Bild på det beslagtagna pansarskottet från polisens förundersökning. Pansarskottet är cirka 85 centimeter långt.
Bild på det beslagtagna pansarskottet från polisens förundersökning. Pansarskottet är cirka 85 centimeter långt. - Foto: Polisen

Rivaler skulle dödas med pansarskott nära skola

Publicerades: 25 Mar, 06:46

Männen skulle enligt misstankarna döda sina fiender genom att avfyra ett pansarskott mitt i ett industriområde i Haninge.Inom militärvapnets räckvidd fanns ett sjukhus, en gymnasieskola och mängder av bostäder – och ingen av männen visste hur vapnet skulle hanteras, säger åklagaren.


Fakta: Fem åtalas för mord och mordplaner

Fyra män och en kvinna är åtalade i målet som rör mord, två fall av förberedelse till mord samt synnerligen grovt vapenbrott.

18-årig man: Åtalad för mord den 4 mars 2022 utanför Bandidos lokal i Haninge. Mannen som mördades var på en fest tvärs över gatan och sköts ihjäl när han skulle parkera om sin bil. Enligt utredningen sköts fel person. Mannen åtalas även för två fall av förberedelse till mord, 18 och 21 mars, samt synnerligen grovt vapenbrott. Mannen erkänner grovt vapenbrott, nekar i övrigt.

23-årig kvinna: Åtalad för medhjälp till mord den 4 mars 2022 samt synnerligen grovt vapenbrott. Förnekar.

27-årig man: Åtalad för två fall av förberedelse till mord samt synnerligen grovt vapenbrott. Förnekar.

22-årig man: Åtalad för synnerligen grovt vapenbrott samt narkotikabrott. Förnekar.

19-årig man: Åtalad för ett fall av förberedelse till mord samt synnerligen grovt vapenbrott. Förnekar.

Huvudförhandlingen i Södertörns tingsrätt är planerad att inledas 3 april.

Klockan har just passerat halv elva på kvällen när en grupp män ger sig av i bil i riktning mot mc-klubben Bandidos lokal i Haninge den 18 mars förra året. Med sig i bilen har de bland annat en pistol och två automatkarbiner, enligt åklagare Anna Hankkio.

I bilen har man även ett skarpt pansarskott. Det är ett militärt vapen som i krig bland annat används för att bekämpa stridsvagnar och bepansrade fordon. Tanken är i första hand att använda sig av det när man ska döda personer den här kvällen, säger Hankkio.

— Några är oroliga för att pansarskottet inte ska fungera som tänkt och det framstår som att man föreställer sig att det skulle kunna skjutas tillbaka från Bandidos håll. Därför behöver man ha ytterligare vapen med sig.

Ingen tydlig måltavla

Åtalet väcktes tidigare i mars och rättegången börjar i april. Utöver planerna den 18 mars ingår bland annat ett mord vid samma lokal två veckor tidigare. Bakgrunden tros vara en konflikt mellan Bandidos och det kriminella nätverket Foxtrot och andra lierade grupper.

Någon tydlig måltavla den 18 mars verkar inte ha funnits, säger Anna Hankkio.

— Det framstår i dokumentationen vi hittat som att man inte riktigt preciserat eller bryr sig om vem eller vilka som råkar illa ut. Man ska sikta på folk som rör sig i närheten av den här lokalen.

Polis hade dock bevakning vid lokalen den kvällen och planen fick avbrytas.

Fullt fungerande

Pansarskottet hittades tre dagar senare i en husrannsakan och har efter undersökning konstaterats vara fullt fungerande. Vapnet som designades 1980 och härstammar från forna Jugoslavien har ett riskavstånd på omkring 1,5 kilometer.

— Inom det avståndet finns en stor mängd bostäder kring det här området, vi har handelsområden, ett sjukhus, en skola och stora riksvägar. Det är en otrolig skadepotential om det träffar fel och den risken har vi bedömt som inte jätteliten när de hanterar den här typen av vapen, säger Hankkio.

Utbildningstid på motsvarande vapen för en soldat i Försvarsmakten är upp till två veckor. I chattar mellan vad som åklagaren menar är de inblandade männen är det tydligt att ingen av dem vet hur vapnet ska hanteras.

— Ingen är utbildad i att använda pansarskott och det framstår som att de inte riktigt vet vad de pysslar med, säger hon.

På avvägar

Varifrån de fått vapnet har man inte lyckats klargöra, men flera liknande fynd i Sverige har gjorts de senaste åren. Det säger Malin Nygren, poliskommissarie och chef på nationellt bombdatacenter.

— Man har gjort ett fåtal sådana beslag under några års tid. Det är färre än tio, säger hon.

De senaste åren har man dock inte sett några exempel på att de faktiskt använts inom gängmiljöerna.

Vapen från de jugoslaviska krigen utgör fortsatt den största andelen av gängens vapen och krig och konflikt innebär alltid en risk att vapen hamnar på avvägar, säger hon. Av den anledningen följer man nu noga kriget i Ukraina, dit Sverige bland annat skickat just pansarskott.

— Man man har lärt lite av forna Jugoslavienkonflikten och man har en bättre översyn av det här redan från start. Det är ju ingen garanti men det ger bättre förutsättningar i alla fall, säger Nygren.

Alla åtalade förnekar brott.

TT
/
/
/
/
/
Senaste nytt

Viaplay rasar – men svensk strömning växer

Krisen avvärjd: Jordgubbar till midsommar

Den senaste tidens värme har gjort att jordgubbarna ser ut att mogna i tid. Det ska gå att få svenska jordgubbar på bordet till midsommar i hela landet, enligt Bärfrämjandet.

Efter åtalet – Trump möter vänligt sinnad publik

1 timme sedan
USA:s tidigare president Donald Trump gör sina första officiella framträdanden sedan han åtalats i ett omfattande federalt mål – och han väljer att göra dem hos några av sina trognaste republikanska anhängare i delstaten Georgia och i North Carolina.

Barnens öde lyfter hela landet

1 timme sedan
Vi hittade barnen: mirakel, mirakel, mirakel! Orden speglar stämningen i Colombia och tillhör general Pedro Sánchez som ledde sökinsatsen efter de fyra försvunna barnen i Amazonas regnskog.

Skottlossning vid Farsta centrum – två personer skottskadade

2 timmar sedan
Två personer har skjutits i närheten av Farsta centrum i södra Stockholm, enligt polisen.

Kvinna häktad för mord i Limhamn

2 timmar sedan
En kvinna som misstänks för mord på sin make i Limhamn i Malmö i onsdags har nu häktats, rapporterar Sydsvenskan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.