Björn Ulvaeus

Björn Kristian Ulvaeus föddes 1945 i Lundby, Göteborg. Han är en svensk musiker, textförfattare och låtskrivare. Han är främst känd som en av de fyra medlemmarna i Abba.


Ulveaus slog igenom 1963 med gruppen Hootenanny Singers och där kom första kontakten med legendariske Stikkan Andersson. Efter det kom genombrottet för Abba som bland annat vann Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 1974.


Efter Abba har Ulvaeus tillsammans med Benny Andersson skrivit musikalerna "Chess", "Kristina från Duvemåla" och "Mamma Mia!". Han har skrivit texterna till Benny Andersson Orkesters största hits – däribland "Du är min man".


Ulvaeus äger också bolaget Briggen Teaterproduktion AB, Little Star Ltd, StagePool AB och Kopparnäset AB. 


Mellan 1971 och 1979 var han gift med Abba-medlemmen Agnetha Fältskog och tillsammans har de barnen Linda och Christian. 1981 gifte han sig med Lena Källersjö (Ulvaeus) och de har barnen Emma och Anna tillsammans. 


2017 blev han omtalad efter att ha hyllat #MeToo-rörelsen.

22 Jun, 14:52
I slutet av maj fick de fyra medlemmarna i Abba Vasaorden av kung Carl Gustaf på Stockholms slott. Ett sällsynt gemensamt offentligt framträdande för popikonerna – och kanske det sista.
11 Jun, 13:52
Elvis Presley kan bli nästa artist som återupplivas som hologram. Det svenska bolaget bakom Abbas succéshow i London förhandlar om ett nytt konsertkoncept för rockkungen, uppger Financial Times.
31 Maj, 13:30
Mamma mia! Abba har fått Vasaorden. De fyra Abborna gjorde ett sällsynt framträdande tillsammans när de belönades av kungaparet. Det är nästan en gisslansituation, vi kan ju inte bara komma en av oss, säger Benny Andersson.
31 Maj, 08:10
Abba-medlemmarna, Nobelpristagaren Svante Pääbo, företagaren Antonia Ax:son Johnson och en socialarbetare från Angered. De hör till de utvalda när staten för första gången på 50 år delar ut ordnar till personer som gjort "exceptionella insatser för landet".
11 Maj, 08:22
Vem tar hem Eurovision: Kroatiens "Rim tim tagi dim" – eller den omstridda israeliska "Hurricane"? Allt avgörs i kväll i Malmö Arena.
7 Apr, 11:10
En del beröm och glädjeutrop följde SVT:s hyllningskonsert till Abba. Men både bland recensenter och "vanliga tittare" var det många som tyckte att kvällen inte höll måttet. "Som en medioker afterski på Sälens högfjällshotell", beskriver en tittare på X kvällen.
7 Apr, 08:06
Runt om i världen uppmärksammades 50-årsdagen av Abbas vinst i Eurovision 1974. I ett ovanligt gemensamt uttalande från de fyra "abborna" tackar de alla fans som följt dem genom åren och skriver att "verkligheten har överträffat alla våra drömmar".
5 Apr, 08:12
300 miljoner dollar, 3,1 miljarder svenska kronor. Så mycket betalar det svenska bolaget Pophouse för rättigheterna till Kiss musik och varumärke, uppger Bloomberg.
4 Apr, 13:54
Pophouse har lagt en ordentlig summa för att få tillgång till Aviciis låtkatalog.
3 Apr, 15:40
Agnetha Fältskog är medlem i Abba. Här kan du läsa om Agnetha Fältskog: familj, barn, stalker och äktenskapet med Björn Ulvaeus.
3 Apr, 14:58
Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Anni-Frid Lyngstad.
3 Apr, 06:02
Björn Ulvaeus och Benny Anderssons låtskatt hyllas i höst på en stor arenaturné med en fyrklöver av kända artister. Petra Marklund, Linnea Henriksson, Peter Jöback och Tomas Andersson Wij tolkar Björn och Bennys låtar, med start i Göteborg den 25/10.
21 Mar, 13:14
Medlemmarna i Abba och skådespelaren Eva Rydberg tilldelas Kungliga Vasaorden, meddelar kungahuset.
29 Feb, 10:02
Svenska Pophouse köper artisten Cyndi Laupers låtkatalog. Företaget inleder samtidigt ett samarbete med "Girls just want to have fun"-artisten och planerar bland annat en tv-serie och "ett teaterprojekt".
1 Feb, 15:37
ABBA-legenden Björn Ulvaeus har hunnit med en hel del i sitt liv – här är allt du vill veta om hans karriär, förmögenhet, äktenskapen med Agnetha Fältskog och Lena Källersjö, barnen (och alla barnbarn!) och så klart allt om hans nya flickvän Christina Sas och deras lägenhet.
8 Jan, 17:14
Björn Ulvaeus kommer att upptaxeras med 336 900 kronor och tvingas betala skattetillägg på 40 428 kronor efter en deklarationsmiss.
17 Nov 2023, 19:40
Björn Ulvaeus har tillsammans med FN lanserat en ny nätplattform riktad till musiker. Syftet är att lära ut hur upphovsrätt och andra immateriella rättigheter fungerar.
22 Okt 2023, 08:00
Agnetha Fältskog släppte nyligen en nyversion av albumet "A" från 2013. Jörgen Elofsson står för den enda nyskrivna låten på skivan – och han behövde inte övertala sångerskan. Hon ska tycka att det här är skitkul. Annars är det ingen poäng, säger han.
18 Okt 2023, 07:58
Efter att ha hyllat Björn & Bennys musik fortsätter Kalle Moraeus, Gunilla Backman och Johan Boding att gräva i den svenska musikhistorien. I vår ger sig trion ut på turné för att spela örhängen ur den svenska sångboken.
16 Okt 2023, 07:14
Björn Ulvaeus får Gris- och skridskoföreningens Gustav Hjäler-stipendium för år 2022. Prissumman är på 75 kronor.
1 2 3