Tisdag 27 Sep
Stockholm

Första maj (1:a maj)

Första maj är den internationella högtidsdagen som firas av arbetarrörelsen sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen (en sammanslutning socialdemokratiska organisationer som bildades 1889). Dagen firas av vänsterorganisationer, partier och fackföreningar runt om i hela världen, ofta med möten och demonstrationer. Första maj-demonstrationerna var från början förknippade med kampen för åtta timmars arbetsdag.


Den första svenska första maj-demonstrationen hölls år 1890 på 21 olika platser i landet. I Stockholm samlades stod ungefär 50 000 människor vid Hakberget för att lyssna på de socialistiska talarna Hjalmar Branting, Hinke Bergegren, August Palm, R Hansen, PM Landin och K J Karlsson. Förutom dessa var även liberalerna Fridtjuv Berg och David Bergström med och talade när de antog resolutionen om åtta timmars arbetsdag:


”I följd av ett beslut, enhälligt fattat på den internationella arbetarkongress, som förlidet år hölls i Paris, ha vi idag, den 1 maj 1890, i likhet med hela Europas och Amerikas klassmedvetna proletariat, samlats till en världsdemonstration för lagstadgad 8-timmarsarbetsdag.”


Andra länder som på något vis firar första maj är Brasilien, USA, Kina, Kanada, Storbritannien, Ryssland, Turkiet, Tyskland, Indien, Öststaterna.

Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.