Nyheter24 listar 3 mord, med satanistiska förtecken, som skakat Europa.
Nyheter24 listar 3 mord, med satanistiska förtecken, som skakat Europa. - Foto: Foto: Newspress/AP/TT och Polisen

Här är 3 satanistiska mord som skakat Europa

Genom tiderna har en hel rad mord begåtts av gärningsmän som varit uttalade djävulsdyrkare. Nyheter24 listar 3 satanistiska mord – vilka inbegriper allt från offerritualer till kannibalism – som skakat Europa.


I Europa finns det flera satanistiska mord som väckt både avsky och skräck i hela samhällen. Nyheter24 återberättar tre mord utförda av uttalade satanister i Italien, Sverige och Finland. 

1. Den satanistiska kulten "Beasts of Satan"

Det var mellan 1998 och 2004 som medlemmar ur det italienska metalbandet "Beasts of Satan", som senare visade sig vara en satanistisk kult, mördade minst tre personer. I januari 2014 greps en av kultens medlemmar, den då 27-åriga Andrea Volpe, för att ha skjutit, styckat och begravt sin dåvarande flickvän levande. 

Andrea Volpe efter att han gripits. Foto: Newspress/AP/TT

I hopp om att få ett kortare straff för mordet berättade Volpe, enligt The New York Times, för polisen om hur han och tre vänner i januari 1998 mördade ett tonårspar som de var bekanta med. 

Kvinnan, en 19-åring, hade blivit knivhuggen i hjärtat, medan hennes 16-årige pojkvän blev slagen till döds med en hammare. Allt skedde under en satanistisk ritual och efteråt begravdes kropparna i skogen – varpå de fyra vännerna dansade en "Zombie-dans" på deras gravar.

Pietro Guerrieri var en av de medlemmar som mördade det unga paret tillsammans med Volpe. Foto: Newspress/AP/TT

Volpe dömdes i februari 2005 till 30 års fängelse och senare samma år dömdes fler ur den satanistiska kulten till långa fängelsestraff för inblandning i morden. 

Även om medlemmar ur gruppen dömdes för tre mord finns det fortfarande misstankar om att de ligger bakom långt fler mord i samma italienska region. 

2. Satanistmordet i Keillers park

Den 23 juli 1997 hittades en man död i Keillers park i Göteborg. Mannen hade skjutits två gånger – en gång rakt igenom hjärtat och en gång i huvudet. 

Kort därefter, när polisen identifierat offret som en homosexuell 36-årig man, riktades misstankarna mot offrets pojkvän, men misstankarna avskrevs efter drygt två veckor. Det var inte förrän i december samma år som polisen kunde gripa två misstänkta gärningsmän.

En av gärningsmännen kallades "Vlad". Foto: Polisen

Enligt förundersökningsledaren Lars Ohlin, som skildrat mordet i boken "Nordisk Kriminalkrönika 1999", kom gripandet efter att en kvinna kontaktade polisen för att anmäla sin pojkvän, som kom att kallas "Vlad", för misshandel. I samband med detta uppgav hon att han erkänt att han, tillsammans med vännen Jon Nödtveidt, begått mordet på den 36-årige mannen. 

Efter detta kunde polisen gripa både Vlad och Nödtveidt – som bägge två var medlemmar i den satanistiska kulten "Misantropiska Lucifer Orden" (MLO).

En av gärningsmännen hade ett offeraltare hemma. Bildkälla: Polisen

Det framkom senare att de två gärningsmännen av en slump träffat den 36-årige mannen som, baserat på deras kläder, frågat om de var satanister. Männen ska i samband med samtalet ha uppfattat att han var homosexuell – något som provocerade dem. 

Trots detta bjöd de hem mannen till Nödtveidt för att berätta mer om satanismen, men när mannen inte ville följa med beslutade de sig istället för att fortsätta samtalet i Keillers park. Innan dess hämtade Nödtveidt både en elpistol och en pistol, vilka senare användes för att döda den 36-årige mannen. 

Ett flera hundra år gammalt kranium hittades hos en av gärningsmännen. Bildkälla: Polisen

Efter mordet ska Vlad, inom kulten MLO, ha initierat allt fler diskussioner om att offra människor som en del av deras djävulsdyrkan. 

Vlad, som avlossat de dödande skotten, fick tio års fängelse och Nödtveidt likaså. Bägge blev frisläppta 2004. Drygt två år efter att Nödtveidt blivit frisläppt tog han sitt eget liv. 

3. Satanisten och mördaren Jarno Elg 

Den 24 november 1998 hittades ett ben på en soptipp i finska Hyvinkää och en obducent kunde konstatera att benet skurits av drygt två eller tre dagar tidigare. Enligt den finska tidningen Ilta-Sanomat genomsökte polisen hela soptippen och en vecka senare hittades en del av en överkropp. 

Bilden föreställer en annan soptipp. Foto: Gunnar Lundmark/TT

Genom ett DNA-test kunde polisen fastställa offrets identitet. Det var en 23-årig man som blivit mördad och därmed kunde man ringa in fyra misstänkta som var bekanta med offret – och som umgicks med honom under hans sista kväll i livet.

En av de misstänkta var den uttalade satanisten Jarno Elg och det var i hans lägenhet som de befunnit sig i under kvällen. De ska ha ägnat sig åt sadomasochistiska lekar när Elg plötsligt slog den 23-årige mannen medvetslös – för att sedan, tillsammans med sin flickvän, placera tejp runt mannens huvud och slå honom blodig med en sax.

I Elgs hem hittades diverse föremål relaterade till det ockulta. Bildkälla: KRP:n Rikosmuseo/Central Criminal Police

Efter att mannen dött av kvävning ska både Elg och hans flickvän ha utsatt kroppen för nekrofili, samt ätit delar av den.

Elg dömdes till livstids fängelse, men blev villkorligt frigiven 2014. Hans flickvän flickvän fick 8.5 års fängelse. En av de övriga två misstänkta dömdes till fängelse i 2 år och åtta månader, medan den siste misstänkte inte dömdes alls eftersom han bara var 16 år vid tiden. 

Läs mer:

Kelly mördade sin älskare – tros ha serverat honom på grillfest

Här är världens 16 galnaste seriemördare genom tiderna

Massmördaren James Ruppert och den blodiga påskmassakern

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!