Här är topp 20-listan över de billigaste hundraserna per år
Här är topp 20-listan över de billigaste hundraserna per år - Foto: Pexels/Jonas Ekströmer/TT

Här är hundraserna som kostar minst i månaden – den är absolut billigast

Det skiljer 30 000 kronor om året mellan den billigaste och dyraste hundrasen, enligt en undersökning som Sambla genomfört. Rasen som kostar dig minst i månaden är liten till storleken med billig pälsvård – kan du gissa vilken?


Sugen på hund? Då är viktigt att välja en ras som passar både din livsstil och plånbok.

En undersökning från låneförmedlaren Sambla visar nämligen att kostnaderna för att äga en hund per år varierar väldigt mycket beroende på ras.

Här är de dyraste och billigaste hundraserna

Den hundras som är absolut dyrast att äga beräknas kosta över 400 000 kronor under sin livstid. 

På samma undersökningsgrunder kom Sambla fram till att den mest prisvärda rasen, som kostar dig drygt 95 000 under sin livstid, är blandrasen Jackapoo.

Men vissa kostnader för att äga en hund är engångskostnader, däribland inköpet och valpvaccinationen. Undersökningen kom därför fram till att de hundar som är mest prisvärda att äga efter valpåren, månad för månad, inte nödvändigtvis stämmer överens med de som är billigast totalt sett.

Skiljer 30 000 mellan billigaste och dyraste hunden

Den hund som kostar dig minst pengar per år är, enligt undersökningen, dvärgpinscher. Med sin billiga pälsvård och lilla aptit landar totalsumman på 7 633 kronor på ett år – eller 636 kronor i månaden.

Det går att jämföra med undersökningens dyraste ras, Newfoundlandhund, som kostar i snitt 33 252 kronor på ett år och 2 771 i månaden. 

Foto: Sambla
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!