Vad är "missing white woman syndrome"?
Vad är "missing white woman syndrome"? - Foto: TT/AP Photo/Amber Baesler/London Metropolitan Police

Allt om fenomenet "missing white woman syndrome"

Under de senaste decennierna har det mediala fenomenet "missing white woman syndrome" uppmärksammats allt mer. Men vad innebär termen egentligen, och i samband med vilka försvinnanden har det aktualiserats?


Vad är missing white woman syndrome?

Termen white woman syndrome, eller försvunnen vit kvinna-syndromet, definieras av forskare inom media- och kommunikation som fenomenet då nyhetsmedier rapporterar på ett omfattande sätt om försvunna vita, normativt attraktiva, kvinnor från medel- eller överklassen. 

Detta medan media rapporterar betydligt mindre om försvunna kvinnor med ursprung i etniska minoriteter, som kommer från mer utsatta socioekonomiska grupper.

Faktorer som ingår i mediafenomenet

En amerikansk studie pekar på fem villkor, eller faktorer, som måste uppfyllas för att media med stor sannolikhet ska rapportera om en försvunnen person:

  • Kön
  • Ålder
  • Socioekonomisk status
  • Etniskt ursprung

Kända fall av missing white woman syndrome

Genom åren har media, i synnerhet i USA, anklagats för att lida av missing white woman syndrome i relation till flera fall då kvinnor försvunnit:

  • Madeleine McCann, född 2003, försvann bara dagar före sin fyraårsdag i portugisiska Praia da Luz. Fallet fick enormt genomslag i media, som har kritiserats för att ge försvinnandet särskilt mycket uppmärksamhet på grund av att flickan är vit och hennes föräldrar välbärgade.
Madeleine McCanns blev en världsnyhet. Foto: Steven Governo/AP/TT
  • Lisa Irwin, född 2010, försvann från sitt hem i amerikanska Kansas City när hon var tio månader gammal. Även i detta fall har media anklagats för att ha rapporterat om flickan på grund av hennes hudfärg, samtidigt som man inte rapporterat om liknande försvinnanden. 
  • Gabby Petito, född 1999, försvann i september 2021 och hittades senare död. Mediebevakningen av fallet var omfattande, vilket återigen väckte liv i diskussionen om missing white woman syndrome.

Samtidigt har andra, snarlika fall, inte blivit lika uppmärksammade av media. Exempel på sådana försvinnanden, med icke-vita kvinnor, är fallen med Tamika Huston, Evelyn Fernandez och Jehessye Shockley

Missing white woman syndrome i Sverige

Även i Sverige har det blossat upp diskussioner om hur man rapporterar kring försvunna vita respektive icke-vita kvinnor.

Då bland annat i relation till fallet med den 12-åriga flicka som försvann i Linköping i början av 2021, och som hittades nio månader senare.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!