Nyheter24 redogör för fem barn som försvunnit spårlöst.
Nyheter24 redogör för fem barn som försvunnit spårlöst. - Foto: National Center of Missing and Exploited Children och FBI

5 barn som är spårlöst försvunna – trots massiva sökinsatser

Tusentals barn försvinner och rapporteras som saknade runtom i världen varje år. I många fall återfinns barnen, men det finns även de barn som aldrig hittas – trots omfattande sökinsatser. Nyheter24 redogör för fem av dessa fall.


1. Charlene Downes, 14 år – försvann 2003

På kvällen den 1 november 2003 försvann den 14-åriga Charlene Downes spårlöst i sin hemstad Blackpool i nordvästra Storbritannien. 

Innan försvinnandet hade Charlene umgåtts med vänner och spelat arkadspel i de centrala delarna av staden, för att senare skiljas åt vid 23-tiden. 

Charlene Downes var 14 år när hon försvann. Bildkälla: Lancashire Constabulary

Men där tar spåren efter 14-åringen slut.

Lancashire-polisen, som fortfarande utreder Charlenes försvinnande, har hela tiden varit övertygade om att flickan blivit mördad och 2007 ställdes två män inför rätta. Bevisningen mot dem var dock bristfällig och åtalet mot männen las ner. 

Charlene försvann från centrala Blackpool. Foto: Jon Super/AP/TT

14 år efter försvinnandet, i augusti 2017, greps en 51-årig man misstänkt för mord. Han släpptes på fri fot två dagar senare, men misstankarna mot honom kvarstår. 

– Vi är fortsatt dedikerade till att hitta Charlenes mördare och kropp, trots att mer än 15 år har gått sedan hon försvann, har Andy Webster, kriminalinspektör vid Lancashire-polisen, tidigare sagt i ett uttalande. 

2. Asha Degree, 9 år – försvann 2000

Det lilla samhället Shelby i North Carolina skakades av ett mystiskt försvinnande år 2000. 

Asha Degree, 9 år, försvann nämligen från sitt eget sovrum någon gång mellan klockan 02.30 och 06.30 den 14 februari. 

Asha Degree var 9 år när hon försvann. Bildkälla: FBI

Den sista personen att se Asha var en trafikant på en närliggande motorväg. Denne ska ha sett flickan gå längs vägkanten, men efter att ha vänt tillbaka för att hjälpa 9-åringen ska hon redan ha varit borta. 

I augusti 2001 hittade en grupp byggarbetare Ashas väska, innehållandes en t-shirt och en lånad bok som inte ska ha tillhört flickan. 

Sedan dess har man fått in tips om att Asha ska ha setts kliva in i en grön bil, men ingen har kunnat gripas och flickan är fortsatt försvunnen.

Ett tips gör gällande att Asha ska ha blivit in i en grön Lincoln Mark IV. Bildkälla: FBI

– Om hon klev in genom dörren nu, då hade jag inte brytt mig om vad jag hade missat. Allt jag vill är att få träffa henne igen, säger Iquilla Degree, vars dotter i augusti skylla fylla 31 år, till FBI.

3. Lisa Irwin, 10 månader – försvann 2011

Lisa Irwin, hemmahörande i Kansas City i Missouri, var bara tio månader och 23 dagar gammal när hon försvann spårlöst från sin spjälsäng i familjens bostad. 

Försvinnandet upptäcktes tidig morgon den 4 oktober 2011 när Lisas pappa, Jeremy Irwin, skulle kolla till dottern efter att ha jobbat ett nattpass.

Lisa Irwin var bara tio månader gammal när hon försvann. Bildkälla: FBI

Vittnen ska ha sett en man gå med en bebis längs familjens gata under natten, men ingen har kunnat gripas för Lisas försvinnande.

Under en period anklagades dock flickans mamma, Deborah Irrwin, för att vara inblandad i försvinnandet. Detta efter att en kadaverhund markerat vid mammans säng. Hon avskrevs emellertid från alla misstankar och polisen söker fortfarande efter flickan – med hoppet om att hitta henne vid liv.

4. Sky Metalwala, 2 år – försvann 2011

På morgonen den 6 november 2011 skulle Julia Biryukova köra sin 2-årige son Sky Metalwala och hans äldre syster till ett sjukhus i Redmond, Washington, eftersom dottern var sjuk. 

Men längs vägen ska bensinen ha tagit slut och mamman ska då, enligt egen utsaga, ha lämnat barnen för att hämta hjälp. När hon återvände en och en halv timme senare var Sky spårlöst försvunnen. 

Bildkälla: National Center of Missing and Exploited Children

Mamman larmade polisen som, i kontrast till hennes utsaga, konstaterade att det fanns bensin i bilen. De upptäckte dessutom att mammans berättelse påminde om ett avsnitt av tv-serien "Law & Order: Special Victims Unit" som sänts kvällen innan pojkens försvinnande.

Pappan till Sky, Solomon Metalwala, har senare berättat att han och Julia varit i en vårdnadstvist och att han misstänker att hon varit inblandad i pojkens försvinnande. 

Polisen har emellertid inte, enligt den lokala tv-kanalen Kiro7, riktat några officiella misstankar mot mamman och ingen har gripits för försvinnandet.

5. Andrew Gosden, 14 år – försvann 2007

Andrew Gosden försvann 2007. Bildkälla: Missing People

Den 14 september 2007 lämnade den 14-årige Andrew Gosden sitt hem i Doncaster, tog ut över 2000 kronor från en bankomat och reste i drygt en timme och 45 minuter till centrala London. 

Den sista gången pojken sågs var via en övervakningskamera på tågstationen King's Cross.

Polisen har fått in flera tips som gjort gällande att de sett Andrew, men dessa har kunnat avfärdas och ingen har blivit gripen för pojkens försvinnande. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max hamburgares stora ändring – första gången på 15 år

Så blev Skövde ett mecka för spelskapare

1 timme sedan
De når miljoner och omsätter miljarder. Spelbranschen blomstrar i Skövde, som blivit Sveriges tredje största spelstad. Skövde är känt för att vara ett ställe där man kan förverkliga sin dröm, säger spelaffärsutvecklaren Marcus Toftedahl.

Mathems ändring får kunderna att rasa: "Slutar handla"

1 timme sedan
Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor – något som inte går hem hos alla kunder. Men enligt företaget gör förändringen att fler prissänkningar blir möjliga. – Här är lådorna en viktig nyckel, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Nyheter24.

Polisen rapporterar om djur, Stockholm

1 timme sedan
"Flera samtal kom in om lösa hästar på Östermalm.", skriver polisen på sin hemsida.

Mätta flyttfåglar kommer rekordtidigt

2 timmar sedan
Många flyttfåglar har anlänt till Sverige omkring tre veckor tidigare än normalt. Men det är inte den svenska våren som lockar. Förklaringen finns förmodligen att hämta i det varmare klimatet.

Flicka fastnade i torktumlare

2 timmar sedan
En flicka har fastnat i en torktumlare i Gideonsberg i Västerås. Det skulle dröja över en halvtimme innan hon kom loss.