Stockholmstad-Stockholms tunnelbana
Stockholmssyndromet är ett begrepp som används flitigt i film. - Foto: Robert Bye/Unsplash – Otto Norin/Unsplash

Vad betyder "Stockholmssyndromet"? Vi har svaret!

År 1973 rånades en bank på Norrmalmstorg. Ett rån som blev globalt uppmärksammat då gärningsmännen under en veckas tid hade fyra personer som gisslan. Efter dramat myntades uttrycket Stockholmssyndromet för första gången, Nyheter24 förklarar varför.


Under de sex dagarna som gärningsmännen Janne Olsson och Clark Olofsson barrikerade sig på banken så försökte polisen bland annat trötta ut rånarna med en uttröttningstaktik, där polisen hade som strategi att förhandla med rånarna för att vinna tid. Den taktiken gick dåligt till en början, då rånarna agerade mer hotfullt mot sina gisslan.

Hur myntades begreppet Stockholmssyndromet?

Stockholmssyndromet, eller Norrmalmstorgssyndromet som psykiatern Nils Bejerot var först med att mynta i en nyhetssändning, syftar till att personer som tas som gisslan börjar sympatisera med sin förövare. När gisslandramat är över försvinner syndromet oftast väldigt snabbt vilket då kan försätta offret i en personlig kris.

Norrmalmstorgsdramat fick sitt slut då polisen satte in gas i banken den 28:e augusti 1973, och trots att alla de inblandade klarade sig förhållandevis bra fysiskt från dramat, så hade offren från händelsen istället börja försvara sina kidnappare.

Janne Olsson och Clark Olofsson lever idag i Sverige som fria män. Här kan du läsa om vad Olofsson gör idag.

Stockholmssyndromet – ett romantiserat begrepp?

Idag romantiserar många filmer och serier Stockholmssyndromet, där offret fått starka känslor till sin förövare och på så vis bildat någon form av relation. Enbart den stora streamingjätten Netflix har släppt den Polska filmen 365 days samt den spanska serien La Casa De Papel under senare år. Två släpp som har blivit väldigt uppmärksammade för sin romantisering av Stockholmssyndromet.

5 världskända filmer där Stockholmssyndromet har fått plats

  • V for Vendetta(2005)
  • Crouching Tiger, Hidden Dragon(2000
  • Stockholm(2018)
  • A Perfect World(1993)
  • The Crying Game(1992)
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skottår 2024: Då infaller skottdagen och då är nästa skottår

21 Feb, 14:13

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

31 Jan, 16:25
Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt 2023, 15:14
Vilka dagar är röda dagar 2024 och hur ska man lägga upp sin semester i kalendern för att maximera ledigheten? Nyheter24 listar alla röda dagar 2024 och vilka klämdagar du bör ta ledigt.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt 2023, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt 2023, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt 2023, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.