Sveriges Radio

Sveriges Radio är ett public service bolag som har ansvar att bedriva radioverksamhet i allmänhetens tjänst och ska vara självständigt i förhållande till politiska, ekonomiska och även statens intressen. SR, som är förkortningen, bildades 21 mars 1924 och fick tillstånd av staten att bedriva radioverksamhet i landet. Den 1 januari 1925 kablades den första sändningen ut till allmänheten av Sven Jerring. Platsen var en högmässa från Sankt Jakobs kyrkan i Stockholm. Den 1 oktober 1937 började Dagens Eko att sändas, vilket är ett kommenterande nyhetssegment. 


En viktigt uppgift som Sveriges Radio har är att rapportera om krigsberedskap. SR har beredskapsansvar att bryta radiosändningar för att meddela befolkningen om viktiga meddelanden. Efter mordet på den dåvarande stadsministern Olof Palme 1986 infördes dygnet runt nyhetssändningar. 


Idag finns det både nationella som lokala radiokanaler. De nationella är P1, P2, P3 och P4 medan de lokala är stationerade runtom i landet. Exempelvis P4 Göteborg eller P4 Sörmland.  

25 Maj, 07:34
En person dog och ett 20-tal fördes till sjukhus efter värmen under Göteborgsvarvet. Nu förbereder sig arrangörerna bakom Stockholm maraton för loppet nästa vecka.
24 Maj, 21:16
Tidöpartiernas förslag om att tillåta anonyma vittnen i förundersökning och rättegång underkänns av Lagrådet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
21 Maj, 07:50
Alice Teodorescu Måwe (KD) gillar Leonard Cohen medan Charlie Weimers (SD) har det amerikanska veteranrockbandet Lynyrd Skynyrd som personlig favorit. Liberalernas Karin Karlsbro gillar i stället västtyska Nenas "99 Luftballons" från 1983.
20 Maj, 15:30
"Sommar" är en radioklassiker – och en av Sveriges populäraste poddar. Men nu stoppar Sveriges Radio långköraren från andra ljudspelare än sin egen app.
20 Maj, 10:12
En man skottskadades på söndagen allvarligt i en skjutning i Flemingsberg. Mannen är anhörig till en gängkriminell man, enligt SVT:s Diamant Salihu som beskriver en upptrappad konflikt i södra Stockholm. Nya allianser har skapats, säger han till Sveriges radio.
18 Maj, 02:30
Pensionsbolaget AMF ställer sig bakom ett förslag som gäller Teslas inställning till fackföreningar. Det gäller ett aktieägarförslag som ska behandlas på den amerikanska elbiljättens årsstämma i mitten av juni.
16 Maj, 19:14
Två män i 70-årsåldern har omkommit i en trafikolycka nära Mörlunda i östra Småland, rapporterar P4 Kalmar i Sveriges Radio.
13 Maj, 12:58
Oenighet fast bibehållen bredd. Men nedskärningar är att vänta – här är public service-utredningen i övergripande punktformat.
13 Maj, 11:04
Både SVT och Sveriges Radio varnar för att public service-utredningens förslag kommer att leda till omfattande besparingar. Det är en rutschkana ned mot mindre pengar till public service, säger SVT-chefen Hanna Stjärne.
13 Maj, 09:20
Public service ska fortsatt erbjuda ett brett programutbud och vara fredad från politisk detaljstyrning, enligt en ny utredning. Samtidigt riktar oppositionspartierna hård kritik mot förslagen om hur mycket pengar verksamheten ska få.
13 Maj, 05:30
Göran Hägglund är ordförande för den kommité som ska utreda framtiden för public service. Och enligt Ester Pollack, professor vid Stockholms universitet, så ser det oroande ut.
11 Maj, 14:10
Nederländernas bidrag har diskats från att tävla i kvällens Eurovision Song Contest efter att ha stridit mot tävlingsreglerna enligt EBU. Det är en situation vi aldrig har sett i Eurovision tidigare, helt unik, säger DN:s Eurovisionkommentator Hanna Fahl.
10 Maj, 13:02
Sedan reduktionsplikten sänktes för bensin och diesel har utsläppen ökat dramatiskt, rapporterar Sveriges Radio.
9 Maj, 05:10
Domstolar brister när det kommer till att lyssna på vittnesmål från små barn som utsatts för grova brott. Det säger Barnombudsmannen (BO) Juno Blom till Sveriges Radio Ekot.
7 Maj, 05:10
Säkerhetskontroller kan komma att införas på större järnvägsstationer och vid vissa tågavgångar, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
6 Maj, 07:48
Försvarsmakten ställer sig avvisande till att betala skadestånd till de Kallingebor som fått i sig PFAS via dricksvattnet, rapporterar P4 Blekinge och Sveriges radios vetenskapsredaktion.
30 Apr, 06:36
KD, L och C ligger under eller farligt nära spärren för att komma in i EU-parlamentet, visar en ny opinionsmätning inför EU-valet. Miljöpartiet får dubbelt så höga siffror som i mätningar inför riksdagsvalet.
29 Apr, 06:52
Förra året satsade regeringen 72,5 miljoner kronor på anslag till kommunerna för arbete med att hjälpa gängkriminella som vill hoppa av.
28 Apr, 08:56
Den akut hotade fjällräven i Skandinavien får 30 miljoner i stöd av EU, uppger Sveriges Radio P4 Västerbotten.
27 Apr, 19:00
Försvarsberedningen vill undersöka möjligheten att skaffa fler fartyg till marinen – men en beställning av nya fartyg leder inte automatiskt till fler arbetstillfällen vid svenska företag, rapporterar Ekot.
1 2 3 4 5 6 ... 34