Stockholm

Här är de sjukaste grejerna Gävlebocken fått utstå genom åren

Gävlebocken har fått utstå mycket sk*t
1 av 2
Gävlebocken har fått utstå mycket sk*t. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Pernilla Wahlman / TT
En vanlig syn i Gävle.
2 av 2
En vanlig syn i Gävle. Foto: TT

Gävlebocken lever ett hårt liv, ständigt utsatt för hot. Den är inte bara utsatt för bränder, visar det sig i när Nyheter24 granskar bockens yviga historia.


Läs mer

Klädd i halm och med en liten miniatyrvariant vid sidan. Gävlebocken och dess "lillebror" är lite av en lokal stolthet. I Gävle är det en vattendelare: är det rätt att bränna bocken eller inte? 

Polisen och myndigheterna är eniga: att bränna bocken är ett allvarligt brott och vill det sig illa kan gärningsmannen åtalas för mordbrand. 

Här är Gävlebockens alla trauman genom åren

Vissa har hackat sig in, en har åkt från USA för att bränna ner bocken och ja, det har helt enkelt varit många som verkligen har ansträngt sig för att elda ner bocken.

Nedan listar vi 10 av de allra konstigaste händelserna som Gävlebocken varit med om. Bocken som lever ett riktigt hårt liv!

1. Hackerattacken 2009: kraschade sändningen och brände bocken

Det låter dramatiskt – och visst var det faktiskt rätt traumatiskt också. Det här året, likt många andra år, hade kommunen satt upp en kamera för att skydda den stackars Gävlebocken från att brinna ner. Men den 22 december runt 03-tiden så började fler och fler titta på sändningen av bocken. Plötsligt kraschade sidan, och ingen kunde se något. Men så plötsligt gick sändningen igång igen – och då stod bocken i lågor.

Slump? Njaaa...

2. Den allra första bränningen 1966

Den här bränningen kommer med på listan för att personen eller personerna i fråga som tuttade på bocken startade något som skulle bli löjligt stort, det är ju faktiskt ganska kul. En annan komisk aspekt i det hela var det att bocken var försäkrad. Det är den inte längre av naturliga skäl…

3. Bocken dog tre gånger 1990

Det här var ett jobbigt år för bocken! De som var ansvariga för att bygga bocken misslyckades med det och plockade därför ner vissa delar för att prova igen. Men innan de hann starta om så hade någon satt eld på bocken. Men de gav sig inte utan körde upp den en gång till. Och så brann den ner igen. Men sen byggde de upp den igen. Och så brann den ner.

4. Bocken blir officiellt en världskändis 2001

År 2001 är en man vid namn Lawrence Jonce från Cleveland, USA, på besök i Sverige. Han hade hört på en fest om vår kära bock och beslutade sig då att sätta eld på bocken. Det måste man fascineras över!

5. "Burn bockjaevel" 2004

Ännu en hackerattak. Någon tar sig in på Gävles hemsida och webbkameran som filmar bocken. De som tittade på sändningen kunde då se hackarnas uppmaning: "Burn bockjaevel” och det gjorde den. Usch!

Foto: Mats Åstrand / TT

6. Gävlebocken kidnappades 1973 – placerades i mannens trädgård

Gävlebocken står placerad i centrala Gävle på ett torg som omges av bilvägar. Bocken är 13 meter och har under årens lopp fått både skydd av hönsnät, impregnerad vätska som inte går att elda på och olika staket som ska hindra förövare från att bränna upp bocken. Den ska dessutom väga närmre 3 ton. 

Så frågan är hur gärningsmannen lyckades med detta, men okej... Bocken blev alltså stulen. Mannen (eller pojkvaskern), som var 17 vid tillfället, ska ha stulit bocken och placerat den på sin egen bakgård.

7. Gävlebocken blev rammad av en Volvo Amazon

Som om inte Gävlebocken fått utstå tillräckligt – 1976 blev julbocken i Gävle rammad av en Volvo Amazon. Klarade sig bocken? Nej. Den kollapsade.

8. Sexuellt trakasserad och kidnappsförsök med helikopter (?!!!)

Det finns många misslyckade försök med att trakassera, misshandla och bränna bocken. Men den här historien är lite speciell. Det har under åren skapats ett enormt säkerhetspådrag kring Gävlebocken. 2010 rapporterade väktarna vid bocken att de stött på en "mystisk, tysktalande man" som var "perverst intresserad av bocken". Den mystiska mannen ska ha delat med sig av sina fantasier kring vad den ville göra med Gävlebocken för de två väktarna, men inget hände. 

Samma år var det två män som planerade att kidnappa Gävlebocken till Stockholm. Med hjälp av helikopter... Och försökte muta väktarna med 50 000 för att se mellan fingrarna på händelsen. Inget hände dock! Just 2010 brann inte bocken. Well guarded!

9. En tomte och pepparkaksgubbe utför en pilbågsattack mot Gävlebocken

Den här händelsen har sannerligen gått till historieböckerna som den mest anmärkningsvärda attacken mot Gävlebocken. Två gärningsmän – en utklädd till tomte och den andra till pepparkaksgubbe – ska ha skjutit eldpilar på bocken. Och ja, det "lyckades", bocken brann ner.

Foto: Pernilla Wahlman / TT 

10. Mystisk sotig atlet bränner bocken

Ja, och så var det senaste, den mystiska "atletiska" mannen med sotiga händer som ska ha påträffats av polisen strax efter att bocken brunnit ner. 

...Och här är alla gånger Gävlebocken brunnit

Första gången Gävlebocken brann var 1966, på tolvslaget på nyårsnatten. Sedan dess har den brunnit ett trettiotal gånger, vi listar alla datum som Gävlebocken brunnit ner. Brann den året du föddes?

1966 – brändes ner på tolvslavet den 31 december

1969 – brändes ner 31 december

1970 – brändes ner 6 timmar efter man satt upp den

1974 – brändes ner

1977 – brändes ner

1979 – brändes ner och ersattes av en bock impregnerad för att inte kunna brinna

1980 – brändes ner

1982 – brändes ner

1984 – brändes ner

1985 – brändes och hamnade i Guinness rekordbok

1986 – brändes ner

1987 – brändes ner

1989 – brändes ner

1991 – brändes ner

1992 – brändes ner. Den stora bocken byggdes upp igen, men brann återigen den 20 december. Gärningsmannen bakom alla tre bränningarna greps.

1995 – brändes ner

1998 – brändes ner

1999 – brändes ner

2000 – brändes ner

2001 – en rätt känd händelse: En amerikansk 51-årig turist brände ner bocken (efter att ha blivit lurad att det var tradition.)

2003 – brändes ner

2004 – samma år hackades Gävle kommuns webbkamera på Gävlebocken med meddelandet "Burn bockjaevel"

2005 – berömd attack: två utklädda, en tomte och en pepparkaksgubbe, sköt eldpilar på bocken som brann ner.

2008 – brändes ner

2009 – brändes ner

2011 – brändes ner

2012 – brändes ner

2013 – brändes ner

2015 – brändes ner

2016 – brändes kort efter invigningen trots det stora säkerhetspådraget.

2021 – brändes ner, läs mer om den mystiska händelsen här.

Källor: Arbetarbladet

Är folk för taskiga mot Gävlebocken?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.