Alexander Skarsgård

Internationella skådespelaren och superstjärnan Alexander Skarsgård föddes 25 augusti 1976 i Vällingby utanför Stockholm. 

Efternamnet skvallrar om att han kommer från en familj fullspäckad av kända skådespelare. Alexander är son till skådisen Stellan Skarsgård och My Skarsgård som är läkare. Han är äldst av totalt sex helsyskon och dessutom har han två halvsyskon. I dagsläget är även hans yngre bröder Gustav, Bill och Valter Skarsgård etablerade skådespelare, till viss del internationellt.

Alexander fick sin första filmroll som sjuåring, då han spelade Kalle Nubb i Åke och hans värld. 1989 spelade han huvudrollen i Hunden som log och blev med andra ord känd redan som 13-åring, vilket han inte alls kände sig bekväm med och la därför skådespelandet på hyllan under resten av tonårstiden. 

Som 19-åring gjorde han lumpen i Stockholms skärgård och 1996 lämnade han Sverige för att plugga på Leeds Beckett University i England i ett halvår. Men i efterhand har han erkänt att det inte blev så mycket pluggande, däremot en hel del festande. 

1997 kände han sig redo att ge sig på skådespelandet så smått igen och gick en teaterkurs på Marymount Manhattan College i New York. Ett halvår senare återvände han till Stockholm och var betydligt mer pepp på att verkligen satsa på en skådespelarkarriär. 2001 fick han rollen som Meekus i den amerikanska filmen Zoolander och 2003 fick han en Guldbaggenominering för bästa manliga biroll, för sin insats i svenska filmen Hundtricket. Hela fem gånger röstades han fram till Sveriges sexigaste man under den här tiden, när karriären drog igång. 

2004 flyttade Alexander Skarsgård till Los Angeles, men gjorde en del jobb även i Sverige. Det stora genombrottet kom i rollen som Sergeant Brad "Iceman" Colbert i HBO:s miniserie Generation Kill. Sedan dess har han gjort oförglömliga rollprestationer som den 1000-åriga vampyren Eric Northman i True Blood och även medverkat i filmer som Lars von Triers Melancholia, Straw Dogs, Battleship, What Maisie Knew, Disconnect. 

2016 swoonade hela världen över Skarsgårds galet deffade bringa, när han svingade runt i lianer som huvudrollsinnehavaren i filmen Tarzan. Nu senast har han dykt upp i TV-serien Big Little Lies. Dessutom har Alexander medverkat i Lady GaGas musikvideo "Paparazzi" från 2009.

När det kommer till privatlivet så har Skarsgård dejtat en rad kända och okända tjejer under åren. Sedan 2015 är han tillsammans med den brittiska modellen och modejournalisten Alexa Chung. Han är också en välkänd fotbollssupporter för Hammarby IF och har flera gånger bidragit till "Bajen Aid" med signerade saker för att dra in pengar till klubben.25 Feb, 04:44
Filmen "Oppenheimer" fortsätter att fira triumfer under Hollywoods galasäsong. Den tog hem flera priser vid vid tv- och filmgalan Screen actors guild (SAG) awards i USA natten mot söndagen.
16 Jan, 03:26
Det blev ingen Emmy för den svenska superstjärnan Alexander Skarsgård på Emmy-galan i Los Angeles. Priset för manliga biroll gick i stället till en skådespelarkollega i tv-dramat "Succession", Matthew Macfadyen.
15 Jan, 11:02
Den brittiska filmstjärnan Mia Goth stäms av en filmstatist som hävdar att Goth sparkat honom i huvudet, skriver The Guardian.
15 Jan, 07:56
Efter att ha skjutits upp på grund av Hollywoodstrejken är det till slut dags för tv-galan Emmy Awards. Störst chans att ta hem pris har "Succession", som fått 27 nomineringar.
8 Jan, 04:20
Den svenske kompositören Ludwig Göransson vann pris för sin musik till storfilmen "Oppenheimer" – som tog flest priser – på nattens Golden Globe-gala. Även tv-dramat "Succession" kammade hem en rad tunga priser.
7 Jan, 08:00
Tar Alexander Skarsgård hem sin andra gyllene glob? Får Ludwig Göransson sin första? Det är dags för årets Golden Globe-gala i Los Angeles.
18 Dec 2023, 19:08
Den postapokalyptiska dramaserien "The last of us" är den mest sedda serien på HBO Max i Sverige i år.
17 Dec 2023, 13:20
Alexander Skarsgård spelar mördarrobot i Apple TV+ nya serie "Murderbot," där han även är exekutiv producent, rapporterar Variety.
11 Dec 2023, 14:26
Alexander Skarsgård har nominerats till en Golden Globe för sin roll som Lukas Matsson i "Succession". Även Ludwig Göransson kan få pris på Hollywoods näst finaste prisgala.
18 Nov 2023, 21:42
Den insomnade tv-serien "Big little lies" verkar komma tillbaka. Vid en frågestund arrangerad av LPGA, den amerikanska damtouren i golf, antydde en av seriens stjärnor Nicole Kidman att en tredje säsong var på väg.
27 Okt 2023, 12:32
Det blir dubbelt svenskt i juryn när filmfestivalen i Marrakech drar igång i november. Både Hollywoodstjärnan Alexander Skarsgård och den hyllade regissören Tarik Saleh ska välja bland de tävlande filmerna.
30 Aug 2023, 11:38
Har Tuva Novotny barn? Och är Tuva Novotny tillsammans med Alexander Skarsgård? Läs om Tuva Novotnys barn, pojkvän och familj här.
10 Aug 2023, 15:28
Hollywoodstrejken har tvingat arrangörerna att flytta på Emmygalan. Nu är det klart att prisutdelningen inte blir av förrän den 15 januari 2024 om strejken är över tills dess.
28 Jul 2023, 04:22
Årets Emmy-gala, som skulle ha hållits den 18 september, har skjutits upp på grund av den pågående manusförfattar- och skådespelarstrejken i USA, rapporterar Variety.
12 Jul 2023, 17:58
Alexander Skarsgård har chans på en ny Emmy-statyett. För andra gången nomineras han för sin roll i tv-serien "Succession".
12 Maj 2023, 08:57
Alexander Skarsgård har inga problem med tuffa inspelningar. I flera filmer och serier har han bjudit på intima och avklädda scener. Nyheter24 listar sex av dem.
18 Apr 2023, 12:54
I den fjärde och sista säsongen av framgångsserien "Succession" är inte bara Alexander Skarsgård, i rollens om techvisionären Lukas Matsson, från Norden. Här vimlar av både norrmän, islänningar och ytterligare en svensk.
24 Mar 2023, 11:50
Alexander Skarsgård bekräftar för första gången att han och Tuva Novotny blivit föräldrar till en liten pojke.Vi har en son som är åtta månader nu, säger han till Aftonbladet.
22 Mar 2023, 09:32
Det är Alexander Skarsgårds vecka – både på film och i tv.Den svenske stjärnans skräckfilm "Infinity pool" har biopremiär.
20 Mar 2023, 05:00
Det blir dubbelt upp av Alexander Skarsgård den närmaste veckan. Den 24 mars kommer ”Infinity pool” på bio – och några dagar senare är det premiär för den fjärde och sista säsongen av tv-succén ”Succession”.
1 2 3 4 ... 6