Stockholm

Gävlebocken har brunnit ner – en person gripen

Bilder från när Gävlebocken brann ner år 2016.
Bilder från när Gävlebocken brann ner år 2016. Foto: Pernilla Wahlman/TT och Roger Nilsson/TT

Under den tidiga fredagsmorgonen brann Gävlebocken, som stått oförstörd de senaste åren, ner. En misstänkt man i 40-årsåldern kunde gripas av polis i närheten av platsen.


Läs mer

Det var vid klockan 03.40 under fredagsmorgonen som polisen i Gävle larmades om att både den lilla och den stora Gävlebocken stod i brand. Kort därpå hade bägge brunnit ner.

– Det brukar gå snabbt när den väl brinner, säger Petra Blomqvist, presstalesperson på polisregion Mitt, till SVT Gävleborg och fortsätter:

– Bocken har inte brunnit sedan 2016, så det har ändå gått några år emellan.

Foto: Pernilla Wahlman/TT

Man gripen efter att Gävlebocken brann

Enligt SVT Gävleborg ska flera vittnen i närheten ha sett hur en man, som bedömdes vara i 40-årsåldern, bytte om i samband med branden. Då han blev konfronterad kring vad han gjorde ska han ha uppgett att han "inte har någon tändare".

Polisen grep senare mannen, som då hade sotiga händer, misstänkt för grov skadegörelse och skadegörelse. En teknisk undersökning genomförs nu på platsen.

"Det kom faktiskt som en chock"

Gävlebockens talesperson Rebecca Steiner, på Gävle kommun, fick beskedet om den nerbrunna bocken tidigt på morgonen.

– Det känns fruktansvärt tråkigt. Han har så stort värde för sina fans runt om i världen, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– En vecka innan jul känns det så tråkigt att man gör något sånt, i och med att är han är en av världens största julsymboler.

Foto: Pernilla Wahlman/TT

Den ram som finns kvar av bocken kommer nu att monteras ner, och några morgonpigga gävlebor blev inte glada när de fick syn på förödelsen.

– De få som gick förbi när jag var på plats var väldigt ledsna. Han var otroligt fin i år, det kändes som att han hade riktigt bra glow. Han är ju en Gävlesymbol också.

– Jag kände mig rätt säker att han skulle klara sig år, det kom faktiskt som en chock.

Inte heller den lilla Gävlebocken klarade sig julen 2021. Men Rebecca Steiner försäkrar att båda kommer att pryda Gävle nästa år igen.

– Det är en av vara starka traditioner, så det finns det inga tvivel om.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.