Den nya a-kassan kommer att baseras på inkomst snarare än arbetade timmar.
Den nya a-kassan kommer att baseras på inkomst snarare än arbetade timmar. - Foto: Martina Holmberg/TT & Fredrik Sandberg/TT.

Så blir a-kassan 2024: Nya taket på 27 200 kronor

Den nya a-kassan kommer att baseras på inkomst i stället för arbetade timmar. Nyheter24 har pratat med Charlotte Tarschys, chefsekonom på fackförbundet Akavia, som förklarar hur reformen kommer att påverka de som redan tar emot a-kassa, och de som kan komma att ta emot a-kassa.


Under onsdagen presenterade regeringen en ny reform: Arbetslöshetsersättningen kommer att baseras på inkomst snarare än arbetade timmar. 

Nyheter24 har pratat med Charlotte Tarschys som är chefsekonom på fackförbundet Akavia om vad det nya förslaget kan innebära. 

– Reformen planeras träda i kraft 1 oktober 2025 så det kommer att dröja ett tag då det krävs en längre period av implementering, berättar hon.

Nya a-kassan: 27 200 kronor

Förutom att a-kassan kommer att baseras på inkomst kommer även maxtaket för a-kassan att höjas till 27 200 kronor men ersättningen kommer att trappas ned snabbare. Efter dag 101 med a-kassa kommer ersättningen att trappas ned med tio procentenheter och efter dag 201 med fem procentenheter.

Hur detta kommer att påverka de som redan går på a-kassa är oklart. 

– Det finns ingen publicerad Lagrådsremiss så det är heller inte möjligt att se vad regeringen föreslår gällande övergångsbestämmelser, förklarar Tarschys för Nyheter24.

A-kassan: Lönen avgör – inte arbetade timmar

De som har en högre inkomst kommer alltså inte att behöva arbeta lika många timmar för att få rätt till a-kassa som den som tjänar mindre.

– Dels innebär det en förenkling i själva ansökan om arbetslöshetsförsäkring för den som arbetat per timme eller för flera arbetsgivare som slipper redovisa dessa, säger Tarschys och fortsätter:

– Dels innebär det att den som har högre inkomst uppfyller inkomstkrav med färre arbetade timmar än den som har lägre inkomst till skillnad när beräkningen gjorts per arbetad timme.

Läs fler nyheter från Nyheter24 här: 

Skatten ändras: Så får du 1 700 mer i månaden i pension

Hård kritik mot Pensionsmyndighetens långa väntetider

Orange kuvertet: När kommer pensionsbeskedet 2024?

Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00