Sverige måste bygga motståndskraft, med bakgrund av det allvarliga säkerhetsläget.
— En avgörande del när vi ska göra det är att vi måste skydda våra hemligheter. Det mest skyddsvärda vi har blir ju särskilt utsatt och ett attraktivt mål för främmande makt, säger Charlotte von Essen i samband med ett föredrag i Almedalen, och fortsätter:
— Det mest skyddsvärda vi har blir ju särskilt utsatt och ett attraktivt mål för främmande makt.
Att bygga ett effektivt skydd för företag och myndigheter handlar inte bara om det fysiska skyddet – som lås, larm och it-säkerhet. Det handlar också om de personer som arbetar där.

”Utnyttjar sårbarheter”
För organisationer som riskerar att utsättas är budskapet från Säpo att dels göra en säkerhetsskyddsanalys av hela verksamheten, dels vara noggrann med säkerhetsprövningen av dem man anställer. I säkerhetsprövningen undersöks lojaliteten, pålitligheten och sårbarheter. Säpo betonar att den här analysen bör fortsätta kontinuerligt, eftersom det kan förändras.
Ett exempel är att en anställd kan genomgå en skilsmässa, som tar så hårt att man börjar dricka, vilket i sin tur leder till att man börjar komma sent till jobbet, kanske därmed går miste om chansen till en befordran. Om man då träffar en trevlig person på krogen som bekräftar en och visar uppskattning, är det lätt att trilla dit. Främmande makt söker efter eventuella sårbarheter hos personer som arbetar inom säkerhetskänslig verksamhet, enligt von Essen.
Säpo själv drabbat
Därför är det bra om chefer skapar en kultur på arbetsplatsen där anställda vågar berätta om något händer i deras liv som påverkar deras sårbarhet, och att man pratar om vikten av säkerhet och att skydda hemligheterna.
Säpo själv drabbades häromåret, när Peyman Kia som anställd på myndigheten kom över hemliga uppgifter som lämnades över till rysk underrättelsetjänst.
— De är förstås mycket allvarligt. Samtidigt så känner vi att det är en styrka att vi lyckades identifiera den här personen, säger von Essen, och tillägger att ”en mängd olika åtgärder” vidtagit för att förhindra att det sker igen.