Det finns ett föremål som du sällan rengör, men ständigt tar i.
Det finns ett föremål som du sällan rengör, men ständigt tar i. - Foto: Jonas Ekströmer/TT och Jessica Gow/TT

Föremålet i ditt kök är en dold bakteriebomb: "Stack verkligen ut"

Glöm skärbrädan, disktrasan och soptunnan. En ny studie, publicerad i Journal of Food Protection, har kunnat slå fast vilket föremål som är den verkliga bakteriefällan i ditt kök – och sannolikt rör du vid den varje gång du lagar mat.


Är du noggrann när det kommer till att tvätta skärbrädan, torka av bänkskivan och hålla saker och ting i ordning i ditt kök? Då gör du helt rätt. 

Men hur skötsam du än är vad gäller dessa områden är risken stor att du missat ett föremål – som innehåller betydligt fler bakterier än vad du tror och som du med största sannolikhet rör vid varje gång du lagar mat.

Undersökte korskontaminering i ny studie

I en ny studie, publicerad i Journal of Food Protection, har man nämligen tagit reda på vilka föremål och ytor i ett kök som leder till störst korskontaminering – alltså när bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat. Detta kan exempelvis ske med bakterier såsom salmonella och campylobacter.

Totalt fick 371 personer tillaga en sallad och en kalkonburgare i ett testkök. Kalkonburgaren innehöll vad som kallas en bakteriofag, av sorten MS2, som angriper bakterier och som kunde användas för att spåra förekomsten av bakterier på ytor och föremål i köket.

Här kan du läsa om bakteriefällan i ditt sovrum.

Kryddburkarna var den största boven

När maten var lagad och forskarna bakom studien sedan tog prover i köksmiljön, däribland på bänkskivor, kylskåpshandtag och köksredskap, visade det sig att korskontaminering skett på 1-2 ytor i 81 procent av fallen.

Men vilken var då den största boven? Jo, till forskarnas stora förvåning var det kryddburkarna i köket. I 48 procent av fallen var det just kryddburkarna som gav utslag för MS2, vilket alltså indikerar att föremålet innehöll bakterier.

Professorn: "Stack verkligen ut"

Resultatet förvånade forskarna bakom studien.

– Det var lite utav en överraskning för oss att vi såg så mycket kontaminering på kryddburkarna eftersom vi var mer investerade i andra delar av köket, säger Benjamin Chapman, professor och specialist inom livsmedelsäkerhet vid North Carolina State University, till Today

– Men kryddburkar stack verkligen ut som den främsta platsen där vi kunde se kontaminering. 

Man hade nämligen väntat sig att andra föremål, såsom handtag av olika slag, skulle ge mer utslag. Men det var i mindre än 20 procent av fallen som exempelvis kranhandtag eller handtag på stekpannor gav utslag. Detsamma gällde burklock och skärbrädor. 

Läs här om hotellföremålet som är 918 gånger så smutsigt som en toasits.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.