Den här kommentaren på Isabella Löwengrips blogg fick mig att vilja klappa i händerna

Blonda Bella är i Dubai med Hajen och barnen och en av hennes läsare tipsar henne om att besöka Dolphin Bay på Atlantis där de bor.
Mothugget kom omedelbart och kommentatorn – Ulrika – skrev en så fantastisk replik.
Med detta inlägg menar jag inte att uppmuntra till delfiner i fångenskap – så ni kan lugnt svälja ner den upptuggade fradgan om det är vad ni tror – utan mer sättet Ulrika argumenterar i sin kommentar.
Vanligtvis när människor möter kritik som de anser vara obefogad så kontrar det inte allt för sällan med härskartekniker mm för att visa att de har rätt, men den här personen gjorde precis tvärt om i mitt tycke.
Hon verkar sannerligen veta vad hon talar om men levererar det inte med en klapp på huvudet för det.

Intressant och ovanligt att se.
Vi har nog alla ett och annat att lära från den här kommentaren – oavsett ämne.

187 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag studerar marinbiologi nu och håller inte med dig.
    Sure thing, visst vet dom inget annat än att leva i fångenskap. Men att gå dit och betala pengar och på så vis stötta den här industrin gör ju att det fortsätter, de delfiner som finns där kommer insamineras och tvingas föda ungar. Jag menar COME ON efter alla skandaler med Sea World, där delfinerna får sjukdom efter sjukdom för att dom ska egentligen KUNNA SIMMA FLERA MIL VARJE DAG. Inte vara inlåsta i en pool…. Och det spelar ingen roll om det är för utbildningssyfte, delfiner är bland de smartaste däggdjuren på jorden och ska inte bo i en pool. Det är inte vår rätt som människor att bestämma vad de ska ”användas” till. Jag har själv sett delfiner, men i det vilda. Där de ska vara. De är väldigt vanliga i Medelhavet så vill man gärna se dom, boka en resa dit vetja.
    Hoppas jag kunde bidra med något.

      ”Det är inte vår rätt som människor att bestämma vad de ska användas till”

      Om bara alla tänkte så, så skulle köttindustrin inte existera. Jag hoppas varenda en som har likeat meddelandet är vegetarian för annars är det hyckleri.

        Eller hur, blir så arg på alla djurrättskrigare som ska låtsas vara så djurbänliga, när de i själva verket bara inte vill se maten som levande och använder alla djurets likdelar till mat, skinn och päls… Sen har de väl egna djur i fångenskap också. Tror ni era egna akvariefiskar mår bättre än delfinerna? Knappast.

        Jag håller helt med. Är så trött på alla människor som gillar Djurens rätt på Facebook och samtidigt äter kött. ? Djurens rätt är en organisation som tydligt ställer sig emot köttätande men många som stöttar sidan äter själva kött och bryr sig bara om vissa typer av djur.

          Djurens rätt hette tidigare Nordiska samfundet mot plågsamma djurförsök och jobbade bara mot det numera mer brett i djurrättsfrågor
          Tycker du folk ska gå ur då eller? Man kanske är emot delfiner i fångenskap som lever hälften så länge jämfört mot i vilt tillstånd men man äter kanske kött? Precis som att köttätare kan vägra päls osv osv

        Hyckleri håller jag inte med om, då all strävan efter ett gott syfte är bra. Alla måste inte göra allt. Man kan äta lite kött men intressera sig för veganism, det är en början.
        Håller annars med dig. Är själv vegan då jag inte kan tänka mig att bidra till den industrin.

          En genuin undran.. ni som är vegetarianer kanske känner andra som är det också, eller ha män eller pojkvänner: är det vanligt att män är vegetarianer? Jag har aldrig mött eller hört talas om en kille nämligen som tagit upp detta ämne, medan jag ser (vad jag utgår från är kvinnor utifrån deras namn) massvis med kvinnor här bland annat samt influencers och tjejer i min skola som är vegetarianer, veganer eller går i de tankarna. Är det en genusgrej? Isåfall kanske utbildningsfokus borde läggas mot dem, men jag kan ju ha fel. Låter bara så konstigt att kvinnor skulle bry sig mer om djur än vad män gör.

            Jag tror definitivt att kvinnor generellt bryr sig mer om djur än vad män gör!

            Varför skulle det vara konstigt att kvinnor bryr sig mer? Kvinnor bryr sig mer om världen, naturen, medmänniskor något som enkelt avläses att kvinnor röstar mer solidariskt, lever generellt mer miljövänligt och i mycket större grad engagerar sig i volontärarbete, för att ta några korta exempel.

            Har dejtat både veganer och vegetarianer som varit män.

            Träffat väldigt många män som är vegetarianer och veganer. Är sambo med en vegan också (precis som jag är).

            Min manliga sambo är vegetarian. Av etiska djurskäl.

        Men herregud människa.
        Är det inte bättre att folk som är på väg in i ett vettigare sätt att tänka får uppmuntran och stöd istället för att ni viktigpettrar ska klanka ner på dom för att dom inte gör allt rätt än?

        ”Ingen kan göra allt men alla kan göra något”

      Håller med. Det finns många olika delfinturer runt om i medelhavet, Karibien etc som man kan åka på. Har man tur får man möjligheten att se lyckliga delfiner ute i det fria, vilket är en väldigt mäktig upplevelse. Får man inte se delfiner så fick man åtminstone en båttur och kan samtidigt sova gott om nätterna för att man inte stöttat delfiner i fångenskap.

        Mm. Fast man får ju inte resa längre. Det är dåligt för miljön. En gång var det en delfin som förvirrat sig upp till Norrköping, så man kan ju alltid åka dit (tåg såklart) och hoppas att den kommer tillbaka!

          Men herregud klart man kan resa, men man behöver ju inte flyga en massa.

          du vet att man kan ta tåget söderut i Europa också va?

            Ja, det vet jag. Lite svårt till Karibien dock, som kommentatorn nämnde.

              1. Åk till norge, gärna molde. Det går att köra bil dit.
              2. Sätt dig i en liten motorbåt.
              3. Vänta på både späckhuggare och delfiner.

              Eller åk Hurtigrutten ??

      Nu vill jag inte ta ställning i frågan och hur stort område det är vet jag inte heller då jsg inte besökte delfinerna när jsg bodde på Atlantis, men det är ingen pool, dom bor i havet!

        Mhummm, för 4 år sedan var det i alla fall en pool de bodde i, byggd som en lagun men dock fortfarande en pool. Har de bytt anläggning nu?

      Och vi människor borde gå flera kilometer varje dag! Har precis tillbringat en vecka i hemmet för att barnet var sjukt. Nu är föräldrarna sjuka och ungen i skolan där hon kanske kommer gå 500 meter sammanlagt. 500 meter är förresten min normala radius här i stan, kanske 700.
      Jag vill inte att vi slutar tänka på hur delfiner har det, men det skulle vara så fint om en humanbiolog sa: näe, hon måste ut i skogen, 4 kilometers promenad nu, och vi måste tvinga henne, för människor vet inte sitt eget bästa (förlåt, jag feberyrar).

        Det håller ju inte. Skillnaden är att vi är fria att gå om vi vill med ans delfinerna inte har den valmöjligheten.

          Skolplikt, lägenhet i innerstan och absolut ingen ekonomi att lämna lägenheten vi bor i – jättefri, verkligen.
          Fast sen kom jag faktiskt inte med en direkt jämförelse heller. Läs texten.

            Fast det är väl bättre att man gör lite än ingenting alls?

            Förstår verkligen inte resonemanget ”hoppas du är vegan om du pratar såhär och har den åsikten”. Liksom fine, ja det blir absolut lite dubbelmoraliskt, men varför klanka ner på en människa som är halvvägs där? Människan i fråga har några steg kvar, men har redan tagit en del.

            Bor själv i lägenhet i ganska så stor stad. Promenerar gärna runt i staden. Vi är alla fria att röra på oss (efter fysisk och psykisk förmåga såklart). Men att ha dålig ekonomi och att bo i lägenhet är verkligen ingen ursäkt. Ibland hoppar jag av en station tidigare och går istället tar kanske 10 min längre för mig att komma hem. I skolan finns det ju idrott. Försöker läsa din kommentar igen men fattar faktiskt inte den. Du vill alltså att en humanbiolog ska säga till människor vad de ska göra? Okej visst. Men du inleder faktiskt din text men en jämförelse.

              Varför blir diskussioner med djurrättsaktivister alltid så tjafsiga och humorbefriade? Jag blev inspirerad, fick feeling, herregud! Och nej, att promenera i stadsmiljö skulle aldrig duga åt delfiner…

                haha ja gud vad rolig du var nu 😀

        Men vänta nu? Är din poäng att vi inte ska bry oss om delfiner och andra djur i fångenskap för att människor minsann också kan ha det lite jobbigt? Lite härlig whataboutism så här en fredag 😉

        Folk säger ju sånt skit ?

        Om man skulle ta och applicera delfinernas situation på en människa så är det ungefär som att du hålls inlåst i en isoleringscell med en jojo som enda stimulering. Två gånger om dagen får du sällskap och då ska du hoppa på ett ben i 10minuter. Efter det får du godis och ett mål mat.

          :'(

          Eller ännu värre, en pytteliten isoleringscell med andra halvgalna människor du måste umgås med dygnet runt och inte kan välja bort där du kanske är längst ner i hackordningen och blir mobbad, våldtagen eller biten (alla beteenden som delfiner uppvisar i fångenskap).

            Delfiner våldtar, mobbar och dödar rivalers bebisar även i det fria – de är faktiskt riktiga skitstövlar.

              Det där är en sanning med stor modifikation. I djurriket använder man inte begreppet våldtäkt, då en våldtäkt är en juridisk term där man inte har godkännande från offret. Och eftersom vi omöjligt kan veta om/hur mycket/lite godkännande som finns talar man om ”forced copulation”, vilket man kan se hos schimpanser, ödlor, katter, änder och väldigt många fler arter. Men inte hos delfiner.
              Det man har sett är ett beteende hos två olika grupper delfiner, ena vid Australien och andra vid Florida där hanarna föröljer honor. Men man har aldrig sett att hanarna har tvingat sig på honor så att säga.

              Jag vill också påpeka att kalla det här beteendet för våldäkt trivialiserar ordet våldtäkt. Man tar inte bara och nervärderar ett hemskt och vidrigt mänskligt beteende och gör det till något djuriskt. Man tar och också och applicerar ett människobeteende på delfinerna på något som mycket väl kan vara 100% medgivet och som inte tillför stress för någon part.

      Håller med dig, delfiner ska inte bo i små badkar för att bli klappade av bortskämda ignoranta människor. Redan när man fattar beslutet att boka en resa till Dubai, en stad byggd på ryggen av modernt slaveri, har man bevisat sin ignorans…
      Givetvis påstår alltid de som tjänar pengar på exploatering av djur att djuren mår sååå bra och tycker om att bli utnyttjade och inspärrade.
      Om man väldigt gärna vill se delfiner så finns det massa ställen i världen där man kan få se och även dyka med vilda delfiner, på deras villkor. Jag har tom sett delfiner här i Sverige! Det finns absolut ingen ursäkt för att hålla delfiner och valar i små pölar och tvinga dem att utföra trick. De är vilda djur! Alla som stödjer turism med vilda djur bär skulden för deras lidande. If you’re not part of the solution, you’re part of the problem. Det samma gäller tex tigerturismen i Asien, afrikanska lejongårdar där ungar tas från mamman så turister kan gosa och ta bilder med dem, elefantridning osv.

      Håller med Helena. Djur är inte våra. De tillhör inte oss och det är inte upp till oss att bestämma hur de ska leva. Det är ju tragiskt om delfiner inte vet annat än att leva i fångenskap. Så ska det ju inte vara. Om en människa föds som slav, är det ok då, eftersom de ”inte vet något annat”? Delfiner simmar många, många mil varje dag i det vilda, det är inte naturligt för dem att leva i avstängda områden så turister och deras barn har något att glo på. Många delfiner har utvecklat magsår och andra smärtsamma stressrelaterade tillstånd som resultat av att leva i fångenskap. Sedan så kan vi ju inte förlita oss på personerna som jobbar där när de säger att ”djuren har det bra”. Vad ska de annars säga? Jag jobbar för en djurrättsorganisation och alla avslöjanden vi gjort kring djurplågeri inom djurhållning kommer från anläggningar där det påstods att ”djuren har det bra”. Och det finns inget sätt att lära djur att göra konster som inte innebär våld. Det finns alltid skrämseltaktiker och hot om våld bakom när djur uppträder för människor. Det räcker liksom inte att bara de dem lite fisk.
      De som älskar delfiner bör låta dem leva i naturen, där de hör hemma, och inte stödja anläggningar som använder dem som underhållning.
      Mer info: https://www.thedodo.com/swim-dolphins-caribbean-1094674999.html

        Jag sager såhär – om djuren nu mår så bra där inne: Öppna upp grinden och se ifall de stannar kvar eller inte? Sen kan vi diskutera saken…

      Bra skrivet?

    Ulrika svarar som informationschefen på Dolphin Bay skulle ha svarat.
    Det är kanske också precis i den egenskapen som hon kommenterat?
    Head of Influencer experiences & Visitor contentment 🙂

      Jag håller med om det som du skriver.
      Det är något med hur hen bygger upp sin text som skaver.
      Det känns som ett manus för att svara på kritik på sociala medier, t.ex. på Facebook.

      Någon som har arbetat på ett djursjukhus och veterinärstation borde ha djupare kunskaper än så om just hur delfiner mår i fångenskap. Det är väl ändå ett ämne som måste komma upp vid fikabordet någon gång vid lång anställning?

        Och någon som arbetar med djur, skulle de nöja sig med att svaret är ”nej” när de frågar om djuren tränas med våld? Tror man ens att man ska få ett ärligt svar på en sådan fråga? ”Visade att de inte var” – HUR visade de detta vill man ju veta.

          Lite för naivt att tro på det svaret. Om de behandlas/behandlats illa skulle de givetvis inte säga det. Det får mig att tro att den som skrivit kommentaren är ganska ung och att det kanske är det mamma sagt som hon skrivit.

      Ja för informationschefen för en park i Dubai hänger säkert på Bellas blogg om i fall att någon får för sig att kommentera något om delfiner. Låter rimligt!

        Jag skrev faktiskt:
        Ulrika svarar SOM informationschefen på Dolphin Bay skulle ha svarat.
        Jag tror inte heller att Ulrika är informationschef men hon skulle kunna svara på detta sätt om hon verkligen var det 🙂

        De lär ha betalat för hennes vistelse så det är nog högeligen intressant att se vad de får för pengarna, ja.

    Så här i skräckfilmstider rekomenderar jag ”the cove” på delfintemat. Men tycker också att Ulrika argumenterar på ett bra sätt.

    Alla skulle se filmen ”The Cove”. Mannen som bidrog till att bygga upp hela delfin industrin till det den är idag. Jobbar idag aktivt över hela världen med att krossa den. Delfinerna mår inte bra. Undrar om någon kan anse det om de sett the cove och få veta hur allt är uppbyggt?

    Djur är inte underhållning!

      Jag har djur helt av själviska skäl, dom ger mig underhållning. Djur födda i fångenskap eller domesticerade djur, kan aldrig vara fria. Var och hur dom än lever så är deras miljöer begränsade. Djurfristäder är ingenting annat än djurparker med färre besökare.

        Jag förstår inte din sista mening om att det bara är djurparker utan besökare. Menar du att du tror att en delfin lever under samma premisser på en djurpark som i havet bara att ingen besöker? Vilken djurpark har delfinerna fritt i ett hav, lejon fritt på en savann, etc? Eller missförstod jag dig?

          Djurfristäder är inte naturen. Så jag tror att du missförstod.

            Okej, jag misstänkte det. ? får googla djurfristäder, visste inte att det var ett etablerat ord. My mistake

        Fast där har du fel. Jag arbetar för en organisation som kämpar för djurens rättigheter och även om ett fåtal människor kan besöka fristäderna så är det inte fristädernas huvudsakliga syfte – till skillnad från djurparker som enkom vill tjäna pengar. Fristäderna tar hand om djur som har farit illa och rehabilitera dem. Till exempel dansbjörnar och björnar som har deltagit i björnhets. I fristäderna får de stora hektar där de kan röra sig fritt och de kan äta hur mycket de vill och bara vara björnar som de aldrig har fått vara innan. De få besökare som fristäderna tillåter är enbart för att uppmärksamma deras arbete och visa människor hur viktigt deras arbete är.

        Djuren de rehabiliterar kan aldrig släppas ut i det vilda igen på grund av det de har gått igenom och det är där fristäderna kommer in.

        Fast du har fel. Jag skrev en lång kommentar om varför men som vanligt försvinner kommentarerna och jag orkar inte skriva igen.

        Keiko levde sina sista år i frihet, helt utan en begränsad miljö. Men jag förstår faktiskt inte riktigt var du vill komma. Djurfristäder är som djurparker och därför är det okej att fånga in djur för enbart vår underhållnings skull?

          Vem skriver du till?

            Det inlägget jag svarade?

        ni anar inte hur svårt det var att hänga med i den här tråden om man läste djur-fria-städer, och trodde att allt syftade till innerstan där man som mest ser en liten liten hund som någon bär…

      Djur är inte mat heller!

        What? Det är klart de är. Vi människor har ett matsmältningssystem för att kunna äta både kött och växter, olika enzymer för att kunna bryta ner både kött och växter och tänder för att kunna äta både kött och växter. Sen ska man absolut ifrågasätta djurhållningen för att föda upp allt kött som ska konsumeras. Men djur är mat för människan. Även ”gulliga” djur.

        Det är toppen med er som bara äter vegetariskt men är så jäkla less på att många ska försöka skapa dåligt samvete genom att säga att djur inte är mat. Det funkar inte. Jag jagar själv, köper mycket kött från gårdar i närheten och hade jag haft plats hemma skulle jag ha både grisar och höns. Och ja, jag har både varit med och slaktat lamm och grisar samt fällt älg och rådjur så argumentet att jag inte skulle äta kött om jag ”visste” var det kom ifrån håller inte heller.

        Slut på rant. Och ursäkta att det blev just under din kommentar, det är till er alla som har kommentarer tidigare då jag inte orkat eller haft tid att skriva något. Kände att det legat och grott ett tag ?

          Argumentet ”jag köper mycket kött från gårdar i närheten” är så tröttsamt. Bara för att du bor nära en gård betyder inte det att den är bra på något vis. Det betyder bara att transporterna är kortare.

            Jaså? Jag känner bönderna jag köper ifrån, har varit där och hjälpt till med mjölkning, sätta stängsel, slakt, förberett mat till djuren och anordnat skolutflykter och ”öppet stall”. Tycker mig ha en bra insyn i hur gården bedrivs. Blir väldigt dyrt då de inte har storskalig produktion men värt det då köttet är magiskt gott och att jag som sagt vet att djuren behandlas bra. Eller kan väl aldrig hundra procent veta men så långt det är möjligt. Har svårt att se att det skulle förekomma stor misskötsel då jag varit med i många delar av driften. Köper nötkött från min kompis mammas gård och fläskkött från min kompis, ägg från en kollega och så mycket av det vi jagar på sensommar och hösten står för min köttkonsumtion.

            Nu blev det mycket kopplat till hur jag gör men min poäng är att jag är less på att dömas för att jag äter kött, ser djur som mat och att man ska komma och tycka en massa när man inte har en aning om hur andra gör.

              Men inte slaktas väl djuren på gårdarna? Alla (i alla fall större djur som nöt) slaktas väl på slakteri, precis som de djur från storskaliga gårdar?

              Jag tvivlar inte på att vissa djur har det bättre än andra, men ingen kan väl egentligen försvara att man låter en ko gå dräktig för att sedan separera henne från kalven bara några dagar efter kalvning. Det är ju helt fruktansvärt! Jag tycker att mejeriprodukter på många sätt är mycket värre än kött.

                Man kan ju som sagt ha gårdsslakteri också… Alla djur åker inte till stort slakteri men majoriteten gör det.
                Jag köper nöt av en i släkten som har gård och fläsk av en annan bonde, viltkött av jägare som jag känner. Känns bra att ge mina barn kött som jag vet var det kommer ifrån och hur djuren haft det. Även mina barn vet att kossorna vi myser med ibland ger oss mjölk och kött.

                  De ger inte – ni tar.

              Anonym, om jag skulle se dig som mat och dessutom är större, starkare och smartare än dig så att jag utan problem skulle kunna hålla dig fången, tvångsinseminera dig, äta dina barn och sedan dig, skulle det vara OK? Eller vänta, det behöver inte vara OK med dig, jag gör som jag vill.

          Jag orkar inte skriva allt jag har på hjärtat men det du skriver är inte alls argument för varför en bör äta kött och bidra till köttindustrin. Bara för att du KAN äta kött så betyder inte det att du bör? Jag har två händer som kan användas till att strypa kattungar och sen kan jag med mina ben gå ut och hoppa på hundvalpar, inga problem!

          Vi äter för mycket kött punkt slut. Kroppen, klimatet och djuren mår inte bra av det och därför måste vi sluta. Vi har mer än nog alternativ för att ersätta mjölk/ägg/kött som håller oss hälsosamma, så det finns inga ursäkter för att fortsätta äta animaliska produkter

          Sen att du säger att djur ÄR mat för månniskan är också fel. Det är VI människor som bestämt att det ska vara så precis som vita människor bestämde att svarta människor ska vara deras ägodelar. Bara för att något är normaliserat så betyder det inte att det är rätt. Djuren är sina egna och vill man äta dem så får man jaga dem själv, inte gå till ica maxi som 99% gör.

            Fast nej, du har fel. Människan har inte bestämt att vi ska äta kött bara sådär. Vår art, Homo Sapiens, har funnits i ungefär 100 000 år och under dessa 100 000 år så har vi alltid ätit kött. Kanske inte i samma överdrivna mängd som vi gör idag, men vi har ätit kött. Nehandertalaren, arten innan vår art, åt också kött. Vi vaknade liksom inte upp en dag och bestämde oss för att börja äta kött, utan det är en lång process i evolutionen, och som bidrog till att vår hjärna ser ut som den gör idag.
            Och eftersom kött förr i tiden inte var lätt att få tag på, så varierade man sin diet med diverse växter och grönsaker. Därför är människan, Homo Sapiens, en omnivore, alltså BÅDE växt och kött ätare.
            Det som vi gör fel idag är att vi överkonsumerar kött och trycker i djuren en massa antibiotika och annan onaturlig skit.

        Fast, näringslivskedjan? Djur äter djur.

          Näringslivskedjan innebär inte den tortyr som pågår i köttindustrin. Näringslivskedjan betyder att djur äter det som de behöver för at överleva och människor behöver inte kött för att överleva

          Näringslivskedjan?
          En kedja för folk i näringslivet?

    Absolut argumenterar Ulrika bra men djuren har det inte bra. Djur i fångenskap kommer aldrig ha det bra.

    Absolut, bra argumentationsteknik från henne. Men hennes tes håller inte, som flera redan påpekat. Delfiner är som de flesta andra däggdjur intelligenta, komplexa varelser. Människor ska störa dem och deras naturliga levnadsmiljö så lite som möjligt och definitivt inte hålla dem i fångenskap.

    Hon bygger ju hela kommentaren på falska premisser. Ja, hon är uppväxt med DOMESTICERADE djur, inte vilda. Hur ger det henne kompetens att se om vilda djur mår bra? Och nej, att delfinerna är födda och uppväxta i fångenskap innebär inte att det är tamdjur.
    Och hon frågar om tränarna använder våld. Vad tänker hon att de ska svara egentligen? Finns ju bara ett svar på den frågan. Detta görs enbart i syfte att tjäna pengar, tro inget annat. Här finns ingen omtanke om delfiner som art.

      Haha ja vad trodde hon är de skulle svara på frågan om våld? ”Jo vi använder jättemycket våld och slår delfinerna blodiga”. Nä. Såklart säger de att allt bara är gulligull.

    Så ovanligt är det ju inte med bra argumentation. Varför i hela fridens namn vill du lyfta upp en sån här kommentar? Det finns de som på ett sakligt och balanserat sätt kan argumentera för all världens orättvisor. Det gör inte att de förtjänar uppmärksamhet.

      Amen! Kanske ska skriva om BBs försök till att muta? Idioti!

      Håller med! Jättekonstig kommentar att lyfta i ett helt inlägg i…, och sen, är inte Camcam själv expert på härskartekniker i kommentarsfältet?

    Alltid lika kul att se när folk stållet frågor som ”använder ni våld på djuren?” Förväntar ni er seriöst ett ärligt svar? Om Ullrika hört från en slaktare att djuren mådde bra innan och under slakten, att frigående höns har det sååå bra, att grisar lever prima i köttindustrin, så hade hon skakat på huvudet åt de jävla lögnerna, men nu sväljer hon det med hull och hår?

      Ull-rika!

    Hon svarar trevligt men i sak är hon ute och cyklar. Skriver inte mer eftersom härskartekniken kliar i mina fingrar.

    Hennes svar var väl inte speciellt fantastisk? Hon har valt att hålla en god ton men innehållet är tom och kan inte användas till något. Hennes argumentering är anekdotisk och därför inte giltig.

      Ser inget genialt i kommentaren heller?

        Tror tyvärr klimatet på internet blivit så hätskt, elakt och icke-konstruktivt att ett svar i trevlig ton, likt Ullrikas, är en raritet. Oavsett vad hon säger är hon ju trevlig och hade alla diskuterat på det sättet istället för att lasta glåpord och komma med härskartekniker så hade man kunnat komma betydligt längre med diskussioner och kanske tom lära sig något ur processen.
        (Lägger ingen värdering i sakinnehållet nu)

          Vad hjälper det att vara saklig när man är sååå naiv!

    Delfiner är vilda djur och ska inte låsas in, behovet av att kontrollera hos olika zoner påminner mycket om Bella. Bara det att hon försöker muta in Sally på åkattraktioner på Legoland säger allt. Hon tror att hennes pengar kan köpa allt.

      Har hon skrivit det i bloggen?

        ”Det enda var att de var så hårda på regler, Sally saknade 0,5 cm (!) för att kunna åka 105 cm-attraktionerna och jag brukar kunna övertala eller muta till mig min vilja igenom (ni ska bara veta vad långt man kommer med några sedlar i sin hand) men här tog det fullständigt stopp. Jag blev lite irriterad men släppte det sen.”

          Tydligt att hon bara vill provocera och få klick och kommentarer. Och det lyckades hon säkert med.

          Hon försökte väl inte muta Sally utan personalen? Bella skriver uppenbarligen för att ni ska missförstå rätt så varför ens gå på det?

            Haha, det är väl ingen här som tror att hon försökt muta Sally?

          ”Ni ska bara veta vad långt man kommer med några sedlar i sin hand” – usch vilken vidrig kommentar! Det finns ju längdrestriktioner på åkattraktioner av säkerhetsskäl.

            ”Du skall bara veta Bella hur många potentiella LCC-kunder man förlorar med sådana korkade uttalanden¨.

    Hennes svar är ju inget annat än ett försvarstal. Visst, lugnt och sakligt, men inte mer underbyggt än något annat.

    Ja… säger personalen till en besökare att inget tvång och våld förekommer så måste det ju vara så… eller..!?

    Hon kanske kan argumentera bra men usch vilken opåläst människa. Om hon dessutom jobbar med djur och säger att hon är vegetarian skulle jag faktiskt vara rädd vad hon gör med djuren hon jobbar med- för antingen är hon otroligt ignorant eller väldigt blåögd.

    Hålla vilda djur fångna är ett problem som vi borde slippa 2018.

      Ja och det bör i allra högsta grad även innefatta de djuren inom kött- och mejeriindustrin.

    Så som du själv gör med kritiska kommentarer menar du ?

    Lite ot kanske. Såg att Portugal var senaste landet att förbjuda vilda djur på cirkus. Hur ser det ut i Sverige med det? Har vi ett förbud eller är vi nära ett?

      Vet inte ang förbud i Sverige men finns det ens någon som har vilda djur på cirkus i Sverige?
      Vet att Cirkus Maximus hade elefanter tidigare men han har lagt ner cirkusen helt o hållet vilket jag tycker är synd. Trotts att de på slutet inte hade vilda djur så fick de så mkt hot och hat så de bestämde sig för att lägga ner allt istället. Jättetrist! Älskar att gå på cirkus!

        Brazil Jack är väl djurfri? Cirkus Cirkör etc

          Ja jo jag menade mer att det är sorligt att de tappat lusten att fortsätta pga alla hit och hat fast de inte längre har vilda djur. Va mer det jag tyckte va synd!

      Det finns ett förbud mot att ha elefanter och sjölejon. Har cirkusen andra djur ska den besiktigas av länsstyrelsen innan första showen.

      Ingen aning om det faktiskt finns ett förbud men har inte sett en djurcirkus på…väääldigt länge i Sve iaf. Tur det!

    Intressant att DU skriver detta Camilla. Jag tycker oftast att dina ”svar-på-tal” (främst i inläggen) brukar vara allt annat än sakliga och konstruktiva…
    ja, jag såg att du skrev: ”Vi har nog alla nått att lära…” och jag känner bara spontant att, ja, särskilt du.
    (Blir jag satt på modd nu?) ?

    Fascinerad över att alla verkar vara övertygade om att de tränas med våld.
    Delfiner är väldigt vänliga och lättlärda djur. Man behöver inte använda våld för att få dem att göra som man vill.
    Jag har själv varit och besökt ett delfincenter dock i USA. De bedrev mkt forskning och erbjöd ”fri simning” tillsammans med delfinerna. Dvs man simmande tillsammans med dem själv, dvs utan krav på motprestation från delfinerna. Fantastisk hur vänliga de är, kontaktsökande och nyfikna.
    Allt är inte svart eller vitt.

      Fascinerad över att du inte ser att industrin är så stor just pga att människor tänker som du och att industrin vet hur man säljer in till er. Det är väl ganska osannolikt att de skulle behandla delfinerna illa inför besökare.

        Hur kan du vara säker på att de behandlar djuren illa när besökare inte är där?

          När det gäller djur i fångenskap så förväntar jag mig det värsta och hoppas på det bästa. Sen skev jag inte heller att jag är säker på det utan att det är osannolikt att besökarna får se hela sanningen.

      Vadå att de bedriver forskning? Det säger ju ingenting om hur djuren behandlas. Djurförsök är också forskning. Säger inte att de utsätter delfinerna för plågsamma djurförsök, menar bara att det finns forskning som kan vara oetisk enligt många och forskning är ingen garanti att djuren mår bra

        Nej det gör det inte. Men jag skrev ingenstans om hur de behandlande djuren där jag var. Det bar något du läste in mellan raderna och gjorde din egen tolkning av.

          Jag uppfattade det som att du tyckte att de behandlade djuren bra där, men jag kanske missuppfattade dig.

      Fast när man tränar delfiner använder man svälttekniker vilket innebär att de endast får mat när de gör som de blir tillsagda. Sen som någon ovan redan sagt. Delfiners kroppar är skapta att simma flera mil per dag. Deras biologiska funktion är inte att stanna på samma ställe en längre tid.

      Delfiner i fångenskap dör flera år tidigare än vad de gör i det vilda. Ja, delfiner är empatiska men de är inte skapta för oss människor att ”simma fritt med” på en djurpark, även om det är för forskning.

        Sen förstår jag inte heller vad poängen med det här inlägget är. Att skapa kick och kommentarer? Vilket det såklart gör eftersom det är ett känsligt ämne. Personligen tycker jag att Camilla borde ta bort det här inlägget helt och hållet.

      Många hundar är vänliga och lättlärda men blir ändå uppfostrade med hårda metoder?

    OT!! (Sorry) men googlade runt efter en sak jag ville köpa. Gick in på för mig helt okänd hemsida som jag aldrig hade sett förut, la till grejjen i kundkorgen för skulle kolla om de hade något annat fränt. Men ångrade mig då hemsidan inte såg så seriös ut. Typ en timma senare får jag ett email från hemsidan ”hej vi såg att du var på våran websida vill du köpa det här?” Typ. SÅ ÄCKLIGT. Ges min email, telefonnummer, namn osv ut till ALLA hemsidor jag besöker? Hade fått för mig att det bara var typ google, facebook osv som har tillgång till det, inte små okända skitsidor..

      Loggade alltså inte in på något eller skapade konto utan var bara vanlig webläsarflik från min telefon.

      Har hänt mig också på bodyshops hemsida. Har en användare där, men var inte inloggad, fick ett mejl med varor jag klickat runt på. Tyckte det var väldigt obehagligt ändå. Måste ju ha något med Google att göra? För IP-nummer kan väl inte kopplas så till email-adresser?

      Påminner om Bellas tro på AI vad gäller e-handeln, att man ska vilja att personal etc. rekommenderar varor utifrån ens tidigare köp. De flesta verkade inte så pigga på idén att sådan information ska användas på det sättet.

        Det där är förmodligen pga så kallad data stitching i deras system – om man har flera olika identifiers kan dessa kopplas ihop så att man kan knyta ihop en användares beteende över olika sidor och devices. I ditt fall kan det t.ex ha att göra med att du har en användare, och även om du inte är inloggad kanske du identifierat dig på en annan webbläsare genom inloggning, där du även hade en annan gemensam identifierare – ett Google-konto, ett Facebook-konto eller liknande. Då har man på den tidigare webbläsaren där du varit inloggad knutit ditt användar-ID till ett pixel-ID för facebook/google/annat, och då kan man knyta hop datan så att man kan identifiera dig som användare även när du använder en annan enhet. Och när man identifierat dig som användare och medlem i systemet kan man då skicka ut rekommendationer till den registrerade e-mailadressen utifrån vilka produkter du tittat på när du besökt siten. Väldigt spännande, och kommer bli mycket mer vanligt.

          Ouch, fick huvudvärk av din kommentar 🙂 Hade ingen användare på den sidan då jag aldrig sett den förut. Men du menar att eftersom jag är inloggad på typ facebook, insta, google, hotmail samtidigt från min ip/device och besöker websidan så är min mail kopplat till min ip och telefon och de kunde se min ip adress och då fick tillgång till min mail eller va? Haha huvudvärken! 🙂

          Men borde unte det räknas som ett övertramp numera under GDPR? Jag jobbar för en NGO, så vi säljer ju inget därav är jag inte riktigt insatt i hur GDPR appliceras för företag med ”kunder”. Men för oss går det rakt inte att vara kontakta någon sådär.

      Yeeees det loggas hur länge du är inne på olika produkters sidor, vad du lägger i kundvagnen etc. Lyssna gärna på podden reply all avsnitt #109, det är väldigt intressant och enkelt förklarat!

    Men vafan, det är väll klart att delfiner som behöver enorma ytor för att leva naturligt inte ska bo i en pool? Hur jävla svårt kan det vara att förstå? Pool och hav är inte samma grej. Vilda delfiner lever längre än de i fångenskap. Att ha en delfin i pool är inte naturligt eller vårt privilegium. Rekommenderar alla att se the Cove.

    Klappa i händerna??

      Jag trodde att rubriken skulle koppla till något kring att delfinerna hålls fångna för att showa och klappa ”händerna” (fenorna?) för publiken.

    Dagens Bella.
    Några veckor gammalt men ändå rykande aktuellt 🙂
    https://www.breakit.se/artikel/16533/isabella-lowengrips-nya-plan-bli-minidelagare-i-warren-buffetts-privatjetbolag
    PS. Avslöjar varför det inte blev något bolag med Petter Stordalen. Heja!

    Borde verkligen införa förbud mot akvariefiskar i Sverige oxå!
    De är inte heller gjorda för att simma i ett instängt utrymme runt runt. Men det vurmas inte lika mkt för fiskar som för delfiner. Massor av fiskar fångas in i Afrika och skickas sen med flyg till Europa för att hamna i djuraffären där man går o väljer sina fiskar och köper med dem hem för att sen ha dem instänga hela deras liv i ett akvarium. Var är skillnaden?

      Kan inte argumentera för att hålla fuskar i fångenskap, men vill påpeka att delfin inte är en fisk utan ett däggdjur.
      Den här Ulrika argumenterar i lugn ton, men som de flesta påpekat hjälper det inte när argumenten inte håller.

        Ja jag vet att de är ett däggdjur men argumentationen är ju inte att delfiner inte borde hållas i fångenskap för att de föder levande ungar. Argumentationen är att decimeter ska hållas i fångenskap för att de inte kan simma fritt så som de vill och borde. Och det kan inte en akvariefisk heller. Så det är därför jag undrar vad skillnaden är? Varför är det okey att hålla fiskar instängda men inte delfiner?

          Tycker inte heller man ska ha akvariefiskar men intelligensnivån mellan en guldfisk och en delfin är ju enorm…..

    Uppriktig undran:

    Hur orkar människor, som vaknar en sån här fin och tidig morgon, läsa härinne som det första de gör och sen låta sig hetsas fullständigt till att skriva långa kommentarer om hur dum Camilla är som delar det här samt hur icke-sägande kommentaren på Bellas blogg är? Jag tror inte det är en bra början för någon människas morgon att som det första man gör för att påbörja sin dag är att hetsas upp.

    Jag är uppriktigt nyfiken.

    Nåväl, trevlig fredag och (snart) helg! ?

      Jag har varit vaken många timmar så det här var inte det första jag gjorde. Sen tror jag att du tolkar in att många är fullständigt hetsade. Själv ser jag mest bara kommentarer som förklarar och diskuterar. Trodde att det här ämnet skulle generera värre stämning här inne, men det kanske kommer under dagen.

      För mig är djurrätt en viktig fråga och det tog mig ca 3 min att skriva min kommentar. Tycker det är viktigt att visa att det här inte är okej. Skrev dock inget negativt direkt riktat mot Camilla. Tidig morgon? Jag har varit vaken i tre timmar redan så inte direkt det första jag gör.

      Hur orkar du dra slutsater så tidigt som är helt överdrivna? ”Hetsas fullständigt”?. Mm.. nja på den, det går att vara kritisk utan att gå upp i atomer.

    Detta påminner mig om ett skolbesök på Kolmården off sesaon.
    Det var inte en nöjestripp, utan väldigt mycket fokus på att lära sig om och studera djur.

    Under presentationen av Kolmården i deras föreläsningssal så berättade dom hur mycket de värnar om att djuren inte ska känna sig instängda utan att det ska kännas som om de var ute i det fria. Det viktigaste för dem är att djuren ska vara i sin naturliga miljö.

    Jag räckte då upp handen och frågade i vilket hav delfiner hoppar genom ringar till discomusik. Fick inget svar, tror de insåg hyckleriet själva.

      Kolmården är vidrigt. Verkar som alla som arbetar där är hjärntvättade och tror att de gör alla djuren en tjänst. Nu när vargarna ger dem dålig pr ska de göra sig av med dem, inte för att de insett att det är sjukt att stänga inne vilda djur.

      Sån fruktansvärd tragik att en kvinna var tvungen att dö, men bra att frågan kring att stänga in vilda djur blev belyst.

        Vargar är det enda djur som inte kan drogas till att acceptera sitt liv i fångenskap. Fick jag lära mig på Kolmården. Sug på den ett tag liksom. Djur på zoo drogas..

        Vargar är det enda djur som inte kan drogas till att acceptera sitt liv i fångenskap. Fick jag lära mig på Kolmården. Sug på den ett tag liksom gott folk. Djur på zoo drogas..

      Så bra fråga av dig! Förvånar mig att de inte iaf hade något inövat svar på tal? Känns ju som att Kolmården bryr sig mkt om PR, som Maria skriver det här med vargarna nu..

      Hear hear! ??

    Snälla skriv om hur Isabella försökte muta in Sally på en åktur hon är för kort för och skrev att lite sedlar kan lösa allt……

      Hon vill ju bara ha klick och reaktioner… så trött på Bellans ”taktik”

        Säkert, men jag tycker att det är hemskt.

        Hennes taktik funkar ju. Hon vill provocera, folk blir provocerade. Alla nöjda.

          Isabella lyckades med mutningen om det nu var på Gröna Lund, Sally fick med sig högvinsten hem.

            Fast det var ingen muta, hon betalade för alla nummer och vann. Är väldigt många som gör så enligt personalen på Grönan.

      Vad bra att hon känner sig stolt när hon kan betala för att utsätta sin dotter för fara!

    Det var ett citat.

    Oj vad det alltid stormar kring Julia! :O Fattar noll av den här konflikten. Har tagit en paus från hennes insta, blev så trött när hon tiggde pengar för att festa och folk bara swishade henne?!

    Hon har tagit bort inlägget men där finns andra liknande kvar. Känns som att Julia borde låta bli Instagram i affekt.

    Det här vill jag veta mer om! På riktigt. Skulle också ligga med Olle om jag fick chansen!

    Tycker det är mer underhållande att Bella påpekar hur ofta som helst att hon ”inte alls tänkt eller reflekterat över alkohol” och hur länge hon varit utan. Alltså komiken!! Hon skriver om det all the time och det känns mer som en försvarsmekanism… Uppenbarligen reflekterar hon över detta rätt ofta i och med att hon skriver om det så fort tillfälle ges.

      Exakt och dessutom så har hon väl rimligtvis varit utan alkohol längre tid förr, eftersom hon varit gravid 2 gånger? Så bör hon ju ha varit utan alkohol i 2 x 9 månader ca, märkte hon inte då dessa ”enorma hälsofördelar”?

    Kommentaren om att försöka muta personalen, med tillägget att hon brukar göra så, är så uppenbart ett taktiskt provokationsinlägg. Orka hennes taktik! Så töntigt. Och folk går fortfarande på det… lanseringsdags snart?

      De måste väl hinna hem och gå till biblioteket först?

        Gillis har inte sagt nåt förståndig ännu. Och Bella har inte utmanat honom med nån pedagogisk fundering. Kommer snart…

          Haha!

      Dollar Bella. Hon är bara too much

      Håller med om att det säkert är en provokation tänkt att väcka reaktioner och trafik på bloggen + inlägg och kommentarer här. All publicitet är bra publicitet tycks Bella tycka. Det hon missar är att jag och många andra direkt undviker att köpa saker som är förknippat med henne just eftersom hon är framställer sig själv så otrevlig, nonchalant, att hon är mer än alla andra mm.
      Hade hon varit mer ödmjuk, jordnära och sympatisk så hade jag absolut kunnat tänka mig att köpa o testa.

    Å nu kom ett nytt inlägg. Oavsett om det är sant eller inte så är inte instagram rätt forum att ta detta.

    Kommentar på hennes insta från en seo expert som påstår sig inte fått betalt för ”likes” han försett henne med.

      Troligen ett troll

    Vad heter Olle på instagram?

    ”Idag bestämde vi oss för att skippa och bada och ta oss till Legoland istället! Vi lekte i timmar och jag rekommenderar verkligen parken. Det enda var att de var så hårda på regler, Sally saknade 0,5 cm (!) för att kunna åka 105 cm-attraktionerna och jag brukar kunna övertala eller muta till mig min vilja igenom (ni ska bara veta vad långt man kommer med några sedlar i sin hand) men här tog det fullständigt stopp. Jag blev lite irriterad men släppte det sen.”

    Detta inlägg är trots allt Blondas dråpligaste….say no more…..
    Har hon verkligen skrivit det själv eller är det spökskrivaren som försöker sig på en Katrin Zyto i sin glans dagar.
    Katten brukade nämligen också provocera på sitt tafatta stupida vis.

      Bella har ju sagt rätt ut att hon skriver för att provocera!?

    Argumentationstekniken bra men exemplet väldigt dåligt. Kan någon eventuellt fara illa av någonting – gör det inte. Pratas mycket om tolkningsföreträde, här får vi människor helt enkelt backa undan. Det är inte nödvändigt för oss alls, sätt på en dokumentär istället.

    Jag har tagit bort kommentarerna om Julia Frändfors men det kommer ett inlägg.

    Så om en människa föds i fångenskap är det okej, eftersom den inte känner till något annat?
    Nje.. antagligen inte. Men gäller det delfiner ska det vara okej, varför? Varför har en människa rätten att ta det beslutet? För att vi kan och har den makten?

    Fruktansvärt sätt att resonera på.

    Detta var nog det dummaste inlägget jag läst på denna blogg..
    Jaha så för att den personen fick höra av personal att djuren har det bra så är det så ?. ”Är djuren uppväxta i fångenskap så vet dom inget annat endå” ?. Nej det är aldrig okej att ha delfiner i en pool hur stor poolen än är, när dom egentligen ska vara i havet. Suck.

      Med detta inlägg menar jag inte att uppmuntra till delfiner i fångenskap – så ni kan lugnt svälja ner den upptuggade fradgan om det är vad ni tror – utan mer sättet Ulrika argumenterar i sin kommentar.

      You’re welcome!

    Men seriöst.. Vem fan säger ”jo vi slår våra djur” när någon frågar om hur de tränas? Snacka om att vara naiv.

    “Jag frågade om de vuxit upp med våld och de sa nej”, naivaste jag hört. ”De är födda i fångenskap” är det vidrigaste argumentet, ”de har haft det fruktansvärt hela sina liv men de vet inget annat så det är lugnt”, fräscht. Arg, ja.

    Har sätt att en hel del veganer kommenterat här. Det här är en genuin undran och inget påhopp: Vad har ni för vision att man ska göra med alla djur som idag används för kött- och mjölkindustrin om alla skulle bli veganer eller om veganism skulle vara normen i samhället? Jag menar, det är svindyrt att bedriva lantbruk. Ingen bonde har råd att behålla djur som denne inte kan tjäna pengar på. Det är ett faktum. Självklart så måste djurhållningen bedrivas på ett humant sätt, men många förespråkar ju en hel köttfri kost och att djuren inte är mat.

    Man kan ju inte bara släppa djuren fria, de överlever ju inte själva i det vilda.

      Om bonden slutar skaffa nya djur så är ju problemet löst ganska så snabbt eller hur? Det är ju inte så att hela världen skulle bli veganer över en natt. Produktionen skulle ebba ut i och med en ökad efterfrågan på veganskt livsmedel. Ga

      Sedan behöver inte alla som tycker det är fel att död djur ha lösningen för hur framtiden ska se ut. Precis som någon som tycker det är fel att mörda människor inte behöver ha en perfekt lösning på hur förebyggande av kriminalitet och kriminalvården borde se ut. För mig är veganism ett personligt etiskt ställningstagande i nuet.

      Många djur skulle kunna finnas kvar för att behålla öppna landskap (finns redan djur som går på fribete, det är dessa djur som bidrar till biologisk mångfald). Eu-bidrag skulle kunna vara en ingång här.

      Om du nu är genuint intresserad så gå in på djurens rätt för att skaffa dig en uppfattning av vart de står i frågan speciellt angående domesticerade djur. Många veganer ser olika på den här frågan.

      Googla. Ingen originell tanke precis men verkligen inget realistiskt argument för den sakens skull. Finns massor av förklaringar ang detta på google (det vet jag för att innan jag ens blev vegetarian sa min mamma just det där till mig, så jag googlade).

    Då detta är ett ämne som jag brinner för kände jag mig tvungen att gräva vidare i Dolphin Bay.
    För 11 år sedan fångades 28 delfiner vid Salomonöarna och transporterades till Dolphin Bay i Dubai. 2014 hade de 26st inkluderande 2st kalvar. Så, det är omöjligt att alla delfiner de har där är födda i fångenskap då delfiner lever i 45 år.
    Nästa sak, som många kanske inte vet om, är att delfiner faktisk har en väldigt känslig hud och blir väldigt lätt solbrända. De fakta jag kan hitta så har inte delfinerna på Dolphin Bay något skydd för solen alls. Vilket behövs väldigt mycket om det handlar om Dubai där solen är fruktansvärt stark.

    Något jag också kunde hitta var en rapport över stället gjord för 4 år sedan. Där rapporterades det att interaktionen med delfinerna var bland annat att besökarna fick hålla en delfin helt ovanför vattnet. Vid flera tillfällen tog tränarna och drog i djuren för att kontrollera dem.

    Ett väldigt naturligt beteende delfiner har är att dyka och simma under vatten. När rapporten skrevs så var delfinerna tvungna att hålla sig vid vattenytan under hela tiden som ”interaktionen” pågick, vilket var under fyra timmar. Något som också uppmärksammades var att en delfin blev utmobbad från resten av gruppen, vilket tyder på att djuren INTE mår bra.

    Det skulle också vara rätt kul att höra vad det är för fakta man får när man är där. Sea World berättar ju fortfarande att deras späckhuggare lever längre än de som är ute i det fria. När faktum är att en vild späckhuggare har ungefär lika lång livslängd som en människa och medellivslängden på Sea World är hela 12 år. De berättar också att de kollapsade ryggfenorna är på grund av att de blir så stora. När det egentligen handlar om för lite aktivitet och alldeles för mycket solexponering och enbart händer för djur i fångenskap.

    Ska vi nu inte ska komma med känsloargument så finns det ingen som helst forskning eller bevis på att djurparker utbildar, vilket brukar vara det största argumentet till varför djurparker finns. Man har också sett att det inte finns någon utbildningsfördel i att se djur i fångenskap. Delfiner och valar som lever i fångenskap tar heller inte och gör någonting naturligt. Precis allt man ser i en djurpark är av människan ett påtvingat beteende.

    Älskar hur folk använder utbildning som en ursäkt att det helt plötsligt är ”okej”att ha delfiner i fångenskap, att det inte bara är för underhållning utan också för kunskap, för att man ska lära sig om djuren. Men varför behöver vi veta så jävla mycket om allt hela tiden? Kan man inte låta delfinerna leva i haven och vi på land thats it.

    Tycker man borde visa dokumentären ”the cove” på skolor och utbilda barnen varför man INTE ska be mamma och pappa ta med en på olika delfinshower m.m

    Finns det något jag tycker är riktigt äckligt så är det just det här med delfiner. Hur folk ens kan betala för att se skiten är fan helt sjukt. Matar alla i min omgivning med info om hur delfin industrin fungerar och alla blir lika chockade varje gång när man berättar allt man läst, folk är helt enkelt för lite pålästa.

      Om man ska utbilda i varför man inte ska gå på delfinshower så finns det mycket bättre dokumentärer att titta på än The Cove. Den dokumentären är jättebra, säger inget om det. Men det finns dokumentärer som ger en bättre och närmre förklaring till varför den underhållningsindustrin är helt galen.
      A Fall from Freedom, Born to Be Free och Blackfish är några.

        Du har säkert helt rätt. Har sett blackfish, lika hemsk som the cove, men inte de andra, måste ses snarast!

        Tack för tips!

          My pleasure!
          Jag tycker också om dokumentärerna som är lite kortare. Det finns massor av dem på youtube. För de är lättåtkomliga, korta och koncisa och framförallt så är det lättare att visa en skeptiker som inte vill spendera två timmar med att titta på gore.
          Min favorit just nu som jag brukar dela är dokumentären inside the tanks som finns på youtube.

          The truth behind swimming with dolphins är också en bra video på youtube. Där är, som titeln avslöjar, fokusen på delfinerna och inte på orcas.

    Blir så jäkla glad över att det finns så många vettiga människor som står upp och argumentera mot djur i fångenskap! Det är tack vare alla oss so vi kan förändra verkligheten, så fortsätt orka ta diskussionen och lyft frågan. Det utbildar andra människor och ger en röst till de som inte har en egen, dvs djuren.

    Heja!

    Jag har definitivt ingenting att lära mig, beträffande Ulrikas kommentar, eftersom jag läser MELLAN raderna.
    Hon framstår för mig som en något känslokall person bl.a.

    Men Bella klarade väl av atlantis & delfinerna för några år sedan med Odd?! Vill minnas att delfinerna kunde se hennes bebis (minns ej vem?!) i magen till och med? ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.