Johanna Toftbys missnöje med ammande kvinnor

Jag har väldigt svårt för sånt och det blir inte bättre av att jag inte har någonstans att ta vägen. Kalla mig idiot eller tyck att jag har fel, men att amma inför andra är stor skillnad om barnet är litet. Ett spädbarn ska få äta när det villl. Jag ammade båda mina tjejer upp till de var 6,5 månader, sedan var både de och jag nöjda. Det finns inte mycket näring i mjölken efter det ändå. 

Men nu pratar vi om ett barn som äter pommes, knäpper upp mammans tröja och får amma utan att mamman gör det minsta för att skyla sig eller vilja sätta sig lite diskret. Så där sitter jag med nakna bröst mitt framför mig när jag försöker jobba. Någon mjölk verkade inte komma, barnet skrek bara och mamman plockade lika öppet fram det andra bröstet också medan hon fingrade på sin mobil.[…]

Jag kan inte för hela mitt liv förstå varför man vill göra så mitt bland allt folk. Tycker ni att det är ok att amma stora barn bredvid andra och visa tydligt hela sitt behag? Vissa saker är privata, hur naturliga de än är. Därför har vi till exempel toaletter, alla vill inte se helt naturliga saker hela tiden.//Johanna Toftby

Johanna Toftby beklagar sig högljutt över en kvinna som ammar sitt barn på tåget och på så vis ”tvingar” upp sina tuttar i ansiktet på medpassagerarna. Personligen har jag svårt att förstå vad hon är så himla upprörd över. 
Det är ett par bröst. Hon själv har två.
Jag undrar om hon blir lika upprörd över att se andra kvinnors bröst i exempelvis duschen på gymmet? Det är nämligen exakt samma bröst som på tåget, den enda skillnaden är att i duschen på gymmet så har de inte direkt något syfte medan på tåget ger det mat, närhet och trygghet åt ett barn.

Att detta är en het potatis går enkelt att utläsa från Johannas kommentarsfält där åsikterna skjuts som pilar åt båda hållen. 
Jag tillhör alltså den ringhörna där amning på tåg inte är en särskilt big deal. Blir man så pass obekväm över en ammande kvinna som Johanna blev här, så får man väl ta bilen. Eller själv sätta sig på toaletten för att jobba – en garanterat tuttfri zon. (Bortsett från de egna då men de är stört omöjliga att springa ifrån.)

Vilken kategori tillhör du? 
Den obrydda eller den extremt upprörda?

Om du inte på rak arm vet hur du skulle reagera – titta på bilden här nedan och föreställ dig att jag har en unge hängandes och dinglar från ena nipplen.
Tankar? Reaktion?

366 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

      Så lite schampo för 200kr! Förstår att de rear ut…

        Mitt ol schampo kostar 249 men det är kvalitet!!

    Johanna lider av grava I-landsproblem. Amma på ut med tuttarna.

      Ändå intressant info att hon har två par bröst.

        ?

      Tycker det är fint när någon ammar och jag dör inte av att se ett bröst.

      Spring spring spring spring spriiing
      Släpp tuttarna friiiaaa,
      Åååå-ååå-ååå-ååååååh❤?

    Jag har två barn själv och har ammat bägge två tills de var runt året. Men alltså att amma en unge som kan prata och dra ur patten själv ur mammas tröja är jävligt osmakligt tycker jag. Inte så att ungen behöver den där mjölken. Nä det är nog mer nåt sjukt bebis-närhet-whatever-komplex mamman har.

      Tycker också det ser illa ut att amma typ en fyraåring. Cringe som kidsen säger.

        Det finns mycket jag tycker ’ser illa ut’ – barn som äter är inte en av de sakerna.

          Ok.

        Jag tycker det ser värre ut när en vuxen man slickar på en kvinnas nipples jag. Men då är det tydligen vackert och sensuellt. Att ett barn gör det som tuttarna är till för…fyyy så hemskt. Hahaha. Siste idioten är inte född än?…

          Fast det är kanske inte så ofta du ser det på tåget?

      Blir så onödigt ledsen av det här.
      Jag har ett barn som är över 3 år gammalt. Barnet har varit svårt sjuk sedan födseln. Har varit nära döden ett par gånger. Spenderat många dagar på sjukhus, med operationer, sond, uppkopplad till maskiner.

      Klarade inte av att äta vanlig mat alls första två åren. Inte flaska heller och inte gröt. Det enda som gick var att amma. Och sond då. Allt detta har också gjort att mitt barn är extremt närhetstörstande och helst vill vara bara nära nära.

      Så jag har ammat och ammar fortfarande. För mitt barn har det varit livsviktigt på mer än ett sätt. Det har varit närhet, näring och tröst. Jag ammar inte publikt och har inte gjort på länge. Jag tycker dessutom att det är asjojobbigt, men tänker alltid att efter den operationen/cellgiftsbehandlingen etc ska vi sluta. Men så kommer ett nytt bakslag. Och jag kan ta bort mitt barns viktigast tröst…

      Skulle be om att ni inte kallar varken mig eller mitt barn för äckliga, för det är vi inte.

        Det är ni absolut inte! Du är en supermamma ❤️??

        Det är ni absolut inte! Du är en supermamma ❤️??

        Men ska han fortsätta tutta tills han är 7? 10?

          En får amma hur länge en vill. Så länge barnet och föräldern vill. Så länge det är ömsesidigt. Som utomstående behöver man inte bry sig för det skadar ingen.

            Jo någonstans övergår det till incest.

              Du kan stoppa upp din påhittade incest där solen skiner! Vet hut människa!

              Incest? Nu får du förklara vad tusan du menar. Hur fungerar ditt hjärnkontor när du likställer amning med sex mellan förälder och barn?

              Tänker du så är det du som är sjuk och pervers.

              Du e ett pervo

              Incest?? Är du dum i huvudet? Vilken jävla kommentar.

            Men någonstans måste väl även du tycka det finns en övre åldersgräns? Eller skulle du tycka det var rimligt med en ammande tioåring? Fjortonåring?

              Vem fan ammar en 10-åring? Idiot.

          Vad bryr det dig? Mina har fått bestämma själva, en slutade vid 3, den andra 6 år gammal. Varsågod för info du inte har att göra med över huvud taget!

            You go! ❤

            6 år?
            Kan för mitt liv inte förstå det. Känns inte sunt. Och det är min åsikt.

              Då är det du som inte är sund.

                Jag får ha en åsikt, precis som du.

                  Vad som är sunt eller inte är inte en åsikt, utan fakta. Det finns ingenting som är osunt med amning.

          Av saker med mitt barn som oroar mig kommer det långt ned. Det kommer lösa sig.

        Fast ni är ju ”ett undantag som bekräftar regeln” om du förstår hur jag menar?!
        Hoppas ditt barn blir friskt , fyfabian för att små barn ska vara sjuka och lida!

          men det fina är ju att du aldrig kan veta vilka som är godkända undantag enligt dig så då kanske det är lättare att undvika att bestämma det alls?

            Jag personligen bryr mig inte om kvinnor ammar sina barn, bara både mamma & barn mår bra, anser jag

        flaska?

          Varför om amningen funkar?
          Mina har aldrig velat ta flaska eller napp – som ju båda bara imiterar the real deal: bröst.
          Flaskor och nappar ska steriliseras, pumpa är ett jobb som tar tid (från någon som troligen redan har minimalt med egentid), mjölken ska förpackas, förvaras, värmas… bröstmjölk är ren, tillgången följer efterfrågan – varför komplicera?

          Finns många som inte gillar att flaska

        S: du gör ett superjobb! Låt inte de amningsäcklade styra, det är de som har problem – inte du!

      är det sto Johanna beskriver så håller jag också med,.. sjukt!

      Mitt barn ammade till 3-årsåldern 🙂 Några komplex har jag inte, sorry!

        Heja dig! ❤?

      Varför ser det illa ut? Ammar min 2.5 åring, även offentligt om han behöver. Han får tröst, han får gratis mellanmål och han somnar. Men det kanske är bättre med bakteriehärdad napp, sötade kex och fem minuters metoden?
      Snälla någon….

        Exakt!

        Så bra skrivet!

      Jag har en kompis som ammade till barnet var tre. Det gjorde mig lite obekväm, tills jag började ifrågasätta mina egna åsikter. Tyckte jag att det var jobbigt att hon tog fram bröstet? Nej, jag har inget emot bröst, har ju själv två. Tyckte jag att det var jobbigt att barnet själv kunde säga att han ville ha titte, gick och drog fram bröstet? Ja. Men då insåg jag att anledningen att jag blev obekväm av det var för att det inte är normen och få bestämde jag mig för att skärpa mig och sluta bli obekväm.

        Heja dig!
        Starta en kurs, du kan tjäna multum på en avvänjningskurs för amningsäcklade!

      Tycker du ja. Who cares.

      Men EXAKT VAD ÄR DET som är så otroligt avstötande? Ditt tankesätt härstammar från en NORM, byggt av ett samhälle där kvinnor tydligen inte får synas? Amning ger också ett skydd mot många infektioner, och det är ett skydd som i flera fall lever kvar några år efter avslutad amning, dessutom bygger man genom ammning upp bebisen tarmsystem/viktiga bakterie grupper som är super viktiga för en väl fungerande tarmflora genom livet. Vad folk inte inser är att amningen ger en vad för så mycket saker. Jag vill även tillägga att DET GÅT ATT GÖRA DETTA UTAN ATT AMMA men det lättaste är såklart att amma. Det du säger att ungen INTE behöver amningen är så sjukt oinformerat från din sida att jag blir rädd. Ja det är sant att barnet klarar sig utan ammning MEN det du missar är att det faktiskt finns väldigt många fördelar med ammning ÄVEN när barnet är äldre.

      En ettåring behöver den inte heller. Finns barn som aldrig ammat å dom behövde den inte heller. Var å en drar väl sin gräns nånstans men skamma inte nån som ammar ett barn som kan prata??

      Lika sjukt som att ge ungen napp då? Eller välling? Varför ger man det till barnen som inte ammar?

      Min unge på 2 år behöver den trygghet o tröst som tutten ger. Tycker själv de är jobbigt att amma och ser fram emot amningsavslut. Gör det endast för att ge mitt barn den trösten

      Tycker att förkylda barn eller barn med napp i munnen är betydligt mer upprörande än barn som ammas. Vem bryr sig liksom? De äter/myser/gosar.

    Jag tänker som så : vill jag inte se, då kan jag titta bort.

    Och så bara MÅSTE du slänga upp en bild på dig själv i inlägget? Har du missat att 99% av dom som läser denna blogg är här för att läsa om influencers, inte om dig personligen? Jag tycker att ditt försök med en personlig blogg på sidan av som ingen ville läsa får tala för sig. Men den slutade du visst att uppdatera, och började istället smyga in dig själv i varje inlägg här. Du. Är. Inte. Intressant. Ok?

      Det. Är. Inte. Din. Blogg. Ok? Hon gör väl precis som hon vill i sin blogg och många har skrivit att de uppskattar hennes personliga vinkel istället för ren sammanfattning av andra bloggar. Jag tycker mest det luktar avundsjuka om denna kommentaren. Varför har inte jag en stor blogg, buhuuu…

        Hahaha och där kom den, som ett brev på posten ?????

          Om vi bortser från att det är postnord som levererar posten dvs.

        E, jag höll med dig hela vägen ända fram till ”avundsjuk”-kommentaren. Därför får du ingen like av mig.

          Det är okej. Vad tror du anledningen till att man skriver en sådan elak kommentar är då? Jag kände att R kunde framföra sin kritik på ett helt annat sätt om hen ville ge feedback. Men Rs kommentar var bara ute efter att trycka dit och såra. Därför kände jag att en rimlig förklaring kunde vara avundsjuka.

      Vaknade du på fel sida?
      Stäng ner webbsidan och gå och ta en tupplur så kanske det känns bättre sen. ?

      Kan du länka till den personliga blogg jag slutade uppdatera? Jag är nämligen själv inte medveten om dess existens. Har jag blivit identitetskapad?

        Haha du skojar va? Eller har du lyckats förtränga det fiaskot? Eller du kanske raderade bloggen illa kvickt när du insåg att ingen ville besöka den. Jag vill minnas att du till och med länkade den i bloggens presentation när bloggen låg på Nöjesguiden ?

          Jaha, du menar min gamla blogg som jag skrev två inlägg i för typ tre år sedan?
          Jag trodde du pratade om någonting aningens mer aktuellt…

            Ingen aning, vill minnas att du uppdaterade den dagligen samt länkade till den flitigt. Men borta verkar den ju vara nu iallafall av en anledning ?

              Ja, den har varit stängd i över två år. Finns ingen tid till den när jag uppdaterar den här bloggen så ofta, och här kan jag ju peta in exakt så mycket om mig själv som jag önskar ändå. Så himla smidigt! 🙂

                Varför erkänner du inte bara att du egentligen önskar att du själv vore en influencer? Att det är vad allt det här handlar om? Det märks ju hur du blir helt till dig så fort någon influencer faktiskt är trevlig mot dig eller när du får gå på events. Du känns liksom som den där tjejen i högstadiet som gjorde vad som helst för att få hänga med dom coola tjejerna och få synas, men som aldrig riktigt passade in.

                  Jag ÄR en influencer – bara en lite annan sort jämfört med de jag skriver om. 🙂
                  Och vet du.. man KAN faktiskt gästa saker och ting utan att ställa upp sig på röda mattan och vara med på foto. Där är jag också en lite annorlunda ”influencer”… 😉
                  Men normalt sätt tackar jag nej då jag inte får ut någonting från det… jag väljer med omsorg vad jag lägger min tid på.

                  Så.. du influerar alltså till nätmobbing och hat mot unga och framgångsrika kvinnor? Eller att göra sig en karriär och tjäna pengar på andras bekostnad? Eller vad exakt menar du?

                  Vad är det för event du blivit bjuden till och vad är den senaste?

                  Jag ska maila och fråga efter ditt namn för att se så du inte ljuger

                    Djungelboken, Lifestyle Awards
                    Och gör så…hälsa från mig. 🙂

                  Jävlar vad många event, fattar att du är selektiv med vad du går på..! ?

                  Anonym: Vet du inte vad ”senaste” betyder? ??

                  Öh jo?

                  Fortfarande få event Mia.

                  Anonym:
                  Synonym till senaste:
                  sist, nyast, färskast

                  Ville du ha en komplett förteckning får du nog specificera det lite.

                  Hahahaha Mia ????

                  So saltyyyyy

                Stängd i två år!? Jag minns det som att du verkade starta en ny personlig blogg, alltså din egen blogg om dig själv och som du länkade till? Kanske är två år sedan nu? Du länkade även till din killes blogg M en del.

              Ms blogg kanse?

    Störa sig på amning? Kom igen för fan…
    Då kan man ju hålla sig hemma alternativt låta bli att titta då. Är man så störd av tuttar så bör man låta bli att vistas både på stan och i sociala medier där det är mer eller mindre avklädda tuttar överallt ? Toftby är enbart pinsam och dessutom fullkomligt ointressant… åldersnoja och pigg på att döma andra kvinnor. Fräscht…

      Kunde inte hålla med mer. Toftby är så jäkla onödig människa. Det är ju något djupt o perverst FEL på den korkade idioten om hon stör sig på vad barn äter.

      Credd till alla starka mammor därute som ger ert barn näring kärlek och närhet oavsett hur ni väljer att göra det! Ni är tusen ggr starkare än dessa korkade bimbos som lägger så ointelligenta kommentarer. Amma på folket!!!

        Väldigt konstruktivt och snällt skrivet, verkligen!

      Men det är ju inte amningen i sig hon klagar över. Utan att det är STORA barn!

        En ettåring är väl inte ett stort barn? Är ju liksom inte en 7-åring vi pratar om här…

        Men gränsen för vad som är ett för stort barn för amning verkar ju skilja sig rätt mycket, så det är nog bara att acceptera.

        Hon vill inte se andra kvinnors bröst. Syns de mer när ett stort barn ammar, eller vad då?

          Ironin i att hon sitter på sociala medier där der ständigt förekommer mer eller mindre nakna rumpor och bröst ?

      Caroline, lite intressant verkar hon ju vara för dig ändå.. Du Caroline dömer ser det ut som… lika fräscht.

        Ja det gör jag, jag dömer hårt och skoningslöst hennes idiotåsikt angående amning. I övrigt skiter jag fullständigt i henne.

      Vem bryr sig om en 45 åring snart i klimakteriet. Hon e väl bara bitter?

        Så efter 45 års ålder så har ens ord inget värde, trevligt med åldersrasism

          Åldersdiskriminering heter det

        Väldigt onödigt skrivet!

    Har själv ammat länge och skylt brösten för det kändes mest bekvämt för mig och min bäbis och för att jag var lite rädd för omgivningens reaktioner. Har dock inga problem med hur andra gör. Men varför måste man glo på nån som ammar? Är väl bara att låta bli att titta?? Om man jobbar ( som jag tolkade det som att hon gjorde) har man väl absolut annat att fästa blicken på?

    Det stämmer överhuvudtaget inte att bröstmjölken på något märkligt vis skulle tappa i näringshalt efter det halvår som Johanna Toftby satt som övre gräns för amning. Att endast amma i ett halvår är ett modernt och västerländskt påfund som saknar historisk och biologisk förankring. Man ammar så länge man vill och det känns bra, det är upp till mor och barn och möjligtvis den vårdinrättning som har till uppgift att följa barnets utveckling (dvs BVC). Dem som blir äcklad av bröst och amning kan med fördel bara välja att titta bort.

      Det är intressant tycker jag att många tycker att bröstmjölk efter 6 månader inte innehåller näring och inte bör drickas när de själva gladligen dricker mjölk/mjölkprodukter hela sitt liv. Mjölkprodukter som ju är bröstmjölk men från en annan art.

        Ja det är sjukt om något! ???

      En skröna som ersättningsbolagen är ansvarig för tyvärr… ingen sanning alls.

        De har många (spädbarns-)liv på sitt samvete… fyfan.

    OT
    Förlåt för en ot men i gårdagens öppet spår pratade några om kemi och att om man känner kemi kämner den andra personen det också. Någon här som har koll på det? Är så nyfiken då jag faktiskt känner kemi med en person. Jag Vet inte om det bara är på en vänskaplig nivå men har legat vaken hela natten och tänkt. Tänk om hen känner likadant?

      Jag blev också sjukt intresserad av det här!

      Men, nej. Det är som med allt annat: ibland gillar båda varandra, ibland har ena kemi medan den andra känner 0. Typiskt folk som i all välmening säger att ”känner en känner båda” men det är inte snällt. Det leder bara till att man blir mind fucked och inbillar sig en massa saker (eller ligger vaken hela natten). Ta reda på hur det är och sluta lev på förhoppningar och fantasier. Då kommer du spara massa tid och energi.

        Tack för ditt svar Bea, det låter mer logiskt då kan jag släppa detta!

          Lärt mig den hårda vägen 🙂 Lycka till med allt! & läs boken: Dumpa honom, han vill ändå inte ha dig (Behrendt m.fl). Deppig titel men massa lärdomar inom dejting- & kärlekslivet.

        Sant, man hör ju hela tiden om obesvarad förälskelse. Det är helt normalt med en ensidig kemi eller hur man ska uttrycka det. Tyvärr!

          Det talades om attraktion igår, inte förälskelse. Två olika saker som inte behöver gå hand i hand.

            Ok fast det är samma sak där: man kan bli väldigt attraherad av någon som i sin tur känner nada tillbaka.

        Även här: det var attraktion som talades om igår. Inte förälskelse eller kärlek eller något sånt

          Samma lika.

            Det är inte alls samma sak. Attraktion behöver inte innebära förälskelse. Men visst, vi behöver inte diskutera det. Ville bara flika in och rätta vad som faktiskt sas igår. Den som är intresserad kan ju googla sig vidare men då efter attraktion alltså.

          Ditt budskap har gått fram 🙂 Tycker dina kommentarer är lite irrelevanta för oavsett om det är kärlek eller bara attraktion kan det vara ensidigt, som sagt.

    Hon har väll inte blivit skriven om på ett tag? Behöver uppmärksamheten.. tragiskt.

      Jo det har hon och hon har även varit på tv en del på senare tid. Men hon har ju en blogg och i en blogg skriver man ju sina åsikter och hon inbjuder ofta till diskussion, folk älskar ju att diskutera och debattera. Och många älskar att hitta saker de kan rasa åt och dreva, många letar ju fel också för att kunna rasa och klaga. Lady Dahmer fick ju också uppmärksamhet genom detta så det var ju bra. Johanna får ju mest skit kastat emot sig.. Men hon har ju rätt att tycka och skriva i sin blogg – dock så får hon ju anklagelser emot sig om att hon skrivit sånt hon EJ skrivit, folk vinklar och förvrider hennes ord och någon påstod att hon gjort uthängning men Nej.

      Klumpigt inlägg av henne men hon skrev INTE att ammande mammor ska sitta på toaletten och INTE att det var äckligt – så folk har ju förvrängt hennes ord vilket är lite orättvist kan jag tycka. Folk är snabba med att rasa…

        Hon har synts i media pga boken hon skrivit. Undra förresten vad försäljningssiffrorna på den kan vara? Kanske nåt för dej att kolla upp Camcam, vore intressant få veta

          Den har nog sålt ganska bra. Bra bok iaf enligt mig, har lyssnat och tyckte den var jättebra faktiskt. Har sett många som skrivit att de tyckte den var jättebra.

        JT har haft få kommentarer på sin blogg senaste tiden.

    Jag är så trött på opererade och botoxade kvinnor. Har jag rätt att be Toftby sätta en papperspåse på huvudet?

      Japp det har du! ?

      De kan ju alltid försöka operera dig till sk ”skönhet”. Men såna som toftby är jääääkligt fula på insidan. Oavsett ingrepp.

      Det har du rätt till helt klart? Go for it.

    Jo, jag förstår henne och jag tycker inte det är okej.

      Ja,jag har faktiskt aldrig sett ett barn äta egen mat själv för att sen gå och lyfta på mammans tröja och börja dia själv. Jag hade också tyckt det var konstigt.

        Varför konstigt? Mat från bröst eller tallrik vad spelar det för roll?

        Det har jag många gånger och det är mitt barnbarn på 5 år!
        Hade en vän på tidigt 70-tal som också ammade sin dotter på 5-6 år, dottern åt all vanlig mat men ville då och då bli ammad.
        Det var väldigt vanligt i bondesamhället förr att man ammade bebi + några syskon upp i den åldern.

    Tycker bara Toftby kan va tyst om hon inte har något vettigt att komma med. Jag har 4 vuxna barn, då fick man springa fort hem eller låsa in sig på en offentligt toalett och ockuperat den, om det blev amnings dags. Så skönt att det ändras mina 4 barnbarn har fått mat på plats, var vi än varit.

    Alltså. Varför blir folk så sprittiga? När nåt ”lite lustigt” händer så brukar jag plocka upp luren och skriva nåt i stil med ”hehe här får man varm mjölk till mackan!”till en kompis eller min man, sen är det bra med det. Jag tror inte att hon lät boobsen dingla fritt hela resan. O det ens var sant det hon skrev. Har själv inte läst inlägget. Hon skrev det såklart för att väcka folk och få engagemang. Då är uppfostran, barn och pengar ett bra sätt att fiska kommentarboom. Vilket i sin tur är underhållningen vi dras till så allt i sin ordning I guess?

    Bortsätt??? ?

    Hon gråter själv och blir kränkt för att breaking news tycker hon överreagerar när hon ser sin dotter som varit borta i några dagar – och sen skriver hon ett nedlåtande och elakt inlägg om en mamma som ammar sin ettåring- och det är ok? Är bara ännu ett bevis på att hon har noll verklighetsförankring , och noll empati.
    Hon skriver vad som helst för att få rubriker, usch.
    Hon sprider dynga, och tycker det är kul när hennes otäcka läsare sprider hat.
    Men om det skulle drabba henne själv , då är det något helt annat.

      Fast lite skillnad ändå – visst tycker hon överreagerade ang Breaking news – men hon har inte hängt ut någon specifik som ammar, inte med något namn eller bild. Det sprids än mer hat på denna blogg isf men det kanske du tycker är okej.

        Sprids hat här , och sprids hat på hennes blogg. Tycker alltid det är tråkigt.
        Toftby gråter när hon tycker det drabbar henne själv, men det är ok när det gäller andra.
        Hon har ju visst pratat om en specifik person, inte omöjligt att hon läst allt som skrivs om henne. Inte ok.

          Ja hon har ju skrivit om en specifik person men inte hängt ut henne med namn eller bild och inte drivit på något hat mot henne som person. Det är ju ingen specifik person som läsarna vet vem det är, och inte sprids det hat mot den personen.

            Så då är det helt ok, så länge inte det står något namn?! Nej!!

      Lite komiskt faktiskt, att när man går in på hennes blogg så görs det reklam för just Breaking news…. (annons från Tailsweep)
      Undras tro vad hon tycker om det…. Samarbete??

    Hon uppmanar folk att kalla henne idiot, då gör jag härmed det, du är en idiot Johanna! Hur kan amning vara så provocerande att hon måste skriva ett sånt här inlägg? Hon har själv inga som helst bekymmer med att trycka fram rattarna i någon ellosklänning med djup urringning, men mata en bebis där går gränsen minsann

      Hon måste skriva nåt som genererar fler klick och kommentarer ty bloggen är på nedgående. Och se det lyckades hon med.

        Precis som att CamCam skriver inlägg om Isabella här, och om andra, och om detta…

    Jag är obrydd 🙂

    Jag har inga problem med bröst eller offentlig amning.
    Jag kan dock erkänna att jag känner lite obehag om barnet är stort. Jag skulle dock ej kalla folk som långammar äckliga. Problemet ligger hos mig då brösten – mina egna alltså – är för mig väldigt sexuellt förknippade. Jag tyckte till och med att det var en smula obehagligt att amma min egen bebis.
    Tycker det är dåligt att skamma ammande kvinnor och känner man obehag ligger problemet hos en själv.

    Jag hade blivit förvånad, men kanske mest över att kvinnan var så bekväm i sig själv som kunde göra så. Brösten i sig ser jag inget problem i, älskar mina egna och hoppas andra älskar sina också!

    Helt uppenbart vad Johanna håller på med. Måste skapa drama nu när boken kommit så hon förlänger tiden i ”strålkastarljuset” . Ledsen men faller helt platt!!

      Nja fast det är ju knappast positivt för boken att folk börjar hata henne och rasar emot henne. Så hur tänkte du? Men hon har en blogg och då skriver man sina åsikter och hon inbjuder till diskussion. Tyvärr så blir ju dock hennes ord förvridna och folk påstår att hon skrivit saker hon INTE skrivit osv… Folk passar på att rasa och folk tar chansen att skriva skit och försöka kränka och sänka henne, folk passar på.

    Att Johanna vill öka på besöken till bloggen står helt klart. För mig blir effekten helt tvärt om. Klart besöken ökar tillfälligt men effekten av sådana här inlägg blir att hon får en stämpel på sig som är svår att tvätta bort = färre besök i förlängningen. Själv tål jag inte tex Katrin Z för alla korkade uttalanden hon har gjort. Detsamma gäller numer Johanna.

      Toftby klagar på alla som inte är precis som hon själv. Läste hennes blogg tidigare men ser ett människoförakt som jag inte tänker bidra till. Tänker inte vara med och “ betala” hennes blogglön.
      Hon har tidigare skrivit att hon kollar i folks varukorgar i mataffären och då givetvis tänker om den personen verkligen borde köpa just det,tex om det är ”rätt” brödsort. Skogaholmslimpa är ett nog no-no. Så om du någon gång funderar på att hoppa över din kvarg, chia, avocado, ägg mm och tänker festa loss på en skiva vitt bröd. Passa dig så att du inte har Toftby bakom dig i kön och framför allt om du inte är trådsmal.
      Hon tycker det är ok att dricka sina kalorier men inte äta dem. Hur många bilder har vi inte sett på hennes blogg tidigare med ett glas i handen. Vem är hon att bestämma vad vi ska äta eller dricka. Om jag ska äta något gott tar jag hellre en kanelbulle än ett glas vin. Vad säger du om detta Johanna Toftby?

        Om du följer Toftby så ser du mycket mat, recept och godsaker också. Har nog aldrig sett varken kvarg eller chia där. 😉 Det där med varukorgar handlade om övervikt och barn och att många köper skogaholmslimpa, godis, kakor, socker… ohälsosamt. Men varje bloggare skriver ju utifrån vad den upplevt, tycker och tänker – betyder ju inte att det ”klagas på att alla som inte är och tycker samma” – Beror nog på med vilka ögon man ser och läser… Och det blir debatter.

          Gick in på Toftbys blogg imorse och såg att numera finns det många ” vanliga” recept, tom onyttiga efterrätter. Kan kanske bero på att det finns personer i hennes närmaste krets som mår dåligt av att allt i livet ska vara nyttigt. Låt var och en bestämma själv. Socker i en limpmacka eller socker i ett-två glas vin? Var och en väljer själv. Till mackan äter du kanske något proteinrikt, kanske med ett ägg till, en frukt. Vad äter du till vinet? Om du dessutom äter något sött, typ mackan ifråga som är söt så i kombination med protein, fiber mm så reagerar inte kroppen våldsamt på sockermängden om det finns mer i måltiden. Själv föredrar jag nyttigt bröd eller hellre havregrynsgröt.

          Och jo, eftersom jag tidigare har läst hennes blogg så har det varit väldigt mycket tjat och kommentarer om överviktiga. All mat skulle vara nyttig, till helgen har hon sagt att man kan unna sig att äta pasta och när det gäller dricka tror jag vi får göra det valfria dagar.

          Äter själv nyttigt och motionerar dagligen. Unnar mig ibland något mindre nyttigt, en kaka kanske eller lite popcorn. Men Toftby ska inte lägga sin näsa i blöt. Jag klarar det själv.

        Jag gör som Johanna , tar ett glas vin istället !

      Ja, tror de flesta tv-kanaler undviker zytomierska? Samma väg går toftby.
      Ingen fara- Folk kommer att kunna köpa elloskläder ändå.

      Hon är en affärskvinna ut i fingerspetsarna. Tyvärr lyser detta igenom när hon publicerar dessa typer av inlägg. Hon VET att det provocerar och att det blir mycket diskussioner i kommentarerna…= många klick som skapar bra statistik, som gör att fler vill sponsra o.s.v. Synd bara att det är detta hon måste göra, aningens desperat kanske…? Hennes blogg är ju inte alls rolig längre. Nu helt plötsligt är det en jäkla massa recept igen, och bok nr 2 ska börja skrivas…jag kan sätta hur mycket pengar som helst på att denna bok nr 2 kommer innehålla en massa recept…

      Hon är helt enkelt rädd för att bli bortglömd.

    Johanna har ju döttrar som kanske blir ammande mammor i framtiden. Hoppas inte dom känner att dom inte blir påhoppade av sin mor om dom ammar precis som dom tycker är bäst.

    Så idiotiskt av Johanna att säga att mjölken inte är särskilt innehållsrik efter 5-6 månader. Har hon avancerat till att bli barnläkare eller barnmorska nu?
    Fy vad dumt sagt! Och fy för hela hennes inlägg! Fy! Skämmes tamej fan!

    Men snälla Camilla vad är detta nu?! Varför visas inte mina kommentarer, fick man inte skriva något till Johannas försvar?! Jisses!

      Andas

      Varfar har du behovet att försvara något så oerhört korkat?

    Frissan verkar inte se kvinnobröst först och främst som till för mat till ammande barn utan som några slags sexobjekt, eftersom hon opererat sina egna. Då är det ju klart hon ”störs”, men det går lätt att bara titta bort.

    Det verkar dock mest som att hon bara vill ha trafik till sin blogg…

    Förstår henne fullt ut. Sjukt att ha behovet att amma ett större barn ?

      Nej , det är inte sjukt att amma en ettåring. Finns många sjuka saker i världen, detta är inte en av dem.

      Nej. Vad som är sjukt att vuxna anser att tuttar är ok att ha sex med men att det inte är ok att mata barn med. DET är sjukt.

      Äh, jag har inget behov av att amma mitt barn men mitt barn har fortfarande behov av att amma. Det är närhet och trygghet mer än mat primärt för min 2,5 åring.
      Inte helt ovanligt att se nån 2,5 åring med napp när de är lite trötta så känns ju inte särskilt konstigt att hen vill amma heller, hen har bara aldrig velat ha napp, eller flaska för den delen. Sen förutom det faktum att jag kan känna mig ganska låst och får sova i helt knepiga ställningar ibland så är det snabbaste sättet att möta ett totalt sammanbrott på ett tåg tex. Jag tror att en snabb tågkupe-undersökning om folk föredrar att ha min 2,5åring skrikades i ca 1h eller mer eller att jag ammar hen när hen villhöver helt skulle gå i favör till amma.

      Är sällan den vuxne som har behov av att amma. Barnet däremot har det behovet. Därför skriker de i några dygn när man tar amningen ifrån dem…..

    Får alla kvinnor hiva fram pattarna eller är det bara ammare som får?
    Jag hade en tuttfixerad hankatt som verkligen, verkligen ville snutta på bröstvårtan om den var framme och han var där. Är det okej då om jag hivar fram den på tåget för att ge närhet och trygghet till min katt i djurvagnen?
    Jag tycker det mest är blottning att man tar fram båda tuttarna och låter sin 5 åring slurpa lite milkshake mellan pommesen på Max.

      För det första var det inte en femåring som det handlade om. Och Om nåt är sjukt- så är det väl att amma en katt?
      Är du störd?

      Är bröstvårtor till för att mata din katt? Nej, wtf

        ”I have nipples, Greg. Can you milk me?” ???

      Jag trodde inte att amning bara hade med mat att göra, utan också närhet och trygghet. Självklart kommer det inte mjölk ur mina tuttar.
      Och är det okej att hiva fram brösten på tåget även om man inte ammar? Dom är väl också ”bara tuttar”.

        Nej Henrietta, om du inte ammar så ska du inte hiva fram dina bröst. Ok? Amma inte din katt, och ta inte fram dina bröst om du inte ammar ett barn. Så svårt kan det ändå inte vara?

          Om man inte är man. De får ju visa sina bröstvårtor offentligt bäst de vill. Och deras bröstvårtor har inget syfte alls.

            Jag får väl helt enkelt identifiera mig som man, så är det helt lugnt.

          Jag får väl amma vem/vad fan jag vill.
          En ammande kvinna behöver förstås inte heller ta fram båda tuttarna utanför tröjan för att amma ett barn med ett av sina bröst, och därmed är det lika logiskt som att någon som inte ammar alls, hivar fram en tutte.

            Ok, då tycker jag att du ska göra det- så får du se vad som händer helt enkelt.

              Frågan är väl mer om du skulle försvara hennes rätt om någon klagade på henne på samma vis som du skulle försvara någon som har ett barn vid sitt bröst.

                Eh, nej. Om hon ammade en katt skulle jag inte försvara henne. Jag skulle anmäla henne.
                Det är Inte dubbelmoral att tycka amma barn är ok, men inte katter. Vad sjutton ÄR det för folk här??!
                Jag orkar inte argumentera med idioter, over and out.

                  Ok. Jag förstår. Så en kvinna som tar fram bröstet i syfte att enbart trösta och inte ge mat hade du inte heller tyckt vara ok.

                  I övrigt instämmer jag. Många idioter här. ?

                  Vad skulle du anmäla mig för? Förargelseväckande beteende? Kan du inte bara titta bort? Du behöver knappast stirra på mina bröst och vad jag gör med dom.
                  Får jag amma en 10 åring? Skulle det vara förargelseväckande för dig?
                  Men det är lugnt, jag säger bara att jag identifierar mig som man så får jag låta vilken art som helst suga på mina bröst.

          Så varför förstår ni inte hennes poäng?

          Och varför är det ni som definierar vad sol är ok eller inte? Syftet är detsamma så då borde det H säger enligt er också vara ok, annars har ni dubbelmoral alt dubbla måttstockar.

            Wtf!

            Ovan är jag. ?

            /Hmm

              För att hon inte har en poäng…. Simple as that. Henrietta skriver bara en massa idioti just nu. Det finns inget att förstå.

                Ja vi tycker lite olika där. Jag ser hennes poäng och jag tycker att ni är otroligt sällektiva i era bedömingar och att de då gärna är till er egen fördel men förstår inte att vara lika objektiva när det kommer till andras åsikter.

                Antigen är det ok för allt och alla att dra fram ett bröst på tåget oavsett anledning eller så är det det inte. Syftet är nämligen en subjektiv fråga när det är berättigat eller inte och du och dina behov går inte före eller är mer viktiga än någon annans.

                Och antigen så ser man på bröst som något potentiellt sexuellt och inte enbart som tröst och mat, eller så gör man det inte. Och då är det fullt möjligt att låta en katt få tröst vid bröstet utan att det ska ses som något sexuellt.

                Försök nu att tänka utanför din egen lilla trånga låda. För din box passar inte på alla.

                  Sällektiva?

                  Nej det är lag. Du får inte slänga fram pattarna utan orsak någonstans i Sverige. En kvinna som ammar sitt barn tar fram ett bröst i syfte att amma. Vill Henrietta ta fram sina bröst i syfte att amma sitt eller någon annans barn är det helt okej. Vill hon ta fram dem för att amma sin katt, sin hund, sin morbror eller sin gris är det inte okej.

                  Sällektiva?

                  Bite me p-huvud.

                  Är inte ens en diskussionsfråga att vilja trösta sin katt med brösten. En katt kan inte dia en människa. Det är inte biologiskt möjligt…..

                  Idiotiskt indeed.

                  Är förvånad över att du inte också är expert på amning btw TRH, så som alla andra ämnen. Då hade du haft full förståelse för att inget av det Henrietta skriver betyder någonting.

                  Med vänlig hälsning, expert på amning

                  TRH – delusional expert of 15% of nothing.

                  För att samhället är porrskadat och har noll koll på vad amning är, hur länge normal amning för ett människobarn är, hur amning fungerar och varför deras exempel är helt meningslösa.

                  Slå upp ’sällektiv’ i NE…

                  Varför? Jag undrar på inget sätt vad ordet betyder. Jag klurar på parallellen till inlägget.

                  Så för att det är lag så är det korrekt menar ni? En lag kan aldrig vara diskriminerade? En lag är alltid obejektivt korrekt?

                  Som sagt ni gillar det som talar för er sak men har svårt att se andra sidan. Er moral är rätt och riktig. Andras är det inte.

                  Sen kan ni också lägga märke till om ni orkar lyfta blicken från ert eget narrativ att jag inte har uttalat mig alls ang min åsikt ifall det är ok att amma offentligt eller inte.

                  Jag har enbart hållt upp måttstocken som ni valt att mäta efter framför er blick. ?

                  TRH. Du säger att en individ som diskuterar amning av en katt har en poäng……

                  Prata inte med oss andra om att lyfta blicken är du snäll.

                  The real flum- head of ordbajseri, haha ?
                  Och sällektiva? Vad hände med stavningen?

                  M: Precis som att det står dig fritt att be mig sluta göra det. Så står det mig fritt att berätta att jag anser att ni är inskränkta och okapabla att se att ni har dubbla måttstockar. Och så länge jag har lust och tid så kommer jag uppmana er att lyfta blicken från ert eget narrativ.

                  Men det är självklart upp till er själva om ni väljer att göra det. ?

                  TRH- Kanske går bättre för dig om du skriver nåt vettigt? Kämpa på ?

                  Du vill diskutera nåt som inte finns men ”vi” ska lyfta blicken.

                  Säg det du till du kvävs. Det du säger betyder inget ändå.

                  @ M och anonym.

                  Lite som jag känner och tycker angående er. ?

                  Då så, då är vi överens om det. Och Jag kan stava bättre ?

                VarförvarförVARFÖR ska det dras bisarra paralleller till djur och sex varenda gång amning diskuteras?
                Också påstår någon att det är amning – av människobarn som behöver mat, tröst, närhet – som är sjukt… det är ni med era knäppgöksexempel som är sjuka.

                  Vem av mig och Henrietta har sagt att det är sjukt att ge mat och tröst till barn?

                  Henrietta drog det bara till sin spets där hon vill ge tröst till sin katt och tycker i rättvisans namn att det inte borde vara någon skillnad då syftet är detsamma bara objektet som skiljer sig.

                  Hon hade faktiskt kunnat ta ett annat exempel som fått er än mer att sätta i vrångstrupen. Tex någons vuxne son eller dotter som söker tröst hos sin mamma vid bröstet.

                  Men men, ”normen” är tydligen det som ska råda. Inte individens rätt att avgöra att syftet är exakt detsamma bara art och ålder skiljer sig men som tydligen magiskt ska av någon luddig massa vara enväldig domare.

                  Mvh liberal ?

                  Varför tror du att ett exempel om att amma en vuxen skulle få någon att sätta i vrångstrupen? En vuxen kan inte amma. Det är inte fysiskt möjligt…. Det är en ickediskussion. Precis som kattsamtalet. Det är inte ”norm” som styr nåt här. Vi kan faktiskt inte diskutera nåt som är fullkomligt omöjligt bara.

                  På riktigt, kan inte en vuxen människa suga mjölk ur bröst på en lakterande kvinna?

                  M 1 Det är inte fysiskt omöjligt att amma en vuxen. Tänk nu efter så inser du det själv.

                  2 Ni tar inte med hela frågeställningen från Henrietta vad hon har förstått är definitionen på att amma innebär när hon följt debatten. Läs hennes första kommentar igen.

                  Henrietta: Själklart kan den det. M är bara frustrerad nu och griper efter halmstrån.

                  TRH. Jag är på inget sätt frustrerad. Däremot lite road. För produktion och utdrivning av bröstmjölk krävs liten mer än att suga.

                  Diskussionen är en ickefråga. Googlar ni vuxenamning är ni inne på sex och förstår sannolikt direkt hur det inte på något sätt kan korrelera med den amning ett barn 0-7 år (vilket biologiskt är den ålder vi ammar) att göra.

                  Det är bara att läsa…

                  M, så efter 7 års åldern är amning inte okej? Är det då sexuellt att amma en 10 åring?
                  Är det ammande mammor som sätter liksom reglerna för vem eller vad det är okej att amma, eller får flaskmatarna också tala? Får jag flaskmata min katt med bröstmjölk då?

                  Men M om nu någon har en 16-årig dotter där man själv är av en annan åsikt att det gäller både mat och tröst, v e m är du att säga emot och dikterar att det handlar om sex?

                  Och om nu 16-åringen förlorat förmågan att stimulera fram mjölk så kan alltid mamman hjälpa till.

                  Och så om du nu inte är frustrerad varför kommer du med argument som inte håller rent faktamässigt och vad värre är försöker hävda att det är det du gör?

                  Säga bara rent ut, enligt dig är allt som är vanligt dvs normen, korrekt och allt som aviker det inte. Trots att syftet enligt en själv är exakt detsamma. Men det får man själv inte avgöra utan det gör du pt dem.

                  Vilka fler områden tycker du detta om? Sexuella preferenser? Politiska åsikter. Berätta!

                  M Svar fastnade i modd. ?

                  Käken förändras i och med att man växer. Amningstekniken försvinner.

                  Att vuxna sen kan suga på någons bröst är en helt annan sak än amning.

                  Inte så intresserad av ditt svar TRH. Du snurrar så ofta in dig i vackra ord och nästan vettiga meningsuppbyggnader. Tar lång tid att läsa och du är helt ointresserad av att få svar.

                  Om jag köper en bröstpump, får jag då pumpa mina bröst med den publikt? Om någon frågar så spelar mitt svar alltså roll huruvida det jag gör är okej. Om jag säger att det är för mitt barn så är det inte sexuellt. Om jag säger att jag gör det för skojs skull så blir det sexuellt, och olämpligt och gud vet vad. Har jag gjort en korrekt tolkning av ammande mammornas samhällsregler nu?

                  Många katter är uppvuxna på flaska Henrietta så kör på du ☺️

                  Om man aldrig slutar betvivlar jag att man förlorar förmågan helt. Och nu finns det ju dem som gör det för sex så uppenbarligen går det.

                  Men i vilket fall. Säg att du är en freek och kan amma. Är det då inte ok för att andra inte kan det?

                  På riktigt. Jag förstår inte er gränsdragning. Jag tycker den är oerhört godtycklig och förstår inte vilka grunder ni vilar er på. Jag tycker inte det verkar som att ni själva vet det heller utifrån vad ni skriver

                  M Aha. Du vill bara hålla en monolog. Ja då vände du dig till fel person och jag förstår inte alls ditt syfte att ens från börja att skriva och dessutom fortsätta. ?

                  Di gör så klart som alltid som du vill. Jag väljer att fortsätta hålla en DIalog. Du vet den där det ingår minst två personer. ?

                  Och för att vara så ointressant så har du valt att tilltala mig otroligt många gånger. ?

                  M, så jag får ge mitt bröstmjölk till en katt via en flaska, men inte direkt vid bröstet? För att?

                  Henrietta. Du KAN inte ge bm via ditt bröst till en katt. Det är en ickefråga.

                  TRH. Nej är inte intresserad av en monolog heller men du vill fortsätta diskutera ickefrågor. Då blir det en monolog automatiskt.

                  TRH. Ja jag har försökt föra ett samtal några ggr. En måste ju dock inse när det faktiskt inte går att nå fram på riktigt ☺️

                  Men M, den sk ickefråga är ju den som Henrietta skrev om från början. Jag har inte avvikt från den. Alls.

                  M, tycker du att det är ok att amma ett barn offentligt i syfte att ge barnet trygghet, att låta barnet småsuga lite för att komma till ro eller måste det vara i syfte att ge näring och stilla hunger för att vara ok?

                  M Men det har du ju inte. Du har kommit med falska bevis för din sak samt godtycklig åsikt som du inte har befäst med något annat argument än att ”det är så det ska vara”, typ.

                  ”Att argumentera med idioter är som att spela schack med en duva! Hur bra du än är så kommer fågeln skita på brädet och strutta runt som den vunnit”

                  TRH. Jag tror du får öva på läsförståelsen. Inget argument är befäst med ”det är så det ska vara”, inte från mig iaf.

                  Du får bråka vidare med någon annan nu, as you usually do. Min dötid online är över ☺️

                  Trevlig kväll i kattamningens värld ?☺️

                  Okej M, men en 10 åring går bra? Eller är det sexuellt och olämpligt?
                  Vad säger du om bröstpumpen då?

                  Henrietta. Du diskuterar att amma en katt………. Det räcker där ☺️

                  God kväll.

                  Oh darn! Nu får jag väl aldrig svar på mina funderingar. Skit också.

                  Henrietta: Så klart vi inte fick. ?

                  Varken, du, jag eller senast nu anonym. ?

                  *liten fiol spelar*

                  M : Jo det är det. Inte ordagrant (också därför jag satte frasen inom fnuttar””) men via exmple och hur du valt att frasera dig.

                  Men du får ha en trevlig kväll och jag förstår att du kallade detta för din ” dötid”. För debatten var verkligen rätt död.

                  Det vet man innan man ens skriver till dig TRH. Man liksom väljer det enbart när man har dötid.

                  Ha det bra nu.

                  Anonym: Tycker en s t o r violin borde spela. M försvann lagom till att min kommentar släpptes från modd. Faktiskt precis efter. ? (?)

                  #sistaordet

                  Tack så mycket! ??

                  Varsågod ?

                  Ja det var verkligt snällt. ?

                  #sistasistaordet

                  Eko, eko, Azarak ⁉️

                  #sistasistasistaordet

                  Eko, eko, ekokokokokooo Azarak ⁉️

      Blottning handlar om att blotta könsorgan. Jag antar att du vet att bröst inte är könsorgan? Eller likställer du kvinnors bröst (för jag antar att du inte menar mansbröst här) med mäns penisar?
      Så mycket konstigt i din kommentar så att msn undrar lite hur du fungerar i samhället…

        Och med din kommentar så befäster vi Henriettas argument. ??

          jag tycker du och Henrietta ska slå er ihop och testa era teorier och ”befästa” hennes argument . Vore nog underhållande ?

            Jag måste säga att jag tycker att henriettas argument och frågeställningar är intressanta och skulle gärna se er som inte håller med henne att argumentera för var ni drar gränsen för vad som är ok och framför allt varför ni drar gränsen just där. Jag själv tycker ju spontant att det vore udda att se någon amma sin katt på tunnelbanan men jag vet inte exakt var jag drar gränsen heller.

              Exakt det jag menar! Jag tycker att det är olämpligt, på en restaurang, att en mamma låter båda brösten hänga fritt utanför tröjan för att ett stort barn ska kunna dricka lite modersmjölk till sina pommes. Där har man passerat min gräns på vad som är lämpligt beteende publikt. Amning kan ske på ett ett mer lämpligt sätt, enligt min mening. Men okej, den kvinnan ammar så, och det är väl lagligt så jag kan inte säga någonting om det. Men då undrar jag, hur långt får jag gå då?

                Varför tycker du så? Att du gör det förstår jag, men du preciserar inte varför. Jag efterfrågar ett reflekterat svar, om du vill ge mig ett.

                  Fast du behöver bara titta på den egen åsikt. För ett stort barn är inte modersmjölken oersättlig längre. Så med din egen hållning så håller Henriettas argument lika väl.

                  Sen får vi väl först komma överrens om, vilket vi båda efterfrågat, vad som räknas som ett stort barn. Och är då gränsen satt när barnet de fakto klarar sig utan sin mammas mjölk? För i så fall är det från dag ett. Det tvistas nämligen på många håll ifall modersmjölken i väst verkligen inte är ersättlig.

                  (Igen. Jag har inte lagt någon egen värdering i mina kommentarer om amning är ok och när var och hur.)

                  Lisa: Ett svar fastnade i modd. ?

                  För att barnet behöver uppenbarligen inte mjölken längre för att överleva. För att barnet dricker ur ett bröst i taget, så att slänga fram båda är onödigt. För att bröst är en sexuell kroppsdel i samhället vi lever i, och därför ingenting som vi låter hänga fritt utanför kläderna i onödan. Att kroppsdelar är framme sådär på ställen där folk äter anses oftast vara olämpligt, och jag anser det med.
                  Tänk dig en middagsscenario där familjen sitter och alla äter sin mat, och mamman gör det barbröstad så att barnen kan emellanåt ta sig en liten slurp från brösten. Och det gör dom i en publik restaurang. Och så skulle ingen annan gäst få kritisera detta för mamman ”ammar”.

                  Jag har aldrig sagt att Henriettas argument inte håller, jag är inte ute efter att slå hål på dem. För övrigt var jag tydlig med att mitt svar var utifrån en viss premiss. Man kan ha olika åsikter beroende på vilken premiss man utgår från.

                  Sen tror jag att Henrietta är fullt kapabel att svara på min fråga utan din inblandning. Förutsatt att hon vill.

                  Henrietta
                  Ok! Jag tänker att just den sexuella biten är så kulturellt betingat och inget som uppkommit på någon ”naturlig” väg och därför tycker jag att det är väldigt synd att det har blivit så. Men jag tror också att det går att ta udden av stigmat kring offentlig amning genom att ”låta” kvinnor amma, även vid situationer som i nuläget kan anses olämpliga. Jag önskar en sådan utveckling. Men alla gör inte det, såklart.

                  Lisa, och jag har inte sagt att du sagt att hennes argument inte håller.

                  Jag ville enbart få dig att tänka efter att du redan hade ett svar på din fråga till henne efter sin egen definition. (Inte heller där att det finns något rätt eller fel.) Att det inte fanns någon som helst motsättning mellan era två anföranden.

                  Och jag har heller inte sagt att hon inte själv kan svara, men jag tyckte det var intressant att lyfta de tankar jag fick….

                  De och att jag vet hur ”tråkigt” det kan vara att vara den som ensam svarar när många adressera en. ?

                  TRH
                  Du avgör inte om jag redan har svar på en fråga jag ställer till en människa som inte är du. Jag betackar mig den ”viljan att få mig att tänka efter” (att du öht antar att jag inte gör det förolämpar mig faktiskt) vilket jag bara ser som ett oerhört arrogant beteende från din sida.

                  Lisa: Fast jo jag avgör om du redan har ett svar enligt hur jag ser på det.

                  Om du anser att du har ett svar får du så klart själv avgöra. Men du kan inte hindra mig från att tycka att du redan gör det efter vad du själv har sagt.

                  Och jag har igen inte sagt att du inte har tänkt efter. Men utifrån vad du själv skrev så kunde jag inte se att min synvinkel slagit dig redan. En annan hade du uppenbarligen redan tänkt på, men från var jag stod hade du inte sett det jag såg. Och hade du det så hade det bara varit för dig att säga, jo jag tänkte på det men….

                  Jag har inte varit ute efter att förolämpa dig eller din förmåga att tänka. Enbart velat visa dig alternativ hur det o c k s å går att tänka.

                  Om du menar på att du är en person som är kapabel att tänka på alla infallsvinkelar på en och samma gång, så kommer jag applådera dig och ge dig titeln übermensk. ??

                  (Dags att sluta vara så snarstucken och leta efter fel som inte finns?)

                  Du får sista ordet!

                  Lisa, tro inget annat än att TRH roffar #sistaordet

            Det är ingen teroi (slå upp ordet). Det är ett val av att följa principen om likabehandling. (Se vidare min kommentar som fortfarande väntar i modd. Skriven ca 19,54).

            Och jag är inte intereserad av att se andras reaktioner. Jag är intresserad av att veta om ”du” kommer stå upp för allas lika rätt.
            Och där har jag en teori om hur det kommer utfalla. ?

              Har du slagit upp ordet ”sällektiva” än? ?

                Förstår du vilket ord det ska va? Bra! Håll då käften eller kom med argument som tillför nått.

                  Teroi?
                  Antigen?

              Slog upp teroi, men kan inte säga jag blev klokare:
              Teroi is the name of a small kampung (village) located in the district of Yan in Kedah, Malaysia.

              Jag tycker att det är ett barns rättighet att få dia. Modersmjölken är oersättlig. Det gäller för alla däggdjur. En kattunge behöver också dia. Men behöver kattungen dia en människa? Nej, den behöver en katts modersmjölk. Ur den synvinkeln har Henrietta inte lika stor rätt att amma en katt som en mor har att amma sitt människobarn, baserat på barnets och kattens behov. Och varför ser jag till barnets behov över katten eller Henrietta? Jo, modersmjölken är mer eller mindre livsviktig och säg att vi har rätten till det liv man fått som en grundläggande premiss, så vinner människobarnets behov av amningen över kattens vilja att dia en människa. Men det är utifrån en viss premiss.

              Världen är inte svart och vit. Även dina ståndpunkter är godtyckliga. Du hävdar allas lika rätt (vilket såklart är en grundinställning alla ska ha). Rättigheter är utformade av människan, det är inte statiska företeelser i universum fria från mänsklig påverkan. Alltså är de per definition godtyckliga. Det finns inget stenhugget ”rätt” och ”fel” i Henriettas fråga, det är en fråga om definitioner. Det finns en perfekt vetenskap: matematik. Allt annat kryllar av gråzoner.

                Tack för ett mer utförligt svar och där du är tydlig med att det är din åsikt. ??

                (Jag kommer inte gå in på mina eventuella invändningar till det du tycker. Kanske en annan dag) ?

                  Oooooh, vi väntar med spänning på dina antigena teroier!

                Föll bort… ”Det finns inget stenhugget ”rätt” och ”fel” i Henriettas fråga,”

                ?Det var främst detta jag var ute efter. ?

                #sistaordet + #sistaordet

                  Eko, eko, ekokokokoooo Azarak ⁉️

                  Stackars trh, måste du sitta uppe hela natten för att vara säker på att få sista ordet? ?

                  Varför det? Det kan jag väl lika väl göra nästa vecka eller varför inte nästa år? Behöver ju inte vara just idag? ??

                  Eller tror du det är viktigt för mig att just du ser det? ?

                  #sistaordbajseriet

                  ?=??….?‍♀️⁉️

        Är det blottning om man bara visar lite skaft och inte ollonet? Är det sexuellt? Kvinnor får väl generellt visa hur mycket bröst som helst men inte vårtan.

          Klarade sig er skog i somras från att fatta eld? Du skrev då, att ni patrullerade med brandsläckare på ryggen och kofot i handen.

            Jap, men vi var tvungna att avhysa lite folk från grannens fastighet. Vissa tyckte ha sig rätten att slå upp en avgiftsfri camping på någon annans mark. Det gäller att bomma igen alla ställen folk kan tänka sig att köra sina fordon in på.

              Hade det varit ok om det var en katt?

                Som öppnat upp en campingplats och kört din med sin karavan?

                Fel fråga. Henrietta kan iom att hon inte tycker det är ok med människor vara lika konsekvent om det gäller en katt. ?

                  #sistaordet

                  .Eko, eko, Azarak ⁉️

                  Jag tycker inte katter borde campa på annans tomt.

                  Det tycker inte vi heller. Dessutom städar dom dåligt efter sig.

      Är det du samma Henrietta som är fd prostituerad, barnhatare och pedofilkramare som har skrivit ovanstående? I såna fall förstår jag ditt resonemang, du är en mycket sjuk kvinna.

    På en resa i Guatemala så bodde jag och en till i min resegrupp en natt hos en familj som tillhörde ursprungsbefolkningen.
    De hade barn i lite olika åldrar. Vid middagen som är lite krystad pga språkproblem drar mamman helt sonika upp sin topp och hennes 3åring får sig en snutt bröstmjölk.
    Blev lite förvånad men visade det såklart inte. Tror det är olika i olika kulturer.

    Jag önskar att jag var obrydd över det, tycker synd om kvinnor som skammas. Men tyvärr blir jag enormt äcklad av fenomenet, framförallt då det är barn som närmar sig året eller äldre som ammas. Känner mindre olust om mamman (där det är möjligt) går undan lite, eller iallafall skyler sig. Att hon gör en ansats att respektera folk omkring sig. Däremot skulle jag ALDRIG öppet visa mitt missnöje, av respekt för mamman.

      Jag tycker att det är mer obehagligt med folk som får olustkänslor inför barn som ammas. Det får mig att tro att man kanske har upplevt ngt väldigt traumatiskt som barn. Eller att man är så porrskadad att man ser bröst som något bara vuxna suger på. För det om ngt är väl skevt isf? Att det är ok med folk som suger och leker med partners eller liggets nippels men att man anser att det är opassande när ett litet barn som faktiskt ska göra det faktiskt gör det? Gör du en ansts för samhället och lägg en filt över dig själv när du smaskat på eller sätt dig på dasset och käka?

        Det är inte brösten i första hand utan smaskandet och kladdandet, det djuriska och intima med handlingen.

        Nu sitter ju sällan vuxna människor och suger på liggets bröstvårta i restaurangen på Ikea, så den jämförelsen tycker jag är konstig. Och angående var folk ammar har jag inga åsikter alls. Amma var ni vill.

          Du kanske aldrig har sett porr men där förekommer det en hel del kan jag berätta? Det ses som normalt och upphetsande. Men ett barn som ammar är DJURISKT OCH INTIMT????!? Fatta idiotin i det synsättet?!? Mindblowing. Så många dumma människor här inne…

            Förstår inte jämförelsen ändå. Varför måste jag tycka att det är ok att amma för att porr finns? Med den logiken borde det vara ok att pissa på golvet på bussen också för folk visar fiffin när de har sex.

              Snacka om att du missade poängen i ovanstående kommentar. Hur svårt har du för att läsa? Det är sjukt att folk har normaliserat att bröst ska sugas på av VUXNA människor för njutning medans det ses som INTIMT OCH DJURISKT när ett barn följer det mest naturliga som finns. Allvarligt talat. Väx upp och lär dig något människa.

                Till dig och 18.33: jag tycker att man får amma precis vart man vill och jag har själv ammat precis där jag velat när jag har haft spädbarn.

                Tycker bara att det är ett löjligt argument när det finns så många bra argument för att låta folk amma där de vill.

                Jag är vuxen och kan rätt mycket. Fint försök där att verka bättre.

              Och det är FULLKOMLIGEN skit samma om du tycker att det är ok eller inte. Ingen bryr sig om din åsikt. Du har noll företräde i frågan. Noll. Det är för fan lagstadgat att man får lov att amma vart fan man än vill.

    Tänk om man kunde spruta upp botox i hjärna för ökad IQ. Jag har alltid trott att Toftby är mindre begåvad och det gär bekräftade verkligen min tes. Hon har ju noll koll bruden. Bröstmjölk slutar inte att vara näringsrik efter en viss tid. Tvärtom. Suck. Kvinnor som henne alltså?

      Underbart! Lite hjärnbotox där hade nog behövts!

        Tror helt ärligt inte att lagret hade räckt till i hennes fall?

    Ironin i att kvinnan som tillät sina egna barn att vistas dygnet runt i ett hem med en stor hög av främmande män för tvs skull nu kritiserar andra mödrar HAHAHA? Detta går ju inte att ta seriöst. Inte från en mamma som har joinat ”Ensam mamma söker”…nej nej nej.

    Kära nån, tänk vilka i-landsproblem vi har. Att se halvklädda damer i de mest fantasifulla ställningar med putande bröst och bak är liksom okay medan att amma ett barn tar nästan andan av vissa. Det är väl endast ett fåtal mammor som ammar lite större barn och då finns det säkert en anledning till det. Brösten har vi antagligen först och främst blivit skapad till att ge mat eller?

    Ärligt talat så hade jag tyckt de va äckligt om ett barn som äter pommes suger på sin pappas chipstuttar på tåget oxå.
    Tutte som tutte, inget av dom vill ja se. Varken mäns eller kvinnors.

      Man ser inte så mkt bröst när barn ammar så det är ingen fara alls!

    Bröstmjölken slutar aldrig vara näringsrik och det finns ingen motsvarande föda för små barn vad beträffar just näringsinnehållet. Inte ens ersättning (obs ersättning är bra för mammor som inte kan eller vill amna). Det finns en anledning inte att WHO rekommenderar amning i minst 2 år se https://www.who.int/features/factfiles/breastfeeding/en/ det är för att all ledande forskning på fältet visar att bröstmjölken har så många fördelar för små barn att de bör ammas tills de är just åtminstone 2 år. Deta är internationella riktlinjer fastställda av världens ledande forskare, läkare osv. Amning i minst 2 år. För barnets bästa. Man kan självklart sluta tidigare och vara en toppenmamma men att det skulle vara fel på bröstmjölk eller amning före 2 är kvasivetenskapligt, ”fake news”, propaganda och direkt lögn.

      Så bra länk! Den borde ALLA läsa. Bröst är inte till för sex och jag är helt övertygad om att det är därför folk upprörs – för att de kopplar ihop bröst med sex.

    Som ammandes en treåring så blir jag glad att majoriteten här inne i kommentatorsfältet tar ställning för amning oavsett ålder och mot skamning av kvinnor.

      Heja dig ❤

      Yey! Vi (barnet) slutade lagom till skolstart.

        Mår illa.

      Heja heja! ❤?

    Om Toftby har åsikter om vad andra kvinnor gör eller inte gör med sina bröst så är det väl fritt fram att ha åsikter kopplat till hennes så här kommer det – Att ha fejktuttar känns ungefär lika hippt som 1800-talet så därför föreslår jag att Toftby tar droskan nästa gång istället för tåget. Passar bättre med hennes image SAMT att hon slipper att traumatiserats av kvinnor som använder sina bröst till amning. Samt att vi övriga slipper se sillisar i den offentliga miljön, usch liksom. Sensmoralen – käften om andra kvinnors bröst om du själv inte vill höra vad folk tänker och tycker om dina egna.

    Jag tänker så här – mammor får amma sina barn när de vill och var de vill. Inte svårare än så.

    Vem bryr sig om denna botoxade fjant?!

      Väldigt många verkar ju göra det 😀 Menar du förresten Johanna T eller CamCam?

    CamCam – Hur kommer det sig att du inte har med texten i detta inlägg som du ibland har -”tänk på tonen” ? Med tanke på att detta inlägg tar upp något som upprör så mycket, och jag ser en del personangrepp. Och eftersom du just släppt på de som du satt i moderering – då finns väl en extra stor chans/risk till fula, elaka kommentarer!?

    Kanske just därför som du släppte på – för att du vill ha och hoppas på att få lika mycket kommentarer som Johanna T fick.

    Barn har rätt att tanka trygghet och närhet. Att släcks törsten, att fylla magen. Oavsett anledning så har de lika stor rätt. Som vem somhelst att tillgodose sina grundläggande behov. Det ska inte sitta i ålder eller andras åsikter. Jag kommer göra de jag anser är bäst för mina barn. Och jag hoppas andra gör detsamma. Vi behöver inte ha samma åsikt om vad det bästa är. Men vi får låta bli att trycka ner, pekpinnar och vara otrevliga mot oliktänkande. Jag tyckte de är svin äckligt med gubbar som har sina mega håriga tuttar hängades å slängdes. Men inte har jag rätt att gå fram. Och be gubben täcka sig, gömma sig på toa, eller stanna hemma. Nej jag låter det vara. För jag har inget med den mannen och hans liv att göra. Om jag stör mig, får jag titta bort eller gå därifrån.

    Så förbannat trött på influencers som Toftby. Bara en massa konsumtion och fixering på utseendet. Reklam för alla möjliga skönhetsingrepp och produkter (hallå kvinnor ni duger inte som ni är! Kom och köp denna produkt så blir ni smala/släta osv!). Allt bara för att tjäna pengar, att profitera på kvinnors osäkerhet. Fy fan så less jag blir. Och detta skammande av kvinnor som gör det mest naturliga som finns, ammar sitt barn. Det är ju absurt.

      Och toftby vaknade till – och raderade kommentaren på hennes blogg som länkade till Clara ??
      Synd, för det var ett bra inlägg Clara skrev!

    En 1 åring som ammar skulle jag inte reagera på, men stora barn på 4-5 år och äldre känns bara så fruktansvärt fel. Det är inte naturligt för någon art att amma så länge, då är det något som inte är helt friskt i mor/barn relationen. Man kan ge barn närhet på andra sätt än att låta dem suga på ens bröst.

      Ursäkta men innan du uttalar dig kan du läsa på om människan och amning. Människans biologiska avvänjningstid är mellan 2,5 och 7 år.
      Ammade min äldsta tills han var dryga 4år och minst yngsta på snart 2,5år ammar ännu. Inget fel på någondera och vår relation är fullt frisk.

        4 åring? Det är inte sunt någonstans.

          Du kanske ska läsa på kring amning innan du uttalar dig om vad som är en normal amningslängd för ett människobarn. Som förslag.

          Är rätt sjukt att uttala sig så obildat men bombsäkert.

          http://amningsbloggen.blogspot.com/2012/01/ar-barnstyrd-avvanjning-mojlig.html?m=1

          Där har vi en kort men konsist text om ämnet. Googlar man mer så hittar man otroligt mycket vetenskapliga artiklar kring ämnet.

      Men snälla, det är inte naturligt att ha kläder på sig heller. Det finns faktiskt naturliga sätt att kommunicera också så sluta använda internet bums.

      Det är du som inte är helt frisk om du tänker snusk om ammande mödrar och deras barn.

      Ja jag håller med. Det är inte ok att amma större barn. Att mammorna försvarar det med: vem är jag att neka mitt barn? Jag är less på den förklaringen- mamman bestämmer punkt slut. Inte barnet.

        Maria: har du barn? Stackars de små isf.

      Jo friskt är det. Det som är sjukt är hur vi kvinnor har fått våra bröst så äckligt sexifierade av män att vi själva idag sitter och spottar på kvinnor som använder brösten till vad de är skapta för…MATA BARN. Vi höjer inte på ögonbrynen när en man vill dicka sig mellan klyftan men när ett barn vill äta…OJOJOJ va äckligt. Så jävla orimligt?

    Ne fy vilken dålig jämförelse med bröst i duschen. Det kan lukta bajs på toaletten vilket man kan förvänta sig, men inte fan vill man ha bajslukten i sitt vardagsrum eller kök. Ja men vadå, alla bajsar ju? Helt naturligt! …

    Jag har ammat bägge mina barn offentligt. Men jag har aldrig dragit upp tröjan så hela tutten syns. Varför skulle jag det. I början hade jag ofta amningströja och islutet när de var runt året så hade man en t-shirt (undvikte skjorta). Jag hade ibland med mig en liten filt om jag visste att jag inte skulle kunna gå undan. Både för barnets skull och för min egen. Förstår inte varför man måste visa hela bröstet för när man ammar?

    Inte nog med att hon har en taskig inställning till amning, hon kommer med totalt felaktiga påståenden. Att mjölken inte innehåller någon näring efter 6 mån är väl sedan länge en förkastad myt, eller menar hon på att WHO rekommenderar amning till minst 1 år för att svälta barn?

      Amning ska utgöra huvudmålen första året. Man kan gärna delamma två år. Mjölken anpassar sig efter barnets ålder och behov hela tiden, är järn bröstmjölk lider brist av och den får barnet i sig av annat efter året så det gör inget.

      De flesta med problem kring amning har noll koll på amning och innehållet i mjölken.

        Att den anpassar sig efter ålder på barnet måste väl utgå från att man bara har ett barn? Förlåt om det är en dum fråga

          Man kan amma två barn. Då anpassar sig brösten efter den yngsta. Det hävdas, minns ej vart jag läste, att man kan amma stort barn på ett bröst – då anpassar det sig efter det barnet. Litet barn på andra och samma anpassning sker.

          Amning är tvåvägskommunikation mellan kropp och barn. Mer komplicerat än folk tror – och visste folk det skulle de sluta diskutera kattamning ?

            M – heja dig som orkar!
            När folk börjar blanda in djur och sex i amningsdiskussioner ger jag lite upp…

            Jag har tandemammat (google it ni som undrar) 2-åring och nyfödd/baby, det går superbra och är fantastiskt för syskonkärlek/-närhet!

            Fast det var ju ingen som sade att katten ammar. ?

    Jag ammade min dotter till hon var nöjd med det, sista veckorna tror jag tom att det mest var för min skull, det var strax innan hon fyllde 1 år. Då hade vi från ca 6 månader tagit bort fler och fler måltider, så såvida vi inte hade besök var det iofs ingen som kunde se mina bröst. Jag skammar ingen som låter bli att amma och heller ingen som låter sitt barn styra när amningen ska avslutas, om så barnet är 6 år när det slutar eller äldre. Ännu har jag inte sett en diande tonåring så de flesta slutar väl förr eller senare som det verkar. Det var vansinnigt smidigt att amma, slippa disk, värma upp, blanda ersättning osv. Så amma på bara Sanna Bråding och alla andra. Toftby får känna och tänka hur hon vill, men hon kan inte ändra på andra för det.

    Får man tycka att amning är lite äckligt även om det är det ”mest naturliga som finns”? Jag kan inte rå för att jag faktiskt tycker det är äckligt. Jag tycker kroppsvätskor är äckliga. För mig är amning inget annat än ett barn som suger ut en kroppsvätska ur en annan människa. Jag blir äcklad av det! MEN och ett stort men, med detta sagt så tycker jag det är fritt fram att amma! Jag vet att problemet ligger hos mig och inte den som ammar. Det är jag som får lära mig att stå ut. Passar det inte får jag kolla bort. Jag accepterar amning, jag tycker det är fritt fram att amma när och var man vill men jag kommer alltid tycka det är äckligt. Det kan ingen göra något åt. Jag kommer inte visa eller tala om att jag är äcklad eftersom det är mitt problem men jag kommer fortfarande bli äcklad och det måste vara okej. Det måste vara okej att tycka att amning är äckligt men fortfarande acceptera och vara för fri amning.

      Såklart. Jag tycker massor av saker folk gör är äckliga. Njuter inte heller sjukt mkt när tvååringen vill amma. Jag, som du, är dock så pass frisk att jag fattar vart gränserna för vad jag har rätt att uttrycka går.

      Tycker du det är äckligt med djurungar som diar också? Det är nämligen precis samma sak.

      Jag kände precis som du tills jag själv fick barn. När han kom ut så var det lika självklart att amma honom som att äta själv typ. Jag hade bestämt mig för att inte amma för att jag kände som jag gjorde men allt det där försvann som sagt i samma ögonblick som jag fick upp mitt barn. Inget konstigt alls.

        ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ till dig och alla som så självklart ser och prioriterar sina barns behov.

    Hela hon diskvalificerades från ämnet redan från start genom att skriva att det inte finns någon näring efter 6 månader, suck.

    Jag ammar en tvååring. Skulle nån bry sig skulle jag tipsa hen om terapi. Tredje ungen jag ammar – couldn’t care less ??

      ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

    Förstår mig faktiskt inte på botox-Johanna. Verkar älska att få igång debatter om kamphundar, diabetes m.m och nu amning. När hon sen får många kommentarer som inte håller med henne så snyftas det. Med så många följare som hon har borde hon kanske tänka ett steg extra. Tror knappast att mamman har varit uppe i hennes ansikte med brösten.

    Ett barns välmående är viktigare än omgivningens präktighet och trista attityder. Hur svårt kan det vara att titta bort om synen är så obehaglig? Vilket tråkigt inlägg av Johanna, tycker jag. Det finns nog med mamma-skammande ändå. Vi behöver inte spä på den negativa synen på mammor.

    Att amma är något av det naturligaste och finaste som finns.

    /V

    http://fondofhome.blogg.se – från kråkbo till husdröm

    Varför har Toftby AB ”ansökan hos KFM, skuldsaldo” ?

      Ja du, det är inte första gången den här kvinnan figurerar hos Kronofogden…

    Kan förstå henne till viss del.. Jag hade inte heller känt mig bekväm om jag satt mitt emot och brösten slängdes fram. Svårt att inte titta..

    Däremot tycker jag att man ska få amma sitt barn bland folk, det är naturligt och barnet måste ju få mat. Men man kan göra det med lite stil, jag hade alltid en tunn sjal över mina barnen och brösten. Eller vände mig lite åt sidan och skyllde bröstet med handen. Kände mig inte alls bekväm med att släppa brösten fria, alltid någon som inte tittade på ”rätt sätt” och det kändes fel. Med en tunn sjal fick barnet dessutom en lugn stund från alla yttre intryck. Använde ofta toaletter eller amningsrum..

    Het potatis det där..

    Nyfiken fråga, tycker ni att det finns någon övre gräns på hur gammalt ett barn kan vara för att ammas? Hur gammalt i så fall?
    (Förutsatt att barnet vill och att det finns mjölk)

      Så fascinerande att precis ingen vill svara på den frågan.

        Vad är så fascinerande med det?
        Är det lika ’fascinerande’ med vilken ålder barn slutar med blöja, slutar med välling, sover hela nätter?
        Enda anledningen till att du tycker just detta är så ’fascinerande’ är för att det involverar kvinnobröst och för att du sexualiserar kvinnobröst. Annars hade det inte funnits något ’fascinerande’ med detta, utan som med allt annat hade vi accepterat att det är högst individuellt och fullständigt odramatiskt.

          Hur kom du fram till din slutsats att det är så jag tycker och var därför jag undrar? Snälla utveckla. Väntar med spänning.

          Och vad det gäller frågan om blöjor är jag säker på att både du och en mängd andra inte på något vis skulle dra er för att deklarera era åsikter när och varför det är lämpligt att sluta med dem. Eller hur? ?

          Så rakt ut fråga till dig. En 16-åring, fortfarande ok att ammas offentligt?

            Ja det finns väl inget som engagerar mammor så mycket som hur andra uppfostrar sina barn!? Om det så är amning, kvällsrutiner, blöjbyten, potträning, förlossning, första smakportion,… så vet alltid _andra_ mammor bäst och de kan diskutera detta i evigheters evigheter i hopp om att övertyga mamman.

      Enligt biologi så kan ett människobarn ammas upp till 7 år. Numera har inte barn inte behovet av det rent näringsmässigt då vi har mat men rent biologiskt så är det 7 år för ett barn. Vårt samhälle har förändrats och därmed även amingen. Det rekommenderas enligt WHO att man ammar i ett år till två år dvs att man INTE tar bort bröstmjölk eller ersättning före 12 månader då barnet fortfarande behöver nötingen i bröstmjölk eller ersättning.

        Fast jag tror inte det var det frågan gällde. Frågan gäller folks moral och acceptans.
        Vad t y c k e r ni?

        (Sen stämmer ju inte den ålder egetligen heller rent biologiskt)

          Exakt. Jag menade vad folk _tycker_ är ok ålder. Men verkar inte få något svar på det.

            Nope. Du kommer aldrig få den för då måste folk ransaka sina åsikter och motivera dem samt vet att andra kommer granska dem och se om de håller.

            Så 1 antigen har de inte tänkt efter utan bara känner
            eller
            2 har tänkt efter men vet att det kommer bara vara en åsikt baserat på vad de känner

            När de inte ens kunde bemöta Henriettas fråga artigt utan började direkt för att kalla henne för idiot, så borde var och en förstå att det inte fanns något vettigt svar. Framförallt som det hela fortlevde och bara blev värre och den sista dräpande blev att kalla henne för sjuk.

            Undrar så vilka fler normer och åsikter som ifrågasatts som ”de” skulle avfärda som sjuka. ?

            Lisa var den enda vettiga här (även om hon ser saker som inte sagts) som var helt ärlig med att säga att det är vad och hur hon tycker. ??

          Eh jo den stämmer ganska så exakt. Du ska ng läsa på innan du hävdar annat.

            Anonym / 08:53:
            TRH skriver att åldern inte stämmer eGETligen, hen måste mena att det inte stämmer för getter, vilket ju är helt korrekt!

            PS: TRH är självutnämnd, inbilsk, självgod, egenrättfärdig expert på allt i universum och kommer aldrig erkänna att någon annan har rätt – det har aldrig hänt. Vi andra vet att du har rätt.

              Fascinerande hur mycket du lyckas projicera dig själv på mig. ☺️

                Jag har också den uppfattningen om TRH faktiskt. Många fina ord utan mening.

                  Korr: Många _felstavade_ ord utan mening.

                  Jag har INTE den uppfattningen om TRH faktiskt. Många fina ord med bra mening.

            Anonym / 08:53 Eh nä det gör det inte. Läs du på innan du hävdar ngt annat.

              Jo det gör det. Varför hävdar du annat? Den biologiska avvänjningstiden är 2,5-7 är för ett människobarn. Det är vi själva som har avgjort och bestämt att annat är normen. Såatte…

                Fast nu var det inte det som hävdades. Vad som är norm och det som vanligen sker utan….

                ”Enligt biologi så kan ett människobarn ammas upp till 7 år.”

                Och det är helt enklet inte sant. Det finns ingen biologisk gräns där en m å s t e sluta amma pga biologin.

    Hade jag fått veta som vuxen att ens mamma ammade en tills man var 5-6 år hade jag sagt upp kontakten av äckel

      Mmm nä. Det hade du inte. Din syn är sådan pga porr och sexifiering av kvinnans bröst. Inget annat. Det är äckel om något.

      Mitt ena barn valde att amma (sporadiskt) till 6 års ålder – för ja, det är barnen som valt – inget jag tvingat eller styrt dem till. Hen kan fortfarande prata nostalgiskt om myset, och kommer inte ’få veta som vuxen’ om detta eftersom hen har egna, fina minnen. Att du sexualiserar din egen mammas bröst och ditt eget behov av närhet och näring är sorgligt och tusenfalt gånger mer stört och ’onaturligt’ än vad amning är.

        Det är inte ok att amma en 6 åring- bara det att du inte tänker låta hen få veta om det som större visar ju som sagt min åsikt. Sjukt.

    Jag tycker att

      Blev fel ovan. Ignorera.

    Jag tar fram tutten överallt när bebis vill äta. Ska jag neka mitt barn mat?

    Jag ser ingenting konstigt med att amma offentligt. Det är fan det vi har bröst för.

    Men från ungefär 1,5 år är min personliga åsikt att det är fett konstigt och fortsätta amma ett så stort barn. Om ditt barn kan sitta upp och börja knäppa upp tröjan åt dig kan jag tycka att den är lite för stor dör tutten. Hade tyckt det och sen gått vidare med mitt liv 🙂 det är inte mitt barn. Så hon borde ju bara… inte bry sig? ?

      Omg. Du sitter och anser att du ska få amma vart du vill och hur du vill men klankar santidigt ner på andra som vill ha samma rättigheter? Hyckleri när den är som störst. Realitycheck please.

    Det är inte trevligt att bevittna ett barn på 5 år som dricker bröstmjölk. Det väcker obekväma känslor i många. Det beror inte på sociala normen bla bla.
    Det finns två grupper som gillar att se detta: kvinnor som Cissi Wallin eller män som attraheras av brösten.
    Det har aldrig någonsin varit accepterat att amma officiellt, men det har inte heller varit tillåtet för män att blotta sig nakna ute.
    Kom inte och säg att folk ska ta bilen för att slippa se bröst och amning. Snart måste man ta bilen för att slippa se människor ha sex offentligt?

    Så länge jag kan minnas så har rekommendation legat på amning i 1 år.
    Tittar vi historiskt så lär kvinnan bli gravid rätt fort igen och har ett nytt barn att amma. Tror inte att många kvinnor i historien har suttit med 6 barn som turas om att amma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.