Kartan visar hur abortlagstiftningen ser ut i USA:s delstater.
Kartan visar hur abortlagstiftningen ser ut i USA:s delstater. - Foto: Anders Humlebo/TT

Så ser abortlagarna ut i USA

Fjorton delstater i USA har infört nära totala abortförbud. Här är delstaterna där förbudet är hårdast – och där aborträtten är stark.


I både Alabama och Arkansas är abort helt förbjudet förutom för att rädda livet på den gravida kvinnan eller vid allvarliga hälsorisker för henne.

Den första maj kommer även delstaten Florida att skärpa sin abortlagstiftning från nuvarande 15 veckor till sex. Men lagstiftningen kan komma att ändras i november när Floridas invånare ska folkomrösta om förbudet.

Uppe för omprövning

I delstaterna Wisconsin, Iowa, Montana och Wyoming är abortfrågan uppe för förändring. Antingen för att ett förbud som blockerats av domstolarna kan hävas, eller för att experter är oeniga om huruvida ett förbud faktiskt är i kraft. Flera av delstaternas nuvarande lagar tillåter abort fram till att fostret är livsdugligt utanför livmodern.

I Iowa är den nuvarande gränsen för abort 22 veckor, men i ett nytt förslag vill delstaten se ett förbud på sex veckor. Förslaget har inte kunnat genomföras på grund av rättstvister.

Skyddas av konstitution

Samtidigt sticker vissa delstater ut åt andra hållet. Längs de båda kusterna såsom i Kalifornien, Oregon, New Jersey och New York är rätten till abort stark, och begränsas antingen från att fostret är livsdugligt utanför livmodern eller från vecka 24.

Ett exempel är delstaten Michigan där rätten till abort skrivits in i delstatens konstitution efter en folkomröstning 2022. Delstatens "lag om reproduktiv hälsa" syftar till att minska hindren för abort runt om i Michigan, men det finns fortsatt lagar som begränsar hur snabbt en abort kan utföras.

Generellt kan tillgången till abort i USA sammanfattas med att i stora delar av södern och mellanvästern är den kraftigt begränsad, samtidigt som lagstiftningen står stark på båda kusterna.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/
/
/
USA