Måndag 28 Nov
Stockholm

Allt om fenomenet "missing white woman syndrome"

Vad är "missing white woman syndrome"?
Vad är "missing white woman syndrome"?. Foto: TT/AP Photo/Amber Baesler/London Metropolitan Police

Under de senaste decennierna har det mediala fenomenet "missing white woman syndrome" uppmärksammats allt mer. Men vad innebär termen egentligen, och i samband med vilka försvinnanden har det aktualiserats?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vad är missing white woman syndrome?

Termen white woman syndrome, eller försvunnen vit kvinna-syndromet, definieras av forskare inom media- och kommunikation som fenomenet då nyhetsmedier rapporterar på ett omfattande sätt om försvunna vita, normativt attraktiva, kvinnor från medel- eller överklassen. 

Detta medan media rapporterar betydligt mindre om försvunna kvinnor med ursprung i etniska minoriteter, som kommer från mer utsatta socioekonomiska grupper.

Faktorer som ingår i mediafenomenet

En amerikansk studie pekar på fem villkor, eller faktorer, som måste uppfyllas för att media med stor sannolikhet ska rapportera om en försvunnen person:

  • Kön
  • Ålder
  • Socioekonomisk status
  • Etniskt ursprung

Kända fall av missing white woman syndrome

Genom åren har media, i synnerhet i USA, anklagats för att lida av missing white woman syndrome i relation till flera fall då kvinnor försvunnit:

  • Madeleine McCann, född 2003, försvann bara dagar före sin fyraårsdag i portugisiska Praia da Luz. Fallet fick enormt genomslag i media, som har kritiserats för att ge försvinnandet särskilt mycket uppmärksamhet på grund av att flickan är vit och hennes föräldrar välbärgade.
Madeleine McCanns blev en världsnyhet. Foto: Steven Governo/AP/TT
  • Lisa Irwin, född 2010, försvann från sitt hem i amerikanska Kansas City när hon var tio månader gammal. Även i detta fall har media anklagats för att ha rapporterat om flickan på grund av hennes hudfärg, samtidigt som man inte rapporterat om liknande försvinnanden. 
  • Gabby Petito, född 1999, försvann i september 2021 och hittades senare död. Mediebevakningen av fallet var omfattande, vilket återigen väckte liv i diskussionen om missing white woman syndrome.

Samtidigt har andra, snarlika fall, inte blivit lika uppmärksammade av media. Exempel på sådana försvinnanden, med icke-vita kvinnor, är fallen med Tamika Huston, Evelyn Fernandez och Jehessye Shockley

Missing white woman syndrome i Sverige

Även i Sverige har det blossat upp diskussioner om hur man rapporterar kring försvunna vita respektive icke-vita kvinnor.

Då bland annat i relation till fallet med den 12-åriga flicka som försvann i Linköping i början av 2021, och som hittades nio månader senare.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.