Första maj (1:a maj)

Första maj är den internationella högtidsdagen som firas av arbetarrörelsen sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen (en sammanslutning socialdemokratiska organisationer som bildades 1889). Dagen firas av vänsterorganisationer, partier och fackföreningar runt om i hela världen, ofta med möten och demonstrationer. Första maj-demonstrationerna var från början förknippade med kampen för åtta timmars arbetsdag.


Den första svenska första maj-demonstrationen hölls år 1890 på 21 olika platser i landet. I Stockholm samlades stod ungefär 50 000 människor vid Hakberget för att lyssna på de socialistiska talarna Hjalmar Branting, Hinke Bergegren, August Palm, R Hansen, PM Landin och K J Karlsson. Förutom dessa var även liberalerna Fridtjuv Berg och David Bergström med och talade när de antog resolutionen om åtta timmars arbetsdag:


”I följd av ett beslut, enhälligt fattat på den internationella arbetarkongress, som förlidet år hölls i Paris, ha vi idag, den 1 maj 1890, i likhet med hela Europas och Amerikas klassmedvetna proletariat, samlats till en världsdemonstration för lagstadgad 8-timmarsarbetsdag.”


Andra länder som på något vis firar första maj är Brasilien, USA, Kina, Kanada, Storbritannien, Ryssland, Turkiet, Tyskland, Indien, Öststaterna.

7 Maj 2012, 10:44
På första maj tågade sverigedemokrater med kristdemokrater efter att partiets företrädare välkomnat dem. Men nu är KD-ledaren tydlig med att de inte längre är välkomna.
3 Maj 2012, 14:45
Kristdemokraterna har tidigare förnekat att man uppmuntrat Sverigedemokraterna att delta i partiets första maj-tåg. Nu visar det sig dock att partiet med öppna armar välkomnat SDU till demonstrationståget på 1 maj i år.
3 Maj 2012, 11:24
Vänsterpartiet i Malmö lät barnen slå sönder piñatas föreställande Reinfeldt, Lööf och Borg. Nu rasar migrationsministern.
2 Maj 2012, 22:08
Detta efter att en ny lag bestämt att regnbågssymbolen inspirerar barn till homo- och bisexualitet: "homosexuell propaganda".
1 Maj 2012, 18:13
Stefan Löfven tog upp Sveriges höga ungdomsarbetslöshet och riktade hård kritik mot regeringen i sitt första maj-tal.– Regeringen väntar på bättre tider. Vi väntar på en bättre regering, sade han.
1 Maj 2012, 14:48
I dag första-maj talar Henrik Rydström för Socialdemokraterna. KFF-kaptenen syns ständigt på och utanför planen men är orolig inför sitt anförande i dag.
1 Maj 2012, 14:20
Under firandet av första maj lanserade S-ledaren ett förslag om ett råd av ministrar och näringsliv.
1 Maj 2012, 10:35
Över hela världen hålls demonstrationer under första maj mot allt ifrån sociala orättvisor till korrupta regeringar.
1 2 3