Onsdag 30 Nov
Stockholm

Gabby Petito, 22, mördades i en nationalpark – det här är allt vi vet

Gabby Petito har hittats mördad i en nationalpark i USA.
Gabby Petito har hittats mördad i en nationalpark i USA. Foto: Foto: The Moab Police/North Port Police Department/TT

Gabby Petito försvann under en roadtrip med sin pojkvän Brian Laundrie.
22-åringen hittades senare död i en nationalpark och FBI har inlett en mordundersökning kring dödsfallet, som omgärdas av en rad mystiska omständigheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sent på tisdagen bekräftade amerikanska myndigheter att den kropp som hittats i Wyoming i helgen tillhörde den försvunna 22-åringen Gabby Petito. Dödsorsaken är inte fastställd, men FBI utreder händelsen som mord

Nyheter24 har samlat det vi vet om den unga kvinnans försvinnande och död.

Gabby Petito. Foto: FBI Denver via AP/TT

Parets bråk eskalerade

Gabby Petito och hennes pojkvän Brian Laundrie, 23, var ute på en flera månader lång resa i USA:s nationalparker. I slutet av resan började paret bråka allt mer.

Den 12 augusti stoppades de av polis i Moab i Utah. I en video från polisens kroppskamera syns hur Laundrie sitter bakom ratten i en vit skåpbil, medan Petito gråter hejdlöst bredvid. 

– Vi har bråkat hela morgonen och han lät mig inte komma in i bilen förut. Han sa att jag behövde lugna ner mig, säger Petito till polisen i videon.

I larmsamtalet som gjorde att polisen stoppade vanen hörs hur anmälaren sett Laundrie slå Petito flera gånger, skriver abc7. 

– Vi körde förbi och det var en man som slog en tjej. När vi stannade sprang de fram och tillbaka på trottoaren och han fortsatte slå henne. 

Polisen har i efterhand fått kritik för att de lät paret fortsätta sin resa.

Gabby Petito när paret stoppats av polis. Foto: North Port Police Department/AP.

Pojkvännen kom hem ensam

Den 1 september återvände Laundrie till sitt hem i Florida, men då var Petito inte med. 10 dagar senare anmälde 22-åringens mamma Nicole Schmidt sin dotter försvunnen.

Pojkvännen har vägrat prata med polisen sedan hemkomsten. I ett uttalande har Brian och hans familj sagt att de ”håller sig i bakgrunden” medan polisutredningen pågår.

Den sista bilden som 22-åringen lagt upp på sig själv är från den 25 augusti. 

Mystiska fynd vid kroppen

Gabby Petitos kropp hittades i Spread Creek vid nationalparken Grand Teton i Wyoming. På stranden vid en bäck i området hittade reporten Jeremy Harris ett stenkors som någon lagt i sanden.

FBI har spärrat av området och gjort tekniska undersökningar på platsen. 

Polisens jakt på Laundrie i vildmarken

En månad efter att Petito anmäldes försvunnen – försvann även pojkvännen. Enligt familjen Laudrie ska 23-åringen ha gett sig iväg på hajk i nationalparken Carlton Reserve utanför staden North Port. 

Polisen har sökt efter Laundrie, men området i vildmarken med alligatorer i träsken, tät skog och översvämmade vandringsleder gör arbetet svårt – och man har nu lagt ner jakten på pojkvännen.

Petitos familj tror att 23-åringen håller sig undan medvetet. 

– Hela Gabbys familj vill att världen ska veta att Brian inte är försvunnen, han gömmer sig. Gabby är försvunnen, säger familjens advokat till ABC News.

Brian Laundrie. Foto: North Police Department

Dödsorsak: Ströps till döds 

Amerikanska myndigheter har bekräftat att det var 22-åringens kropp som hittats, skriver NY Post. FBI utreder dödsfallet som mord, och den 12 oktober slog en obduktionsrapport fast att 22-åringen ströps till döds.

Brian Laundire är inte formellt misstänkt men ses av polisen som "intressant för utredningen" .

– Brian Laundrie har namngetts som en person av intresse för utredningen. Den som har information om Laundries roll eller vet var han kan befinna sig ska kontakta FBI, säger agenten Michael Schneider.

FBI utfärdar arresteringsorder

FBI har utfärdat en nationell arresteringsorder för Gabby Petitos fästman Brian Laundrie. 

“Vi uppmanar personer som har kännedom om Mr Laundries roll i det här ärendet, eller om var han befinner sig, att kontakta FBI”, skriver man på Twitter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.