Har Ben Mitkus stulit delar av sin låt?

https://www.youtube.com/watch?time_continue=26&v=FfJ_09i2Yz0

För ett par dagar sedan släppte Ben Mitkus låten ”Saturday” som omedelbart anklagades vara ett plagiat av en annan Youtuber – Hydra – som ansåg den vara på tok för lik låten ”Saturdays” av Besomorph.
Förklaringen är den att upphovsmännen bakom låten inte bara låtit Ben använda delar av en färdig demo utan de har även sålt den till ett sample-bibliotek där vem som helst med en licens nu kan använda den. Vilket verkar ha skett då Besomorphs låt kom ut några dagar före Bens.
Problemet som uppstår – förutom att låtarna är lika – är att texterna är identiska på vissa stället vilket innebär att en låt kommer räknas som ett original och den andra som en version, sampling eller cover. Den som är sist kommer alltså inte få några royaltypengar för de identiska delarna utan kommer behöva ge upp alla eller delar av dem beroende på hur originallåtskrivarna och/eller deras musikförlag väljer att se på saken eftersom biten som sålts till ljudbiblioteket nu är friköpt och inte kan tillskrivas någon upphovsman. (Sorry för tekniskt babbel)

Men bli inte överraskade om ni hör fler låtar som påminner om Bens och Besomorph.
Det här är nämligen inte helt ovanligt i musikbranschen. Beats och tracks skickas kors och tvärs mellan upphovsmän och studios med förhoppningar om att någon kommer vilja använda dem och ibland vill ingen ha dem….och ibland vill fler än en ha dem och då kan det bli som i fallet här ovan eller som när Beyoncé och Kelly Clarkson släppte två låtar som lät chockerande identiska.
Sanningen? Låtskrivaren och producenten Ryan Tedder gav dem samma track att skriva till utan att säga något till någon av dem. Resultatet?

Det här:

Nu är ju Beyonce och Kellys låtar inte det minsta lika när det kommer till text och arrangemang utöver bakgrundsspåret, men på den här nivån av musikindustrin blir det nästan pinsamt att sådant här får hända. Förutom för Ryan Tedder – han skrattar nog hela vägen till banken. 🙂

35 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag gillar Bens låt. Men jag gillar inte att han fått det att framstå som att han gjort allt själv ihop med Arri. Detta fram till att hydra ”avslöjade” honom och då kröp han typ till korset.

      Inte någonstans har jag faktiskt sagt att jag skrivit låten. Jag har sagt att det här är 100% jag däremot, inte att jag skrivit den 100%, vilket vi inte gjort. Produktionen är helt annorlunda samt att vi har skrivit en hel refräng och vers 2. Jag har inte fått det att framstå som jag själv gjort allting, det är vinklat så från hydras video.

        Fast jag följer både dig på Instagram och på youtube och jag vet att fler är samstämmiga med mig med att du fått det att framstå att du gjort låten på egen hand. Sen kan det ha varit med flit eller inte, men det ändrar inte det faktum att man lätt kunna tolkat det så. Det har med hur du har lagt fram hela låtgrejen för oss följare.

          Nja, det är Hydras egna ord som folk följer. Kollar du på all material jag lagt upp så får jag faktiskt inte det att framstå som det någonstans.

            Fast vem säger att jag öht sett Hydras video? Det är min bedömning, ingen annans. Jag tittar på allt ditt material, för jag gillar dig och det du gör, men jag anser, jag, ingen annan, att du framfört det som att du gjort låten. Inte att det var på det här viset som det nu är.

        ??????

    Jobbiga varannanveckaslivet hos My. I mina ögon verkar det dock vara varannanhelg. Pojken sätts på flyget och livet kan fortgå i Sthlm. Lika bra att säga upp boendet där för många nätter kan de inte ha sovit där. I valet mellan sig själv och sonen ser vi prio.

      Varför bryr du dig ens?

      Pojken har en väl fungerande mamma och pappa. Två andra vuxna som finns för honom. Syskon som finns närvarande.Kärlek och omtanke vem han än är hos.

      Bekymra dig om barn som verkligen far illa istället.

      Uppriktigt tror jag du skiter fullkomligt i hennes son. Du är bara, helt obegripligt ute efter att krossa en annan mamma.

      Dock, det säger mer om dig än om någon annan!

      Var inte så besatt av andra människors val. Se över dina egna ist. Verkar finnas en hel del att omprioritera då du tycks tro att du är satt till jorden för att döma andra mammor, som liksom du och jag gör allt det vi tycker är bäst för våra barn.

      //Moa

      Vilket vi inte har med att göra.

    En fråga bara. Det går ju tydligen bra att bädda in yt-klipp, så kan du inte använda dig av det istället i framtiden istället för den spelaren du brukar använda när du laddar upp egna klipp? Det är så kopiöst mycket mer användarvänligt?

      Har för mig att hon använder Nyheter24s spelare för egna filmer för att då tjänar hon pengar på det, typ nåt sånt ?

        Aaah, tack för förklaringen ? då får jag återgå till att hata den där spelaren i lugn och ro ?

      Tittar aldrig på klippen på den spelaren. Orkar inte se tre reklamfilmer innan själva klippet börjar.

    Isabella: “ Jag har fasta skönhetsbehandlingar hemma regelbundet vilket underlättar vardagen. Var tredje vecka har jag fransar, varannan måndag har jag manikyr och pedikyr och varje tisdag har jag spraytan. Väldigt smidigt.”

    Och varje morgon torkar någon mig i arslet. Så smidigt!

      Å andra sidan är det väl iofs bra att hon är ärlig med hur jävla mycket tid hon lägger på sitt utseende nu. Så kidsen fattar det.

      Med tanke på hur lite ”riktigt” arbete hon lägger i skoföretaget och ”kladdochkrämföretaget, fattar jag inte vad hon gör. Förutom att bli fotograferad till sin egna blogg.
      Vad gör människan, förutom att vifta med håret och nyrikt visa upp all lyx som hon har och använder sig av.
      Vad hände med klädföretaget som hon blev delägare i?

      Nej, jag är inte avundsjuk, för jag kan köpa allt hon har om jag vill. Kontant! Förutom det nya huset dårå.

        Fast hon arbetar bara i krämföretaget, resten är hon delägare i. Att vara delägare betyder inte att atthon arbetar i företaget ifråga.

        Om ni ska gnälla och klaga så vore det bra om ni vet hur det ligger till innan.

      Har du bekymmer med det? Finns det ens rövtorkare?

        Fanns förr i tiden. Var enorm ära att få torka kungen i arslet (skojar ej).

    Isabella, ”Blondinbella”, Löwengrip är endast 27 år men har trots det gått från modebloggerska till affärsdrottning. Hon har flera egna bolag och har även investerat i techbolag med miljonomsättningar.

    Läs mer: De är tech-Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40

    Genom kosmetika- och skönhetsbolaget Löwengrip Beauty AB, som grundades 2013, har Isabella Löwengrip fått igång en rejäl affärsverksamhet. Under 2016 omsatte bolaget 35,3 Mkr och resultatet hamnade på 3,7 Mkr. Därmed kunde Isabella Löwengrip ta ut 2 Mkr till egen ficka efter årets slut.

    Bolaget ökade under förra året omsättningen till 47,3 Mkr, men med sämre marginaler i och med att resultatet slutade på 640 000 kronor. Det innebar att det inte blev någon utdelning för grundaren.

    Genom sitt andra bolag, ISPI Holding AB, kunde Isabella Löwengrip tillsammans med kollegan Pingis Hadenius under 2016 ta ut strax över 2 Mkr. Förra året omsatte bolaget endast 930 000 kronor, men en utdelning på 3 Mkr togs ut från bolaget.

    Isabella Löwengrip driver även incubatorbolaget Nordic Tech House som förra året omsatte 1,5 Mkr och investbolaget Löwengrip Invest AB. Det sistnämnda hade under förra året en omsättning på 7,1 Mkr och ett resultat på 4,1 Mkr. Isabella Löwengrip passade också på att ta ut 525 000 kronor under förra året.

    DI Digital som granskat influencers
    https://digital.di.se/artikel/utdelningar-pa-tiotals-miljoner-sa-gar-det-for-influencerbolagen

      Hm, har Bella någonsin beskrivit sig som modebloggare?

        Mode har väl aldrig varit Bellas starka sida precis.

      Men alltså, är det idioter på DI? Sedan när är artisten Zara Larsson att betrakta som influencer? För att hon tycker saker och sätter feminism på agendan?

        Antagligen är det antalet följare på Instagram som avgör.

      Resultatet är ju 314 000 för Löwengrip Beauty, och inte 640 000?

      Hur kan hon ta ut så mycket från Ispi när bolaget inte omsätter alls lika mycket? Det kommer väl slå på nästa år?

      Isabella, ”Blondinbella”, Löwengrip är endast 27 år men har trots det gått från en fjortisbloggerska till luftslottsdrottning. Hon tar ära för att ha byggt flera bolag och har även låtsasinvesterat i techbolag med monopolmiljonomsättningar.

      Läs mer: Hon är influenser Sveriges #1 serielögnare under 40: https://bloggbevakning.se/2018/04/26/har-avslojas-isabella-blondinbella-lowengrips-logn-om-sin-bloggstatistik/

      Genom en noga genomarbetad strategi att manipulera sina läsare genom provokationer som började när hon var 14/15/16/ett annat liv för vi vet inte längre, har Isabella fått en rejäl kritikerskara som avslöjar hennes lögner och hittepåaffärer. Under 2017 skilde hon sig efter att ha varit gift i 3 PERFEKTA år och har nu ”delad” vårdnad av sina två barn. Därmed kunde Isabella Löwengrip hitta ett nytt sätt att mjölka manipulationer för egen vinning – skilsmässan.

      Manin ökade under förra året omsättningen till en massa jävla dumma idéer om en ”fråga om framgång,” ”en bloggplattform” och ”en ny brand” som ledde till att en Bella karaktär introducerades till följarna: singel-översminkade-business-spraytannade-iskalla mamma. Detta ledde till sämre marginaler och med ett slutresultat på fler desperata lögner. Det innebar att det inte blev någon utdelning för grundaren.

      Genom sina andra bolag kunde Isabella Löwengrip tillsammans med kollegan Pingis Hadenius under 2016 och 2017 skriva en bok, Aktiedrottning som floppade totalt. Förra året omsatte bolaget inte så mycket pengar som Isabella påstår men hon kämpar på med lögnerna i hopp om en utdelning i form av diademband.

      Isabella Löwengrip driver även incubatorbolaget Nordic Tech House som ingen riktigt fattar vad de gör. Det är inga konstigheter för serieentreprenören eftersom hon har en lång erfarenhet av förfallna projekt. Till raden av projekt som aldrig blev av kan vi på FakeIt lista en entreprenörsgymnasium, Bellme, Being Bella, Classified, MBA i Zurich, Economista. Isabella Löwengrip passade på att låtsas så inte är fallet.

        Hahha men exakt, så borde det stå. Räcker med att kolla hennes gamla förläsningar om själva starten;
        ”Så jag började… och ljög i två års tid”.

        Vilken inspirerande person, heja!

      Blondinbella kommer för alltid vara ” endast *insert age* gammal ”

    Med tanke på alla triljoner låtar som skrivit sedan urminnes tider (ja, i alla fall sedan man började ta ”copyright” på låtarna) måste det vara oerhört svårt att inte råka plagiera delar av andra låtar.

      Men hur råkar man plagiera i princip nästan en hel låt? Det många reagerat på är att Ben pratat om sin låt som om han har skrivit texten helt själv och producerat den helt utan någon annans hjälp.

      En triljon låtar…
      Det skulle innebära att alla människor någonsin vilket uppskattas till 100 miljarder, ha skrivit 10 miljoner låtar styck i snitt.

      Förlåt, var bara tvungen att göra uträkningen.
      Men jag håller med dig, då det bara finns 12 toner i vår västerländska skala, så även om det finns många kombinationer så kommer det sig att några som passar bra ihop kommer hittas av flera personer. Däremot om det är längre partier så är det definitivt plagiat för ju längre dem är desto osannolikare blir det.

      Sen så vill jag bara säga, man kan inte äga ackordföljder, tempon eller rhytmer. Då skulle I, V, VI, IV följden göra att hälften av världens låtar ligger på samma copyright.

        Haha varför är det alltid en snubbe som kommer med ”förlåt men alltså…” och ska göra diverse ”uträkningar” och ”lära ut” och ”tala om hur det ligger till”

    Bä bä gråa lamm, har du någon ull

    Sådär, helt ny låt skriven.

      ?? skicka demo till ben!

    Är det Niccis mammas största mission in life att göra sin dotter (och därmed sig själv?) känd eller? Hennes insta dyker ibland upp i mitt flöde och det är ju nästan bara bilder på dottern och Ben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.