Billdalsmannen satte skräck i ett helt samhälle.
Billdalsmannen satte skräck i ett helt samhälle.

"Billdalsmannen" våldtog 8-årig flicka – greps först 25 år senare

Billdalsmannen satte skräck i hela Göteborg när han hänsynslöst våldtog och misshandlade en 8-årig flicka på väg hem från skolan. Mannen beskrivs som "våldsam i själen" – och levde som en fri man i nästan 25 år innan han kunde gripas. Fallet tas upp i "I huvudet på en gärningsman", som sänds torsdag 21.00 på TV3, Viaplay och Viafree.


Den 14 september 1995 misshandlas och våldtas en 8-årig flicka i Göteborgsförorten Billdal. Hon är på väg hem från skolan, och blir plötsligt indragen i skogen av en främmande man.

Kort senare återfinns flickan allvarligt skadad intill en busshållsplats. Hon är tunt klädd, blodig och oerhört skakad.

– Det var ju ett enormt övervåld på en sådan liten flicka, säger kriminalkommissarie Karin Blegel i kvällens "I huvudet på en gärningsman".

Foto: Skärmavbild/TV3
Foto: Polisen

Genombrottet kom efter 25 år

Det ska dröja hela 25 år innan fallet som skakade Billdal till slut klaras upp – trots enorma utredningsinsatser. 

Genombrottet kommer strax innan fallet ska preskriberas. 

Sperma som samlats in från flickans kläder dagen för brottet har sparats i alla år. Tack vare en ny lagändring fick polisen möjlighet att göra så kallade familjesökningar i sina register. 

Då fick man träff på en misstänkt gärningsman – som visade sig vara rätt. 

Gärningsmannen – en flerbarnspappa

Mannen som utsatt flickan för det fruktansvärda övergreppet visade sig vara en 58-årig flerbarnspappa. När brottet begicks var han 35 år gammal – och beskrivs som lättkränkt, aggressiv och hämndlysten.

– Han är våldsam i själen och han är jättebra på att luras med dig, så det kan hända precis vad som helst, säger den tidigare grannen Hans Nilsson, i kvällens "I huvudet på en gärningsman".

Foto: Polisen

Uppvisade särskild råhet

DNA-bevisen räckte för att fälla Billdalsmannen.

Den 21 maj 2019 döms han mot sitt nekande till sex års fängelse för grov våldtäkt. Tingsrätten skriver att han uppvisat särskilt råhet vid övergreppet, men inte bedöms ha varit psykiskt sjuk. 

– Det var så himla skönt att han inte kom undan detta. Skönt för målsägande och skönt för hennes familj, att de ändå kunde få det avslutet, säger Kirsten Ramming Bernhardsson på Kalla fall-gruppen i programmet.

Se hela avsnittet av "I huvudet på en gärningsman" som sänds torsdag 21.00 på TV3, Viaplay och Viafree.

Läs mer:

Polisen jagar misstänkt serievåldtäktsman – vädjar om tips

Granskning: När sexförbrytaren är polis läggs utredningen ner

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!