Här är fem anledningar att inte använda bakplåtspapper.
Här är fem anledningar att inte använda bakplåtspapper. - Foto: Pexels

Därför ska du INTE använda bakplåtspapper

Bakplåtspapper kan innehålla högfluorerade ämnet PFAS, som misstänks vara cancerframkallande och kan påverka immunförsvaret. Här är fem anledningar till att inte använda bakplåtspapper.


De flesta använder bakplåtspapper i samband med bakning eller när de har mat på en plåt i ugnen. Vissa lägger även bakplåtspapper i sina bakformar, för att lättare få ut sina kakor ur formen när de är färdiga.

Men även om bakplåtspappret kan underlätta i många situationer så är det faktiskt ett farligt redskap, vilket även Allas rapporterat om.

Många bakplåtspapper innehåller högfluorerade ämnet, PFAS, skriver Naturskyddsföreningen. Detta ämne behandlar man bakplåtspapperets yta med, så det blir vattenavvisande. Men ämnet är skadligt för människor och kan påverka kroppen på flera sätt.

PFAS-ämnen misstänks vara cancerframkallande 

Naturskyddsföreningen skriver i en artikel, uppdaterad 2023, att det finns studier på att exponering för vissa PFAS-ämnen kan kopplas ihop med förhöjda halter av blodfetter, tarmsjukdomar och sköldkörtelrubbningar.

De skriver även att de två mest kända PFAS-ämnena misstänks vara cancerframkallande och kan ha en negativ påverkan på reproduktionsförmågan. Vilka halter man utsätts för och när i livet ska dock spela en stor roll.

Enligt Ri.se kan ett PFAS-ämne kopplas till missfall tidigt i graviditeten.

Här är fem anledningar till att inte använda bakplåtspapper

  • Det kan öka risken för missfall
  • Misstänks vara cancerframkallande
  • Kan påverka immunförsvaret
  • Det kan vara hormonstörande
  • Är svårt att bryta ner och är därför dåligt för miljön

Vill man ändå använda bakplåtspapper, finns det är mer skonsam variant i silikon, som precis som annat baklplåtspapper klarar av höga temperaturer.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!