Har du koll på hur värdefulla dina prylar är?
Har du koll på hur värdefulla dina prylar är? - Foto: Claudio Bresciani/TT och Fredrik Sandberg/TT

Föremålen i ditt hem som INTE är så värdefulla som du tror: "Svårare att få betalt"

Ska du rensa där hemma och står i valet och kvalet kring vilka föremål du eventuellt ska sälja vidare på auktion? Enligt Andreas Siesing, intendent på Auctionet, finns det några prylar som folk tenderar att övervärdera.
– Det är inte värt någonting nästan i dag, säger han om en föremål från en viss epok.


Är det dags att rensa på vinden eller ska du kanske ta hand om en släktings dödsbo? Då gäller det att ha lite koll på vilka föremål som faktiskt kan vara värdefulla på andrahandsmarknaden.

Tidigare har Andreas Siesing, intendent hos Auctionet, berättat för Nyheter24 om de dolda dyrgriparna som kan finnas i ditt hem och som kan vara värda en smärre förmögenhet.

Oväntade dyrgriparna i ditt hem: "Värda flera hundratusen kronor styck"

"Föräldrar som tutat i en någon slags sanning"

Men det finns också några prylar som folk, enligt Andreas Siesing, tenderar att tro att de är mer värda än vad de faktiskt är. Det rör sig då om "traditionella finföremål".

– Långt in på 1900-talet hade även delar av arbetsklassen så kallade "finrum" där man hade sådana "finföremål", säger han och fortsätter:

– Så man har kanske vuxit upp med föräldrar som tutat i en någon slags sanning om olika föremål och deras värde och då blir det ju naturligt att man tror på det. Sedan har marknaden, på ganska kort tid, svängt över till att föredra helt andra ideal. 

Ikea-föremålen du INTE ska slänga – är värda en förmögenhet: "Kostar lätt 20 000"

Föremålen som inte är så värdefulla som du kanske tror

Andreas Siesing lyfter särskilt fram föremål från en epok som lite extra svårsålda just nu.

– Hela 1800-talet ligger i träda kan man säga. Det är högkvalitativt snickeri och sådär, men det är inte värt någonting nästan i dag. 

Vad kan det handla om för föremål då?

– Det kan vara den typen av måleri som flera tv-personligheter i min bransch kallar för "seniorpuls", med fiskebåtar, ruinlandskap och liknande som motiv. Men bara för att det förr ansågs fint, så betyder det inte att det är värt någonting i dag.

Även exempelvis golvur beskriver Siesing som "helt iskalla".

– Kliver det in någon med ett golvur så är det lite utav en mardröm, för då tror de oftast att "det här är ju 200 år gammalt och jättevärdefullt". Men det är jättejobbigt att hantera.

– Så man kan säga att: ju mer "traditionellt" föremålet är, desto svårare är det att få betalt många gånger.

Billigaste knepen för att öka värdet på din bostad

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!