Vissa försäkringar kan man vara utan.
Vissa försäkringar kan man vara utan. - Foto: Martina Holmberg/TT & Fredrik Sandberg/TT.

Här är försäkringarna du kan vara utan

Om du har svårt att få pengarna att räcka till kan det vara värt att se över dina försäkringar. Nyheter24 har pratat med juristen David Jonsson om vilka försäkringar man kan vara utan.


Allt fler i Sverige har svårt att få pengarna att räcka till. Men det finns faktiskt vissa försäkringar som man kan dra ned på eller säga upp helt för att få pengarna att räcka längre. 

Nyheter24 har pratat med juristen Gustav Jonsson, som är verksam på Konsumenternas, om vilka försäkringar som man kan vara utan. 

De får mindre i plånboken 2024

Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas.

Försäkringar som ger låg ersättning

Generellt kan man se över vilka försäkringar som ger mest ersättning, oavsett vilken situation man är i. Det är oftast dessa försäkringar som är värda att behålla, berättar Jonsson. 

– Till exempel självriskförsäkringar ger ofta ganska liten ersättning, och behöver man skära ner kan självriskförsäkringar vara ett exempel på något man kan skippa.

En annan försäkring man behöver men som ofta inkluderas i hemförsäkringen är id-skydd.

– 7 av 10 hemförsäkringar inkluderar id-skydd, därför kan det vara värt att se över om man betalar för extra id-skydd. Annars är det risk för dubbelförsäkring, berättar Jonsson.

Det här ska du göra INNAN du får din deklaration 2024

Produktförsäkring – nästan alltid onödigt

En annan slags försäkring, som även Finansinspektionen bedömt som onödig i de allra flesta fallen, är produktförsäkring.

– Det ingår ofta samma typ av skydd i hemförsäkringen, särskilt om allrisk ingår, och därför är det risk för dubbelförsäkring, säger Jonsson till Nyheter24. 

Läs fler nyheter om privatekonomi här: 

Det här påverkar din pension: Så får du 2 300 mer i månaden

Så blir a-kassan 2024: Nya taket på 27 200 kronor

/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00