Onsdag 30 Nov
Stockholm

Forna Jugoslavien

Jugoslavien var en benämning på en serie statsbildningar på Balkanhalvön från 1918 fram till 2003. Det dåvarande landet omfattade delar som idag utgör staterna Bosnien och Hercegovina, Kroatien, Kosovo, Makedonien, Montenegro, Slovenien och Serbien. Forna Jugoslavien har benämnts både som Kungariket Jugoslavien (1918-1945) och Federationen Jugoslavien (1945-1992).


Området har en konfliktfylld historia då de olika områdena började uttrycka behov av egen nationell och kulturell stolthet.


År 1991 genomfördes folkomröstningar om självständighet i alla delrepubliker förutom Serbien och regeringen i Belgrad (Serbiens huvudstad) svarade med att skicka den jugoslaviska armén till ett tio dagars långt krig i Slovenien och därefter till Kroatien, sedan i Bosnien-Hercegovina.


Slovenien, Kroatien och Bosnien bröt sig ur Jugoslavien och blev självständiga stater. År 1998 utbröt Kosovokriget, som på den tiden var en autonom provins i staten Serbien, när dåvarande president Slobodan Milošević begränsade Kosovos autonomi. Landet försökte då utropa sig självständigt och vägrade samarbeta med de serbiska myndigheterna, varpå regeringen svarade med att avskeda alla kosovoalbaner i offentlig och kommunal sektor. År 2006 bröt Montenegro med unionen och Kosovo bröt sig officiellt ur år 2008.


Den långa konflikten som upplöste federationen samlas i en rad av motsättningar som kallas “de jugoslaviska krigen”. Det är idag förhållandevis lugnt i områdena även om vissa spänningar de olika etniska grupperna emellan finns. Krigskonflikten är över men läget brukar beskrivas som en frusen konflikt, då det fortfarande finns vissa etniska och politiska motsättningar.


Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.