Stockholm

Fotboll

Fotboll är världens största sport i antal utövare samt sporten som drar mest publik.


Fotboll är en lagsport där lagen strävar efter att få in bollen i motståndarlagets mål. När det egna laget har bollen spelar man ett anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget ett försvarsspel. Målet hos anfallsspelet är att vinna spelytor så att de kan göra mål. När det är tvärtom är målet att försvara och ta tillbaka bollen samt förhindra att motståndarlaget gör mål. 


Om bollen kommer utanför sidlinjerna på planen döms inkast. Vid kortsidorna blir det inspark eller hörna beroende på om det var det anfallande eller försvarande laget som sparkade ut bollen. Domaren kan stoppa spelet om man bryter mot reglerna, domaren kan ge frispark, gult eller rött kort till en person som bryter mot reglerna. 


En fotbollsmatch spelas normalt i två halvlekar på 45 minuter med en paus i mitten runt 15 minuter. De lag som gjort flest mål när matchen är slut vinner, om båda lagen har gjort samma antal mål när matchen är slut blir det oavgjort. I vissa turneringar får det inte bli oavgjort, då blir det förlängning, straffar eller omspel. 


Fotboll spelas normalt med elva spelare per lag, tio utespelare och målvakten, utespelarna har olika positioner, mittfältare, anfallare och försvarare. När det är barn som spelar varierar storleken på fotbollsplan och spelare beroende vilken ålder du är. 


Många barn börjar träna fotboll i olika klubbar redan när de är små, fram till 1970-talet var det ovanligt att barn under tolv år spelade i klubbar, idag är det föräldrar som anmäler sina barn precis när de lär sig att gå. Världens största fotbollsturnering för barn och ungdomar är Gothia Cup som är varje år i Göteborg, dit kommer lag från hela världen. Den bästa klubben i Gothia Cup är IF Brommapojkarna som tog sin tjugonde seger 2007.


De flesta sporterna organiseras i egna förbund, damer och herrar tävlar i olika indelningsklasser.


Enligt internationella fotbollsförbundet Fifa spelar ungefär 240 miljoner människor i 200 länder fotboll varje dag. Fotbolls VM arrangeras vart fjärde år och är det mest sedda sportevenemanget i världen. VM-finalen 2006 ska ha setts av 715 miljoner människor runt om i världen. 


Källa: ifkanderstorp.se


Sverige spelar match
Fotbolls VM i Ryssland 2018. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall TT/TT
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.