idag!

    Åhhhh så fint ????? Bästa halvtimmen idag! ❤️

    Jättefin video, men LOVAR – det är precis lika fint att få barn via kejsarsnitt och man älskar barnet lika mycket! ????

      Absolut.
      Likaså vid adoption, äggdonation, spermiedonation eller annat sätt att bli förälder. Alla barn ska vara älskade av sin/sina förälder/föräldrar.

        Fast adoption eller donation kan ju ALDRIG vara samma som att det faktiskt är ens egna gener. Sedan att det är bättre än ingenting och att barnet ändå är älskat är en annan sak.

          vad är det du menar inte skulle vara samma? Menar du att kärleken till barnet är annorlunda eller vad syftar du mer specifikt på?

            Upplevelsen du får mellan mamma och barn under förlossningen är något du inte upplever via adoption/äggdonation osv.

              Haha men va?! Vid äggdonation bär du ju ändå barnet…?

              Ok. Så vad drar du in egna gener i ekvationen för då? Då kan du väl säga att upplevelsen av att få ett biologiskt barn och ett adopterat är olika (vilket iofs alla upplevelser av förlossningar också är). En sperma-/äggdonation gör väl inte att din upplevelse vid förlossningen blir annorlunda?

              Har du själv ett barn som blivit till med hjälp av donerade könsceller? Det har jag och jag lovar dig att jag känner precis samma band till henne som till mina genetiska barn. Förlossningsupplevelsen var inte ett dugg sämre ned henne heller. Utveckla gärna varför man skulle känna mindre eller annorlunda för sitt barn som kommit till tack vare donerade könsceller?

              Men tyst nu lilla troll. Du vet i n g e n t i n g om vem som får vilka band. Du vet vad DU känner.
              Jag känner för min hund som jag tänker mig att föräldrar känner för sina barn. Det finns föräldrar som aldrig kan skapa emotionella band till sitt barn. Det finns mammor som drabbas av förlossningsdepression och får kämpa med känslorna. Det finns pappor som kämpar för att skapa band till barnet de inte burit. Det finns pappor som förälskar sig i barnet sekunden det blir till. Det finns föräldrar som adopterar bort sitt barn och aldrig glömmer. Det finns föräldrar som adopterar bort sitt barn och aldrig tänker på det igen. Det finns adoptivföräldrar som ångrar att de adopterade. Det finns adoptivföräldrar som skapar så starka band till sitt barn att det är som telepati mellan förälder och barn. Det finns föräldrar som ångrar att de blev föräldrar. Det finns miljarder av människor och miljarder av olika känslor och psyken och problem och kärlekar.

              Känns förlossningen annorlunda att föda ett barn när ägget är donerat menar du? Man får anta att du testat båda, annars låter det som en rätt konstig grej att vara säker på?

          ”Bättre än ingenting”, ja det låter ju som en sund inställning när man adopterar ett barn.

      Nu sa ju inte Ida att man älskar sitt barn mindre om man inte föder vaginalt, men såklart kommer en sån här kommentar. Jag har fött både vaginalt och kejsarsnitt (inte frivilligt men situationen krävde det), såklart att det är olika upplevelser. Båda får jobbet gjort så att säga så det är väl det viktigaste men jag håller med Ida ändå.

    Förstår inte varför man överhuvudtaget vill fläka ut sin förlossning till beskådan nånstans på nätet

      Pengar.

        Finns många som deltagit i teveprogram om förlossningar utan att de lär tjänat några stora penar på det, t ex ”en unge i minuten” (antar jag). Folk har väl olika känsla för vad som är privat.

      Finns mycket man inte förstår, men det här är ju frivilligt att titta på, enkelt som fan att låta bli.

    Jättefin film, tycker ju detta är magiskt men då jobbar jag å andra sidan som barnmorska. Hade känts sådär faktiskt att ha nån som filmar mig men å andra sidan har jag ställt upp på bild när folk velat efteråt osv vilket är helt ok för mig! Det jobbiga känner jag är att vi inte har bra förutsättningar för att göra ett så bra jobb vi vill göra. Att både ha press på sig från arb platsen med fler och fler att ta hand om och skyhöga förväntningar av de blivande föräldrarna gör att man alltid känner sig otillräcklig. Är så trött på dessa orimliga krav att gett upp min passion att jobba på förlossningen och nu letar andra jobb. Jag står liksom inte ut med otillräckligheten, arbetstiderna, den tyvärr låga lönen men mest av allt är jag orolig att nån ska fara illa..

      Tack för det du gör, du är en hjälte! ❤️ Hoppas situationen förbättras drastiskt för er!

      Det får man inte utan ditt tillstånd. Den nya GDPR-lagen ger dig än mer rättigheter i det fallet. ?

        Det är inte en lag utan en förordning.

          Vilket är i stort sett samma sak. Det är bara en detalj som skiljer de två åt.

            Nja, en förordning är inte en lag varav de olika benämningarna. Men eftersom du har koll på att skillnaden finns så utgår jag från att du kallar det lag med mening.

              Det är i stort sett samma och jag kallar det för lag för att få vet vad en förordning är och tycker det låter mildare vilket det i tex det här fallet inte precis är. Tror inte någon svensk lag hade kunnat döma till lika stora summor som den förordningen ger utrymme till.

                Då är vi i alla fall överens om att gdpr inte är en lag?

                  Sådär överrens …..

                  ”Förordningar är regeringens medel att med stöd av medgivanden i gällande lag (det vill säga med stöd av riksdagens bemyndigande i lag) meddela kompletterande föreskrifter. Det sker enligt regeringsformens 8 kapitel 7-12 §§. Utan särskilt stöd i lag kan regeringen enligt samma kapitel (8 kap. 13 §) utfärda bestämmelser om.”

                  Och det här…

                  ”En EU-förordning som har trätt i kraft är direkt tillämplig och gäller i alla medlemsländer utan att inkorporeras eller transformeras till nationella rättsregler. Den blir en del av den nationella lagstiftningen genom sitt ikraftträdande. Förordningar ska tillämpas direkt av nationella domstolar och andra myndigheter.

                  Ett medlemsland får inte anta rättsakter som går emot det som står i förordningen. Om det visar sig att medlemslandets nationella bestämmelser strider mot en gällande förordning är det förordningen som gäller.”

                Gud vad jag är trött på ditt allvetande!!

                  Sorry not sorry? ??

                Är det bara jag som fick en déjà vu-upplevelse av den här lag eller förordning-diskussionen?

    Nej, totalt ointresserad.

    Jag har sett den och den var bra. Hoppas mammas lilla knoe THK och lilla snöboll mår bra. när jag hade min katt kallade jag henne ibland mammas lilla mysråtta. Vad jag saknar henne.

    Började kolla men fick stänga av. Förlossningar intresserar inte mig alls och de gör mig illamående?

      Samma här.
      ”Livets mirakel”? more like ”Smärta och risker i en sörja av äckel för att bidra till överbefolkningen”

        Du verkar älska människor.

          Nej. Tvärtom.

      Jag har fött ett barn och kommer föda nummer 2 under hösten, om allt går som det ska. Men har aldrig klarat se en förlossningsfilm. Det känns för privat. Känns inte helt okej att titta på av någon anledning. Och sen tycker jag att det är helt sjukt att det ens går att få ut något i den storleken så är inte särskilt lockad av att titta på det ? känns som att man står och tittar in i någons fönster, på något privat.

        Hahaha något av den storleken ja, alltså, hela down there drar ihop sig av bara tanken på att ens föda ett barn hahaha huuur får det plats!!!??

    Jag är förslossnings fotograf och det är SÅ SINNESJUKT FANTASTISK att vara med under en födsel! Blir som hög varje gång! Här kan ni se lite censurerade foton: http://www.intagram.com/linneageiger

      Mörk hårig kvinna?

        Mörk hårig sjuk sköterska?

        Haha poäng, är så dålig på särskrivnings regler

    OT:
    Bella ska spela in ett avsnitt för Framgångspodden.
    Blir intressant. Kommer hon att säga något vi inte hört förut?
    Hoppas att hon inte får mala på med sina osanningar som förut utan att vi för en gångs skull får veta något nytt.
    Heja!

    One Born Every Minute brukar vara kul att se ibland men skulle aldrig sätta mig och titta på random förlossningsvideor på Youtube. Lockar inte alls.

    Men åh! Så fint! Kunde inte hålla tillbaka mina egna tårar, slängdes tillbaka till min egna förlossning. Och relaterar till 100% med epiduralen.

    CamCam finns någon möjlighet att den kommentar med flest likes i varje inlägg poppar upp under inlägget.
    Vore kul att läsa.

      Bra idé!!

    Har sjukt svårt för Ida, känns så tillgjord och falsk, inte minst i hennes podd. Var säker på att förlossningsvideon skulle vara en copy på Margauxs, kopiera framgångsreceptet att ”titta så peppig man kan vara fast man har föder barn” (verkar dock genuint hos Margaux) meeeeen verkligen inte. Blev förvånad ändå men förstår såklart att man inte orkar vara fejk när man har så ont.

      Jag med. Gillar henne inte alls. Känns som en tonåring fast hon är 30+ Lyssnade lite på senaste podavsnittet och det är ju helt sjukt hur de besvarar kritiken de fått. Som två trotsiga barn. Hur kan man ha de här stollarna som förebilder? Blir mörkrädd

        Har inte lyssnat, men det som är sjukt att det finns folk som kritiserar sköra nyblivna mammor för tokerier de inte har med att göra.

    Jag ska föda för första gången om en månad och jag tyckte videon va jättefin. Jag blev nästan lite peppad, även fast jag egentligen är livrädd… För mig är det supernyttigt att se det här innan för att få lite uppfattning av vad jag har att vänta, utan att det är massa blod och kladd som skrämmer upp en.

      Läs Ina May Gaskins Guide to Childbirth!
      Så bra!
      “There is no other organ quite like the uterus. If men had such an organ they would brag about it. So should we”
      ― Ina May Gaskin

      Läs Föda utan rädsla! Du kan låna den på bibloteket och den ger många handfasta tips på hur du kan tänka/göra under förl

      Samma för mej. Man får se hur det är både intressant och peppande.

    Fin video! ?

    Jättefin video, och många har nog nytta av att se en förstföderskas upplevelse❤

    Bra video. Grät en skvätt och igenkänning var stor från mina döttrar. Tänkte desamme varför J&J måste ha det så jä*la perfekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.