Madelen Larsson driver Instagram-kontot "Miljonålet".
Madelen Larsson driver Instagram-kontot "Miljonålet". - Foto: Henrik Montgomery/TT, Privat och Jessica Gow/TT

Barnfamilj? Här är dyra fällorna ni ska undvika på sportlovet

Är det dags för sportlov? Det kan bli en kostsam historia. I en intervju med Nyheter24 beskriver Madelen Larsson, som ligger bakom Instagram-kontot "Miljonmålet", de dyra fällorna som du med fördel kan undvika under lovet.


Runtom i Sverige är det nu sportlovstider och många föräldrar är i fullt sjå med att försöka underhålla lediga barn som behöver aktiveras och stimuleras.

Men en ledig sportlovsvecka blir lätt en dyr historia. Så vilka onödiga utgifter ska man akta sig för?

Här är störst chans till sol och snö på sportlovet 2024

Madelen Larsson om fällorna under sportlovet

Nyheter24 har pratat med Madelen Larsson som ligger bakom Instagram-kontot "Miljonmålet", där hon inför tusentals följare delar med sig av spartips under devisen "lev mer på mindre". 

32-åringen, som lyckades spara ihop en miljon kronor innan hon fyllt 27 år, har själv två barn och har identifierat ett vanligt, men dyrt, misstag många gör inför sportlovet. 

– Många gör misstaget att inte fråga barnen vad de vill göra. Istället gissar de och tror att det som står högst på topp är aktiviteter som kostar. Som exempelvis lekland, bio eller trampolinpark. Och då blir det givetvis dyrt. I själva verket kan barnens önskan vara att spela tv-spel tillsammans, åka skridskor, besöka mormor eller pyssla en hel förmiddag. 

Madelen, 32, sparade ihop en miljon innan 27 års ålder – så gjorde hon

Madelen Larsson driver Instagram-kontot "Miljonmålet". Foto: Privat

Skidresa på sportlovet? Så kan familjen spara upp till 10 000

"Påverkas mycket av normer"

Men det är inte det enda som gör att pengarna lätt rinner iväg under sportlovet.

– En fälla är också att som vuxen påverkas mycket av normer, prestige och att jämföra sig. Det kan göra att man spenderar mer pengar än vad man egentligen vill för att man känner att man borde, vill leva upp till något och känner sig pressad att göra som andra, säger Madelen Larsson till Nyheter24 och fortsätter:

– Det problematiska i vårt samhälle idag är att aktiviteter som kostar oftast värderas högre i mångas ögon. Det finns också mycket prestige i att lägga ut vad man gjort på sociala medier, och då aktiviteter som kostar. Så det är ett pressat samhälle vi lever i där fokuset ligger otroligt mycket på konsumtionen och att vi ska spendera pengar. Många tycker det är eftersträvansvärt att kunna ha en livsstil där man slänger pengar omkring sig. Men man kan göra många roliga aktiviteter som inte kostar eller som kostar väldigt lite. 

Så sparar du 100 000 på ett år – utan att tappa motivationen

/
Senaste nytt

1 Jan 1970, 01:00