Volodymyr Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj är Ukrainas president och föddes 25 januari 1978. Zelenskyj har ännu inte en lång politisk karriär bakom sig – faktum är att han är komiker och skådespelare i grunden. Han vann ukrainarnas hjärtan när han spelade en oligarkbekämpande president i tv-serien "Folkets tjänare", men ställde sedan upp i en valkampanj i Ukraina där han blev mycket populär.


Zelenskyj hade inte redogjort helt för sin politik innan han blev vald till Ukrainas president. Under kampanjen tryckte han dock på att han ville sätta stopp för konflikten i Donbass. Han har också lovat att ta ett krafttag om korruptionen i landet.


Läs senaste nytt om Volodymyr Zelenskyj här

2 dagar sedan 01:28
Flera civila har dödats i ryska drönarattacker i Odessa och Charkivregionen natten till lördagen, uppger ukrainsk räddningstjänst. Väst behöver skicka fler system för luftförsvar för att rädda liv, uppmanar president Volodymyr Zelenskyj.
26 Feb, 20:04
Ukraina har tagit emot mindre än en tredjedel av de en miljon artillerigranater som EU tidigare lovat att leverera, enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
25 Feb, 09:30
Mångmiljardären och finansmannen Warren Buffetts son, Howard Buffert, och hans stiftelse Howard G. Buffett Foundation har donerat drygt 500 miljoner dollar (omkring fem miljarder svenskar kronor) till Ukraina sedan Ryssland inledde sin storskaliga invasion mot landet för två år sedan, rapporterar nyhetssajten Business Insider.
24 Feb, 19:54
G7-länderna säger i ett uttalande att de ska "höja priset" för Ryssland och dess invasionskrig i Ukraina.
24 Feb, 18:30
Världsledares besök i Kiev kom med stora löften. Kanada och Italien följde länder som Storbritannien, Frankrike och Danmark med att utlova stora stödsummor och uthålligt samarbete med Ukraina.
24 Feb, 05:46
Två år har gått sedan Ryssland inledde sitt invasionskrig i Ukraina. Flera västledare är under dagen på plats i huvudstaden Kiev. Vi kommer att vinna, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under årsdagsceremonin.
23 Feb, 12:16
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjar om påskyndad leverans av stridsflyg och försvarssystem som utlovats av västländer. Det viktigaste är att öppna upp himlen, säger Zelenskyj.
21 Feb, 13:26
De polska lantbrukarnas blockad av gränsen mot Ukraina får president Volodymyr Zelenskyj att kräva ett akut möte med regeringen i Warszawa. Zelenskyj beordrar sin regering att ta upp frågan redan denna vecka.
20 Feb, 15:56
Polska bönder bränner däck och häller ut spannmål längs gränsen till Ukraina. Jordbrukarnas protest mot vad de ser som orättvis konkurrens blir alltmer hetsig – och sätter käppar i hjulen för vänskapen mellan Kiev och Warszawa.
20 Feb, 07:42
Fem civila har dött i ryska anfall mot i den nordöstra regionen Sumy, meddelar lokala ukrainska befälhavare på Telegram. Attacken mot byn Nova Sloboda, omkring 10 kilometer från den ryska gränsen, skedde under tisdagen och förstörde även ett privatägt hus.
19 Feb, 23:00
Situationen är extremt svår vid flera delar av frontlinjen, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
18 Feb, 12:08
De ukrainska förlusterna på slagfältet är en väl bevarad hemlighet, men beräkningar talar om 70 000 stupade soldater och nästan dubbelt så många skadade. En ny lag kan ge dem möjlighet att föra sina gener vidare – från andra sidan graven.
17 Feb, 11:28
Det uteblivna amerikanska stödpaketet till Ukraina är i fokus på säkerhetskonferensen i München. Volodymyr Zelenskyj varnar för att en "konstgjord brist" på vapen ger Ryssland andrum i kriget.
17 Feb, 09:18
Avdijivka har fallit. Det är den första ryska framgången sedan Bachmut – men till priset av stora förluster och med litet strategiskt värde, enligt en expert.
16 Feb, 15:00
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har undertecknat ett säkerhetsavtal med Frankrike i samband med sitt besök i Paris under fredagen.
16 Feb, 12:46
USA:s president Joe Biden anklagar Rysslands president Vladimir Putin för att vara ansvarig för den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs död. Det som har hänt Navalnyj är ännu ett bevis på Putins brutalitet, säger Biden.
16 Feb, 07:28
Intensiva strider rapporteras från Avdijivka. Ukraina drar sig tillbaka från en postering i de södra utkanterna av staden, enligt en ukrainsk general. "Beslutet togs för att rädda personal och förbättra den operativa situationen", uppger generalen Oleksandr Tarnavskyj på sociala medier.
15 Feb, 10:44
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj reser till Frankrike och Tyskland, meddelar hans kansli. I Paris skriver han avtal med Emmanuel Macron, och i München ska han träffa bland andra Mette Frederiksen.
14 Feb, 10:22
Oleksandr Syrskyj, ny överbefälhavare för de ukrainska styrkorna, kallar under ett besök i östra Ukraina situationen vid fronten "extremt komplex och stressig".
12 Feb, 06:00
Mitt under brinnande krig planerar president Volodymyr Zelenskyj för återuppbyggnad av Ukraina. En viktig del är miljön. Den påverkar ukrainarnas liv, hälsa och framtidsutsikter, säger Margot Wallström som i fredags träffade Zelenskyj.
1 2 3 4 ... 27