Det finns flera sätt att spara in på utgifterna under skidsemestern.
Det finns flera sätt att spara in på utgifterna under skidsemestern. - Foto: Pontus Lundahl/TT & Jessica Gow/TT

Skidresa på sportlovet? Så kan familjen spara upp till 10 000

Planerar du och din familj att bege ur på en skidresa under sportlovet? Det finns flera sätt att hålla kostnaderna nere, menar Nordnet Banks sparekonom Frida Bratt. Ett av dem är att nyttja friskvårdsbidraget.


För många är sportlovsveckan i full gång, för andra inleds den vecka nio eller tio.

En vanlig aktivitet under sportlovsveckan är att åka på skidsemester. De svenska fjällen och skidanläggningarna brukar allt som oftast vara fullbelagda under den perioden. Dock tenderar kostnaderna för en veckas skidsemester att springa iväg och utgifterna kan bli rejäla.

Hela listan: Billigaste och dyraste liftkortet för sportlovet – spara 3 918 kronor

Så håller du nere kostnaderna på skidsemestern

Nyheter24 har pratat med Nordnet Banks sparekonom Frida Bratt för att ta reda på hur du ska förhålla dig för att hålla nere kostnaderna.

– Att åka skidor är en dyr aktivitet. Att liftkort, utrustning och boende kostar är svårt att komma ifrån. Men utrustning kan man i god tid innan resan höra runt bland vänner och bekanta om man kan låna eller om det går att köpa begagnat. Ibland finns så kallade ”bytesdagar” anordnade av lokala föreningar, säger hon och tillägger:

– Vad gäller boende kan man komma ganska mycket billigare undan om man hittar något en bit ifrån backen, om man är beredd att ta bilen till utförsåkningen. Laga mat hemma i stugan, ha med matsäck i backen och planera inköp så blir det hela rejält mycket billigare än om alla måltider äts ute.

Skistars sjuka prisökning – så mycket dyrare har liftkorten blivit på 10 år

Skidresa på sportlovet? Då kan du spara tusenlappar

Det finns även andra sätt att hålla kostnaderna nere. Många arbetsplatser erbjuder anställda friskvårdsbidrag, och enligt Skatteverkets regelverk är det tillåtet att använda detta för liftkort och skidskola. I vissa fall kan det handla om en rejäl peng som går att spara in genom att nyttja just friskvårdsbidraget.

– Är man en barnfamilj med två heltidsarbetande föräldrar som erbjuds friskvårdsbidrag på exempelvis 3 000 kronor så kan dessa 6 000 kronor ju i teorin läggas på föräldrarnas liftkort för en fjällvecka. Som ett exempel ligger ett liftkort i Vemdalen för en vecka på cirka 2 800 kronor för en vuxen. Så där kan man spara pengar. 

Skatteverket godkänner friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kronor, beroende på storleken på din arbetsgivares friskvårdsbidrag. Det skulle kunna innebära att två vuxna kan spara in upp till hela 10 000 kronor för, som myndigheten kallar det, ”enklare aktiviteter med inslag av motion eller annan friskvård”. 

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Kör du norrut under sportlovet? Så ska du packa bilen

Så försäkrar du dig inför skidsemstern: ”Billigare”

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!