Abortfrågan river upp starka känslor i USA. Bilden visar en manifestation mot abort utanför Högsta domstolen i Washington DC i mars. Arkivbild.
Abortfrågan river upp starka känslor i USA. Bilden visar en manifestation mot abort utanför Högsta domstolen i Washington DC i mars. Arkivbild. - Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Inga aborter efter vecka sex i Florida

Floridas nya strikta abortlag har nu trätt i kraft, vilket innebär att de flesta aborter efter graviditetsvecka sex förbjuds.


Lagändringen, som gäller från den första maj, tillåter endast undantag när kvinnans liv är i fara eller när graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest. Den ersätter en tidigare lag som tillät aborter fram till graviditetsvecka 15.

Den nya lagen hyllas i konservativa kretsar men har kallats "en mardröm" av USA:s demokratiske president Joe Biden, enligt medier. I samband med presidentvalet i höst ska Floridas invånare rösta om huruvida rätten till abort ska skrivas in i delstatens grundlag.

Den nya lagens kritiker framhåller att många kvinnor inte ens vet att de är gravida i vecka sex. Den som vill göra en abort kan då tvingas göra en lång och kostsam resa, då ett stort antal delstater i den amerikanska södern infört liknande lagar eller totalförbud mot ingreppet.

TT
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!