Hyresvärden åkte på ett skadestånd på över 80 000 kronor.
Hyresvärden åkte på ett skadestånd på över 80 000 kronor. - Foto: Claudia Bresciani/Scanpix/TT

Röker du inomhus? Det kan stå dig dyrt – enligt tingsrätten

En bostad tvingades genomgå en omfattande makeover på grund av nikotinskador. Nu tvingas den före detta hyresgästen betala för hela kalaset.


Det var nästan två år sedan som en man i 30-årsåldern blev vräkt från sin lägenhet i Oxie utanför Malmö. Efter vräkningen upptäckte hyresvärden nikotinskador i bostaden. Anledningen var att den vräkta 30-åringen hade rökt inomhus. 

Skadorna i lägenheten innebar att hyresvärden tvingades göra en omfattande renovering. Bland annat behövde man lägga nytt klinkergolv, spärrmåla väggar, slipa parkett och sprutlackera köksluckor.

Renoveringen landade på 70 000 kronor, men hyresgästen hade tydligen även varit slarvig med att betala två månadshyror. Hyresvärden ville också ha ersättning för själva vräkningen, vilket resulterade i en flyttnota på 86 000 kronor, skriver Hem och Hyra.

Fick inte tag på hyresgästen

Hyresvärden lyckades aldrig få tag på den vräkta 30-åringen och kravet betalades inte. Därför bestämde sig värden för att ta vidare problemet till tingsrätten som nu har kommit med sin dom. 

Då den vräkta mannen inte hörde av sig till tingsrätten heller rör det sig om en så kallad "tredskodom". Domen slår fast att 30-åringen måste betala hela hyresvärdens betalningskrav: nära 86 000 kronor.

Flera rökare tvingas betala skadestånd

Hyresgästen i Oxie är inte den enda som åkt på en fet nota för att ha rökt i sin bostad. Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om fastighetsägare som krävt hyresgäster på enorma summor på grund av inomhusrökning.

En hyresgäst blev stämd i tingsrätten på så mycket som 415 000 kronor medan en annan hyresgäst blev stämd på 141 000 kronor. En kvinna tvingades betala 337 000 kronor för renovering och nikotinsanering efter en tingsrättsdom.

/
/
Hem
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!