Sveriges Radio

Sveriges Radio är ett public service bolag som har ansvar att bedriva radioverksamhet i allmänhetens tjänst och ska vara självständigt i förhållande till politiska, ekonomiska och även statens intressen. SR, som är förkortningen, bildades 21 mars 1924 och fick tillstånd av staten att bedriva radioverksamhet i landet. Den 1 januari 1925 kablades den första sändningen ut till allmänheten av Sven Jerring. Platsen var en högmässa från Sankt Jakobs kyrkan i Stockholm. Den 1 oktober 1937 började Dagens Eko att sändas, vilket är ett kommenterande nyhetssegment. 


En viktigt uppgift som Sveriges Radio har är att rapportera om krigsberedskap. SR har beredskapsansvar att bryta radiosändningar för att meddela befolkningen om viktiga meddelanden. Efter mordet på den dåvarande stadsministern Olof Palme 1986 infördes dygnet runt nyhetssändningar. 


Idag finns det både nationella som lokala radiokanaler. De nationella är P1, P2, P3 och P4 medan de lokala är stationerade runtom i landet. Exempelvis P4 Göteborg eller P4 Sörmland.  

25 Apr, 12:40
Det har blåst upp till strid om framtiden för public service. S, V, MP och C har lämnat in en gemensam reservation mot närmare tio punkter i utredningen som presenteras i maj, uppger TV4:s tidigare vd Jan Scherman.
24 Apr, 10:20
Principen om först till kvarn har gjort ansökningarna till det statliga produktionsstödet för film till en strid om sekunderna.
23 Apr, 13:08
Tidskriften Axess Magasins chefredaktör PJ Anders Linder lämnar posten efter elva år. Han efterträds av Nina Solomin, för närvarande kulturchef på nyhetsmagasinet Fokus.
22 Apr, 12:32
En tidigare sverigedemokratisk politiker i Norrbotten åtalas misstänkt för grovt barnpornografibrott, rapporterar P4 Norrbotten i Sveriges Radio.
22 Apr, 09:02
Utredningar av "individer och händelser" pågår just nu på Skänningeanstalten, uppger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmberg för P4 Östergötland.
20 Apr, 09:27
Här kommer morgonens nyheter i korthet.
20 Apr, 08:38
Sveriges Radio drabbades av tekniska problem under lördagsförmiddagen. Felet berodde på att att en så kallad lastbalanserare, som fördelar trafik mellan servrar, fallerade. Och att systemet alltså överbelastades. Det säger Annsofi Eriksson, teknikdirektör på Sveriges Radio, till TT.
19 Apr, 10:38
Mellan 15 till 20 procent av artisterna bokade till kringarrangemangen i samband med Eurovision i Malmö har hoppat av. Bland dessa finns Dotter och Titiyo – sammanlagt har nu ett 20-tal artister meddelat att det inte längre vill vara med, uppger Sveriges Radio P4 Malmöhus.
19 Apr, 06:38
En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.
18 Apr, 02:02
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
16 Apr, 07:04
Den 29-årige barytonen David Risberg har utsetts till Sveriges Radio P2:s nya klassiska artist. Utnämningen sträcker sig över konsertsäsongen 2024/2025 och innebär bland annat att han medverkar i flera konserter under året.
14 Apr, 11:44
JRR Tolkiens fantasyepos "Sagan om ringen" ska för första gången bli opera, enligt Kulturnytt i Sveriges Radio.
13 Apr, 13:02
Många flyttfåglar har anlänt till Sverige omkring tre veckor tidigare än normalt. Men det är inte den svenska våren som lockar. Förklaringen finns förmodligen att hämta i det varmare klimatet.
13 Apr, 12:16
Omkring 78 000 personer var anmälda till högskoleprovet på lördagen och provet genomfördes med bara ett par incidenter. Men för boende i Norrbotten fanns möjligheten endast på fem orter.
12 Apr, 06:54
Anställda bor allt längre bort från sin arbetsplats.
9 Apr, 14:08
Socialstyrelsen har kartlagt läkemedel som används för behandling av både diabetes och övervikt. Trots att Läkemedelsverket vädjat till läkare att bara skriva ut medicinen till diabetiker så görs vart sjätte uttag av personer utan diabetesdiagnos.
9 Apr, 11:14
Två svenska medborgare ska ha gripits i Georgien misstänkta för en skjutning mot två svenska gängkriminella i Istanbul förra månaden, där en av dem dog. Det rapporterar Aftonbladet med hänvisning till turkiska medier.
4 Apr, 04:40
Det har blivit svårare att hitta hyresgäster till nybyggda hyresrätter även i Stockholm som är känt för sin galopperande bostadsbrist, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
30 Mar, 17:50
En av de högsta cheferna på Statens insititutionsstyrelse (Sis) har köpts ut för ett miljonbelopp, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
29 Mar, 08:08
Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.
1 2 3 4 5 6 7 ... 34