En äldre kvinna attackerade sina grannar för att ha "pumpat in skitlukt" i hennes lägenhet.
En äldre kvinna attackerade sina grannar för att ha "pumpat in skitlukt" i hennes lägenhet. - Foto: Anders Wiklund/Pavel Koubek/TT/Icon Photography

Äldre kvinna dömd för misshandel – gav sig på grannarna med järnrör

​En 83-årig kvinna tröttnade på den dåliga lukten i sin bostad, vilket enligt henne hade pumpats in av grannarna. Kvinnan fick nog och valde att gå till angrepp – med ett järnrör. Nu är hon dömd för misshandel och grovt hemfridsbrott.


Det var på ett seniorboende i Mellansverige förra sommaren som ett grannpar hörde något smälla utanför sin dörr. En kort stund senare såg mannen den 83-årige kvinnan komma in i lägenheten med ett järnrör i handen.

Kvinnan flög på mannen och började slå men han lyckades ta röret ifrån henne. Han försökte sen få sin sambo att ringa 112, men hon var alldeles för chockad för att göra något.

Medan en annan närboende granne slog larm om händelsen, gav sig 83-åringen på grannfrun och slog mot hennes ben. 

Äcklig lukt via grannens ventiler

När polisen kom till platsen förklarade kvinnan varför hon tog sig in i grannbostaden. Hon hade sedan en längre tid känt "en stark lukt av skit" i sin lägenhet och hävdade att det var grannparet som medvetet blåste in den illaluktade luften genom ventilationen, skriver Hem och hyra.

Enligt kvinnan var det bara för att jävlas med henne och hon fick helt enkelt nog.

Poliserna som var på plats kände dock ingen lukt alls i 83-åringens bostad. Kvinnan uppfattades vara relativt klar och närvarande, men det stod klart för poliserna att det rörde sig om vanföreställningar.

Jack i pannan

De grep kvinnan på plats och tog henne till arresten då hon förklarade upprepade gånger att hon skulle gå tillbaka till grannparet och slå mannen i ansiktet. När 83-åringen sattes i polisbilen klagade hon på att det luktade lika illa som i hennes lägenhet. 

Efter attacken berättade mannen i ett polisförhör att han hade haft ont i huvudet i några dagar. Han hade även fått ett jack i pannan från järnröret. 

Mannens sambo klarade sig utan skador på kroppen, men hon var i stor chock direkt efter händelsen.

Grannarna var rädda

Paret förklarade att den ilskna kvinnan var i behov av vård och de krävde heller inte någon ersättning. Samtidigt vittnade mannen om att andra grannar var rädda för henne och att de gemensamt hade gått och gjort en orosanmälan.

Den 83-åriga kvinnan åtalades för misshandel av mannen och grovt hemfridsbrott. Örebro tingsrätt har nu funnit den åtalade skyldig på båda åtalspunkterna.

Straffvärdet för brotten är ungefär sex månader, men straffet blev istället villkorlig dom för kvinnan då tingsrätten tog hänsyn till hennes ålder och hälsa. Domstolen slog också fast att 83-åringens kognitiva förmågor var svaga vid attacken och att hon inte hade kontroll över sina handlingar. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!