Madelen Larsson och hennes sambo lyckades spara ihop en miljon kronor innan de fyllde 27 år.
Madelen Larsson och hennes sambo lyckades spara ihop en miljon kronor innan de fyllde 27 år. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Privat

Madelen, 31, sparade ihop en miljon innan 27 års ålder – så lyckades hon

Madelen Larsson, 31, lyckades spara ihop en miljon kronor tillsammans med sambon Erik innan de ens fyllt 27 år – trots perioder av studier, arbetslöshet och lågavlönade jobb.
– Man ska inte inbilla sig att det bara är människor med höga inkomster som kan spara, säger hon till Nyheter24 och förklarar hur de gick tillväga.


Många går i flera år med den gnagande tanken att man egentligen borde se över sitt sparande eller spara mer än vad man kanske gör. 

Men för 31-åriga Madelen Larsson, som driver Instagram-kontot @miljonmalet, väcktes lusten att spara redan i tonåren.

– Jag drömde om att få bo i ett nybyggt hus redan när jag var 15 år och jag förstod att det behövdes en hel del pengar. Därför började jag spara det som gick redan då. Jag hade ett extrajobb på gymnasiet och när jag och min sambo Erik flyttade ihop direkt efter gymnasiet började vi leva en billig och medveten livsstil, säger hon till Nyheter24.

Har sparat genom alla skeenden i livet

Parets förutsättningar var inte alltid de bästa, men enligt Madelen har de hela tiden hittat lösningar för att kunna spara pengar.

– När vi flyttade hemifrån hade vi svårt att hitta jobb och de vikariat vi fick var väldigt lågbetalda. Så under en lång period hade vi båda en inkomst på runt 8 000 kronor efter skatt. Vi båda var också arbetslösa under en varsin kortare period. Men eftersom vi hyrde en billig lägenhet och inte hade någon bil så gick det ihop. Vi hade dessutom en billig livsstil och anpassade hela tiden livsstilen utifrån inkomsterna. Och det är nyckeln till att kunna spara pengar, säger hon.

Med undantag för tiden då de var arbetslösa har Madelen och Erik sparat "i alla livets skeenden".

– När vi började studera hade vi enbart studielånet som inkomst, men vi tog inte alltid ut hela eftersom vi tyckte att vi ekonomiskt inte behövde det. Vi klarade oss fint på mindre genom alla tekniker vi använde för att få ner våra kostnader. Vi studerade i 3,5 till 4 år vardera och var utöver det föräldralediga i flera år varpå jag hade en föräldrapenning på några tusenlappar i månaden eftersom den baserades på mitt tidigare lågbetalda jobb. 

– Så vägen till miljonen innebar faktiskt väldigt låga inkomster större delen av tiden. Och inget slit med dubbeljobb eller övertidsarbete. 

Lyxfällan-Magnus superenkla tips – så sparar du tusenlappar: “36 000 på ett år”

"Att leva billigt är ingen motsättning till att leva bra"

Under studietiden var Madelen till och med ledig över somrarna och de levde på en lön eller tog ut föräldrapenning. 

– När vi nådde miljonen hade Erik arbetat i fyra år och delvis jobbat deltid. Jag hade precis tagit min lärarexamen,

– Så man ska inte inbilla sig att det bara är människor med höga inkomster som kan spara. Nästan alla människor kan spara, men utifrån sina egna förutsättningar. Vi har levt väldigt bra hela tiden och ändå väldigt billigt. Att leva billigt är ingen motsättning till att leva bra. Många blandar ihop ett rikt liv med ett materiellt liv. Mitt liv har varit väldigt rikt i form av mycket tid med familjen, lustfyllda aktiviteter men också lugn och förnöjsamhet. 

Då nådde de en miljon kronor

Och efter år av sparande nådde Madelen och Erik till slut miljonen.

– När vi började närma oss 700 000 kronor i sparade pengar insåg vi att vi skulle nå en miljon inom en snar framtid. Vi var runt 26 år då. Den insikten var hisnande. Vi räknade ut att vi skulle nå vår första miljon före 30. Men genom att vi sålde ett hus vi renoverat så gick vi med vinst och tog oss över miljonen redan vid 27 års ålder. 

Smarta knepet sänker barnfamiljens matkostnad – med 1 000 kronor i månaden

"Att konsumera var sällsynt men också självvalt"

Men hur bar de sig åt för att lyckas med sparandet? Enligt Madelen fanns ingen tydlig ekonomisk plan. 

– Vi fokuserade på att välja in det i vårt liv som vi värdesatte och frångick allt det andra. Vi hade aldrig pengar som rann mellan fingrarna på småskit. Vi köpte ett billigt hus med låg driftkostnad på landet som vi nöjde oss med över en period, för att leva billigt. Det var uttänkt just eftersom vi hade låga inkomster, förklarar hon och fortsätter:

– Men annars var planen att spara det första vi gjorde varje månad. Att konsumera var sällsynt men också självvalt. 

Studenten Annifrid, 26, sparar tusenlappar varje månad – med 4 enkla knep

/
/
Senaste nytt

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.

Här är maten Arbogakvinnan Johanna Möller får äta i fängelset

10 Sep 2023, 12:20
Johanna Möller, även känd som Arbogakvinnan, sitter fängslad på kvinnoanstalten i Ystad. Här har hon möjlighet att arbeta, utbilda sig och gå på yoga – men vad får hon att äta? Det har Nyheter24 tagit reda på.